Meny Stäng

Vallby friluftsmuseum i Västerås – med ordmuseum

Vallby friluftsmuseum i Västerås visar upp västmanländsk kulturhistoria. Museet håller öppet året om, även om man kan vänta sig mer aktiviteter under sommarmånaderna. Här hittade vi också ett … ordmuseum. Oj vad roligt!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vallby friluftsmuseum

På Vallby friluftsmuseum kan man se gamla hus och gårdar från Västmanland, men också lära sig om livet förr i tiden, lantrasdjur och ”utrotningshotade ord”. På somrarna kan man förvänta sig ”Levande museum”, då husen är öppna och människor i tidstypiska kläder ger liv åt miljöerna.

Så här under lågsäsong (och i coronatid) sker inte så mycket aktiviteter, men det var ändå väldigt trevligt att promenera omkring på området.

Vallby friluftsmuseum
Tryckeriet i Tenngjutaregården vid torget

Vallby friluftsmuseum ligger ungefär 2 kilometer norr om Västerås centrum.

Att besöka Vallby friluftsmuseum

Det är enkelt att ta sig till Vallby museum med bil eller husbil, och det finns parkering precis utanför entrén. Det går också bussar från centrala Västerås. Inträdet till museet är gratis, även om det kan tillkomma avgifter för specifika aktiviteter och evenemang.

Det första vi såg när vi kom in på friluftsmuseet var ganska ”modern” kulturhistoria – folkparken och kolonistugan. Lite kul! Folkparker och koloniområden fanns tydligen redan på slutet av 1800-talet i Sverige.

Folkets park på Vallby friluftsmuseum

Hus och gårdar från en svunnen tid

Vi promenerade sedan runt bland alla hus och gårdar på det stora området. Här kan man till exempel se bondgården, med alla dess olika byggnader, inklusive ”undantaget” där de äldre som tidigare ägt och brukat gården bodde.

Bondgården på Ordmuseum på Vallby friluftsmuseum

Bergsmansgården var en gård där en bergsman, en man som arbetade med gruvdrift, bodde med sin familj. Ett monogram med husbondefolkets initialer visar att gården målades år 1674.

Bergmansgården

Om man promenerar vidare till byskolan får man se en söt liten skola från 1877. Här var det läsning, skrivning, räkning, kristendom, biblisk historia och kyrkosång som gällde, för ett litet antal elever.

Skolbyggnad på Vallby friluftsmuseum

Bakom torget ligger arbetarbakgården. Gården kallas för ”Skarprättaregården” eftersom den en gång i tiden var tjänstebostad åt en skarprättare, det vill säga en bödel.

Vallby friluftsmuseum

Herrgården tillhörde en gång en verksamhet med kopparhammare, smedja, såg, kvarn och jordbruk, och sägs vara grunden till det som senare blev Hallstahammars bruk. Herrgårdsbyggnaden stod klar 1702.

WIFI.se
herrgård

Man kan också se ett litet soldattorp, som en gång hörde till Västerås kompani av Kungliga Västmanlands regemente. Här bodde soldaten 120 Käck med sin familj. Som lön fick soldaten, förutom torpet, även soldatkläder, en summa pengar och varor som säd, bröd, kött och ull. Att klara försörjningen var inte lätt, så det gällde att dryga ut med grönsaks- och fruktodling.

soldattorp på Vallby friluftsmuseum

Gamla tiders trädgårdar och jordbruk

Vallby friluftsmuseum berättar också om trädgårdar och jordbruk från förr. Till exempel kan man lära sig om de viktiga humlegårdarna. I Sverige fanns det fram till 1860 lagar som tvingade bönderna att odla en viss mängd humle, för att Sverige skulle vara självförsörjande och kunna producera öl.

Bönderna hade också en kålgård. Dår odlade man inte bara kål, utan också andra köksväxter som morötter, lök, ärtor, bönor och kryddor.

Kålland på vallby friluftsmuseum

Lantrasdjur från förr

Man kan också se många olika lantrasdjur på museet, till exempel hedemorahöna, gotlandkanin och jämtget. Flera av raserna är idag bevarandevärda eller utrotningshotade.

Jämtget

COWs ordmuseum

Det som jag (Helena) tyckte var roligast av allt var … COWs ordmuseum! När Peter såg skylten sa han ”Detta måste vara paradiset för dig”, och ja, lite så var det ju.

Initiativtagare till museet är Curt O. Wallerud som är känd som tecknare i VLT (Västmanlands läns tidning). Han ville föreviga ord som riskerar att glömmas bort, det vill säga ord som är utrotningshotade.

Ordmuseum på Vallby friluftsmuseum

Det finns runt 200 ord i museet, tillsammans med förklaringar. Vissa av orden kommer från det tidigare ordmuseet på Elfviks gård i Lidingö. Nu samlas alla ord här på Sveriges enda ordmuseum för utrotningshotade ord.

Ordmuseum på Vallby friluftsmuseum

Vissa ord tyckte vi inte var konstiga alls, som redbar, idog, burdus, förtegen eller duvning.

Ordmuseum

Andra var helt obegripliga för oss, som hamla, löskerkarl, nipper, schaber och änskönt.

Ordmuseum

Systrarna på Gaggeska gården

På Vallby friluftsmuseum hittar du också Systrarna på Gaggeska gården. Här finns både restaurang och café. Gården har sitt namn efter Rudolf Gagge (1834-1912) som ägde gården vid 1800-talets slut, och som var en känd bankdirektör i Västerås.

Gaggeska gården

Mer att se och göra i Västerås

Det finns förstås mer att se och göra i Västerås! Gamla stan är oerhört charmig. Det är också trevligt att promenera längs Mälarpromenaden eller besöka Djäkneberget. Dessutom kan man besöka Anundshög med alla fornlämningar, Tidö slott med cykel- och mc-museum eller det kungliga slottet Strömsholm.

Alla våra bästa tips om Västmanland. Klicka på bilden!

Har du besökt Vallby friluftsmuseum?

Har du besökt Vallby friluftsmuseum, eller kanske någon annan sevärdhet i Västerås? Berätta gärna om dina erfarenheter!

Fakta om Vallby friluftsmuseum

Service och praktisk info

 • Öppettider: Vallby Friluftsmuseum håller öppet alla dagar kl 10.00-17.00. Mellan 24 december och 6 januari är museet öppet kl 10.00-15.00. (2021)
 • Matservering: Systrarna på Gaggeska gården serverar lunch, smörgåsar och barnmeny. Det går också bra att ta med sig matsäck in på museiområdet, men man får inte grilla.
 • Butiker: På Vallby Friluftsmuseum finns två konsthantverkare med butiker: glaskonst (Glasbiten) och silversmide (Vallby silversmide).
 • För barnfamiljer: Toaletter och skötbord finns i närheten av torget.
 • Regler: Man får inte mata djuren, man får inte plocka växter i trädgårdarna och hundar måste hållas kopplade. Man får gärna titta på husen på nära håll men man får inte klättra på dem, eftersom de är gamla och kan ta skada.

Visningar och aktiviteter

 • Visningar och föredrag: Man kan boka olika temavisningar och föredrag för grupper.
 • Aktiviteter för barn: Det finns många olika aktiviteter för barn, som Barnens köksväxtland, Flinkstugans lek- och lärmiljö samt olika aktiviteter på skolloven.
 • Skola och förskola: Olika pedagogiska program finns för skola och förskola.
 • Program och evenemang: Se museets kalender för olika evenemang, t.ex. djurvandring, häst och vagn, gudstjänster, vårfest, midsommarfirande, spelmansstämma med mera.
 • Hyra lokal: Man kan hyra lokaler för dop, bröllop, begravning, föreläsningar, konserter med mera.

Tillgänglighet

 • Tillgänglighet vid entréer: Museet har tre entréer. Huvudentrén ligger i en sluttning. Entrén vid cykelvägen har minst lutning.
 • Tillgänglighet i museet: Vägarna på museet är av hårdpackat grus. Tenngjutaregården med Glasbiten och Vallbys Silversmide, Gaggeska gården (värdshuset), Bomanska gården, bruksherrgården, Skultunaboden (ordmuseet) och missionshuset är försedda med ramper.
 • Toaletter: De allmänna toaletterna är tillgängliga.
 • Parkering: Utanför museet finns parkering för bilar med tillstånd på grund av funktionsnedsättning.

Hitta till Vallby friluftsmuseum

 • Bil: Vallby Friluftsmuseum ligger vid E18, cirka 2 kilometer norr om Västerås centrum. Ta av från E18 vid Vallby-motet och följ skyltar. Fri parkering.
 • Buss: Från Västerås kan man ta stadsbuss nummer 4 mot Brottberga. Hållplats Vallbyleden eller Brandstation (5-10 minuters promenad).
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev