Slottet Favorite i Rastatt är ett exklusivt sommarpalats från 1700-talet, som ligger i västra Tyskland. Även om ägarna bara spenderade några sommarveckor här, så sparades det inte på krutet när man inredde …

Slottet Favorite i Rastatt

Slottet Favorite i Rastatt är ett fantastiskt vackert slott, som håller öppet för besökare. Man kan strosa i den vackra slottsparken, men också följa med på guidad visning inne i slottet.

Slottet favorite i Rastatt

Slottet Favorite ligger strax utanför staden Rastatt, i förbundslandet Baden-Württemberg i västra Tyskland, nära gränsen till Frankrike.

Historien om slottet Favorite i Rastatt

Markgrevinnan Sibylla Augusta av Baden (1675-1733) lät uppföra slottet Favorite i Rastatt som ett sommarnöje och en jaktstuga mellan 1710 och 1720, efter att hennes man, markgreven Ludvig Wilhem (1655-1707), gått bort. Slottet låg bara en knapp timme, med häst och vagn, från grevinnans huvudsakliga slott i Rastatt, och användes bara några veckor per år.

Vid slottet fanns trädgård och orangerier, som uppfördes i fransk stil och senare delvis förvandlades till engelsk stil. Invändigt lät grevinnan inreda slottet efter de senaste och allra mest exklusiva trenderna.

Slottet Favorite i Rastatt

Att besöka slottet Favorite i Rastatt

Att besöka slottet Favorite i Rastatt är både intressant och fascinerande. Till att börja med kan man strosa i den vackra slottsträdgården, där man bland annat hittar alléer samt ett vattenfall, en fiskdamm, ett eremitage, en fontän och ett slottscafé. Allra mest intressant är det dock att följa med på en guidad tur inne i slottet.

Guidad tur i slottet

Det enda sättet att se slottet Favorite i Rastatt invändigt är att följa med på en guidad tur. Turerna ges vanligtvis på tyska, och som icke-tyskalande kan man få med en skriftlig guide där man själv kan läsa om rummen, under turen.

Vi startade i ”Sala Terena”, som är den centrala ceremoniella hallen. Här kan man bland annat se blåvitt kakel, som beställts från Nürnberg. Sibylla Augusta var med all sannolikhet influerad av byggnaden ”Trianon de Porcelaine”, som på den tiden fanns vid slottet i Versailles.

Vi kunde också se de vackra kakelplattorna på flera av slottets fina kakelugnar.

Köket var också spännande att kika in i. Här arbetade tjänstefolket för att tillreda måltider till slottets ägare.

Gammalt Kök

Slottets olika rum, som har namn som ”Blomsterrummt”, ”Spetsrummet” och ”Spegelhallen”, är alla fantastiskt dekorerade. Man kan stå länge och titta, och man hittar hela tiden nya fascinerande detaljer. Det finns inte en millimeter som inte är smyckad.

I slottet finns också en stor samling av kinesiskt porslin och produkter av svart lack samt andra kinesiska föremål. Slottet är det äldsta av de tyska så kallade ”porslinspalatsen”, och det enda som överlevt intakt tills idag. Sammantaget är det mycket intressant att göra ett besök här!

Tapet i Slottet Favorite i Rastatt

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Det finns hotell både i Förch, där slottet ligger, och inne i Rastatt. Om du, liksom vi, reser med husbil, så kan du stanna vid ”Familienbad Alohra” i centrala Rastatt. Här har en gång funnits en riktig ställplats med el och annan service. När vi var här hade ställplatsen stängt, vilket troligtvis hängde ihop med att badhuset höll stängt för en längre tid. Det gick dock bra att parkera över natten.

Ställplats i Rastatt Tyskland

Mer att se och göra i närheten

När du besökt slottet Favorite i Rastatt vill du förstås också besöka Rastatt slott, som var det slott där markgrevinnan Sibylla Augusta huvudsakligen bodde. Även detta slott är fantastiskt! Missa heller inte att se staden Baden-Baden, som har mycket att bjuda på.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden

Har du besökt slottet Favorite i Rastatt?

Har du besökt slottet Favorite i Rastatt? Gillar du att besöka slott?

Fakta om slottet Favorite i Rastatt

 • Adress: Am Schloss Favorite 1, Rastatt
 • Kommun: Rastatt
 • Förbundsland: Baden-Württemberg
 • Land: Tyskland
 • Läge: Slottet ligger i Förch, strax sydost om centrala Rastatt
 • Byggår: 1710-1720
 • Byggherre: Markgrevinnan Sibylla Augusta av Baden
 • Arkitekt: Johann Michael Ludwig Rohrer
 • Läs mer: Du hittar mer info på slottets webbplats.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Under högsäsong håller slottet öppet tisdag-söndag 10-17. Underlågsäsong håller slottet öppet torsag-söndag 10-16.
 • Pris: Guidad tur i slottet kostar 9 euro för vuxna och 4,50 för de som har rätt till reducerat pris. Fråga om kombinationsbiljett om du planerar att besöka fler slott i närheten.
 • Tillgänglighet: Personer med nedsatt rörlighet kan erbjudas en kostnadsfri tur på det nedre våningsplanet. Slottet har två spiraltrappor, med vardera 22 steg. Vissa dörrar är smala. Om man använder käpp måste denna vara utrustad med gummifot. Skulle käppen inte motsvara kraven finns käpp att låna kostnadsfritt. På de övre våningsplanen finns fällstolar, som kan användas under turerna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev