Meny Stäng

Att göra på Tjörn – 17 tips till en härlig ö i Bohuslän

Vad kan man se och göra på Tjörn? Denna natursköna ö ligger på västkusten, i Bohuslän, och bjuder på härlig semesteridyll. Här hittar du tips på sevärdheter, upplevelser och aktiviteter.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tjörn i Bohuslän

Att besöka Tjörn, som är Sveriges sjunde största ö, är att flytta rakt in i härlig semesterkänsla. Naturen är karg och samtidigt vacker, och huvudön Tjörn omges av en lång rad mindre öar, kobbar och skär. På sommaren lockar ön många turister som vill njuta av västkustidyllen.

Göra på Tjörn

Tjörn ligger på västkusten i Bohuslän, strax söder om Orust och strax norr om Marstrand. Ön är förbunden med fastlandet med bro till Stenungsund, och dessutom finns broförbindelse till Orust.

Att ta sig till Tjörn

Man kan enkelt ta sig till Tjörn med bil, antingen via Stenungsund eller via Orust. Natten innan övernattade vi i vår husbil på ställplatsen vid Hamnplan Stenkajen i Stenungsund. Här tyckte vi att vi stod relativt fint, med el och annan service.

Vi blev dock irriterade när vi upptäckte att toaletterna, som ingick i priset, låg orimligt långt bort. Det var dessutom svårt att hitta till dem, och efter att vi till slut hittat dit fick vi hjälpa tyska och nederländska turister, som också hade problem att hitta fram.

Ställplats i Stenungsund

Från Stenungsund är det sedan nära till den stora Tjörnbron som tar en över till Tjörn.

Tjörnbron

Vad kan man göra på Tjörn?

Vad kan man då se och göra på Tjörn? Förutom att man kan ta det lugnt och njuta av den härliga miljön så finns det en hel del att ta sig för. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Häng i Skärhamn

En sak som du inte vill missa att göra på Tjörn är att besöka Skärhamn, som är centralort på ön. Här kan du strosa i det charmiga hamnområdet, eller slå dig ner på någon av alla de många restauranger med charmiga uteserveringar som ligger här.

Det är också trevligt att promenera upp i bostadsområdena, där de vackra trävillorna ligger pittoreskt bland klipporna, omgivna av vackra stockrosor.

2. Bli lycklig av Sveriges gladaste kyrka

Skärhamns kyrka invigdes 1932 och inuti hittar du bland annat två modellbåtar och ett votivskepp. Men varför ser kyrkan så glad ut? Jo, det var den tidigare kyrkohereden Bengt Rosenqvist som kom på idén 1996. Han sa ”när ni i morgon seglar från Skärhamn – vänd er om, så blir ni påminda om att Gud ler mot er och är med er”. Kyrkans leende hissas i slutet av maj varje år och tas ner i augusti.

Skärhamns kyrka

3. Gå Skärhamnsvandringen

Skärhamnsvandringen är en fem kilometer lång och enkel vandring som startar vid Hamngatan 36 i Skärhamn. Följ de vita skyltarna med en sjöstjärna på för att komma rätt. Längs vägen passerar du olika historiska platser såsom Sjöfartsmonumentet, Ruckmans affär från 1860-talet, Brunnsparken, Hamneberget, ett bronsåldersröse och det gamla bryggeriet.

WIFI.se
Göra på Tjörn - Skärhamnsvandringen

4. Ät lokalproducerad glass på The Fork and Shovel Gelato

Det finns många ställen i Skärhamn som serverar glass, som till exempel Sommardröm Glasscafé, som är Bohusläns största glassbar. Om du bara planerar att äta glass på ett enda ställe måste vi ändå föreslå ”The Fork an Shovel Gelato”, som ryms i en liten food truck i form av en husvagn på en av bryggorna vid hamnen.

Göra på Tjörn - gelato

Här kan du köpa lokalproducerad gelato, det vill säga glass som görs på italienskt vis. Glassen görs i liten skala på en gård på Tjörn, och för tillverkningen används ekologisk mjölk från gårdsmejeriet Skålldal samt ingredienser från den egna gården och andra lokala producenter.

Smakerna varierar från dag till dag, men när vi var här fanns lockande smaker som rabarber, fläder och honung. Vårt betyg? Mycket, mycket gott!

Göra på Tjörn - gelato i Skärhamn

5. Se konst på Nordiska akvarellmuseet

När du är i Skärhamn kan du passa på att besöka Nordiska akvarellmuseet. Här kan du se utställningar med konstnärer från hela världen, lyssna på föredrag eller själv prova att måla med akvarell i den öppna verkstaden eller under olika prova på-pass och kurser.

Vilken utställning som visas beror förstås på när du kommer hit. När vi var här såg vi en utställning med konst av René Magritte, en utställning som pågår till och med den 4 september 2022. På museet finns för övrigt också en restaurang, Vatten Restaurang & Kafé, med fin utsikt över havet.

6. Besök Sjöfartsmuseet i Skärhamn

I Skärhamn finns ytterligare ett litet museum, i form av Sjöfartsmuseet. Museet ligger i Cherlinska huset, som är ett av ortens äldsta hus. Här visar föreningen ”De seglade för Tjörn” upp föremål, modeller och bilder från öns historia inom sjöfart.

Göra på Tjörn - Sjöfartsmuseet i Skärhamn

7. Slappna av på Hav & Logi

Om du vill finna lugnet kan du boka boende på Hav & Logi i Skärhamn som erbjuder flera olika typer av övernattning i naturskön miljö. Du kan bo på vandrarhem, i arkitektritade familjehus med hög standard eller ta in på campingen med husbil, husvagn eller tält.

Göra på Tjörn - Hav & Logi

Omgivningarna bjuder på klippor och salta bad. Dessutom finns en relaxavdelning med bad, bastu och lounge.

Göra på Tjörn - Hav & Logi

8. Strosa i skulpturparken i Pilane

”Skulptur i Pilane” bjuder på en annorlunda konst- och naturupplevelse. Mitt i det vackra bohusländska landskapet arrangeras varje sommar en skulpturutställning med framstående internationella konstnärer. Du får med dig en karta och promenerar runt i området, medan du upptäcker det ena konstverket efter det andra.

En av statyerna står dock kvar år efter år och det är ”Anna”. Det stora vita kvinnoansiktet, som utstrålar en speciell sorts rofylldhet där på toppen, är skapat av den spanske konstnären Jaume Plensa. Konstverket har idag blivit ett landmärke för hela området.

9. Upptäck gravfält och hällristningar i Basteröd vid Pilane

Skulpturparken Pilane ligger i ett historiskt område, där människor har levt under långa tider. När du strövar runt bland konstverken kan du också se ett gravfält. Man vet att människor bodde här redan för 8000 år sedan och vid utgrävningar har man bland annat hittat spjutspetsar, redskap av flinta och keramik.

Gravfält vid Pilane

En liten bit ifrån skulpturparken finns också en häll med hällristningar, som kallas ”Hällristningen i Basteröd”. Faktum är att Tjörn är Bohusläns rikaste hällristningsområde med runt 70 figurristningar, daterade till bronsåldern, 1800 – 500 år före Kristus. Vid hällristningen i Basteröd kan du se en flotta med inte mindre än 15 skepp.

Hällristningen i Basturöd

10. Handla bröd på Lottas Bak & Form Surdegsbageri

Om du är på väg ut till Klädesholmen kan du stanna till vid Lotta Bak & Form Surdegsbageri, som ligger vid Bleket. Här kan du handla bröd och bakverk gjorda på lokala och ekologiska ingredienser. Dessutom kan du avnjuta smörgåsar eller surdegspizza inne i bageriet, eller på den charmiga uteserveringen.

lottas bak & form surdegsbageri

11. Njut av idyllen på Klädesholmen

En sak du inte vill missa att göra på Tjörn är att upptäcka den charmiga Klädesholmen. Den här platsen har en lång historia som har med sill och sillfiske att göra, och fortfarande idag spelar sillen en avgörande roll. Här finns nämligen sillfabrik och sillmuseum samt restaurangern Salt & Sill, som bland annat serverar ”sillplanka”. Varje år, på Sillens dag, utses dessutom ”årets sill”, vilket 2022 var ”äpple och mynta”.

Salt & Sill är för övrigt inte bara en restaurang, utan också Sveriges första flytande hotell, där vissa av rummen är utrustade med badstege direkt utanför dörren. Dessutom finns bastu och uppvärmd badtunna.

Det är också mysigt att promenera bland de vackra vita trävillorna på ön, som ligger charmigt huller om buller, ofta omgivna av stockrosor. Eller varför inte ta en glass i hamnen?

12. Sola och bada på Klädesholmen

På Klädesholmen kan du också passa på att sola och bada. Här finns en riktigt fin badplats med bryggor, hopptorn och flytande badbryggor.

Göra på Tjörn - Klädesholmen

13. Besök Sillmuseet ”Sillens hus”

Sist men inte minst, när du besöker Klädesholmen, kan du passa på att besöka sillmuseet ”Sillens hus”, som delar lokal med den lokala mataffären. Här kan du lära dig mer om sillfisket och livet på Klädesholmen förr om åren.

På museet fick vi också lära oss att namnet ”Klädesholmen” inte har någonting med kläder att göra. Ordets ursprung är oklart men ”Cleefsholmen” och sedemera ”Kleesholmen”, som det stod på ålderdomliga kartor, kan anspela på ”close” (nära) och ha att göra med att Klädesholmen och Koholmen ligger mycket nära varandra.

14. Ta en båttur till charmiga Åstol

Åstol är en idyllisk ö med karga klippor och charmiga trähus, som du kan besöka med färja från Rönnäng. På ön, som har varit ett fiskesamhälle, finns idag Åstols Rökeri samt café, handelsbod, hembygdsmuseum och galleri.

Åstol

15. Gör en utflykt till Dyrön

Dyrön, eller Stora Dyrön som ön egentligen heter, kan också besökas med färja från Rönnäng. Detta är en naturskön ö med fina vandringsleder, härliga badplatser, en bastu som kan bokas av alla samt två hamnar där du också hittar restauranger och cafér, såsom Trålverket i Nordhamnen och Linas brygga i Sydhamnen.

Dyrön

16. Vandra Dyröleden

På Dyrön hittar du Dyröleden, som tar dig på en fem kilometer lång vandring runt hela ön. Vandringen går genom vacker natur – över klippor, genom raviner och på träspångar. På många platser finns fina utsikspunkter där du kan spana ut över havet.

Sillens hus - vandra Dyröleden

17. Paddla kajak

Ytterligare en sak att göra på Tjörn, om du vill uppleva naturen på ett annat sätt, är att paddla kajak. Om du inte har med en egen kajak kan du hyra eller följa med på guidade kajakturer. Exempelvis kan du hyra kajak, eller SUP (Stand Up Paddle Board) hos Kajaktiv Tjörn, som ligger i Bleket.

Kajak

Mer att göra på Tjörn för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås mer att se och göra på Tjörn, utöver det vi beskrivit ovan. Här är ytterligare några tips för dig som gillar kultur och historia:

 • Bräcke hembygdsmuseum visar upp en handelsbod och en mangårdsbyggnad med gamla saker. (Bräckeliden 103, Hjälteby)
 • Galleri Insikten, Röda stugan är ett konstgalleri med utställningar på ön Åstol. (Store Varn, Åstol)
 • Sibräcka prästgård säljer nötkött, vilt, lamm och ägg, och har självplock av jordgubbar. (Budalsvägen 119, Skärhamn)
 • Sundsby säteri erbjuder en miljö med parklandskap, café, restaurang och butiker. (Sundsbyvägen 385, Hjälteby)
 • Säbygården är en storbondegård från början av 1800-talet och fungerar som ett kulturhistoriskt minnesmärke. (Säbyvägen, Kållekärr)
Klädesholmen

Mer att göra på Tjörn för dig som gillar natur

Trivs du bäst i naturen? Då hittar du ännu fler tips på saker att se och göra på Tjörn här, som kan passa för dig.

 • Cykla är ett bra sätt att upptäcka Tjörn. På turistinformationer kan du hitta en cykelkarta över Bohuslän.
 • Fiske av havsöring är tillåtet från 1 april till 30 september. Fiske kan göras som spinnfiske eller flugfiske.
 • Golf kan spelas på Tjörns golfklubb, där det finns en 18-håls skogs- och parkbana samt en korthålsbana. (Rävlanda 121, Kållekärr)
 • Härön på nordvästra Tjörn bjuder på vandringsled genom öns naturreservat och här finns också det gamla fiskesamhället Kyrkesund.
 • Pater Noster är en fyr långt ut i havsbandet, där det finns ett prisbelönt designhotell.
 • Sundsby vandringsleder utgår från Sundsby säteri eller från den stora parkeringen vid dammens södra del. Här kan du både vandra genom bokskog och uppleva grottor. (Sundsbyvägen 385, Hjälteby).
 • Vetteberget är Tjörns högsta berg, och mäter 116 meter över havet. Vid bra väder syns Danmark och Skagen. Här kan man gå en fyra kilometer lång vandring.
Göra på Tjörn

Mer att göra på Tjörn för dig som gillar evenemang

Gillar du evenemang och happenings? För dig finns också saker att göra på Tjörn. Håll utsikt efter följande händelser.

 • Sillens dag arrangeras på Sveriges nationaldag på Klädesholmen, då bland annat årets sill koras.
 • Tjörn Runt är en av världens största seglingstävlingar inomskärs och arrangeras den tredje lördagen i augusti.
 • Träbåtsfestival arrangeras i Skärhamn i juli, då mängder av träbåtar fyller hamnen, liksom hantverkare och utställare.
Göra på Tjörn

Mer att göra på Tjörn för dig som reser med barn

Här hittar du ännu fler tips på saker att göra på Tjörn, för dig som reser med barn eller tonåringar.

 • Badplats med hopptorn finns i Skärhamn, strax intill Nordiska akvarellmuseet.
 • Krabbfiske med klädnypa är kanske det allra mest populära nöjet för barn vid kusten i Västsverige. Allt som behövs är snöre, klädnypa, agn, hink och lite tålamod.
 • Minigolf på Dyrön finns vid Kiosk och café i Sydhamnen. Banan har nio hål och i närheten kan man fika.
 • Tjörns Skärgårdsturer skräddarsyr olika turer. Det kan vara allt från skärgårdsturer till fisketurer och sälsafari.
 • Ångaren Bohuslän är ett k-märkt fartyg, med vilket man kan göra båtturer i Bohusläns skärgård.
Hopptorn vid badplats

Var kan man bo på Tjörn, eller stå med husbilen?

På Tjörn finns många olika boenden att välja mellan. Två boenden som vi tyckte såg lockande ut var Hav & Logi i Skärhamn, där man kan bo i familjehus, vandrarhem eller på camping, samt det flytande hotellet Salt & Sill på Klädesholmen.

Själva reser vi med husbil, och eftersom campingplatserna på Hav & Logi var fullbokade, blev det en vanlig parkering vid ICA i Skärhamn för vår del. Vi stod här två nätter, och båda nätterna fick vi sällskap av en annan husbil.

Husbilar på parkering

Vi såg också en ställplats i Mossholmens Marina, på väg ut till Klädesholmen. På denna plats finns el och annan service, och vi tyckte att det såg trevligt ut.

Mossholmens marina

Att göra på Tjörn – på film

Här hittar du också en film från Tjörn som vi visat på vårt Instagramkonto @freedomtravelnews. Peter lägger nu också upp dessa filmer på Youtube, på kontot freedomtravelnews.

Mer att se och göra på Tjörn – i närheten

I samband med att du besöker Tjörn kan du förstås också passa på att uppleva Orust, där du bland annat hittar den charmiga ön Käringön. Om du istället reser söderut kan du besöka Marstrand med den spännande Carlstens fästning. Det är heller inte så långt till Kungälv, där du hittar Bohus fästning med intressant historia.

Alla våra bästa tips om semester i Bohuslän

Fler förslag på saker att göra på Tjörn?

Har du varit på Tjörn? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra på Tjörn?

Fakta om Tjörn

 • Landskap: Bohuslän
 • Län: Västra Götalands län
 • Centralort: Skärhamn
 • Andra orter: Rönnäng, Klädesholmen, Kyrkesund, Bleket med flera.
 • Kommun: Tjörns kommun omfattar ön Tjörn samt mer än 1 500 mindre öar, holmar och skär, varav de flesta är obebodda.
 • Omgivande öar: Stora Dyrön, Flatholmen, Härön, Klädesholmen, Lilla Askerön, Stora Askerön (tillhör Stenungsunds kommun), Lilla Brattön, Mjörn, Tjörnekalv, Åstol med flera.
 • Folkmängd: Cirka 16 000 (2022). Under sommarmånaderna ökar folkmängden till nästan 45 000 tack vare turismen.
 • Fjordar: Kommunen skiljs från fastlandet av Hakefjorden och Askeröfjorden och från ön Orust av Stigfjorden.
 • Namn: Namnet ”Tjörn” är förmodligen uråldrigt och kan komma av odet fornnordiska ordet þeura, som betyder bergshöjd.
 • Läs mer: Du hittar mer information Västsveriges webbplats.

Resa till Tjörn

 • Bil/husbil: Att köra till Tjörn från Göteborg är cirka 6 mil och tar runt 50 minuter.
 • Båt: Du kan ta dig till Tjörn med egen båt. Runt ön finns naturhamnar och gästhamnar där du kan lägga till.
 • Kollektivtrafik: Närmaste tågstation ligger i Stenungsund. Expressbussar går från Stenungsund och Göteborg. På Tjörn ansvarar Västtrafik för kollektivtrafiken, och det finns bussar och färjor.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev