Meny Stäng

Högakustenbron vid Höga Kusten

Igår åkte vi över Högakustenbron. Högakustenbron är en hängbro över Ångermanälven, som är riktigt imponerande. Det fria brospannet är Sveriges längsta och pylonerna gör bron till ett av Sveriges högsta byggnadsverk.

Hängbro över Ångermanälven

Högakustenbron, eller Vedabron som den också kan kallas, är en hängbro över Ångermanälven. Bron går mellan Kramfors och Härnösands kommuner, nära Ångermanälvens mynning. Högakustenbron ligger på E4:an och invigdes i december 1997, av ingen mindre än kung Carl XVI Gustaf.

Värt att veta om Högakustenbron

Bron är totalt 1867 meter lång och har ett fritt spann på 1210 meter, vilket innebär att den har Sveriges längsta brospann. Pylonerna är 182 meter höga och var Sveriges högsta byggnadsverk fram tills att man byggde Öresundsbron (vars pyloner är 203,5 meter).

Högakustenbron

Prenumerera på vårt nyhetsbrev