Meny Stäng

4 Slott i Strängnäs – och en borg

Vi har kikat på ett gäng slott i Strängnäs, under vår slottsresa med husbil. Vissa slott är pampiga och andra är mindre – men alla bär på en spännande historia. Vi bjuder på våra slottsupplevelser i Strängnäs och berättar förstås om nattens ställplats.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad är ett slott egentligen?

Alltså, vad är ett slott egenligen? Behovet av slott uppkom när kungligheterna inte längre behövde borgar som försvarsverk. Enligt Nordisk familjebok är ett slott i Sverige:

En kunglig eller staten tillhörlig byggnad, i äldre tider oftast befäst, afsedd till bostad, residens, för en kunglig person eller hans ställföreträdare.

Ofta anser man att en byggnad endast får kallas slott om den varit bostad för en kunglig person, men det kan förstås vara lite flytande vad som räknas som en ”kunglig person” …

Slott kan vara befästa eller inte befästa, pampiga eller betydligt mindre, välskötta eller slitna, privata eller statliga och öppna för allmänheten eller utrustade med låste grindar. I en del ges guidade visningar, andra drivs som hotell och ytterligare andra fungerar som privatbostäder. Det finns verkligen alla möjliga slott! Vi är ute på en ”slottsresa” med husbilen, och nu har vi kikat på ett gäng slott i Strängnäs!

Mälsåker slott i Strängnäs kommun

Fyra slott i Strängnäs

Stängnäs är en stad med mycket historia! Vi har kollat in fyra slott i Strängnäs kommun, och en så kallad borg. På kartan ser du var de ligger.

1. Tynnelsö – ett rosa femvåningshus på en ö

Tynnelsö slott på ön Tynnelsö i Mälaren är en byggnad som får en att häpna. Varför ligger ett rosaputsat femvåningshus ensamt på en ö, dit man bara kan komma med egen båt?

Vi körde med husbilen på Selaön, ända fram till överfarten till Tynnelsö, men utan båt kommer man inte över. Man får nöja sig med att speja över vattnet, och läsa den lilla informationsskylt som står precis vid överfarten.

Tynnelsö slott i Strängnäs kommun

Slottet har en 700-årig historia. Det fungerade under lång tid som biskopsgård, men 1522 intogs slottet av Gustav Vasa, som drog in det till kronan och själv använde det som sommarnöje. Senare tog hertig Karl över, och det var han som skapade det renässanspalats man kan se idag.

Slottet hade många olika ägare och boende under åren, men så småningom lämnades det att förfalla. Idag sköts slottet av Statens Fastighetsverk som arbetar med restaurarering och bevarande. En imponerande byggnad som skulle vara intressant att se på närmare håll! På väg till Tynnelsö slott ligger Åsa gravfält som är det mest kända, med tusentals förhistoriska gravar.

Tnnelsö slott i Strängnäs kommun

2. Mälsåkers slott – konkurs, motståndsrörelse och brand

På Selaön, som för övrigt är Mälarens största ö, ligger Mälsåkers slott. Detta slott är både pampigt och vackert, men också ganska slitet. Kanske är det inte så konstigt om man betänker slottets ganska tuffa historia!

Målsåkers slott byggdes på 1600-talet av familjen Soop, med hjälp av den berömde arkitekten Nicodemus Tessin den äldre. Under 1700-talet var slottet bland annat i släkten von Fersens ägo, och på slutet av 1800-talet köptes det av familjen Sjögren, som efter en konkurs tvingades överge det.

WIFI.se
4 slott i Strängnäs

Under andra världskriget ägdes slottet av norska staten, som bedrev utbildning för tänkta motståndsmän här. En kall natt 1945 eldades det frisk på slottet, vilket ledde till att taket fattade eld och brann upp. Slottet blev ordentligt vattenskadat, och det tog tid innan det reparerades ordentligt. 2015 tog Statens Fastighetsverk över slottet.

Peter vid Mälsåker slott i Strängnäs kommun

Slottet ligger fantastiskt vackert vid vattnet och här finns också en mindre engelsk park. Just nu är alla aktiviteter inställda, men under normala omständigheter ordnas utställningar, evenemang och ”mys och rys”. Vikingastaden Birka ligger bara två mil från Selaön.

3. Hässelbyholms slott – privat 1660-talsslott

Hässelbyholms slott, på halvön Fogdön, uppfördes på 1660-talet. Slottet har bland annat ägts av riksamiral greve Gustaf Otto Stenbock. Slottet är idag en privat bostad och ingenting som kan besökas. I närheten skyltades dock om försäljning av fisk, vilt och honung.

4. Gripsholms slott – kungligt slott vid Mälaren

Gripsholms slott började uppföras 1537, på initiativ av Gustav Vasa. Här finns flera rum från 1500-talet och en av Europas mest välbevarade 1700-talsteatrar. Här kan man också se kanonerna Galten och Suggan och ströva runt i den fina slottsparken, med planteringar, statyer och ”kärleksholmen”.

Vi har redan skrivit om Gripsholms slott, men slottet måste förstås nämnas igen eftersom det här inlägget handlar om slott i Strängnäs kommun. Gripsholms slott är förstås det allra mest imponerande!

Bonus: Roggeborgen – kanske platsen där Gustav Vasa valdes till kung

Som en liten bonus måste vi nämna Roggeborgen, som ligger mitt i centrala Strängnäs, strax intill domkyrkan. Byggnaden uppfördes i slutet av 1400-talet som biskopspalats, och namnet kommer från Kort Rogge, som var biskop i Strängnäs 1479-1501. 

År 1523 valdes Gustav Vasa till kung i Strängnäs, och enligt vissa källor skedde detta i Rikssalen i Roggeborgen. Efter reformationen tillföll byggnaden kronan och den donerades därefter till Strängnäs gymnasium. Roggeborgen var gymnasiets huvudbyggnad fram till 1935, och byggnaden har därefter anpassats till biblioteksverksamhet.

Ställplats i Strängnäs hamn

Strängnäs är en både charmig och historiskt intressant stad och vi passade på att se lite mer, men det får vi berätta om en annan gång! Var stannade vi med husbilen då? Jo, på ställplatsen i Strängnäs hamn. Detta är en riktigt bra och trevlig ställplats, med el, servicehus och gråvattentömning. Om man vill kan man boka plats i förväg på campingspot.com.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev