Meny Stäng

Tjolöholms slott – ett besök i en sagolik värld

Annons

Tjolöholms slott är ett fantastiskt vackert byggnadsverk, med överdådig arkitektur och spännande tekniska bekvämlighetslösningar från 1900-talets absoluta början. Detta är ett slott du inte vill missa att besöka!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tjolöholms slott

Man vet inte riktigt vilka ord man ska använda när man beskriver Tjolöholms slott. På den egna webbplatsen skriver de att slottet sägs vara ”en av Sveriges märkligaste byggnader”. Ja, kanske? Nog känns det lite osvenskt alltid. Men mest av allt är vi imponerade. Detta måste vara ett av Sveriges vackraste slott, och när man går igenom rummen är det svårt att komma ihåg att stänga munnen …

Att besöka Tjolöholms slott
Fascinerande att besöka Tjolöholms slott

Tjolöholms Slott ligger på en halvö i Kungsbackafjorden i Halland, cirka 4 mil söder om Göteborg.

Slottets historia – brittisk stil och för tidig död

Egendomen Tjolöholm är känd sedan 1200-talet och marken har ägts av ett flertal finare släkter. År 1892 köptes Tjolöholm av det svensk-brittiska paret James Fredrik och Blanche Dickson. De lät uppföra ett stort stuteri för uppfödning av rashästar.

Att besöka Tjolöholms slott

År 1897 utlyste Blanche Dickson en tävling för arkitekter om ett slott i elisabetansk stil. Visserligen kom arkitekten Lars Israel Wahlman tvåa i tävlingen med sitt bidrag ”Hobgoblin”, men det var ändå han som till slut fick äran att rita Fredriks och Blanches slott.

Att besöka Tjolöholms slott

Inspiration hämtade han från Storbritannien och Arts- & Craftrörelsen, där man fokuserade på hantverk och konsthantverk, som en motreaktion mot den industriella revolutionen.

Att besöka Tjolöholms slott

Båda makarna Dickson gick bort plötsligt

James Fredrik Dickson hann i stort sett inte se något alls av slottet, eftersom han dog strax efter att det började byggas. Efter att ha skurit sig i ett finger virade han blyhaltigt papper från en flaska om skadan, vilket ledde till en blodförgiftning som han inte överlevde.

Blanche Dickson var mycket engagerad i slottet och såg efter makens död till att bygget fullföljdes. År 1904 stod slottet klart, men Blanche fick inte heller njuta av det speciellt länge. Två år senare reste hon till Ceylon (nuvarande Sri Lanka) för att besöka sina bröder som hade teplantage där. Under den långa båtresan hem drabbades hon av dysenteri och avled mitt ute på Indiska oceanen.

Nya ägare till Tjolöholms slott

Tjolöholm ärvdes av James Fredriks och Blanches dotter, som också hette Blanche och som gifte sig med greve Carl Bonde. Tillsammans med sina fyra söner bodde de på slottet fram till 1920, då de skilde sig.

Därefter fortsatte Blanche använda slottet som sommarhus, och efter hennes död köptes hela egendomen av Göteborgs stad. Sedan 1987 är godset en stiftelse, med Kungsbacka kommun som huvudman.

Att besöka Tjolöholms slott

Slottets trädgårdar

Arkitekten Lars Israel Wahlman fick inte bara i uppdrag att rita ett slott, utan var också den som fick utforma trädgårdarna. Och nog lyckades han bra med detta!

WIFI.se

Tjolöholms slott ligger fantastiskt fint, och från slottet och trädgårdarna har man utsikt ut över havet.

Att besöka Tjolöholms slott och trädgårdar
Att besöka Tjolöholms slott och trädgårdar

Här finns också köksträdgård och blomsterplanteringar. Man kan upptäcka trädgårdarna på egen hand om man vill, eller följa med på en guidad trädgårdsvisning med någon av slottets kunniga trädgårdsmästare.

På rundtur i slottet

Nog för att slottet är praktfullt utanpå och nog för att trädgårdarna är fantastiska, men den riktiga höjdpunkten är ändå att besöka Tjolöholms slott invändigt. Slottets salar och rum är mäktiga och bjuder på otaliga snidade detaljer och designmässiga överraskningar. Dessutom fascineras man av alla tekniskt smarta lösningar – ofta extremt högteknologiska och avancerade för sin tid.

Att besöka Tjolöholms slott

I vanliga fall ges guidade visningar, men på grund av pandemin får man för tillfället gå runt på egen hand med en skriftlig guide istället. Men här och var i rummen stötte vi på slottets personal, som engagerat svarade på alla frågor. Det gick inte att missta sig på entusiasmen. Och vem skulle inte vara engagerad och entusiastisk om man fick jobba i en sådan här fantastisk miljö?

Att besöka Tjolöholms slott

Vi visar ett urval av våra foton, men även om det är många ska du inte förledas att tro att du nu redan sett allt. Långt ifrån! Slottet är enormt och varje millimeter är dekorerad på ett nytt uppfinningsrikt sätt. Man kan roa sig med att studera stuckaturer, målningar och olika små figurers ansiktsuttryck.

Till och med detaljer som lampknappar, handtag och vred är dekorerade. På räcket i den stora trappan finns fyra figurer, varav två är Mickel Räv och Bocken Bruse. De andra två är hemlighetsfulla … som så mycket annat i det här huset!

I den stora salongen står ett piano, men det är inte vilket piano som helst. En av de entusistiska anställda erbjöd sig att visa. Man behöver inte kunna något alls om pianospelande. Det är bara att välja ett stycke man gillar och sedan trampa på pedalerna … och vips så stiger fagra toner ut ur instrumentet!

Självspelande piano

Men det är inte bara det ”självspelande” pianot som överraskar. Vad sägs om en handvevad knivpoleringsmaskin? Eller kanske en fotogendriven hårtork som du ställer bakom stolen, och sedan fäller ut hårsvallet över?

Slottets badrum är utrustade med en rundspolande dusch, som sprutar vatten från ovan, från sidorna och underifrån. Detta var så modernt det kunde bli år 1904!

Utställningar på Tjolöholms slott

Förutom att man kan se alla de vackra rummen på Tjolöholms slott så visas också olika utställningar. I år visas utställningen ”Queen Victoria – dressed to rule an empire”, om exklusivt kungligt 1800-talsmode.

Att besöka Tjolöholms slott - viktorianskt mode

Dessutom visades just nu en utställning om underkläder på viktoriansk tid.

Viktorianska underkläder

Tjolöholms vagnsmuseum

Innan eller efter besökte kan man också passa på att kika in i vagnsmuseet. Här kan man se vagnar och slädar, men också till exempel sadlar för ”nobla kvinnor” (det vill säga kvinnor som inte fick göra något så osedligt som att sitta gränsle över en häst). Det mest intressanta här är dock dammsugaren som väger ett ton (!). Dammsugaren ser du här nedanför, och de olika munstyckena på en separat bild till vänster …

Allmogebyn

När du besöker Tjolöholms slott ska du inte missa att kolla in den otroligt charmiga Allmogebyn. Blanche Dickson var mycket engagerad i bygget av tjänstefolkets bostäder, som blev ett litet ”idealsamhälle” i nationalromantisk stil. En av stugorna (Hemtrefnaden) är inredd som en museistuga, och de övriga kan hyras för boende.

Blanche Dickson hade ett starkt socialt engagemang, och såg till att alla bostäder var ändamålsenliga och hade en egen liten köksträdgård. Hon delade till och med ut pris för de bäst skötta trädgårdarna, och när ett barn föddes i arbetarbyn fick föräldrarna en uppsättning babykläder och fem kronor på ett sparkonto.

I arbetarbyn fanns också sjukstuga, Folkets hus (nuvarande Storstugan) och en fin slottskyrka.

Kyrka Allmogebyn

Naturområden runt Tjolöholms slott

Tjolöholms slott ligger vackert, omgivet av hav och grön natur. Här finns mängder av olika promenadstigar, för den som vill njuta av lugnet.

Att besöka Tjolöholms slott och naturområden

Att besöka Tjolöholms slott

Summa summarum kan vi konkludera att det är fantastiskt att besöka Tjolöholms slott, oavsett om du gillar natur, vackra trädgårdar, arkitektur, design eller historia. Slottet håller öppet alla dagar under sommaren och under fredag-söndag under resten av året. Ibland kan öppettiderna ändras på grund av tillfälliga evenemang, så kolla gärna slottets egen webbplats innan besöket.

Att besöka Tjolöholms slott

Att se slottet kostar för närvarande 150 kronor för vuxna och 75 kronor för barn (2021). På slottsområdet finns matservering, fika och aktiviteter för barn.

Att besöka Tjolöholms slott - café

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Boende finns i Allmogebyn. För den som reser med husbil/husvagn finns en separat del på den stora parkeringen utanför slottet som är skyltad ”Ställplats/Quick Stop”. Här är man välkommen med husbil eller husvagn mot en avgift på 185 kronor/dygn. Det finns ingen service på ställplatsen men vid bilparkeringen, cirka 150 meter från ställplatsen, finns toalett och dusch. Utöver denna ställplats råder campingförbud på hela Tjolöholmshalvön.

Ställplats vid Tjolöholms slott

Video från Tjolöholms Slott

Mer att se och göra i närheten

Om du gillar slott kan du också besöka Gunnebo Slott och Trädgårdar, som ligger cirka fyra mil norr om Tjolöholm. Här i närheten kan du också besöka Göteborg och öar som Öckerö och Hönö. Om du istället åker söderut är det cirka 4,5 mil till fina Varberg, med Varbergs fästning och alla härliga stränder. Ytterligare ett alternativ är att ta en tar till konst- och textilstaden Borås.

Alla våra bästa tips om Halland. Klicka på bilden!

Har du besökt Tjolöholms slott?

Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra i närheten av slottet?

Fakta om Tjolöholms slott

 • Landskap: Halland
 • Län: Hallands län
 • Kommun: Kungsbacka
 • Läge: I norra Halland, på en halvö i Kungsbackafjorden
 • Byggherre: James Fredrik och Blanche Dickson
 • Arkitekt: Lars Israel Wahlman
 • Byggstart: 1898
 • Färdigställande: 1904
 • Ägare: Stiftelsen Tjolöholm
 • Läs mer: Du hittar mer information på slottets webbplats.

Visningar och aktiviteter

 • Visningar: För närvarande får man, på grund av pandemin, besöka Tjolöholms slott på egen hand, men i vanliga fall arrangeras visningar. Även trädgårdsvisningar anordnas.
 • Aktiviteter för barn: ”Jakten på det försvunna Tjolöholm”, Tjolöholms lekby i Manegen samt badstrand med lekskeppet ”Montrose”. Under normala omständigheter arrangeras också dramatiserade barnvisningar.
 • Naturupplevelser: I naturomårdena finns möjlighet till vandring, geocaching, fågelskådning, bad, pickning, kajakhyra med mera.
 • Evenemang: På slottet arrangeras, under normala omständigheter, olika evenemang såsom julmarknad, skördefest, påskfirande, veteranbilsutställning, sommarteater och konserter.
 • Bröllop, fest och möte: På slottet kan man arrangera bröllop, fest, möte, konferens och olika former av event. Familjemiddagar och bröllop kan också arrangeras i Storstugan.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Man kan besöka Tjolöholms slott hela året, dagligen under sommaren och fredag-söndag resten av året. Öppettiderna kan variera beroende på evenemang och annat. Se slottets webbplats för aktuell information.
 • Priser: Entré till slottet vuxen 150 kr och barn 75 kr (2021). Att leka i lebyn kostar 60 kr för barn (2021).
 • Toaletter: Toaletter finns i Manegen, utanför Magasinet, i Storstugan och vid parkeringen.
 • Matservering: Restaurang Storstugan erbjuder lunch och fika. Kafé Manegen serverar lättare lunch och fika. Man är välkommen att ta med picknick till slottsträdgården och naturområdena.
 • Butik: I slottsbutiken säljs presenter och delikatesser.
 • Boende: Boende i eget hus i historisk miljö finns i Allmogebyn.

Tillgänglighet

 • Parkering: Om du har parkeringstillstånd för rörelsehindrade kan du parkera på grusparkeringen närmast parkeringsautomaten, längs vägen mot stranden nordväst om slottet samt utanför Storstugan.
 • Inomhusmiljöer: Slottets paradvåning är tillgänglig med hjälp av tillfällig ramp. Slottets övre våningar nås däremot endast med trappor. För beställning av guidning för personer med synnedsättning eller med teckentolkning, kontakta slottet.
 • Utomhusmiljöer: Kring slottet, Allmogebyn, Storstugan och Slottskyrkan finns breda gångvägar med finkornigt grus.
 • Toaletter: Tillgänglig toalett finns i Slottsbutiken, i Storstugan och vid parkeringen. Slottets tillgängliga toalett öppnas vid behov .

Hitta till Tjolöholms slott

 • Bil: Från E6/E20 väljer du avfart 58, Fjärås/Tjolöholm. Följ därefter skyltning. Vid slottet finns sammanlagt cirka 3000 parkeringsplatser.
 • Kommunalt: Ta pendeltåg från Göteborg till Kungsbacka, därefter buss 732 mot Frillesås. Från hållplatsen Torpa Smedja är det ca 3,5 kilometers promenad. Under några sommarveckorna finns också ”Hemesterbussen”, som är en Hop On-Hop Off buss i Kungsbacka kommun.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev