Meny Stäng

Borgholms slott – mäktig slottsruin på Öland

Annons

Borgholms slott kallas ibland ”Nordens skönaste ruin” och är verkligen en mäktig borgruin. Förutom att slottet är imponerande stort har man en fantastisk utsikt mot havet. Borgholms slott måste helt enkelt ses!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Borgholms slott

Borgholms slott är idag en ruin av den borg som uppfördes på Öland på 1200-talet – och som på 1600-talet byggdes om till ett storslaget barockpalats av Karl X Gustav. Här har många människor passerat genom tiderna, allt från kungar och fogdar till hantverkare och fångar. Idag är Borgholms slott ett av Ölands största turistmål.

Borgholms slott

Borgholms slott ligger strax söder om staden Borgholm, på Ölands västkust.

Borgholms slott – från fästning till barockslott

Redan på 1100-talet uppfördes ett torn på platsen, och på 1200-talet byggdes en borg runt tornet, på kungligt initiativ. Borgholms slott var under den här tiden en av Nordens viktigaste fästningar, och borgen var ständigt i fokus för krig och politik.

Borgholms slott

När Gustav Vasa erövrade Borgholm från danskarna 1523 var borgen svårt krigshärjad och i behov av reparation. Pengar för upprustning fanns inte just då, så det blev Gustav Vasas son Johan III som räddade slottet från undergång. Han lät uppföra ett ståtligt renässansslott, med fyra hörntorn.

Borgholms slott
Borgholm slott på 1600-talet – Suecia verket

Under Kalmarkriget 1611-1613 råkade slottet ut för hårda strider mellan svenskar och danskar. Rikskanslern Axel Oxenstierna noterade 1633 att det bara ”dög till att användas som jakthus”.

Borgholms slott

Trots utmaningar hade slottet ytterligare en storhetstid framför sig. Tronföljaren Karl Gustav, blivande Karl X Gustav, gav order om att bygga om slottet till ett mäktigt barockslott. Planerna var storstilade och bygget leddes av den välrenommerade arkitekten Nicodemus Tessin den äldre. Bygget blev dock aldrig klart och avstannade år 1709.

Under 1700-talet förföll slottet. Arrendatorn Axel Adlersparre startade en klädesfabrik i en av flyglarna, men år 1806 utbröt en brand som lade hela slottet i ruiner.

Borgholms slott

Att besöka Borgholms slott

Att besöka Borgholms slott är en fascinerande upplevelse. Trots att vi förstås sett bilder innan vi kom hit så blev vi imponerade. Borgen är verkligen mäktig!

Borgholms slott

Man kan gå runt på egen hand och upptäcka valv, rum, trappor och fantastiska utsiktplatser. På några ställen hittar man lite extra roliga fotoplatser …

Peter FREEDOMtravel
Helena FREEDOMtravel

Utöver själva borgen kan man se rester av andra gamla byggnader. Här finns till exempel det gamla kungshuset och ”Stekarhuset”, som användes för matlagning.

Museum berättar om uppgång och fall

Inne i Borgholms slott finns ett museum, som är trevligt att besöka. Här kan man lära sig om historien på ett lite mer livligt sätt. Man kan få en bild av hur det såg ut när slottet attackerades av danskarna eller försöka föreställa sig det ”kungliga midjemåttet”. Kung Karl X Gustaf gillade inte bara krig och kvinnor, utan också mat. När han avled 37 år gammal sägs det att han hade ett midjemått på 2 meter.

Hall of Fame – kändisarnas rum i slottet

I ett av rummen i borgen kan man besöka ”Hall of Fame”. Här kan man se ett antal sköldar som representerar några av de prominenta gäster som besökt borgen under de senaste 900 åren. Till att börja med kan man rabbla historiska personer som Magnud Ladulås, Johan III, Karl X Gustav, Karl XI, Carl XVI Gustav, Carl von Linné, Jonas Love Almqvist och Sven Hedin.

På senare tid har slottet gästats av många kända artister, som ABBA, Sven Bertil Taube, Björn Skifs, Tomas Ledin, Ulf Lundell, Carola Häggkvist, Birgit Nilsson, Leonard Cohen, Status Quo och många andra.

Hall of Fame

Var kan man bo eller stå med husbilen?

I Borgholm finns förstås många olika hotell och andra boendealternativ att välja mellan. Om man reser med husbil kan man stanna över natten på parkeringen vid Borgholms slott (parkeringsavgift via app) eller på parkeringen vid Solliden strax intill (gratis).

Parkering vid Solliden, med Borgholms slott i bakgrunden

Om man vill stå på camping kan man ta sig till Kapelluddens camping, som ligger fint vid vattnet och med bra läge för att besöka centrala Borgholm.

På Kapelluddens camping i Borgholm

Se mer i närheten

Strax intill Borgholms slott ligger Solliden, med sina vackra trädgårdar. Det är också trevligt att besöka Borgholm med shoppinggata och restauranger. Sydost om slottet hittar du Ölands museum Himmelsberga, som är ett annat trevligt stopp.

Om du åker norrut kan du följa den fina gamla kustvägen mellan Äleklinta och Byrum. Det är naturligtvis också intressant att göra ett besök i kalmar!

Har du besökt Borgholms slott? Hur var din upplevelse? Har du kanske fler tips på fina platser att besöka i närheten?

Fakta om Borgholms slott

 • Kommun: Borgholms kommun
 • Län: Kalmar län
 • Landskap: Öland
 • Grundad: 1200-talet
 • Skapare/Arkitekt: Johan Baptista Pahr och Dominicus Pahr
 • Stil: Renässans
 • Material: Sten
 • Ägare: Statens fastighetsverk
 • Läs mer: Du hittar mer information på slottets webbplats.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Mellan 1 april och 21 september 2021 håller slottet öppet dagligen. För exakta tider se slottets webbplats. Observera att tiderna kan förändras vid större konserter eller evenemang.
 • Priser: Vuxen 100 kronor, ungdom (12-17 år) 60 kronor och barn under 12 år fri entré i vuxens sällskap (2021). Kulturarvskort ger 50% rabatt på ordinarie entrépris för kortinnehavaren.
 • Regler: Endast kortbetalning. Hundar är välkomna. Borgholms slott är rökfritt.

Historia på Borgholms slott

 • Slutet av 1100-talet: En kastal, det vill säga ett mäktigt torn, byggdes. Runt tornet byggdes en ringmur.
 • 1281: Borgen stod troligen klar. Borgen var viktig militärt, med tanke på dess ställning mitt emot Kalmar.

1500-talet

 • Början av 1500-talet: Slottet förstördes under krigen mellan Sverige och Danmark, och upprustades först under Johan III:s regeringstid.
 • 1572: Johan Baptista Pahr och därefter dennes bror Dominicus var byggmästare på slottet.
 • 1593: Bygget på slottet upphörde på hertig Karls befallning.

1600-talet

 • 1602: Försvarsverken förstärktes.
 • 1611: Danskarna attackerade den 8 augusti, och först den 7 oktober lyckades Gustaf Adolf få den danske befälhavaren Kristen Hansen att kapitulera.
 • 1612: Danskarna kom tillbaka den 2 juni och efter nio dagars beskjutning gavs slottet upp av Peder Michelsson till Gert Rantzau.
 • 1613: Efter freden i Knäred återlämnades det illa medfarna slottet, och reparationer påbörjades.
 • 1651: Slottsbyggnaden fortsattes under ledning av Nicodemus Tessin den äldre.
 • 166o: När Karl X Gustav dog avstannade byggarbetena.
 • 1681: Byggarbetena återupptogs.

1700-talet till nutid

 • 1709: Bygget avstannade och slottet blev aldrig fullbordat enligt Tessins plan. Så småningom började det förfalla.
 • 1806: Slottet förstördes ytterligare vid en brand.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev