Meny Stäng

Friluftsmuseer i Sverige – lista från norr till söder

Svenska friluftsmuseer finns det gott om. Vi har besökt ett helt gäng under de senaste åren och här har vi samlat dem, samt ett gäng som vi inte sett ännu. En lista över friluftsmuseer i Sverige!

Friluftsmuseer i Sverige

Ett friluftsmuseum är en typ av museum som visar en stor del av sina samlingar utomhus, till exempel i form av olika byggnader. Det finns en hel del friluftsmuseer i Sverige, men att sätta samman listan var lite krångligare än vi trodde först. Kan en gård vara en friluftsmuseum till exempel?

Den här listan gör inte anspråk på att vara komplett, men du hittar en stor del av alla svenska friluftsmuseer här, organiserade från norr till söder. Från Uppland och söderut har vi besökt ett gäng, men norrut har vi kvar de flesta. Hur många har du besökt?

Friluftsmuseer i Sverige - Bengtsfors

Friluftsmuseer i Lappland

Gammplatsen

Friluftsmuseet Gammplatsen ligger på en halvö i Umeälven i Lycksele. Här finns historiska byggnader, och intill finns Skogsmuseet och Gammplatsens naturreservat.

Gällivare hembygdsområde

Gällivare hembygdsområde ägs av Gellivare sockens hembygdsförening och ligger vid Vassaraälven. Här kan man se lokala byggnader från mitten av 1800-talet och framåt.

Kåkstan

Kåkstan är ett område i Malmberget med rekonstruerade byggnader från slutet av 1800-talet.

Friluftsmuseer i Västerbotten

Nordanå, Skellefteå

Nordanå är ett kultur- och rekreationsområde i Skellefteå. Här finns Nordanå kulturcentrum med Skellefteå museum, Skellefteå Konsthall och Nordanåteatern 

Västerbottens museum

Västerbottens museum ligger på Gammliaområdet i Umeå. Museet visar upp Västerbottens läns kulturhistoria och har ett friluftsmuseum med tre samevisten.

Friluftsmuseer i Ångermanland

Mannaminne

Mannaminne är ett museum och ett allkonstverk i Kramfors, som kan liknas vid ett friluftsmuseum, med hus, flygplan och mycket annat.

Nyhetsbrev
Att besöka Mannaminne i Nordingrå

Murbergets friluftsmuseum

Murbergets friluftsmuseum finns vid Västernorrlands museum. På museet kan man se byggnader och miljöer som berättar om kulturhistoria.

Friluftsmuseer i Jämtland

Jamtli

Vid Jamtli museum finns ett friluftsmuseum med historiska hus, gårdar, kulturmiljöer och hantverk.

Friluftsmuseet Glösa Älgriket

Glösa Älgriket är ett tusenmeterlångt friluftsmuseum där du får möjlighet att uppleva hällristningar som är ca 6000 år gamla, Älgklanens viste om fångstfolkets vardagsliv 6000 år sedan och fångstgropar för älgen där du får se riktiga fångstgropar.

Friluftsmuseer i Medelpad

Norra berget

Norra Berget är ett friluftsmuseum med historiska byggnader och kulturmiljöer från Medelpad.

Friluftsmuseer i Härjedalen

Härjedalens fjällmuseum

Härjedalens fjällmuseum ligger i Funäsdalen. Intill museet ligger Fornminnesparken som är öppen året runt.

Friluftsmuseer i Gästrikland

Koversta

Koversta gammelby är en museal by i Österfärnebo i Sandvikens kommun. Byn består av fem bondgårdar från 1700-talet.

Friluftsmuseer i Dalarna

Finngammelgården Skattlösberg

Finngammelgården visar upp en samling byggnader som visar finnarnas byggnadstraditioner och levnadsskick.

Kvarna i Dala-Floda

Kvarna i Dala-Floda är ett kulturreservat med lämningar från 1600-talet. Platsen ligger naturskönt väster om Dala-Floda.

Friluftsmuseer i Uppland

Disagården

Friluftsmuseet Disagården visar en uppländsk bondby med hus och gårdar, odllingar och djur, och berättar om det lokala livet på 1800-talet.

Skansen

Skansen i Stockholm kan besökas året om och bjuder på fina historiska miljöer, nordiska djur och många olika aktiviteter och evenemang, såsom Allsång på Skansen och julmarknad.

Friluftsmuseer i Sverige - besöka Skansen

Vikingagården Gunnes gård

Vikingagården Gunnes gård är ett friluftsmuseum i Upplands Väsby. Här återskapas miljön från yngre järnåldern.

Vikingabyn Storholmen

Vikingabyn Storholmen ligger vackert vid sjön Erken i Roslagen. Under några sommarveckor befolkas byn av en vikingaförening, och under vissa tider välkomnas besökare för att lära sig mer om vikingatiden.

Vikingaby

Friluftsmuseer i Västmanland

Vallby friluftsmuseum

På Vallby friluftsmuseum kan man se gamla byggnade från Västmanland, lantrasdjur och ”utrotningshotade ord”. På somrarna kan man förvänta sig ”Levande museum”, då människor i tidstypiska kläder ger liv åt museet.

Friluftsmuseer i Sverige - Vallby

Västanforsområdet

Kring Västanfors herrgård ligger olika sevärdheter såsom hembygdsgården samt forsområdet med slussar, dammar och kraftverk.

Frösåkers brygga

Vid Frösåkers brygga i Västerås finns ett 25-tal vikingaskepp, medeltida skepp och allmogebåtar, både original och kopior. På somrarna finns ett glasscafé.

Frösåkers brygga

Friluftsmuseer i Värmland

Såguddens museum

Såguddens museum är ett friluftsmuseum i Arvika. Museet äomfattar cirka 25 byggnader från olika platser i västra Värmland.

Friluftsmuseer i Södermanland

Julita gård

Julita gård är en herrgård och ett friluftsmuseum som ägs av Nordiska museet. Här finns trädgårdar och kulturhistoriska byggnader, och olika evenemang brukar arrangeras.

Friluftsmuseer i Sverige - Julita gård

Sörmlandsgården

Sörmlandsgården är ett friluftsmuseum i Eskilstuna. Husen visar hur en typisk mellansvensk gård från mitten av 1800-talet kunde se ut.

Torekällberget

Torekällberget är ett friluftsmuseum i Södertälje. Museet visar hur man levde i östra Södermanland på 1800-talet. 

Rademarchersmedjorna

Rademachersmedjorna är ett friluftsmuseum i centrala Eskilstuna med bevarade smedjor från 1600-talet. De äldsta smedjorna på området ingick i den finsmidesmanufaktur som anlades i Eskilstuna under 1650-talet.

Friluftsmuseer i Närke

Wadköping

Wadköping är ett levande friluftsmuseum i Örebro där du kan promenera runt i vackra historiska miljöer. Här hittar du pittoreska hus och gränder, hantverksbutiker, restaurang, bageri, café och museum.

Friluftsmuseer i Sverige - Wadköping

Friluftsmuseer i Dalsland

Gammelgårdens friluftsmuseum

Gammelgårdens friluftsmuseum ligger på Majberget i Bengtsfors. Här kan man se hur människor i Dalsland förr bodde och arbetade, och här ligger också museet Halmens hus.

Friluftsmuseer i Sverige - Bengtsfors

Friluftsmuseer i Östergötland

Friluftsmuseet Gamla Linköping

Gamla Linköping är ett charmigt friluftsmuseum som visar upp Linköping från förr, med stadskvarter, hus, butiker och gårdar. Här finns flera museimiljöer, samt mysiga caféer och butiker.

Friluftsmuseer i Sverige - Linköping

Friluftsmuseer i Västergötland

Ale vikingagård

Ale vikingagård är en rekonstruerad gårdsbebyggelse från vikingatiden. Gården ligger i Ale kommun.

Borås museum

Borås museum är ett kulturhistoriskt friluftsmuseum i Ramnaparken i centrala Borås. Här finns historiska byggnader och café, och ibland ordnas guidade visningar.

Friluftsmuseer i Sverige - Borås museum

Friluftsmuseer på Gotland

Bungemuseet

Bungemuseet är ett friluftsmuseum i Fårösund med museum, Änget, lekplats, kaffestuga, visningar med mera.

Friluftsmuseer i Småland

Jönköpings stadspark

Stadsparken i Jönköping bjuder på ett friluftsmuseum med äldre byggnader, men också lekpark, fågelmuseum och olika djur, som getter och alpackor.

Friluftsmuseer i Sverige - Jönköping

Målilla-Gårdveda hembygdspark

Målilla-Gårdveda hembygdspark rymmer ett 30-tal byggnader. I flera av byggnaderna finns museer, såsom ett motormuseum.

Grännabergets friluftsmuseum

Strax ovanför Gränna, på bergskanten med en vidunderlig utsikt, ligger Grännabergets friluftsmuseum. Friluftsmuseet är den första museiverksamheten som startades i Gränna redan år 1912.

Friluftsmuseer på Öland

Eketorps borg

Eketorps borg är den enda av Ölands fornborgar som återskapats så man kan få en visuell bild av hur livet en gång i tiden tedde sig här. Innanför murarna kan man se hur människorna en gång i tiden bodde och levde.

Eketorps borg

Ölands museum Himmelsberga

Ölands museum Himmelsberga är ett trevligt friluftsmuseum som visar upp en ålderdomlig öländsk radby och hur livet kunde te sig förr i världen. Här finns också ett mysigt litet café, en handelsbod och en konsthall.

Friluftsmuseer i Sverige - Ölands museum Himmelsberga

Friluftsmuseer i Halland

Hallandsgården

På Galgberget i Halmstad ligger friluftsmuseet Hallandsgården. Här kan du se äldre halländska byggnader, som på somrarna också kan ses invändigt. Sommaröppet café finns och olika evenemang arrangeras.

Göra i Halmstad - hallandsgården

Äskhults by

Äskhults by är ett kulturreservat i Kungsbacka. Här finns fyra gårdar, kaffestuga och olika aktiviteter arrangeras.

Friluftsmuseer i Blekinge

Wämöparken

Wämöparken i Karlskrona är en friluftspark och ett populärt utflyktsmål. Här finns historiska hus och gårdar, olika lantrasdjur samt vandringsled och kaffestuga.

Friluftsmuseer i Sverige - Wämöparken

Friluftsmuseer i Skåne

Fotevikens museum

Fotevikens musem är ett arkeologiskt vikingamuseum i sydöstra Skåne. Här arrangeras guidade turer och ett program med olika aktiviteter.

Fredriksdals museer och trädgårdar

På Fredriksdals museum och trädgårdar kan du uppleva ålderdomliga byggnader, möta lantrasdjur och promenera i vackra trädgårdar.

Friluftsmuseer i Sverige - Fredriksdal

Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett friluftsmuseum som sträcker sig över två kvarter, mitt i centrala Lund. Här kan man kika in i allt från torp till borgarhus, och det finns dessutom gott om både permanenta och tillfälliga utställningar.

Kulturen i Lund

Ängelholms hembygdspark

Ängelholms Hembygdspark är ett naturområde i Ängelholm, med djurhägn, lekplats, värdshus, olika evenemang samt glass- och våffelstuga. Här finns också fem små museer.

Ängelholms hembygdspark

Vad tycker du om svenska friluftsmuseer?

Vilka av dessa museer har du besökt? Vilka tycker du bäst om?

Fler friluftsmuseer i Sverige?

Har du tips på ännu fler friluftsmuseer i Sverige? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev