Meny Stäng

Att besöka Mannaminne i Nordingrå – ett annorlunda friluftsmuseum

Annons

Om du vill se något annorlunda ska du besöka Mannaminne i Nordingrå, i Höga kusten. Mannaminne kan beskrivas som ett friluftsmuseum, men också som en plats för konst, kultur och konserter. En sak är säker, det finns knappast någon liknande plats i hela Sverige!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Mannaminne i Nordingrå

Mannaminne i Nordingrå började skapas 1980, av konstnären Anders Åberg och hans fru Barbro Åberg. På området finns historiska byggnader, fordon, museer och konst.

Att besöka Mannaminne i Nordingrå

Mannaminne ligger i Nordingrå, knappt två mil nordost om Kramfors, i Ångermanland.

Att besöka Mannaminne i Nordingrå

Hur är det då att besöka Mannaminne i Nordingrå? Det korta svaret är att det är fantastiskt, fascinerande och omtumlande. Detta ställe är stort, och rymmer massor av byggnader, fordon, museer och konst. Att hitta en röd tråd är inte helt lätt och det kan hända att man blir lite omtumlad när man kommer hit.

Det är lätt att bli fascinerad av konstnären, Anders Åberg, och allt han måste ha haft i huvudet. Visste du förresten att han också, tillsammans med konstnären Karl-Olov Björk, står bakom konsten på Solna tunnelbanestation?

Att besöka Mannaminne i Nordingrå

Byggnader i Mannaminne

I Mannaminne finns en lång rad historiska byggnader, som konstnären Anders Åberg samlat på sig under årens lopp. Här finns gamla byggnader från olika delar av Sverige, men också från våra grannländer, och till och med från Ungern! På området hittar du bland annat Rundlogen från Härnösand, Norgehuset, Estniska huset, Ungerska huset och Stavkyrkan.

Att besöka Mannaminne i Nordingrå
Norska stavkyrkan
Den norska stavkyrkan

Bilar, tåg och flygplan i Mannaminne

Om man gillar fordon finns det en hel del att gotta sig i på friluftsmuseet i Nordingrå. I spårvagnshallarna står flera gamla spårvagnar, från Sverige, Norge och Tyskland.

Att besöka Mannaminne i Nordingrå - spårvagnshallar

På området hittar man också den mytomspunna ”Silverpilen”. Denna tunnelbanevagn anses enligt flera vandringssägner ha varit ett tåg där de döda färdades, bland annat till Kymlinge station, en station som aldrig togs i bruk och därför ansågs vara en station där de döda går av.

Bland annat berättas det om en flicka som varit på disco i centrala Stockholm och skulle ta tunnelbanan hem. Hon tyckte att passagerarna såg lite märkliga ut, och när tåget äntligen stannade var de på Kymlinge station. Flickans medpassagerare gick fram till – och igenom – den låsta dörren på stationen. Enligt en variant av berättelsen hittades flickan senare död, och enligt en annan hittades hon vid liv en vecka senare, men vettskrämd.

Silverpilen

I Mannaminne finns dessutom ett stort gäng bilar samt ett militärflygplan, en Saab 35 Draken.

Draken militärflygplan

Museer i Mannaminne

När du ska besöka Mannaminne kan du också passa på att se ett helt gäng olika museer. Här finns till exempel Kustmuseet, Jordbruksmuseet, Teknikhuset och Byråkratimuseet. Det finns massor av prylar, från alla möjliga epoker.

Att besöka Mannaminne i Nordingrå - olika museer

Konst i Mannaminne

Inte minst finns det konst i Mannaminne, vilket kanske inte är så förvånande med tanke på att Anders Åberg var konstnär. Åberg är bland annat känd för sina träskulpturer av olika sorters hus, ofta i form av modeller, och i friluftsmuseet kan man se en hel del av dessa läckra skapelser.

Att besöka Mannaminne i Nordingrå - favelan

Förutom hus kändes det som att musik, och världens människor, var ett återkommande tema.

Att besöka Mannaminne i Nordingrå - dragspel
Jordglob

Värdshus på Mannaminne

Det kan vara värt att nämna att det finns en restaurang, Värdshuset, på området.

Värdshuset
Värdshuset ingång

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Den som vill kan faktiskt bo kvar på Mannaminne över natten. På området finns hotell, bed & breakfast och stugor som kan hyras. Vi reste med husbil och campade på Norrfällsvikens Camping, Stugby & Marina. Detta är en stor och naturskön camping, vid fyra naturreservat och ett charmigt fiskeläge.

Norrfällsviken camping, stugby & marina
Husbilen FREEDOM på Norrfällsvikens Camping, Stugby & Marina

Mer att se och göra i närheten

Det finns en hel del att se och göra i närheten av Mannaminne. Du kan till exempel besöka mysiga Barsta, ta båten till Högbonden eller uppleva naturen vid Norrfällsviken. När du är i Höga kusten vill du heller inte missa Skuleberget eller Slåttsdalsskrevan i Skuleskogens nationalpark. Läs gärna också alla våra tips på saker att göra i Höga kusten. Nedan hittar du ännu fler tips på saker att se och göra i Ångermanland.

Alla våra bästa tips om Ångermanland: Klicka på bilden

Har du besökt Mannaminne i Nordingrå?

Har du besökt Mannaminne i Nordingrå? Hur var din upplevelse, och vad minns du bäst? Berätta gärna!

Vanliga frågor om Mannaminne

Vad är Mannaminne i Nordingrå?

Mannaminne är en unik och konstnärlig anläggning som ligger i Nordingrå, i Höga Kusten. Det är en kulturell och historisk plats med flera museer, konstinstallationer och utställningar.

Vilka aktiviteter kan man göra på Mannaminne?

På friluftsmuseet kan du besöka museer och gallerier, och beundra konstverk och skulpturer som är spridda över området. Det finns även ett värdshus där du kan äta. Dessutom arrangeras evenemang och konserter.

Vad betyder mannaminne?

Ordet mannaminne betyder ”i människors minne”. Till exempel kan ”den värsta vintern i mannaminne” syfta på den värsta vinter som vi, nu levande människor, kan komma ihåg.

fakta om Mannaminne i Nordingrå

 • Landskap: Ångermanland
 • Län: Västernorrlands län
 • Kommun: Kramfors
 • Läge: I byn Häggvik i Nordingrå, strax norr om Kramfors
 • Bildande: Började byggas 1980
 • Konstnär: Anders Åberg (1945-2018)
 • Läs mer: Du hittar mer info på friluftsmuseets webbplats

Bra att veta om Mannaminne i Nordingrå

 • Öppettider: Främst öppet under sommarhalvåret. Se friluftsmuseets webbplats för aktuella öppettider.
 • Priser: Vuxen 150 kr, barn upp till 18 år fri entré, årskort 250 kr (2023)
 • Guidningar: Dagliga guidningar ges på sommaren, 50 kr/person. Barn upp till 18 år deltar gratis.
 • Boende: På området finns hotell, bed & breakfast samt stugor.
 • Matservering: På Värdshuset serveras lunch, fika och middag.
 • Aktiviteter och evenemang: Många olika aktiviteter, programpunkter och evenemang, såsom konstutställningar, föredrag, författarkvällar, färgverkstad, konserter med mera.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev