Meny Stäng

Slottsweekend i Sverige – 10 härliga slottshotell

Annons

Varför inte unna dig en slottsweekend i Sverige? Hösten är här och det kan vara mysigt att komma iväg på en helg i en annan miljö. Vi tipsar om tio fina slottshotell i Sverige, där du är välkommen att boka boende.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Slottsweekend i Sverige

En av de mysigaste sakerna att göra på hösten i Sverige är kanske att komma iväg på en slottsweekend. Det finns många slott i Sverige och man kan inte bo på alla, men relativt många erbjuder hotell och olika weekendpaket.

1. Södertuna slott, Södermanland

Södertuna slott ligger naturskönt vid Frösjön i Södermanland. Hit kommer man exempelvis för att unna sig en weekend på slottshotellet eller för en Afternoon Tea. Kanske vill man samtidigt strosa i den engelska parken.

På hotellet finns fem slottsgemak och 64 dubbelrum, och den som vill kan boka in sig på weekendpaket med lockande namn som ”Romantisk weekend” eller ”Gourmetweekend”. Som boende på hotellet kan man också njuta av relaxavdelning med bastu, badtunna och pool.

2. Bäckaskog slott, Skåne

Redan på 1200-talet bodde munkar på Bäckaskog, och på 1500-talet byggdes klostret om till ett befäst slott. Idag fungerar slottet som hotell och konferensanläggning, och här arrangeras också olika fester och event.

När du bor på Bäckaskog kan du välja mellan flera olika boendealternativ – Slottet, Klostergården, Karl XV:s värdshus, Möllan och Humlehuset. Det finns också olika paket, såsom Bäckaskogspaketet och Lilla slottspaketet.

3. Görvälns slott, Uppland

Görvälns slott och Görvälns naturreservat ligger i Järfälla kommun, nordväst om Stockholm. Slottet drivs idag som hotell och restaurang, och på hotellet finns sammanlagt 45 hotellrum samt olika lokaler för möten och konferenser.

Du kan boka olika paket, såsom Gourmet weekend eller Mini vacay. När du är här kan du också passa på att upptäcka slottsparken, med sin skulpturpark samt naturreservatet, där du också hittar fornborgen Gåseborg.

4. Teleborgs slott, Småland

Teleborgs slott är ett vackert sagoslott strax utanför Växjö. Greven Fredrik Bonde af Björnö lät uppföra Teleborgs slott i slutet av 1800-talet, och den imponerande byggnaden stod klar år 1900. Idag fungerar slottet som hotell och restaurang.

Rummen på slottet är otroligt vackra, och för din slottsweekend kan du välja mellan enkelrum, dubbelrum, sviter eller kanske boende i tornrummet. Det finns också olika paket, såsom Lilla och Stora Slottspaketet samt Hjärtepaketet. Missa heller inte att promenera i den vackra slottsparken.

5. Öster Malma slott, Södermanland

Öster Malma slott är ett fint litet vitt gods i Nyköpings kommun. Här handlar mycket om jakt och vilda djur, oavsett om man vill jaga själv, lära sig mer om djuren i slottets ”Wildlife Park”, handla viltkött i gårdsbutiken eller kanske avnjuta vilda anrättningar på någon av Öster Malmas bufféer.

WIFI.se

Bara en kort promenad från slottet ligger ett hotell med 33 mysiga rum. Om man vill kan man boka in en slottsweekend eller slottsweekend med teater. Oavsett vilket paket man bokar kan man räkna med viltkött på menyn.

6. Noors slott, Uppland

Noors slott är ett karolinskt träslott i Knivsta i Uppland. Det må vara ett väldigt litet och kanske anspråkslöst slott, men marken har trampats av viktiga personer som Karl XI, Verner von Heidenstam och Steve Jobs. En gång i tiden fanns här också en imponerande mäktig barockträdgård.

Noors slott är idag framför allt ett slott man besöker för fest, bröllop, konferens eller kanske en mysig slottsweekend. Vad sägs till exempel om klassisk slottsweekend, julweekend, bubbelweekend eller yogaweekend? På slottet finns bland annat ett lyxigt utomhustält samt en relaxavdelning med bastu och jacuzzi.

7. Häringe slott, Södermanland

Häringe slott ligger strax söder om Stockholm och är ett slott man besöker för härliga weekendpaket, lyxiga middagar och lata dagar i slottspoolen. Man kan boka in en Häringevistelse över helgen eller slå till på något mer kusligt paket, såsom paranormal weekend, magisk afton eller slottsmord, då skådespelare bjuder in till ett slottsmord som ska lösas.

I restaurangen serveras läckra middagar med lockande maträtter. Den som vill kan också promenera i slottsträdgården, som är fylld av exotiska statyer. Många olika aktiviter arrangeras också, såsom bastu och kägelbanebowling.

8. Rosersbergs slottshotell, Uppland

Rosersbergs slott är ett kungligt slott i Sigtuna, strax norr om Stockholm. Detta slott är ett av de elva kungliga slotten i Sverige och här har bland annat Karl XIV Johan Bernadotte och hans fru Desideria bott. Idag visas slottet för allmänheten, och dessutom bedrivs hotell, konferens, fest & bröllop samt slottscafé.

Slottshotellet erbjuder många olika förslag för en staycation, med olika paket som till exempel fokuserar på romantik, slottslyx, gourmet getaway, vandring eller viltafton med vinprovning. Runtom finns finns naturområden och vandringsleder.

9. Kronovalls vinslott, Skåne

Kronovalls slott är ett fantastiskt vackert barockslott på Österlen i Skåne. Idag fungerar slottet som vinslott, vilket innebär ett stort fokus på just vin. I slottets källare, åtta meter under markytan, lagras tiotusentals flaskor av svensk mousserande vin.

Här anordnas många olika aktiviteter med anknytning till vin, såsom vinprovningar, sommarfest, slottsweekend med vinpaket och weekend med italienska viner. Hotellrummen har dessutom namn efter olika vinsorter såsom NegroAmaro, Chardonnay och Pinot Noir. På slottets baksida finns en fantastiskt vacker barockträdgård.

10. Tjolöholms slott, Halland

Tjolöholms slott är ett fantastiskt vackert byggnadsverk, med överdådig arkitektur och spännande tekniska bekvämlighetslösningar från 1900-talets absoluta början. Slottet är öppet för allmänheten och en fascinerande sevärdhet. Dessutom är det intressant att se Allmogebyn, som slottsfrun Blanche Dickson skapade för arbetarna.

Det är inte möjligt att bo i själva slottet, men däremot kan man bo i Allmogebyn eller i Grindstugan. Här råder man sig själv med eget kök samtidigt som det, under rådande öppettider, finns restarang i Storstugan.

Fler slottshotell i Sverige – för en slottsweekend

Det finns förstås ännu fler slottshotell i Sverige, utöver de vi nämnt ovan. Här hittar du en lista på ytterligare några fina platser, som kan erbjuda en härlig slottsweekend i Sverige.

  • Haga slott i Enköping, Uppland
  • Hesselby slott, Uppland
  • Lejondals slott i Bro, Uppland
  • Sundbyholms slott, Södermanland
  • Ulfsunda slott, Uppland
  • Åkeshovs slott, Uppland
Sundbyholms slott
På Sundbyholms slott kan man bo över, dock inte i huvudbyggnaden

Slottsweekend med spöken

Vill du uppleva en svensk slottsweekend i Sverige med spöken och osaliga andar? Då kan du spana in något av följande slott:

  • Bäckaskogs slott, Skåne
  • Husby säteri och slott, Östergötland
  • Salsta slott, Uppland
Salsta slott, där du kan bo i paviljongen och … kanske möta spöken

Fler tips för en slottsweekend i Sverige?

Har du någon gång fått chansen att njuta av en slottsweekend i Sverige? Vilket slott bodde du på då? Finns det något svenskt slottshotell du kan rekommendera?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev