Meny Stäng

I Östersund som turist – en härlig vinterstad

Vad gör man i Östersund som turist? Vi besökte Östersund för någon vecka sedan, i samband med att vi kollade på Alpina VM i Åre. Vi fick några fantastiskt fina vinterdagar, och hann bland annat med en spontanguidad stadsvandring med en annan resebloggare och ett besök i Vinterparken.

I Östersund som turist

Vi besökte Östersund i samband med att vi var på plats under Alpina VM i Åre 2019. Det hade förstås varit smidigt att bo i Åre, men eftersom det var helt fullt där (nämnde jag VM?) så hamnade vi i Östersund. Vi gnällde lite över bussen emellan, men å andra sidan fick vi chans att stifta bekantskap med Östersund, vilket var riktigt trevligt!

Östersund är en mysig stad med fina hus och trevliga gator. Det jag verkligen gillade, såhär i februari, var att det var snö på gatorna mitt i stan. När ser man någon i Stockholm som far fram på en sparkstötting? När såg man över huvud taget senast någon som far fram på sparkstötting …?

Östersund

Guidad stadsvandring

Som resebloggare har man ibland turen att känna andra resebloggare, som bor runt om i Sverige. Daniel, som driver bloggen Flying Dryden, bor i Östersund och hade möjlighet att möta upp oss förvirrade utbölingar för en spontan stadsvandring, vilket du också kan läsa om på hans blogg. De andra bloggarna på bilden är Sofia från Fantasiresor, Peter från FREEDOMtravel och Jennifer Sandström från bloggen med samma namn.

resebloggare i Östersund
Daniel, Sofia, Peter och Jennifer

Östersund är en trevlig stad att promenera runt i, med fina gamla hus och charmiga innergårdar. Här finns också gott om mysiga små butiker som till exempel säljer konst, delikatesser eller kläder. När vi var här fanns det också gott om lååånga istappar …

Östersund istapp

När man går på stadsvandring ska man förstås också kolla in lite kända byggnader och platser. Vi kollade bland annat in Stortorget och imponerades av att det faktiskt är så stort som det är.

Resebloggare i Östersund

Vi kollade också in ett gäng fina gula byggnader: Gamla kyrkan, turistbyrån och Mittuniversitetet. Universitetet är för övrigt uppdelat på två orter, och finns också i Sundsvall.

Rådhuset i Östersund

Östersunds rådhus är nog en av de allra mest imponerande byggnaderna i staden. Huset uppfördes mellan 1909-1912 i nationalromantisk stil. Kanske tog man sig lite vatten över huvudet, för prislappen blev högre än tänkt, byggmästaren gick i konkurs och man blev sedan tvungen att hyra ut knappt hälften av de 136 rummen för att fylla dem.

Men pampigt är det ju! Lökkupolen på taket har medvetet utformats för att påminna om jämtska klockstaplar, och fyra gånger om dagen spelar klocktornets datorstyrda klockspel.

Nyhetsbrev
Rådhuset i Östersund

Vinterparken

Det är kanske överdrivet att säga att Vinterparken i Östersund är fantastisk, men det kändes faktiskt snudd på fantastiskt att komma hit. I Stockholm blir snö ofta otymplig och i vägen, men här blir den istället en förutsättning för lek och avkoppling.

Vinterparken i Östersund

I vinterparken kan man promenera, åka skidor, åka skridskor på Storsjön eller bara sitta i solstolar och njuta av vintersolen. Den som vill kan låna en bok, surfa på gratis WiFi eller kanske prova vinterbadet, med badtunnor och bastu. Det finns också eldstäder där man kan grilla (kanske kolbullar!?), och det finns både kiosk och café. När vi var här var vintern verkligen njutbar!

För barnen finns massor av olika vinteraktiviteter i parken. Det finns en snöborg, rutschkanor, trampbilar och labyrint byggd av is.

Östersund vinter

Lunch på Badhusparkens café

Vi passade på att få oss en enkel lunch på Badhusparkens café, som ligger mitt i Vinterparken. Caféet ligger fantastiskt fint, med stora glasfönster ut mot det vintriga landskapet. Här blev det en soppa för Peter och en paj för mig. Perfekt lunch!

Badhusparkens café i Östersund
Lunch på Badhusparkens café Östersund
Peter, Jennifer, Daniel och Sofia på Badhusparkens café

Restaurang i Östersund

Förutom besöket på Badhusparkens Café hann vi en annan dag med att äta lunch på restaurang Jazzköket. Vi åt lunch i bistron och jag valde lax med palsternacksmos. Väldigt gott och trevligt!

jazzköket i Östersund

Clarion Hotell Grand

Vi bodde på Clarion Hotell Grand, vilket var utmärkt på alla sätt och vis. Hotellet ligger mycket centralt på Prästgatan 16, med Stortorget och butiker precis utanför. Dessutom går flygbussen precis utanför dörren. Vi var för övrigt nöjda med ett bra rum, en fräsch frukostbuffé och hjälpsam personal. Vad mer kan man begära?

Utflykter till Åre

En av fördelarna i Östersund är förstås närheten till Åre. Hit åker man ju främst på vintern för att åka skidor, men sommartid kan man också vandra eller cykla. Det finns också flera spaanläggningar och vi provade härliga Copperhill Mountain Lodge, med fantastisk utsikt över de vita vidderna.

Film från Östersund och Åre

Peter har också klippt ihop en liten film från vårt besök i Östersund och Åre, där vi besökte Alpina VM 2019, i samarbete med Österrikes turistbyrå. Kika gärna på den!

Fakta om Östersund

  • Landskap: Jämtland
  • Län: Jämtlands län
  • Invånare: 63 000 (2018)
  • Turistbyrå: Visit Östersund, Rådhusgatan 44

Resa till Östersund

  • Flyg: Direktflyg till Östersund går från Stockholm, Arlanda (SAS), Stockholm, Bromma (BRA), Göteborg (BRA) och Umeå (Direktflyg).
  • Bil: Det tar ca 6 h 30 min att köra från Stockholm till Östersund, om man räknar ren körtid.
  • Tåg: SJ har flera avgångar till och från Östersund varje dag. Norrtåg kör också till och från Sundsvall, samt till och från Trondheim. Under sommarmånaderna kan du också resa med Inlandsbanan.
  • Buss: Flixbuss kör till och från Östersund, från många olika destinationer.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev