Meny Stäng

Att göra i Höga Kusten – 30 härliga upplevelser

Annons

Vad kan man göra i Höga kusten? Detta natursköna område i Ångermanland är inte bara vackert att besöka, utan är dessutom ett Unesco världsarv. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Höga kusten.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Höga kusten

Höga kusten har blivit mer och mer populärt som semesterdestination, och det är inte svårt att förstå varför. Området bjuder på en dramatiskt vacker natur med höga berg, fantastiska utsiktspunkter och fina vandringsleder, i kombination med sandstränder, kulturupplevelser och delikatesser.

År 2000 utnämndes Höga Kusten till ett världsarv av Unesco, på grund av den snabba och stora landhöjningen efter den senaste inlandsisen. Idag är landhöjningen cirka 8 mm per år, vilket gör det till den mesta landhöjningen i världen. Vi reste här med husbilen under försommaren och upptäckte massor av fina platser.

Att göra i Höga kusten

Höga kusten är ett kustområde i Västernorrlands län, i Ångermanland.

Vad kan man göra i Höga kusten?

Vad kan man då göra i Höga kusten? Well, det finns mycket att se och uppleva, oavsett om du gillar natur, kultur, historia eller att bara njuta av semesterlugnet. Här är våra bästa tips.

1. Åk över Högakustenbron

Högakustenbron är en av Sveriges högsta byggnader, med bropelare som sträcker sig 180 meter över vattenytan. När den stod klar, 1997 var den med sina 1800 meter dessutom världens nionde längsta hängbro. Förebilden är den berömda och omtalade Golden Gate-bron i San Francisco.

Att åka över bron är en läcker upplevelse, och ett tips är att stanna vid rastplatsen vid det norra brofästet, där man har en riktigt bra vy över bron. Här ligger också Hotell Höga kusten, där det också finns restaurang.

Att göra i Höga kusten - Högakustenbron

2. Vandra Höga kusten-leden

Höga kusten-leden är antagligen den mest kända vandringsleden i Höga kusten, och den är också en av Sveriges tolv utvalda Signaturleder. Leden sträcker sig genom hela världsarvet, från Hornöberget i söder till Örnsköldsvik i norr. Den totala längden är 12,8 mil, uppdelat på 13 etapper. Om man vill gå hela får man räkna med 5-7 dagars vandring.

Att göra i Höga kusten

3. Gå Världsarvsleden

En annan vandringsled i Höga kusten, som kanske är lite mindre känd, är den som fått namnet Världsarvsleden. Leden, som går genom Nordingrå, är 10 mil lång och passerar flera naturreservat och fiskelägen. Leden är uppdelad i 14 delsträckor och går delvis samman med Höga Kusten-leden.

Att göra i Höga kusten

4. Ta dig till toppen av Skuleberget

Att ta sig upp till Skulebergets topp är en av de mest populära sakerna att göra i Höga kusten. Du kan vandra till toppen, där det finns en toppstuga med våfflor, och under högsäsong finns även möjlighet att ta sig hela vägen upp med lift. Som utgångspunkt kan du bo på Skuleberget Havscamping eller på Friluftsbyn.

Att göra i Höga kusten - Skuleberget

5. Besök Naturum Höga kusten

Vid foten av Skuleberget ligger Naturum Höga kusten, där du hittar information och utställningar om världsarvet Höga kusten, Skuleskogens nationalpark och om Skuleberget. Här kan du bland annat lära dig mer om landhöjningen och varför det dramatiska landskapet ser ut som det gör.

Att göra i Höga kusten - Naturum Skuleberget

6. Vandra i Skuleskogens nationalpark

Skuleskogens nationalpark erbjuder många möjligheter till vandring i vacker och dramatisk natur, samtidigt som man kan lära sig mer om hur inlandsisen och landhöjningen format landskapet.

Nationalparken kan nås via tre entréer: Entré Väst, Entré Syd och Entré Nord. Från dessa entréer nås flera olika vandringsleder och populära platser såsom Slåttdalsberget, Slåttdalsskrevan, Tärnättholmarna, Nylandsruten, Långtjärnhällorna, Näskebodarna och Kälsviken.

Att göra i Höga kusten

7. Imponeras av Slåttdalsskrevan

Slåttdalsskrevan är en cirka 200 meter lång, 30 meter djup och sju meter bred skreva som klyver Slåttdalsberget i två delar. Förr kunde man vandra igenom skrevan, men nu är den stängd av säkerhetsskäl. Man kan däremot fortfarande vandra fram till skrevan och titta in i den, samt se de fantastiska vyerna från bergets topp.

Att göra i Höga kusten - Slåttdalsskrevan

8. Ta en selfie på Getsvedjeberget

Predikstolen på Getsvedjeberget i Höga kusten ska inte blandas ihop med den imponerande norska Preikestolen, men formen på klippan påminner dock lite om den norska varianten. Platsen bjuder på en fin och relativt kort, vandring samt en fantastisk utsikt och en grym fotospot.

Att göra i Höga kusten - Getsvedjeberget

9. Prova choklad och skor i Docksta

Strax söder om Skuleberget ligger Docksta, som kanske är mest känt för Docksta Skofabrik. Fabriken har anor från 1923, och här görs skorna fortfarande för hand.

I Docksta hittar du även Jeltsjes Chokladpraliner. Alla praliner görs för hand och det finns en butik och ett café. Dessutom är det möjligt att anmäla sig till en workshop, för att prova de olika momenten i chokladtillverkningen.

Jeltsjes Chokladpraliner i Docksta

10. Gör en båttur till Ulvön, Trysunda eller Högbonden

Det finns en lång rad öar längs Höga kusten, och på somrarna finns det flera trevliga båtturer till öar att välja på. Med färjorna M/F Ulvön eller M/S Kusttrafik kan man ta sig ut till populära Ulvön / Ulvöarna eller till Trysunda, som ibland beskrivs som en av Sveriges vackraste öar.

För att ta dig till Högbonden, som är ett naturreservat i Höga kustens yttersta havsband, tar du färjan M/S Ronja från antingen Barsta eller Bönhamn, för att båttur på cirka femton minuter.

Att göra i Höga kusten - båtturer med Högakusten-båtarna

11. Utforska Örnsköldsvik

Om du vill varva naturupplevelser med stadsliv kan du passa på att utforska Örnsköldsvik. Här finns bland annat parker, butiker och restauranger, samt upplevelsebadet Paradiset. En bit utanför stan ligger Naturkompaniet med en 2000 kvadratmeter stor friluftsbutik. För övrigt kan man ju spana in det utmärkande bostadshuset Ting1, som har ritats av Gert Wingårdh.

12. Insup miljön vid Skeppsmalen

Skeppsmalen, eller ”Skeppsmaln” som det tydligen ska uttalas, är ett fiskeläge som är känt för surströmming. Här ligger nämligen både Surströmmingsmuseet och salteriet som gör Röda Ulvens och Mannerströms surströmming.

Längst ut på Skeppsmalen ligger Skagsudde, som är den nordligaste delen i Höga kusten och är utrustad med en egen väderstation. I Skeppsmalen kan du också besöka restaurang Fiskevistet (som har surströmming på menyn!) eller vandra Lotsstigen, som går mellan Stubbsand, Skagshamn och Skeppsmalen.

13. Kika in i Surströmmingsmuseet

Surströmmingsmuseet i Skeppsmalen är förvisso inget stort museum, men det är ändå intressant om du gillar (eller fascineras av!) surströmming. Museet avhandlar inte bara maträtten, utan fokuserar också mycket på fisket och fiskarfamiljernas liv.

14. Semestra i Norrfällsviken

Norrfällsvikens Camping, Stugby & Marina bjuder på en naturskön miljö med olika semesteraktiviteter, ett charmigt fiskeläge med restauranger och inte mindre än fyra vackra naturreservat i närheten. Här kan du uppleva Norrfällsvikens naturreservat, Storsands naturreservat, Rammbergets naturreservat och Villmyrans naturreservat.

15. Häng i Bönhamns fiskeläge

Bönhamn är ett litet fiskeläge, där de charmiga små fiskebodarna påminner om hur livet kan ha sett ut förr. Här finns ett litet fiskekapell från 1659 och på somrarna kan man äta en bit mat på restaurangen Bönhamns brygga. Härifrån kan du också ta en båttur till den populära ön Högbonden.

Att göra i Höga kusten - Bönhamn

16. Fascineras av friluftsmuseet Mannaminne

Mannaminne i Nordingrå började skapas 1980, av konstnären Anders Åberg och hans fru Barbro Åberg. På området finns massor av historiska byggnader som Åberg samlat på sig, men också fordon, museer och konst. Mannaminne är en mycket speciell plats, och det är en omtumlade upplevelse att komma hit.

Att göra i Höga kusten - Mannaminne

17. Upplev Härnösand

Härnösand beskrivs ofta som Norrlands bästa sommarstad, och det är inte svårt att förstå varför. Här finns en historisk stadskärna med fina gamla trähus samt butiker, restauranger och ett havsnära läge med fina badstränder och möjlighet till skärgårdskryssning med Ådalen III. Dessutom finns en rad spännande sevärdheter i och runt staden.

Härnösand

18. Besök Härnösands bilmuseum

Ett av de mest populära besöksmålen i Härnösand är Härnösands bilmuseum. Detta är Sveriges största bilmuseum med runt 270 fordon i olika temahallar. Dessutom finns café och ställplats för husbilar.

Härnösands bilmuseum

19. Res i tiden på Murberget friluftsmuseum

Murbergets friluftsmuseum är ett av Sveriges största friluftsmuseer, med fokus på att visa upp byggnader från den norrländska historien. Här ligger också Västernorrlands museum, där du hittar utställningar om Västernorrland samt ett café.

20. Sola och bada vid Smitingens havsbad

Smitingens Havsbad är en stor sandstrand i Härnösand, med fin sand och långgrunt vatten. Platsen är populär för sol och bad, och man kan också vandra i naturreservatet Klubbsjön. På somrarna kan man äta lunch eller glass i det lilla strandcaféet.

Smitingens havsbad

21. Vila upp dig på Snibbens camping

Snibbens Camping ligger bara två kilometer från Högakustenbron, mellan Härnösand och Kramfors. Campingen ligger naturskönt på en udde, med helt fantastisk utsikt. Hit kommer man för att njuta av lugnet och naturen, och kanske för att bada, cykla eller paddla.

Snibbens camping

22. Gå en guidad tur i Hemsö fästning

Hemsö fästning byggdes för klara en kärnvapenattack och kunna vara självförsörjande i 90 dagar, vilket innebär att det finns en hel värld under jord. Idag visas fästningen för turister, och det är också här man har spelat in TV-serien ”Elitstyrkans hemligheter”. Att följa med på en guidad tur här är mycket intressant!

Att göra i Höga kusten - Hemsö fästning

23. Fiska i Höga kusten

Det är mycket populärt att fiska i Höga kusten. Insjöfiske kan göras i åar, sjöar och älvar, såsom Ångermanälven. Om du istället vill fiska i havet finns havsöring, men också till exempel abborre och gös. Fiskekort behövs till nästan alla fiskevatten, men i havet är fisket gratis. 

24. Prova Hernö Gin

Sveriges första renodlade gindestilleri, Hernö Gin, ligger i Dala utanför Härnösand. Destilleriet kan skryta med att vara Europas mest prisbelönta ginproducent sedan 2013 och har prisats för väldens bästa gin varje år sedan 2015. 

På somrarna håller bistron öppet varje dag, för luncher, fika och gin-cocktails. Dessutom arrangeras destilleriturer och ginprovningar, varav de senare måste bokas i förväg. Om man, liksom vi, kommer för tidigt på säsongen finns drycken förstås att köpa på Systembolaget.

Hernö gin

25. Smaka whisky från High Coast Distillery

Det är inte bara gin som produceras i Höga kusten utan också whisky. På High Coast Destillery kan man, framför allt sommartid, få en guidad visning i destilleriet, kika in i besökscentret eller äta på restaurangen, där det också finns en whiskybar med uteplats.

26. Handla delikatesser vid Mjälloms tunnbröd

Mjälloms tunnbröd, som är Sveriges äldsta tunnbrödsbageri, grundades 1923 i den lilla byn Mjällom. I Ullånger har företaget en härlig delibutik med massor av tunnbröd, men också andra godsaker såsom ostar, chark, marmelad och liknande.

Mjälloms tunnbröd

27. Kika förbi Gammelgården

I Myckelgensjö by i norra Höga kusten ligger Gammelgården, som är en av landets bäst bevarade bondgårdar som fortfarande ligger på sin ursprungliga plats. Gården har anor ända från 1500-talet, och består av drygt 30 olika byggnader.

Gården håller öppet på sommaren, då byföreningen ibland också har sommarcafé i en av byggnaderna. Här spelades för övrigt vissa scener i filmen om ”Barnen från Frostmofjället” in.

28. Spana in Sollefteå

I Sollefteå finns bland annat Hallstaberget, där man kan åka skidor på vintern. I närheten finns också Hotell Hallstaberget, med spa och relax. Genom Sollefteå rinner Ångermanälven, som är populär för fiske.

Sollefteå

29. Förfasas vid Häxberget

På Häxberget avrättades 71 personer den 1 juni 1675, varav 65 kvinnor (var femte kvinna i Torsåkers pastorat!), två män och fyra pojkar. På platsen där de dömda häxorna en gång halshöggs och brändes på bål finns idag en minnessten som påminner om händelsen.

Man kan parkera bilen vid foten av berget och promenera cirka 400 meter för att komma fram till minnesstenen. Den som vill vandra lite mer kan istället ta sig till platsen via den 7,5 kilometer långa Häxstigen, som startar vid Torsåker kyrka.

Häxberget

30. Se hällristningarna vid Nämforsen

Nämforsen i Ångermanälven är en av Nordeuropas största och mest imponerande hällristningsplatser. Här finns runt 2 600 hällristningar, varav de äldsta är över 6 000 år gamla. Bilderna föreställer framför allt älgar och båtar, men också människor, fåglar, fiskar och olika verktyg.

Strax intill platsen finns Nämforsens hällristningsmuseum, där man kan lära sig mer om historien. Dessutom är området, vid den stora och vilda forsen, fantastiskt vackert.

Mer att göra i Höga kusten för dig som gillar natur

Det finns förstås ännu mer att uppleva i Höga kusten, utöver våra tips. Här hittar du ännu fler förslag på saker att göra i Höga kusten för dig som trivs bäst i naturen.

 • Högklinten är ett berg med panoramautsikt, klapperstensfält och en grotta.
 • Mjältön reser sig 236 meter över havet och är därmed Sveriges högsta ö.
 • Rotsidan är en 4 kilometer lång kuststräcka med vackra plana klipphällar.
 • Rödklitten är ett berg som bjuder på utsikt och en fornborg från yngre järnåldern.
 • Skallbergsgrottan är en grotta i Skallberget, som kan besökas sommartid.
 • Varvsberget bjuder på vacker utsikt över Örnsköldsvik.
Att göra i Höga kusten

Mer att göra i Höga kusten för dig som reser med barn

Här följer också några fler tips på saker att göra i Höga kusten för familjer med barn eller tonåringar.

 • Gullviks havsbad är ett stort havsbad med en kilometerlång sandstrand. (Gullvik 140, Domsjö)
 • Junsele Djurpark är en park med djur, äventyrspark och cirkus. (Slalomvägen 1, Junsele)
 • Kajakpaddling kan man testa på många olika ställen.
 • Lilla Höga Kusten-leden är en dagsvandring för den som vill få ett smakprov Höga Kusten-ledens dramatiska vyer.
 • Naturscen Skuleberget är på sommaren en plats för mängder av konserter.
 • Paradiset är ett av Sveriges mest populära upplevelsebad. (Lasarettsgatan 15, Örnsköldsvik)
Kanoter vid vatten

Var kan man bo eller stå med husbilen?

I Höga kusten finns många hotell och andra boendemöjligheter att välja på. Dessutom finns det gott om campingar, där man kan bo med husbil, husvagn, tält eller i stuga, samt enklare ställplatser för husbilar. Det kan också vara möjligt att fricampa, så länge man följer lagar och regler, och är rädd om naturen.

Snibbens camping
Husbilen FREEDOM på Snibbens camping

Mer att se och göra i närheten av Höga kusten

Om du vill fortsätta norrut längs kusten kommer du snart till Umeå, och om du vill fortsätta söderut kommer du till Hudiksvall och därefter fina Axmar brygga. Åker du istället inåt landet kommer du till Östersund. Nedan hittar du alla våra artiklar om Ångermanland.

Alla våra bästa tips om Ångermanland: Klicka på bilden

Ännu fler saker att göra i Höga kusten?

Har du besökt Höga kusten? Har du kanske några fler tips på vad man kan se och göra i Höga kusten? Berätta gärna!

Fakta om Höga kusten

 • Landskap: Ångermanland
 • Län: Västernorrlands län
 • Kommuner: Härnösands kommun, Sollefteå kommun, Kramfors kommun och Örnsköldsviks kommun
 • Namnet: Begreppet myntades i början på 1970-talet, i samband med Höga Kusten-utredningen 1974, som genomfördes av Höga Kusten-kommittén på uppdrag av länsstyrelsen.
 • Geologi: Sedan den senaste istiden har en landhöjning på nästan 300 meter gjort landskapet speciellt, med höga klippor. Området är ett av världens bästa exempel på hur nedisning och landhöjning påverkar jordytan.
 • Världsarv: Höga kusten blev världsarv år 2000, och år 2006 utvidgades arvet med Kvarkens skärgård i Österbotten, Finland. Världsarvsområdet heter numera Höga kusten/Kvarkens skärgård.
 • Läs mer: Du hittar mer information på destinationens webbplats

Prenumerera på vårt nyhetsbrev