Meny Stäng

Boo slott, Brevens bruk och ställplats i Vingåker

Annons

Boo slott är ett vackert terrakottafärgat palats som påminner om ett sagoslott. Inte så långt härifrån kan man också besöka fina Brevens bruk och se massor av hjortar. För vår del blev det sedan avslutning med slott och ställplats i Vingåker.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Boo slott

Boo slott är ett så kallat fideikommiss, det vill säga ett ”anförtrott gods” som testamenteras i viss angiven ordning. Godset ägs och förvaltas av familjen Hamilton och här arrangeras framför allt jakt och fiske. Intill slottet ligger restaurangen ”Boo Natur”.

Boo slott

Boo slott ligger vid sjön Avern, cirka 28 kilometer sydost om Hallsberg. Slottet ligger i Hallsbergs kommun, i sydöstra Närke.

Att besöka Boo slott

Vi skulle varken jaga eller fiska, men ville besöka Boo slott eftersom vi är på ”slottsresa” med husbilen. Boo slott är dessutom ett av de slott som vi fastnat lite extra för eftersom det är så vackert och ”sagolikt” med sina torn och sin ljust röda färg.

Vi parkerade på den lilla parkeringsplatsen och strosade först runt i den så kallade ”Nedre Parken”. Här fanns tidigare bara ett kärr, men på 1800-talet lät Carl Diedrik Hamilton bygga en park som en hyllning till hans första maka Anna Katarina Hamilton.

Vi gick sedan fram till grindarna till slottsparken. Där stod en liten skylt att man var välkommen att besöka parken om man swischade 25 kr/person. Sagt och gjort! Parken är inte så stor, men om inte annat så är det härifrån man har vacker utsikt över slottet och kan få fina foton.

I slottsparken såg vi bland annat ett gigantiskt träd, och passerade några fina hästar på vägen ner mot den höga obelisk som vi såg i slutet av parken.

Boo slott träd
Boo slott hästar

Obelisken, som kallas ”Stora stenen”, restes av Hugo Adolf Hamilton inför ett planerat besök på Boo av Oscar I. Besöket blev aldrig av, eftersom kungen blev sjuk och avled 1859. Stenen fick dock stå kvar. Obelisken är 17 meter hög och på den står:

Åt konung Oscar den gode af tacksamme undersåtar 18 8/8 60

Boo slott obelisk

Brevens bruk

Inte så långt från Boo slott hittar man Brevens bruk. Vi hade inte planerat något besök här, men passerade och blev tvungna att stanna eftersom det var så fint. Brevens Bruk var en gång i tiden ett järnbruk, men är idag framför allt ett skogs- och lantbruksföretag.

Brevens bruk
Brevens bruk
Brevens bruk

Hjortar vid Brevens bruk

När vi fortsatte bilresan blev vi tvungna att stanna igen. Så här otroligt många hjortar har vi aldrig någonsin sett förut. Det är tyvärr svårt att fota dem med mobilkameran, men bakom staketen såg vi hundratals.

Hjortar vid Brevens bruk
Hjortar vid Brevens bruk

Sävstaholm slott i Vingåker

Vi fortsatte sedan husbilsresan till Vingåker. Eftersom vi är på ”slottsresa” kollar vi in alla slott vi hittar och i Vingåker finns Sävstaholms slott. Detta slott byggdes år 1666 av Gustaf Larsson Sparre. Slottet har i vanliga fall utställningar, men är för närvarande stängt på grund av pandemin.

För mig (Helena) har just detta slott en speciell betydelse. På 1930-talet köptes slottet för att bedriva skolverksamhet för barn med intellektuell funktionsnedsättning. När landstingen senare tog över undervisning frigjordes kapital och Stiftelsen Sävstaholm bildades. Denna stiftelse finansierade min doktorsavhandling, och alltså doktorandlön för mig under fyra år.

Ställplats i Vingåker

Vi avslutade dagen på ställplatsen i Vingåker (Vingåkerbadets parkering). Detta är ingen pittoresk eller bildskön plats, men ett alldeles utmärkt ställe att stanna för natten på! Här finns el alldeles gratis, och intill finns badhus och bensinmack.

Se mer i närheten

Från Vingåker är det inte långt till herrgården och friluftsmuseet Julita gård. Det är heller inte alltför långt till det fantastiska slottet Stora Sundby.

Alla våra bästa tips om Närke. Klicka på bilden!

Har du besökt Boo slott eller Brevens bruk?

Har du besökt Boo slott, Brevens bruk eller Vingåker? Hur var din upplevelse? Berätta gärna!

Fakta om Boo slott

 • Land: Sverige
 • Län: Närke
 • Kommun: Hallsberg
 • Stil: Nygotisk
 • Material: Sten
 • Ägare: Fideikommiss med Carl-Hugo Hamilton som innehavare
 • Drift: Arrenderas av Boo Egendom AB, med VD Carl-Fredrik Hamilton
 • Läs mer: Du hittar med info på slottets webbplats

Verksamhet vid Boo slott

 • Skogsbruk och jordbruk: På godset bedrivs aktivt skogsbruk och jordbruk.
 • Jakt och fiske: På Boo slott arrangeras jakt, framför allt på dovhjort. Boo Egendom omfattar 23 sjöar och sammanlagt över 1 000 ha fiskevatten. Fiskekort kan för närvarande köpas via iFiske.
 • Afternoon Tea: På slottets webbplats kan man läsa att de erbjuder Afternoon Tea i Boskulla Corp de Logis, under vissa söndagar.
 • Boo Natur restaurang: Precis intill Boo slott ligger restaurangen Boo Natur, som bland annat erbjuder avsmakningsmeny.
 • Boo kyrka och Boo-påskliljan: Inte långt från slottet ligger Boo kyrka där man, rätt tid på året, kan se den speciella Boo-påskliljan. Denna speciella påsklilja kommer från Skottland och kan ha funnits här i 250 år.

Historia på Boo slott

 • 1624: Gustav II Adolf gav godset som donation till den skotske fältherren Alexander Leslie som tack för dennes insatser under trettioåriga kriget.
 • 1692: När syskonen Anna och Gustaf Cruus avled ärvdes området kring Boo av dotterna Anna Fleming.
 • 1700-talet: På platsen fanns en herrgård med fyra flyglar.
 • 1723: Anna Fleming gifte sig med Hugo Johan Hamilton, och Hamilton bildade genom arv, byte och köp ett fideikommiss.
 • 1780: Karl Didrik Hamilton lät bygga om herrgården.
 • 1878-1882: Boo slott uppfördes av Hugo Johan Hamilton, dåvarande fideikommissarien på Boo, efter ritningar av Johan Fredrik Åbom. Byggherre var riksdagsledamoten Hugo Johan Hamilton af Hageby. Slottet målades vitt, och hade mörka snickerier.

1900-tal till nutid

 • 1925-1927: Invändig ombyggnad och renovering gjordes under ledning av arkitekt Ivar Tengbom. Landskapsarkitekten Rudolf Abelin anlade samtidigt en ny park i engelsk stil.
 • 1959: Slottet målades i en rödrosa nyans, vilket var färgen på originalritningarna från 1875.
 • 2008-2010: Slottet renoverades och fick den färgsättning som det har idag.
 • 2015: Verandan glasades in i enlighet med originalritningar.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev