Meny Stäng

Varbergs fästning – besök i museum och guidad visning

Varbergs fästning är en mäktig försvarsbyggnad med en lång historia. Danskar och svenskar har krigat om borgen, och en gång i tiden tillhörde den Europas allra mest moderna fästningar. Senare förvarade man fångar här, och idag är du välkommen som turist.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Varbergs fästning

Varbergs fästning är ett intressant besöksmål som du kan uppleva genom att ströva runt på borgområdet, besöka Hallands kulturhistoriska museum eller följa med ner i gamla fängelseceller på en guidad visning. Eller varför inte prova en äppelpaj, bakad på samma recept som användes 1597?

Varbergs fästning

Varbergs fästning ligger vid västkusten, i centrala Varberg, i landskapet Halland.

800 år av krig, försvar, fängelse … och musem

Klippan där Varbergs fästning ligger har sedan förhistorisk tid använts för att hålla vakt. När den danske kungen Erik Klipping mördades 1286 blev Jacob Nielsen, som var greve av norra Halland, anklagad för mordet. För att försvara sig lät han bygga en borg på klippan. Detta var den allra första borgen, och än idag finns norra slottslängan kvar från denna tid.

1300-talet – en orolig tid

1300-talet var en orolig tid, och Varberg bytte både styre och rike flera gånger. Borgen blev en av kronans borgar och rikets kungligheter kom och gick, för att emellanåt husera i borgen. Från 1365 blev det lite lugnare, och Varberg förblev danskt i nästan 300 år.

Krig mellan svenskar och danskar

På 1500-talet utvecklades krigskonsten och nu kunde stridande trupper använda armborst och kanoner. Under nordiska sjuårskriget erövrades slottet först av svenskarna 1565, för att strax därefter återtas av danskarna. De danska trupperna besköt slottet under ledning av Daniel Rantzau, som i stridens hetta förlorade sitt huvud på den klippa varifrån de sköt. Idag hittar man hans monument på klippan, som fått namnet “Rantzauklippan”.

Rantzauklippan
Rantzauklippan i Varberg, varifrån danskarna besköt fästningen

En av Europas modernaste fästningar

När fästningen åter blev dansk såg kung Christian IV till att bygga upp en effektiv försvarsanläggning med stenbeklädda jordvallar och bastioner, och Varbergs fästning blev en av Europas allra mest moderna fästningar. Fästningen behövde dock aldrig pröva sin effektivitet, eftersom krig aldrig utbröt igen. Efter freden i Brömsebro 1645 beslutade man att Halland och Varberg skulle tillfalla Sverige.

Varbergs fästning
Varbergs fästning på 1600-talet – från Suecia verket

Fängelse och arbete i stenbrott

På 1800-talet upphörde fästningen att vara en militär anläggning, och den övergick istället till att fungera som fängelse, med fångar som tvingades arbeta hårt i det närliggande stenbrottet. På 1900-talet blev den istället museum, och man välkomnade även vandrarhem och restauranger i lokalerna.

Stenbrott
Stenbrottet där fästningens fångar arbetade under 1800-talet

Att besöka Varbergs fästning

Varbergs fästning är mäktig, och det är intressant och fascinerande att göra ett besök här. Fästningsområdet är relativt stort, och man är välkommen att kostnadsfritt promenera runt bland byggnaderna och på vallarna, alla tider på året.

Varbergs fästning

Fästningarnas centrala byggnader, runt borggården, är alla rödrappade och ser därför nästan ut att komma från samma tid. Det gör de dock inte. Den allra äldsta huskroppen uppfördes redan på 1200-talet, medan många andra byggnader uppfördes på 1500-talet eller senare. Här, på borggården, hittar du också entrén till Hallands kulturhistoriska museum.

Guidade visningar i Varbergs fästning

Vissa tider finns möjlighet att, mot avgift, hänga med på en guidad visning i fästningen. Under högsäsong ges visningar dagligen, och under senvår och tidig höst finns ofta chans till visningar på helgerna. Aktuella tider hittar du på museets webbplats.

Varbergs fästning

På en guidad visning får man följa med ner i delar av fästningen som man annars inte kan besöka. Vi fick bland annat följa med ner i djupet (15 meter!) genom gångar som cirklade sig runt, run, runt. Längst ner får man höra om hur försvaret planerades här, och hur man byggde för att kunna avfyra sina kanoner. Vissa visningar är dessutom dramatiserade, med skådespelare i tidstypiska kläder.

Varbergs fästning

Man får också följa med till fästningens fängelsehålor, och höra om hur det var att sitta här som fånge förr. Huh, säger vi bara!

Varbergs fästning - fängelse

Hallands kulturhistoriska museum

På borggården finns en ingång till Hallands kulturhistoriska museum. Här kan man besöka flera olika utställningar, både fasta sådana och tillfälliga. De fasta utställningarna handlar om “Halland genom tiderna” samt om Bockstensmannen.

Bonad

Utställningen om Bockstensmannen, världens enda kända pålade mosslik, är både snygg och spännande. Här kan man lyssna på forskare och även se skelettet, pålen och den intakta dräkten, som är otroligt välbevarad. Vem var Bockstensmannen? Varför mördades han, och varför kände man sig tvungen att påla honom i en mosse? Fascinerande att fundera över!

De tillfälliga utställningarna varierar förstås. Just nu när vi var här kunde man bland annat se en läcker modeutställning med Bea Szenfeld & Stina Wirsén.

Museum Halland

Kafé Längan med äppelkaka med recept från 1597

I samband med museet finns ett litet café som serverar smörgåsar och bakverk. Här kan man också äta en äppelkaka som bakas på ett originalrecept från 1597. Äppelkakorna var väldigt goda redan på 1500-talet kan vi avslöja. Mums!

Varbergs fästning - äppelkaka

Det finns också en restaurang på området, Fästningsterrassen, varifrån man har fin utsikt över havet.

Fästningsterrassen

Var kan man bo eller stå med husbilen?

För den som vill bo innanför murarna på Varbergs fästning så finns möjlighet till fästningens B&B/Vandrarhem. I övrigt finns förstås flera olika hotell i Varberg, som till exempel Varbergs kusthotell, Clarion Collection Hotel Fregatten och Varbergs Stadshotell & Asia Spa.

För dig som kommer med husbil så finns en ställplats centralt i hamnen. Läget är utmärkt och servicen är helt ok, men priset (370 kr/dygn på högsäsong) är dock så man sätter lite i halsen. För det priset, som snarare liknar ett campingpris, hade man ju åtminstone önskat gråvattentömning och någon att kontakta när det visade sig att vår kod till servicehuset bara gällde för ett dygn, trots att vi betalat för två.

Det finns också parkeringar för husbilar strax bakom fästningen, men där får man inte stå på natten. Dessutom finns ställplatser på Getterön.

Varberg ställplats

Video “Varbergs fästning”

Mer att se och göra i närheten av Varbergs fästning

När du ändå är i Varberg kan du spana in det fina kallbadhuset och sedan promenera längs strandpromenaden, eventuellt hela vägen till Apelviken. I kommunen kan du också besöka världsarvet Grimeton radiostation. Det är heller inte långt till Falkenberg, med Gekås Ullared och pizzerian Lilla Napoli. Fortsätter du söderut kan du upptäcka fina Halmstad och Tylösand.

Alla våra bästa tips om Halland. Klicka på bilden!

Har du besökt Varbergs fästning?

Hur var din upplevelse? Har du fler tips på vad man kan se och göra i närheten?

Fakta om Varbergs fästning

 • Landskap: Halland
 • Län: Hallands län
 • Kommun: Varberg
 • Byggherre: Jacob Nielsen
 • Byggstart: Cirka 1287
 • Byggnadsmaterial: Sten
 • Ägare: Statens Fastighetsverk
 • Namnet: Första delen av namnet – ward – betyder vakt.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Borggården är alltid öppen för att ströva runt på. Museets öppettider varierar under året. Se museets webbplats för aktuell info
 • Pris: Att besöka fästningsområdet är gratis. Museibesök kostar 80 kr för vuxen, 6o kr för student och pensionär samt är gratis för barn (2021). Guidade visningar kostar 120 kr för vuxna och 60 kr för barn (2021).
 • Guidade visningar: Visningar ges på särskilda tider. En visning tar 60 minuter och har åldersgräns 6 år. Visningen inkluderar kuperad terräng och branta trappor.
 • Matservering: Fästningsterrassen erbjuder café, restaurang och bar. Det finns också ett museicafé.
 • Butik: Vid museets reception finns en souvenirbutik.

Varbergs fästning historia

 • Förhistorisk tid: Klippan där fästningen ligger användes för att hålla vakt. Om fiender närmade sig tände man en stor eld (vårdkase) för att signalera om försvar.
 • 1287-1300: Den danske kungen Erik Klipping mördades och Jacob Nielsen, dansk greve av norra Halland, anklagades för mordet. Som försvar lät han uppföra en borg på Wardberget.

1300- till 1400-talet

 • 1305-1365: Varberg bytte styre, och ibland också rike, inte mindre än åtta gånger.
 • 1300-talet: Varberg blev en av kronans borgar. Magnus Eriksson, Albrekt av Mecklenburg och drottning Margareta huserade tidvis på slottet.
 • 1343-1344: Magnus Eriksson, hans hustru drottning Blanka och deras följe var ofta i Varberg.
 • 1365: Från och med denna tid blev förhållandena mer stabila och Danmark styrde Varberg i nästan 300 år.

1500- till 1600-talet

 • 1563-1570: Nordiska sjuårskriget rasade mellan Sverige och Danmark. Nu användes armborst och kanoner och slottsbyggnaden räckte inte längre som försvar.
 • 1588: Ett fästningsbygge påbörjades med stenbeklädda jordvallar och bastioner. Kung Christian IV var makthavare och byggherre för det nya försvarssystemet. Arkitekt var Hans van Steenwinckel.
 • 1618: Varbergs fästning blev ett av Europas mest moderna försvarsverk. Fästningen blev dock aldrig indragen i krig.
 • 1645: Freden i Brömsebro slöts, där man beslutade att Halland och Varberg skulle tillhöra Sverige.

1700-talet till nutid

 • 1700-talet: Detta var en fredlig epok och fästningen sköttes av den svenska militären.
 • 1830: Varbergs fästning upphörde att vara en militär anläggning. istället satsade försvarsmakten på Karlsborgs fästning.
 • 1848-1881: Fästningen användes som fängelse. Sammanlagt 400-500 fångar hölls här. År 1856 byggdes ett cellfängelse – innan dess förvarades fångarna i stora gemensamma rum. Fångarna arbetade med stenhuggeri.
 • 1900-talet: Fästningen började användas som museum samt för vandrarhem och restauranger. Idag förvaltas byggnaden av Statens Fastighetsverk i samarbete med Hallands kulturhistoriska museum.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev