Meny Stäng

Sollidens slott på Öland – strosa i en kunglig trädgård

Sollidens slott på Öland är kungafamiljens sommarparadis. Trots att villan är privat så är större delen av den vackra trädgården öppen för allmänheten. Här kan man strosa i vackert anlagda parker, och kanske ta en fika på Kaffetorpet.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Sollidens slott

Sollidens slott uppfördes en gång i tiden som sommarbostad för Sveriges blivande Drottning Victoria (Victoria av Baden) och stod klart 1906. Victoria hade problem med hälsan och hoppades att det milda klimatet på Öland skulle få henne att må bättre.

Sollidens slott

Sollidens slott ligger strax utanför Borgholm, på Ölands västkust.

Kaffetorpet vid Sollidens slott

Nästan direkt när man kommer till Sollidens slott möts man av Kaffetorpet, ett väldigt mysigt sommarcafé. Själva torpet hette från början Slöjdartorpet efter slöjdaren Olaus Persson, som en gång bodde här med fru och alla deras åtta barn.

Kaffetorpet vid Sollidens slott

Paviljongen – med entré till slottsparken

Strax därefter kommer man till paviljongen och entrén till slottsparken. Här fick vi betala 120 kronor/person för att fortsätta vidare till trädgårdarna.

Slottet och den italienska trädgården

Även om man inte kan gå ända fram till slottet, som ju är en privatbostad, så kommer man relativt nära. Och nog kan man förstå att kungafamiljen trivs här, miljöerna är fantastiskt vackra.

Drottning Victoria var på sin tid mycket engagerad i bygget. Hon reste ofta utomlands, på grund av sina luftrörsproblem, och brukade bland annat besöka den svenske läkaren Axel Munthe i hans villa på Capri.

Därifrån hämtade hon mycket inspiration till den egna villan. Axel hjälpte henne också att införskaffa italienska byggnadsdetaljer och statyer. (Och ja, deras relation har ibland beskrivits som ”århundradets kärlekssaga”, om än nedtystad. Victoria var ju trots allt gift med Gustav V.)

Sollidens slott

Strax intill slottet ligger för övrigt Hagaprinessornas lekstuga. Torpet var från början ett bostadshus för dagsverkare, men 1948 inreddes det som en lekstuga. Ett verkligt sött litet hus!

Hagasessornas lekstuga vid Sollidens slott

Engelska parken

Intill slottet ligger också Engelska parken. Den här delen av trädgården är inspirerad av det romantiska trädgårdsidealet, som är friare och vildare än den ordnade renässansträdgården.

För att vara en engelsk park är den kanske inte så stor, men här finns olika exotiska träd som valnöt, jättetuja, tulpanträd och cypress, samt en pampig blodbok. Här finns också de så kallade Fuchsiabågarna, det vill säga bågar med fuchsior som initierats av Drottning Silvia. När vi var här visades också konst i parken.

WIFI.se

Holländska rosenträdgården

En annan trädgård vid Sollidens slott är den Holländska rosenträdgården. Den här trädgården var en gåva från det Nederländska hovet till drottning Victorias 60-årsdag. Trädgården pryds bland annat av fyra unika marmorstatyer.

Fredrik I av Baden

I närheten av den holländska rosenträdgården hittar man en staty av Fredrik I av Baden. Han var far till dottning Victoria och det var han som betalade för slottet och en stor del av parken. Många av trädgårdens växter kommer från hans Mainau i södra Tyskland, men själv fick han aldrig möjlighet att besöka Solliden.

Krocketplanen

Krocketplanen anlades av drottning Victoria som en gåva till maken Gustav V, som gillade bollsporter. Här fanns tält för förfriskningar och en telefonkiosk för kontakt med regeringen. Två mäktiga lejon i marmor övervakar ingången.

Mer att upptäcka runt Sollidens slott

Det finns mer att se och upptäcka i och runt Sollidens slott. Här är några fler saker att spana in för den som vill:

 • Vattenfallet eller vattenspelet ”Kaskad” är en gåva från regeringen till Kung Carl XVI Gustaf på hans 40-årsdag. Vattenfallet pryds av skulpturen ”Grodan”.
 • Stenpartiet stod klart till senaste sekelskiftet. Här sipprar vatten från en bäck och man kan se en staty av Carl Milles med två elefanter.
 • Perennalisten och hängboken bjuder bland annat på praktriddarsporrar, jättetäpplilja och röd rudbeckia.
 • Drottning Victorias minnesbyst står strax utanför parken.
 • Grinden vid Alvaret kommer från gamla kyrkogården i Kalmar.

Men inte minst är det trevligt bara att njuta av miljön och blommorna!

Var kan man bo eller stå med husbilen?

I Borgholm finns förstås många olika hotell och andra boenden att välja mellan. Om du reser med husbil kan du helt kostnadsfritt stanna över natten på parkeringen vid Solliden strax intill. Det finns dock ingen service.

Ett annat alternativ är att ta in på Kapelluddens camping, som ligger fint vid vattnet och med bra läge för att besöka centrala Borgholm.

Se mer i närheten

Strax intill Sollidens slott ligger Borgholms slott, som verkligen är en mäktig och spännande ruin. Det är också trevligt att besöka Borgholm med restauranger och shoppinggata. Sydost om slottet hittar du Ölands museum Himmelsberga, som är ett annat trevligt stopp. Om du åker norrut kan du följa den fina gamla kustvägen mellan Äleklinta och Byrum.

Borgholms slott

Har du besökt Sollidens slott? Hur var din upplevelse? Har du kanske fler tips på fina platser att besöka i närheten?

Fakta om Sollidens slott

 • Kommun: Borgholms kommun
 • Län: Kalmar län
 • Landskap: Öland
 • Arkitekt: Torben Grut
 • Byggherre: Drottning Victoria
 • Färdigställande: 15 september 1906
 • Ägare: Kung Carl XVI Gustaf
 • Läs mer: Du hittar mer information på slottets webbplats

Service och praktisk info

 • Öppettider: Parken håller öppet under sommarhalvåret. För exakta öppettider se slottets webbplats.
 • Priser: Ordinarie pris 120 kr, ungdom 12-19 år och studerande 80 kr, barn 7-11 år 60 kr, barn 0-6 år gratis (2021).
 • Regler: Man får fotografera i parken. Kopplade hundar är välkomna.
 • Tillgänglighet: Parken är i två nivåer, och det finns ramp mellan dessa. Entrépaviljongen och Kaffetorpet är tillgängliga för rullstol och barnvagn. Två tillgängliga toaletter finns, en på Kaffetorpet och en i entrén till slottsparken.

Historia vid Sollidens slott

 • 1903: Den första grundstenen lades den 25 september detta år. Slottet anlades på initiativ av drottning Victoria, som inspirerats av flera besök i den svenske läkaren Axel Munthes italienska villa San Michele på Capri. Valet av Öland hängde ihop med drottningens hälsa, och att hon hoppades att öns milda klimat skulle vara hälsosamt.
 • 1906: Den 15 september stod slottet klart och drottningen kunde flytta in.
 • 1930: Efter drottning Victorias död ärvdes Sollidens slott av Gustaf V. Under hans ägo fick slottet elektricitet och elektrisk värme, och parken öppnades för allmänheten. Gustav V lät testamentera Solliden till arvprins Carl Gustaf, men prinsessans mor Sibylla fick disponera villan.
 • 1973: Drottning Silvia besökte Solliden för första gången och lät plantera nya träd i ekskogen runt slottet.
 • Nutid: Sollidens slott är ett sommarparadis för kungafamiljen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev