Menu Close

Sollidenin linna Öölannilla - kävely kuninkaallisessa puutarhassa

Sollidenin palatsi Öölannilla on kuningasperheen kesäparatiisi. Vaikka huvila on yksityinen, suurin osa kauniista puutarhasta on avoinna yleisölle. Täällä voit kuljeskella kauniisti maisemoitujen puistojen läpi ja ehkä juoda kahvit Kaffetorpetissa.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Sollidenin linna

Sollidenin palatsi rakennettiin aikoinaan Ruotsin tulevan kuningattaren Victorian (Badenin Victoria) kesäasunnoksi, ja se valmistui vuonna 1906. Victoria kärsi terveysongelmista ja toivoi, että Öölannin leuto ilmasto parantaisi hänen vointiaan.

Sollidens slott

Sollidenin linna sijaitsee Borgholmin ulkopuolella Öölannin länsirannikolla.

Kaffetorpet Sollidenin linnassa

Melkein heti Sollidenin linnaan saavuttuasi sinua tervehtii Kaffetorpet, erittäin viihtyisä kesäkahvila. Itse mökki oli alun perin nimeltään Slöjdartorpet käsityöläisen Olaus Perssonin mukaan, joka asui täällä aikoinaan vaimonsa ja kaikkien kahdeksan lapsensa kanssa.

Kaffetorpet vid Sollidens slott

Paviljonki - sisäänkäynti linnan puistoon

Pian sen jälkeen tulet paviljongille ja linnan puiston sisäänkäynnille. Täällä meidän piti maksaa 120 kruunua/henkilö, jotta pääsimme jatkamaan matkaa puutarhaan.

Linna ja italialainen puutarha

Vaikka et voikaan mennä linnaan asti, joka on yksityisasunto, pääset suhteellisen lähelle. Ja voit ymmärtää, miksi kuninkaallinen perhe viihtyy täällä, sillä ympäristö on uskomattoman kaunis.

Kuningatar Victoria osallistui aikanaan hyvin paljon rakentamiseen. Hän matkusti usein ulkomaille hengitystieongelmiensa vuoksi ja vieraili muun muassa ruotsalaisen lääkärin Axel Munthen luona tämän huvilalla Caprilla.

Sieltä hän sai paljon inspiraatiota omaan huvilaansa. Axel auttoi häntä myös hankkimaan italialaisia arkkitehtonisia yksityiskohtia ja patsaita. (Ja kyllä, heidän suhdettaan on joskus kuvailtu "vuosisadan rakkaustarinaksi", vaikkakin salaiseksi. Olihan Victoria naimisissa Kustaa V:n kanssa.)

Sollidens slott

Aivan linnan vieressä on Hagan prinsessojen leikkimökki. Mökki oli alun perin päivätyöläisten asuinrakennus, mutta vuonna 1948 se muutettiin leikkimökiksi. Todella söpö pieni talo!

Hagasessornas lekstuga vid Sollidens slott

English Park

Linnan vieressä on myös Englannin puisto. Tämä puutarhan osa on saanut vaikutteita romanttisesta puutarhaideaalista, joka on vapaampi ja villimpi kuin järjestäytynyt renessanssipuutarha.

Englantilaiseksi puistoksi se ei ehkä ole kovin suuri, mutta siellä on erilaisia eksoottisia puita, kuten saksanpähkinä, jättiläistuija, tulppaanipuu ja sypressi, sekä upea verikirja. Siellä on myös niin sanotut fuksiakaaret eli kuningatar Silvian aloitteesta käyttöön otetut fuksiakaaret. Kun olimme täällä, puistossa oli esillä myös taidetta.

Hollantilainen ruusutarha

Toinen Sollidenin palatsin puutarha on hollantilainen ruusupuutarha. Tämä puutarha oli Alankomaiden hovin lahja kuningatar Victorian 60-vuotispäiväksi. Puutarhaa koristaa neljä ainutlaatuista marmoripatsasta.

Fredrik I Badenin

Hollantilaisen ruusupuutarhan lähellä on Badenin Fredrik I:n patsas. Hän oli kuningatar Victorian isä, ja hän maksoi linnan ja suuren osan puistosta. Monet puutarhan kasveista ovat peräisin hänen Etelä-Saksassa sijaitsevasta Mainaustaan, mutta hänellä itsellään ei koskaan ollut tilaisuutta vierailla Sollidenissa.

Krokettikenttä

Kuningatar Victoria rakennutti krokettikentän lahjaksi aviomiehelleen Kustaa V:lle, joka oli innokas pallopelaaja. Kentällä oli telttoja virvokkeita varten ja puhelinkoppi, josta sai yhteyden hallitukseen. Sisäänkäyntiä vartioi kaksi mahtavaa marmorileijonaa.

Lisää löydettävää Sollidenin linnan ympäristössä

Sollidenin palatsissa ja sen ympäristössä on paljon nähtävää ja koettavaa. Seuraavassa on muutamia muita nähtävyyksiä niille, jotka haluavat tutustua:

 • Vesiputous tai "Kaskad"-vesiputous on hallituksen lahja kuningas Carl XVI Gustafille hänen 40-vuotispäivänään. Vesiputousta koristaa sammakkoveistos.
 • Kiviosa valmistui viime vuosisadan vaihteessa. Täällä purosta tihkuu vettä, ja siellä on Carl Millesin patsas, jossa on kaksi norsua.
 • Perennialisti ja roikkuva kirja tarjoaa muun muassa upeat delfiniat, jättiläiskartiokukat ja punaiset rudbeckiat.
 • Kuningatar Victorian muistorintakuva seisoo aivan puiston ulkopuolella.
 • Alvaretin portti on peräisin Kalmarin vanhalta hautausmaalta.

Mutta ennen kaikkea on mukava vain nauttia ympäristöstä ja kukista!

Missä voit yöpyä tai pysäköidä matkailuautosi?

Borgholmissa on tietenkin monia erilaisia hotelleja ja muita majoituspaikkoja, joista voit valita. Jos matkustat matkailuautolla, voit yöpyä ilmaiseksi viereisellä Sollidenin pysäköintialueella. Siellä ei kuitenkaan ole palvelua.

Toinen vaihtoehto on majoittua Kapelluddens campingiin, joka sijaitsee kauniilla paikalla veden äärellä ja hyvällä paikalla Borgholmin keskustaan tutustumista varten.

Katso lisää naapurustossa

Aivan Sollidenin linnan vieressä on Borgholmin linna, joka on todellakin voimakas ja jännittävä raunio. Borgholmissa on myös mukava vierailla ravintoloineen ja ostoskatuineen. Linnan kaakkoispuolella on Öölannin museo Himmelsberga, joka on toinen mukava pysähdyspaikka. Jos menet pohjoiseen, voit seurata mukavaa vanhaa rantatietä Äleklinta-Byrumin välillä.

Borgholms slott

Oletko käynyt Sollidenin linnassa? Millainen oli kokemuksesi? Onko sinulla muita vinkkejä kivoista vierailukohteista lähiseudulla?

Tietoja Sollidenin linnasta

 • Kunta: Borgholmin kunta
 • Maakunta: Kalmarin lääni
 • Maisema: Öölannin
 • Arkkitehti: Torben Grut
 • Kehittäjä: Kuningatar Victoria
 • Valmistuminen: 15. syyskuuta 1906
 • Omistajat: Kuningas Carl XVI Gustaf
 • Lue lisää: Lisätietoja on osoitteessa linnan verkkosivusto

Palvelut ja käytännön tietoa

 • Aukioloajat: Puisto on avoinna kesäkuukausina. Tarkat aukioloajat löytyvät linnan verkkosivuilta.
 • Hinnat: Normaalihinta 120 kruunua, nuoret 12-19-vuotiaat ja opiskelijat 80 kruunua, lapset 7-11-vuotiaat 60 kruunua, lapset 0-6-vuotiaat ilmaiseksi (2021).
 • Säännöt: Valokuvaus on sallittua puistossa. Kiinni kytketyt koirat ovat tervetulleita.
 • Saavutettavuus: Puisto on kahdessa tasossa, ja niiden välissä on luiska. Sisäänkäyntipaviljonki ja Kaffetorpet ovat esteettömiä pyörätuoleille ja lastenvaunuille. Esteettömiä käymälöitä on kaksi, toinen Kaffetorpetissa ja toinen linnanpuiston sisäänkäynnin luona.

Sollidenin linnan historia

 • 1903: Ensimmäinen peruskivi laskettiin 25. syyskuuta tänä vuonna. Palatsi rakennettiin kuningatar Victorian aloitteesta, joka sai inspiraationsa useista vierailuista ruotsalaisen lääkärin Axel Munthen italialaisessa San Michelen huvilassa Caprilla. Öölannin valinta liittyi kuningattaren terveyteen ja hänen toiveeseensa siitä, että saaren leuto ilmasto olisi terveellinen.
 • 1906: Palatsi valmistui 15. syyskuuta, ja kuningatar muutti sinne.
 • 1930: Kuningatar Victorian kuoleman jälkeen Sollidenin palatsi siirtyi kuningas Kustaa V:n perintönä. Hänen omistuksessaan palatsi sai sähkön ja sähkölämmityksen, ja puisto avattiin yleisölle. Kustaa V testamenttasi Sollidenin prinssi Carl Gustafille, mutta prinsessan äiti Sibylla sai käyttää huvilaa.
 • 1973: Kuningatar Silvia vieraili ensimmäistä kertaa Sollidenissa ja istutti uusia puita palatsia ympäröivään tammimetsään.
 • Nykyhetki: Sollidenin palatsi on kuninkaallisen perheen kesäparatiisi.

Tilaa uutiskirjeemme