Meny Stäng

Möt 3 spöken på Engsö slott

Annons

Möt tre spöken på Engsö slott! Idag är det den 31 oktober och Halloween, så vad passar bättre än en berättelse om ett spökslott? I söndags besökte Peter och jag Engsö slott utanför Västerås, och här huserar inte mindre än tre (!) spöken.

Tärningsspel med djävulen

Engsö slott byggdes på 1480-talet och ligger strax utanför Västerås. På somrarna finns också chans att se slottet invändigt, och då kan man bland annat se den berömda Engsökedjan, som Johan Sigismund Sparre vunnit i ”tärningsspel med djävulen själv”.

Enligt sägnen lovade djävulen att eld och brand kommer härja om kedjan lämnar slottet, och det är också det som inträffat varje gång kedjan tagits därifrån … Men, nu är det dags att träffa några spöken på Engsö slott, eller hur?

Engsö slott Västerås
Träd Ängsö slott

Spöke 1: En puckelryggig hovdvärg

Den puckelryggige ”hovdvärgen” Anders Luxemburg arbetade först för Karl XII och var omtyckt för sina franska och italienska visor och för sitt fiolspelande. När kungen dog 1718 tog Anders med sig hästen Brandklipparen och tog värvning hos greve Carl Fredrik Piper på Engsö slott.

En natt år 1740 såg hästen något i mörkret och blev som galen av skräck. Han slet sig loss, sprang rakt in i en mur och dog. Idag är det den puckelryggige lille hovnarren som kan ses när han tar en promenad i parken, klädd i grå långrock och mössa.

Ängslö slott allé
Allé

Spöke 2: Den elaka Brita Bååt

Om man befinner sig inne i slottet på kvällen kan man ibland se en kvinnlig skepnad som drar fötterna genom Kungarummet och in i stora balsalen. Man tror att det är den elaka Brita Bååt som går igen – hon som drev två äkta män till en alltför tidig död.

En julaftonskväll bad Brita kammarpigan att väcka henne tidigt så att hon skulle hinna till julottan i Engsö kyrka, som ligger precis vid slottet. När hon vaknade såg hon att det lyste i kyrkan, och i tron att pigan glömt att väcka henne skyndade hon iväg.

När hon öppnade kyrkporten möttes hon av att de döda höll mässa och två vålnader, troligen hennes tidigare män, anföll henne. Chocken gjorde att hon svimmade och tre dagar senare var hon död. Än i dag finns vapnen som dödade henne, en värja och en sten som kallas blodstenen, kvar i kyrkan …

Port till Engsö kyrka
Engsö kyrka och kyrkogård

Spöke 3: Hunden Cottilion

Det tredje spöket på Engsö slott är hunden Cottilion, om tillhörde Sophia von Fersen. Sophia bodde på Löfstad slott i Östergötland, men vid ett besök på Engsö slott dog Cottilion ”vid sin härskarinnas fötter”, som det står på franska på hundens gravsten. Man kan ibland skymta hunden när den springer från stora matsalen in i salongen eller höra det raspande ljudet från hundens tassar mot matsalsgolvet.

Västerås Ängsö slott
Ängsö slott

Spöken på Engsö slott – the movie

Peter spelade in en Halloween-film medan vi promenerade runt på Engsö slott. Vågar du titta …?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev