Meny Stäng

Wadköping – ett levande friluftsmuseum i Örebro

Wadköping är ett levande friluftsmuseum i Örebro där du kan promenera runt i vackra historiska miljöer. Här hittar du pittoreska hus och gränder, hantverksbutiker, restaurang, bageri, café och museum.

Wadköping

Wadköping visar upp en bild av hur Örebro kan ha sett ut förr i tiden. Stadsdelens namn kommer från boken ”Markurells i Wadköping”, skriven av den svenske författaren Hjalmar Söderberg.

Wadköping

Wadköping ligger i centrala Örebro, mitt emot Stora Holmen.

En cykelutflykt till Wadköping

Efter vårt besök i Västerås fortsatte vi till Örebro, som ligger knappt 10 mil sydväst om Västerås. Vi letade, med hjälp av appen CamperContact, upp en ställplats vid Alnängsbadet i Örebro. Här får man stå 24 timmar gratis med husbil, och det finns soptömning och toalett. Förutom att man står fint vid en badplats, så har platsen bra läge för cykelutflykter in till Örebro.

Cykla till Wadköping

Att besöka Wadköping

Wadköping är ett friluftsmuseum som håller öppet året om. Museilokaler och butiker kan ha olika öppettider beroende på säsong (och pandemi) men oavsett läge kan man alltid strosa i gränderna.

När vi var här höll flera butiker, och även bageriet, öppet medan en del museilokaler höll stängt. Elcyklarna fick vi förresten lämna utanför … i Wadköping är man endast välkommen till fots!

När man kliver in i den lilla ”staden” är det verkligen som att kliva in i en annan tid. Här ser man precis hur människor kan ha bott och arbetat, och man kan läsa om olika familjeöden på skyltarna invid husen.

Gränd i Wadköping

Markurells i Wadköping

”Markurells i Wadköping” är en roman av Hjalmar Bergman från 1919. Romanen uppfattas ofta som en komedi, samtidigt som den har svarta undertoner. Hela boken utspelar sig under loppet av en enda dag, den 6 juni 1913.

Boken kretsar kring värdshusvärden Markurell och hans oro över att sonen Johan inte ska få en godkänd studentexamen. För att lösa dilemmat planerar Markurell att muta skolans ledning med ett stipendium, men samtidigt får Markurell nys om att häradshövdingen är den egentliga fadern till Johan.

Nyhetsbrev
Wadköping

Dagens Wadköping

Dagens Wadköping inspireras av det fiktiva Wadköping, samtidigt som det visar upp en stor dos riktig historia och många hus som funnits på olika platser i närområdet. Det är verkligen helt underbart att promenera runt i de här miljöerna!

När vi var här var de flesta utställningslokaler stängda på grund av pandemin, så i vanliga fall finns mer att se. Då kan man bland annat se kokboksförfattaren Cajsa Wargs barndomshem, Hjalmar Bergman-museet och skolmuseet.

Det brukar också ordnas olika evenemang och marknader i Wadköping. Bland annat spelas dockteater och teater.

Restaurang, bageri och butiker

Wadköping är ett levande friluftsmuseum och här kan man både äta och shoppa. För mat (och även fika) är det framför allt restaurangen Gamla Örebro som gäller. Dessutom finns Jeremiabageriet precis vid entrén.

Bageri i Wadköping

Det finns också en hel del små butiker som säljer sånt som återbruk, kläder, vintage, konsthantverk, delikatesser, gammaldags karameller, leksaker, presenter, smycken, smide, historiska prylar, keramik och ekologiska hudvårdsprodukter.

Butik i Wadköping

Vi tittade in i en butik som såg ut som en gammaldags handelsbod med kaffe och te, karameller och affischer. otroligt charmigt!

Mer att se och göra i närheten

När man är i Wadköping är man också på promenadavsgtånd till centrala Örebro. Det innebär att man kan passa på att se Örebro slott, strosa runt i stadsparken eller kanske ta sig upp i vattentornet Svampen. Det är heller inte så långt till charmiga Askersund och fina Stjernsunds slott. Det kan också vara värt att göra en tur till fina Västerås, som har mycket att bjuda på.

Alla våra bästa tips om Närke. Klicka på bilden!

Har du varit i Wadköping?

Har du varit i Wadköping? Berätta gärna om dina erfarenheter! Har du kanske ännu fler tips på saker att se och göra i Örebro eller närområdet?

Fakta om Wadköping

 • Adress: Margit Palmaers gränd 4
 • Etablerat: 4 juni 1965
 • Namnet: Staden/museet har fått sitt namn efter Hjalmar Bergmans fiktiva stad Wadköping
 • Läs mer: Du hittar mer information på museets webbplats samt på Visit Örebro

Aktiviteter och visningar

 • Guideapp Wadköping då och nu: Appen innehåller berättelser på svenska, engelska, tyska, finska, arabiska, teckenspråk och syntolkning. Appen finns på App Store och Google Play.
 • Ljudguide Barnens Wadköping: I guideappen finns även ”Barnens Wadköping”. Här kan man höra om barnens liv och det finns quiz.
 • Guidningar: Under normala omständigheter (ej pandemi) kan man boka tre olika guidningar: Historisk vandring av Wadköping, dramatiserad visning med Cajsa Warg samt dramatiserad visning med Hjalmar Bergman.

Service och praktisk info

 • Parkering: Bilparkering görs på anvisad plats, med kort, kontanter eller appen ePARK. Cykel och moped måste också parkeras utanför Wadköping.
 • Priser: Fri entré. Inträde till vissa evenemang.
 • Toaletter: Toaletter/RWC samt skötbord finns i Smedjebackshuset. Fler toaletter finns under april–september på Skepparegården. Toaletterna håller öppet dagtid.
 • Matsäck: Vid Lekladan finns grönområden där man kan ha picknick. Det finns även bord och stolar.
 • Regler: Hundar är välkomna, men måste hållas kopplade. I utställningarna är endast ledarhudar och assistanshundar välkomna.

Tillgänglighet

 • Parkering: Parkering för bilar med särskilt tillstånd för rörelsehindrade finns på besöksparkeringen.
 • Toaletter: RWC med skötbord finns i Smedjebackshuset.
 • Framkomlighet: Vissa gator och gränder är belagda med gatsten, grus eller kullersten. Asfalterade gångstråk finns på Kungstorget, Vävaregården, Tenngjutaregården, Skomakaregården, Handskmakaregården och Skepparegården.
 • Ramper: Fasta ramper finns till Gamla Örebro restaurang, Handelsboden, Lilla butiken, Hjalmar Bergmanmuseet, Silversmeden, Närkes träsvarvare och Lekladan. Flyttbara ramper kan lånas hos Historiska butiken.
 • Hörselslinga: Portabel hörselslinga finns i Teaterladan.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev