Meny Stäng

Sala silvergruva – och Tällbergs camping

Första stoppet på vår husbilsresa runt norra Sverige blev Sala silvergruva, där vi fick åka 155 meter ner i gruvan med hiss. Det kan inte ha varit roligt att vara gruvarbetare här: 12 timmars arbete om dagen i kyla och mörker. Men 1,5 timmes guidad visning var mycket intressant!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Guidad visning i gruvan

Vi parkerade husbilen utanför Sala Silvergruva och så begav vi oss, tillsammans med Peters son Billie och hans kusin Pontus, mot entrén. Vi fick låna hjälmar och sedan bar det av ner i gruvan. Spännande! Guiden berättade om gruvarbetarnas hårda vardag och man är ju glad att man slipper vara gruvarbetare, i varje fall förr i tiden.

Sala silvergruva sverige
Billie och Peter i Sala silvergruva

Sviten i Sala silvergruva

Om man trivs nere i gruvan kan man välja att boka in sig för en natt i gruvans svit. På 155 meters djup, omgiven av stora bergsrum och vattenfyllda schakt finns “gruvsviten”. Om man bokar en övernattning i gruvan får man först en guidad tur, och därefter kan man äta middag ovan jord innan det är dags att åka ner igen.

I sviten serveras sedan både vickning och frukost. En väldigt speciell form av övernattning får man säga! Vi tycker att det är en häftig present att ge bort till någon som kanske fyller jämt. Upplevelser är alltid kul att få!

Sala silvergruva
En natt nere i gruvan kanske?

Tällbergs camping

Efter gruvturen fortsatte vi mot Siljan och stannade på Tällbergs camping vid Siljans södra strand. Campingen ligger väldigt fint vid vattnet, och vi gick en promenad i de vackra omgivningarna.

Campingen känns också trevlig på många sätt, men vi lyckades bara få iskallt vatten i duscharna och det fanns tyvärr heller ingen internettäckning. Grillen åkte i alla fall fram och sedan blev det några omgångar TP på Playstation. En trevlig kväll hade vi!

Freedom på Tällbergs camping
Freedom på Tällbergs camping
Tällbergs camping
Vackert vid Siljan
Camping Tällberg
Någon har lånat vår kamera …
Tällberg camping
Kväll på Tällbergs camping

Prenumerera på vårt nyhetsbrev