Meny Stäng

Tidö slott i Västerås – med cykel- och MC-museum

Annons

Tidö slott i Västerås är ett vackert slott från 1600-talet. Om du kommer hit under sommarsäsongen kan du boka in dig på en guidad visning i paradvåningen, eller besöka slottets cykel- och mc-museum. I närheten finns dessutom två coola kyrkoruiner.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tidö slott

Tidö slott är forfarande en privatägd bostad, men trots det är man välkommen som besökare. Extra intressant blir det förstås om man besöker slottet när det är öppet för guidning eller visning i museerna. Tyvärr missade vi just detta, så vi har anledning att återkomma vid något annat tillfälle.

Tidö slott
Tidö slott
Tid slott på 1600-talet. Bild från Sueciaverket

Tidö slott ligger i Västmanland, cirka 19 kilometer sydväst om centrala Västerås.

Tidö slott – från stormaktstid till nutid

Tidö slott är kanske ett av Sveriges allra bäst bevarade slott från stormaktstiden. Axel Oxenstierna, som var Gustav II Adolfs rikskansler och Drottning Kristinas förmyndare, lät uppföra slottet mellan åren 1625 och 1641. Till sin hjälp hade han tidens kanske allra bästa arkitekter: Simon de la Vallée och Nicodemus Tessin den äldre.

Axel Oxenstierna vid Tidö slott
Monument över Axel Oxenstierna

Slottet uppfördes i en stram holländsk renässansstil. Mest påfallande är de vackra sandstensportalerna.

Tidö slott

Tidö slott ägdes i runt 200 år av den Oxenstiernska familjen. De sålde slottet år 1840, och därefter följde en period på runt 50 år då slottet bytte ägare sex gånger och for illa. År 1890 köptes det av Carl-David von Schinkel och en ny era inleddes. Efter detta har slottet förvaltats av släkten i fyra generationer.

Schinkel
Monument över David von Schinkel

Tidö Slott används fortfarande som bostad, men under sommarsäsongen visas slottets paradvåning upp under visningar med guide. De salar man får se under en visning inkluderar:

 • Riddarsalen är slottets intressantaste rum. Här finns vackra dörrar samt porträtt av Oxenstiernor i helfigur.
 • Gula salongen har väggar klädda i gult brokad-siden. Rummet är möblerat med gustavianska möbler och prytt med medaljonger över Gustav III, Carl Michael Bellman och Tobias Sergel.
 • Galleriet har ett stucktak från Carls Gustaf Oxenstiernas tid. I taket finns bland annat en plafondmålning som föreställer Venus.
 • Blå matsalen har inredning från 1700-talet samt en blåvit Delft-vas från 1600-talet.

Ruinen Oldenburg

Tidös äldsta byggnad är en gammal borg som troligen uppfördes i slutet av 1400-talet av riksrådet Ivar Magnusson Gren. Här bodde Axel Oxenstiernas fru Anna Åkesdotter Bååt, och när hennes mor dog 1610 blev Axel Oxenstierna herre av Tidö. Borgen är idag en ruin som ligger bakom staket, och som inte kan besökas.

Ruin vid Tidö slott

Tidö slottsträdgård

Det som däremot kan besökas, året runt, är Tidö slottsträdgård. Vi gillade framför allt statyerna runt slottet, som den mäktiga rovfågeln som möter innan ingången.

Tidö slott
Rovfågel

Vi gillade också alla andra fantasifulla statyer. Vad sägs till exempel om en ängel som rider på en fisk?

Tidö slott cykelmuseum och MC Collection

Denna vår har vi sänkt våra förväntningar på vad som ska hålla öppet, framför allt på grund av pandemin men också för att det är tidigt på säsongen. Därför kollar vi ofta inte, och är tacksamma om vi vara får promenera runt i en slottsträdgård eller runt några fornlämningar.

WIFI.se
Allé vid Tidö slott

På Tidö slott borde vi ha kollat lite noggrannare. Här hade säsongen för cykel- och mc-museet öppet, men det var helgdag som gällde. I det vackra Stenstallet på Tidö slott visas en samling av cyklar och motorcyklar.

 • Tidö slott cykelmuseum visar en cykelhistorisk kavalkad från tidiga velocopeder av trä till moderna specialcyklar.
 • MC Collection Tidö slott visar en samling av motorcyklar från 1900-talets början fram till idag, samt berättar om mc-personligheter som har eller har haft mc som en del av sitt liv.
Stenstallet vid Tidö slott

Stockholm Toy Museum

Det museum som tidigare hetter ”Tidö Collection of Toys & Comics” fanns fram till 2016 på Tidö slott, men flyttade därefter till Bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm. I samlingen finns nästan 40 000 föremål, vilket gör den till norra Europas största leksakssamling. Detta är ett riktigt fint och roligt museum som vi besökt tidigare och varmt kan rekommendera.

Museum i Bergrummet

Lilla Rytterne kyrkoruin

I närheten av Tidö slott finns två kyrkoruiner som är värda att kika på. Den sista gudstjänsten i Lilla Rytterne kyrka hölls år 1817 och kyrkan är idag en ruin.

Stora Rytterne kyrkoruin

Vid Stora Rytterne kyrkoruin finns gravhällar från 1600-talet och två runstenar från början av 1000-talet. De som reste dessa stenar var kristna, men platsen kan ha varit en samlingsplats även under förkristen tid.

Mer att se och göra i Västerås

Det finns förstås mycket mer att se och göra i Västerås. Gamla stan är riktigt charmig och det är också trevligt att promenera längs Mälarpromenaden eller besöka Djäkneberget. Dessutom kan man besöka Vallby friluftsmuseum, Anundshög med alla fornlämningar eller det kungliga slottet Strömsholm.

Alla våra bästa tips om Västmanland. Klicka på bilden!

Har du besökt Tidö slott?

Har du besökt Tidö slott, eller kanske någon annan sevärdhet i Västerås? Berätta gärna om dina erfarenheter!

Fakta om Tidö slott

 • Land: Sverige
 • Landskap: Västmanland
 • Kommun: Västerås
 • Uppförande: 1625-1641
 • Byggherre: Axel Oxenstierna
 • Arkitekt: Simon de la Vallée och Nicodemus Tessin den äldre
 • Stil: Holländsk renässans
 • Ägare: David von Schinkel
 • Läs mer: Du hittar mer information på slottets webbplats

Service och praktisk info

 • Öppettider: Slottsparken är öppen året om. Museerna är öppna på sommarhalvåret. Se slottets webbplats för exakta tider.
 • Värdshuset: Värdshuset tar emot bokningar året runt.
 • Parkering: Kostnadsfri parkering finns. Camping är ej tillåtet.

Visningar och aktiviteter

 • Visning av paradvåningen: Guidade visningar ges under sommarhalvåret. Se slottets webbplats för exakta tider.
 • Visningar för grupper: Grupper om minst 20 personer kan boka visning året om.
 • MC Collection och Tidö slott cykelmuseum: Museet håller öppet under sommarhalvåret. Se slottets webbplats för exakta öppettider. Specialvisningar kan bokas året om.
 • Konferens: Man kan boka konferens i slottets historiska lokaler och kombinera med lunch eller middag samt besök på museerna.
 • Jakt: Jakt kan skräddarsys enligt önskemål.

Historia på Tidö slott

 • 1625-1641: Slottet uppfördes av Axel Oxenstierna, som var Gustaf II Adolfs rikskansler och Drottning Kristinas förmyndare. Arkitekter var Simon de la Vallée och Nicodemus Tessin den äldre.
 • 1840: Slottet såldes av den Oxenstiernska familjen. Under ett halvsekel hade slottet en nedgångsperiod och bytte ägare sex gånger.
 • 1890: Tidö slott köptes av Carl-David von Schinkel. Därefter har slottet ägts av fyra generationer av familjen von Schinkel.
 • 1971: Carl-David von Schinkel beslöt att öppna upp slottet för allmänheten, även om slottet fortfarande också fungerar som privatbostad.

Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev