Meny Stäng

Charmiga Gamla stan i Västerås

Alltså, hur charmig är inte Gamla stan i Västerås? Detta område verkar kallas Kyrkbacken och här ligger fullt av slingriga gränder med charmiga trähus. Vi promenerade runt i några timmar igår och det var verkligen omöjligt att lägga ner kameran. Dessutom hittade vi ett hotell … i en trädtopp.

Längs med svartån

Den ringlande ån Svartån löper genom Västerås och mynnar ut i Mälaren. När man går från ställplatsen i gästhamnen kan man i stort sett bara följa ån uppåt för att komma in till stan. Ån löper förbi Vasaparken och sedan in i de gamla stadsdelarna, där husen ligger tätt, tätt intill ån.

Svartån i Västerås
Svartån i Västerås
Svartån Västerås
De gamla husen ligger tätt intill Svartån
Låsa fast kärleken
På ett ställe vid ån har Västeråsborna (eller turister?) låst fast sin kärlek …

Trähus i Gamla stan

Trähusen i den gamla stadsdelen är charmiga i sin snedhet och det är lätt att fantasin skenar iväg. Vem bodde här från början? Hur såg livet ut då? På huset med stengrunden fanns en liten skylt: ”Lars Westholm, 1778 byggde jag detta hus. Boden vilar på en murad källare, antagligen från ett tidigare skede.”

Västerås Gamla stan
Backarna slingrar uppåt och neråt bland de gamla husen …
Västerås gamla hus
Gamla stan i Västerås och 1778 byggde Lars Westholm huset på stengrunden – men grunden är äldre

Hotell Hackspett

Om man råkar titta uppåt samtidigt som man går igenom Vasaparken i centrala Västerås finns det stor chans att man råkar få syn på en röd liten stuga. Stugan ser i sig ganska normal ut, men det är kanske inte lika normalt att den befinner sig 13 meter upp i luften, bland grenarna i en av parkens ståtligaste ekar.

Hotellet är ett verk av konstnären Mikael Genberg, som bland annat också skapat undervattenshotellet Utter Inn, det halvt sjunkna hotellet Ooops (som vi visade foto på igår) och en period placerade en röd stuga på Globen.

Hotellet är inte bokningsbart just nu, men tydligen går det att boka övernattning här på sommarhalvåret. Hotellet har ett rum där det finns en 120 cm bred säng och köksutrustning såsom kokplatta, servis, dunk med 10 liter färskvatten och kylmöjlighet. Hotellet har en torrtoalett men ingen el eller värme. För att ta sig till och från hotellet blir man upp- och nedhissad i sele …

Hotell Hackspett i Vasaparken
Nyfiken på att prova ett dygn eller två i ett hackspettsboende?

Gamla stan i Västerås

Sist men inte minst kommer en bild från Stora Torget i Västerås. Har ingen aning om vad det här är för rosa hus, men de är ju bara fina.

Vi har fått ännu fler bra tips på saker att se och göra i Västerås från er läsare, och det tackar vi verkligen för! Vi hinner långt ifrån allt – vi vill ju också ha en lugn och avslappnad helg. Vi har i alla fall hunnit med en väldigt oväntad upplevelse, som kommer resultera i ett reportage här på bloggen och vi har även planer för imorgon. Vi återkommer!

Stora torget Västerås
Stora torget Västerås

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!