Meny Stäng

Anundshög i Västerås – Sveriges största forntida gravhög

Annons

Anundshög i Västerås är Sveriges högsta gravhög. I området runt Anundshög och Badelundaåsen finns också inte mindre än fem stora skeppssättningar, en runstensväg, en runsten med en mycket speciell inskription, en labyrint och flera andra intressanta fornlämningar. Välkommen till platsen där våra förfäder höll ting och begravde sina döda!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Anundshög

Anundshög och Badelundaåsen är idag ett av Sveriges främsta fornlämningsområden med massor av forntida gravar. Under medeltiden höll människor ting här och dessutom passerade kungens Eriksgata. Detta var med andra ord en mycket viktig plats!

Anundshög

Anundshög ligger i utkanten av Västerås, cirka 8 kilometer nordost om Västerås centrum.

Den stora gravhögen i Anundshög

Den största högen i Anundshög, som också bär namnet Anundshög, är 9 meter hög och har en diameter på 64-68 meter. Högen dateras till yngre järnåldern, 500- till 900-talet efter Kristus. Högen är i sig byggd på en ännu äldre boplats.

Anundshög

Anundshög var en tingsplats och mötesplats

Medeltida skrifter berättar att man höll ting här, vid Anundshög. Man träffades för att lösa rättsliga tvister, kanske i stensättningarna eller i någon byggnad strax intill.

Anundshög

5 skeppssättningar i Anundshög

En skeppssättning består av resta stenar som placerats i formen av ett skepp. Vid Anundshög ligger inte mindre än fem (!) skeppssättningar. Inget annat fornlämningsområde i Sverige har så många stora skeppssättningar.

Skeppssättning i Anundshög

Skeppssättningen närmast Anundshög är cirka 53 meter lång och 16 meter bred. Den som ligger intill är 51 meter lång och 25 meter bred. De tre mindre skeppssättningarna är 23, 28 och 35 meter långa. Den femte stensättningen väntar på att bli restaurerad.

Skeppssättning i Anundshög

Varje sten är stor, så det är imponerande hur våra anfäder lyckats släpa hit dem och placera dem i dessa formationer! Fornlämningarna visar att platsen var kärnan i ett maktcentrum under järnåldern, 500 före Kristus till 1050 efter Kristus.

Peter vid skappessättning

Tunagravarna – med Sveriges guldrikaste grav

Vid Anundshög kan man också läsa om Tunagravarna. Sveriges guldrikaste grav hittades nämligen två kilometer öster om Anundshög. I en kvinnograv från 300-talet har man hittat guldföremål med en sammanlagd vikt på 337,6 gram.

I den rikaste utsmyckade graven var alla föremål från Danmark. Men vilka var kvinnorna? Vilken anknytning hade de till Tunagården? Var de någon slags prästinnor? Detta vet man inte och kan bara fantisera om …

En speciell runsten vid Anundshög

Vid Anundshög finns en speciell och lite märklig runsten. Stenen lät resas av Folkvid, som var en stor man i Badelunda på 1000-talet. Bilden på stenen liknar ingenting som man sett på andra runstenar i Sverige. En tolkning är att det är en kvinnofigur och en mansfigur som är inflätade i varandra, men egentligen vet man inte. Även här kan man låta fantastin skena iväg!

WIFI.se
Runsten i Anundshög

Runstensväg för kungens Eriksgata

Folkvid lät också bekosta en pampig runstensväg. Vägen förbi Anundshög användes när Sveakungen red runt på sin Eriksgata. Vid tingsplatsen samlades folket från hela Västmanland för att hylla kungen.

Runväg i Anundshög

Jutekärret, Anundsborg och Badelunda mejeri

I området finns också lite nyare historia som man kan läsa om:

  • Jutekärret fick, enligt traditionen, sitt namn efter att danska soldater 1521 drevs ner i kärret av Gustav Vasas mannar. ”Jutar” är nämligen namnet på de människor som bodde på Jylland under järnåldern. Arkeologiska undersökningar har dock inte kunnat visa om historien är sann eller inte.
  • Anundsborg är en gulfärgad stuga där hantverkare bott sedan 1800-talet, samtidigt som delar av stugan har anor från 1600-talet. När smeden Ivar blev änkeman anställde han hushållerskan Ebba, som var företagsam och startade både kiosk och café.
  • Badelunda mejeri startades år 1893. Vid den här tiden fanns det hela 78 mejerier i Västmanland. Smör var på den här tiden den näst största exporten från Sverige, efter trävaror.
Badelunda mejeri
Badelunda mejeri med årtalet, 1893, i romerska siffror ovanför dörren

Besökscenter och Anunds café

Vid Anundshög finns ett besökscenter, som just nu var stängt på grund av pandemin. När det är öppet kan man hitta information och broschyrer samt Anunds café med enklare lunch, smörgåsar och fikabröd.

Besökscenter Anundshög

Om du kommer med bil eller husbil finns en kostnadsfri parkering. Om du kommer med häst (!) finns en hästparkering.

Hästparkering

Labyrint vid Tibble

Inte långt från Anundshög finns Tibble by och labyrinten vid Tibble. Labyrinter är ovanliga fornlämningar som ofta finns i kusttrakter, och detta är den enda förhistoriska labyrinten i Västmanland.

Man vet inte varför labyrinten byggdes, men enligt en teori placerades en flicka i mitten. En pojke skulle sedan följa gången till mitten, utan att röra stenarna, för att befria henne.

Labyrinten i Tibble

Om jag blev befriad? Det förtäljer inte historien …

Tibble Västerås

Mer att se och göra i Västerås

Det finns förstås mycket mer att se och göra i Västerås. Gamla stan är pittoresk, och det är också trevligt att promenera längs Mälarpromenaden eller besöka Djäkneberget. Dessutom kan man besöka Vallby friluftsmuseum, Tidö slott med cykel- och mc-museum eller det kungliga slottet Strömsholm.

Gamla stan i Västerås

Var kan man stanna med husbilen?

Var kan man då stanna med husbilen? Ett alternativ är att övernatta på den relativt rymliga parkeringen vid Anundshög, vilket vi gjorde en natt. Här finns ingen service, men man hittar en soptunna vid besökscentret.

Ett annat alternativ är att köra till Västerås och stanna på ställplatsen i hamnen. Där finns platser med el och service i form av toaletter och latrintömning.

Alla våra bästa tips om Västmanland. Klicka på bilden!

Har du besökt Anundshög?

Har du besökt Anundshög, eller kanske någon annan sevärdhet i Västerås? Berätta gärna om dina erfarenheter!

Fakta om Anundshög

  • Land: Sverige
  • Landskap: Västmanland
  • Län: Västmanlands län
  • Kommun: Västerås
  • Läs mer: Du hittar mer information på sevärdhetens webbplats

Service och praktisk info

  • Öppettider: Området är öppet för besök utomhus året runt. För öppettider i besökscenter och café, se Anundshögs webbplats.
  • Toalett: Toalett finns vid besökscentret och är öppen när besökscentret håller öppet.
  • Café: När Café Anund håller öppet serveras enklare lunch, smörgåsar och fikabröd från eget bageri. Caféet tar inte emot kontanter, men både kort och swish.

Visningar och aktiviteter

  • Anundshögs forntidspromenad: En digital tipspromenad. Läs på Visit Västerås om hur du laddar ner den.
  • Ljudvandring på Badelundaåsen: En promenadstig med 20 skyltar samt ljudfiler som hör ihop med skyltarna. Promenaden tar cirka en timme och ljudfilerna hittar du på Anundshögs webbplats.
  • Program: Olika aktiviteter arrangeras, som till exempel Valborgsmässofirande. Se kalender på Anundshögs webbplats.
  • Skolpedagogisk verksamhet: Under normala omständigheter finns pedagogiskt program för skolor.

Tillgänglighet

  • Stigar: Stigarna på området är framkomliga med rullstol, rullator och barnvagn. Stigarna plogas/sandas ej.
  • Café: Caféet är fullt tillgängligt.

Hitta till Anundshög

  • Bil: Från E18 är det skyltat med bruna sevärdhetsskyltar hela vägen fram. Kostnadsfri parkering finns.
  • Cykel eller häst: Man kan också ta sig till Anundshög med cykel eller häst. En speciell ”hästparkering” finns.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev