Meny Stäng

Att göra på Orust – 15 tips till en fin ö på västkusten

Vad kan man se och göra på Orust? Denna fina västkustö bjuder på en härlig miljö med klippor, kobbar och skär. Här hittar du tips på sevärdheter, upplevelser och aktiviteter för din semester.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Orust i Bohuslän

Orust är Sveriges fjärde största ö, efter Gotland, Öland och Södertörn. Vi besökte ön med husbil, och hann se oss runt ordentligt.

Göra på Orust - FREEDOMtravel

Orust ligger på västkusten i Bohuslän, strax söder om Skaftö och strax norr om Tjörn. Ön ligger cirka 3,5 mil sydväst om Uddevalla och cirka 7,5 mil nordväst om Göteborg.

Vad kan man se och göra på Orust?

Vad kan man då se och göra på Orust? Förutom att man kan ta det lugnt och njuta av den härliga miljön så finns det en hel del att ta sig för. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Semestra i charmiga Mollösund

En sak som du inte vill missa att göra på Orust är att besöka charmiga Mollösund. Detta samhälle har en lång historia inom sillfisket och var länge ett av Bohusläns största fiskelägen, där det dagliga arbetet innebar ett hårt slit. Idag är detta en pittoresk turistort med vindlande gränder, söta trävillor, en livlig liten hamn och massor av restauranger och caféer.

Det är trevligt att strosa på kullerstensgatorna bland husen som omges av vackra stockrosor. Här hittar du också en hembygdsgård samt ett hus där ”Sigurd Olssons Speceri- och Diversehandel” en gång låg. Butiken stängde för gott 1966, men inredning och inventarier har sparats intakt, och lokalen fungerar nu som en museibutik.

Trots de charmiga husen är det kanske hamnen, båtarna samt alla restauranger och caféer som lockar mest. Vi fick bland annat höra att det ska finnas en väldigt god fisksoppa på restaurang Brygghuset.

Dessutom är det populärt att klättra upp på klipporna på Gallebergsudden, där man också hittar Mollösunds fyr. Det är fint här dagtid, och dessutom ska det vara fint att se solnedgången från denna plats.

2. Möt fiskarhustrun på Klockareberget i Mollösund

När du är i Mollösund kan du också passa på att ta trapporna upp på Klockareberget. Härifrån har du en fin utsikt över husen och vattnet, och dessutom får du möta ”fiskarhustrun” som står här och spejar ut över havet.

Statyn påminner om den tid då många väntade, ibland förväges, på att återse sina älskade som varit ute till havs och fiskat. Om man fick syn på dem kunde man sjunga den glada sång som det finns text och noter till, bredvid fiskarhustrun.

3. Se kyrkan och ”Tänk på döden”-skylten i Mollösund

Precis nedanför utsiktsplatsen i Mollösund ligger Mollösunds kyrka, som invigdes år 1866.

WIFI.se
Göra på Orust - Mollösund

På andra sidan vägen, från kyrkan sett, ligger kyrkogården vars ingång pryds av den lite uppseendeväckande texten ”Tänk på döden”, som dock kan ses som att man ska ta tillvara livet medan man kan. Detta är kanske en av de mest fotograferade kyrkogårdsportarna i landet, och även vi fick porten att fastna på bild.

Tänk på döden

4. Slappa i mysiga Hälleviksstrand

Det mysiga samhället Hälleviksstrand ligger på västra Orust, mellan Mollösund och Ellös. Här ligger både trävillorna och sjöbodarna tätt, och bjuder på pittoreska vyer. Den som vill kan bada eller paddla kajak. Här ligger också Strana hotell och restaurang samt några enklare mat- och glasställen.

Göra på Orust - Hälleviksstrand

5. Beundra Hälleviksstrands kyrka

Inte långt från Hälleviksstrand hittar du Hälleviksstrands kyrka, som är vacker och värd ett litet stopp på vägen. Kyrkan uppfördes 1903-1904 av byggmästare Johan Larsson från Tjörn, efter ritningar av Adrian Crispin Peterson. Den speciella utformningen blandar fornnordiskt, nyromanskt och nygotiskt formspråk.

Hälleviksstrands kyrka

6. Ta en båttur till Gullholmen och Härmanö

Gullholmen och Härmanö är två fina öar, dit du kan ta dig med färja från Tuvesvik på Orust. På Gullholmen ligger de charmiga husen mycket tätt, och här hittar du också några restauranger och caféer.

På Härmanö hittar du ett av Bohusläns största naturreservat. Här finns flera vandringsleder och utmärkta platser för fågelskådare.

Göra på Orust - Gullholmen

7. Upplev den pittoreska ön Käringön

Samma färja som tar dig till Gullholmen och Härmanö kan också ta dig till den idylliska ön Käringön. På denna ö kan du sola och bada, promenera i pittoreska gränder och hänga på mysiga restauranger i hamnen. En utflykt hit är en riktigt trevlig sak att göra på Orust!

Göra på Orust - Käringön i Bohuslän

8. Häng i Ellös

Ellös är en av orterna på Orust, där du kan uppleva närhet till havet samtidigt som det finns butiker och restauranger. Här hittar du också Sörkilens badplats, som är en barnvänlig badplats med brygga för krabbfiske, trampolin och hopptorn. En gång om året, i slutet av augusti, arrangeras också segelbåtsmässa här med Öppet Varv.

Göra på orust - Ellös

9. Gå Husebyleden i Ellös

Inte långt från Ellös på Orust hittar du Husebyleden. Detta är en vandringsled som tar dig igenom vacker natur, där du samtidigt passerar ett antal historiska sevärdheter. Leden, som är cirka 3,5 kilometer lång, startar vid en parkerigsplats vid väg 178 (karta här).

Göra på Orust - Husebyleden

I början var terrängen ganska ”buskig”, men här hittade vi snabbt till en fornborg med milsvid utsikt. Senare vandrade vi genom områden med massor av fåglar, och slutligen kom vi in i otroligt vacker bokskog.

Längs vägen kunde vi bland annat lära oss om hur människor arbetat med att gräva ut torv på myrar. Vi kunde också se inskriptioner i träd, som härstammar från en tid då ungdomar på väg till Ellös Folkets Park passerade här. Sammantaget var detta en fin och varierad vandring!

Göra på Orust - Husebyleden

10. Ta färjan till Malö

Malö är en ö som ligger strax nordväst om huvudön Orust, dit du kan ta dig med en kort överfart med bilfärja. På ön ligger Malö camping, där du kan kan campa med eget campingfordon eller i stuga. På campingen kan du också hyra kajak och uppleva de vackra omgivningarna från vattnet.

11. Besök Taubes Flatön

Ön Malö är föbunden med ön Flatön via en kort bro. Flatön är kanske mest känd för att Evert Taube en gång bodde här. Taube blev, av sin läkare, rekommenderad att vila upp sig på en rofylld plats, på grund av sin astma. Han hamnade då på ”Ängön”, som en gång i tiden var en egen ö, men idag är en del av Flatön.

Han kom av ett brusande hav. Evert Taube gästade Flatön 1942-1945

På ön lärde han känna lanthandlaren Gustaf Johansson, som han i sina visor döpte till ”Handelsman Flink”. Idag är Handelsman Flink en restaurang, och här finns också Flinks handelsbod, där vi köpte oss varsin glass. Strax utanför, i vattnet, kan man spana in Taube-stenen som påminner oss om Taube med texten ”Han kom av ett brusande hav. Evert Taube gästade Flatön 1942-1945”.

Från Flatön är det sedan möjligt att fortsätta, med linfärja, till Dragsmark, varifrån man kan ta sig vidare till Skaftö.

12. Gör en konstrunda för att se MUMA Muralmålningar

MUMA Muralmålningar (Mural Modern Art) är ett konstprojekt som lyfter kvinnor på landsbygden på östra Orust. Projektet inleddes 2017 och har resulterat i en rad väggmålningar på ladugårdsväggar runt om på ön. Varje målning berättar om en kvinna som levde på ön förr, och varje målning är gjord av en kvinnlig konstnär. Läckert!

Göra på Orust - MUMA Muralmålningar

13. Upptäck Henån

Henån är centralort på Orust, och här hittar du bland annat en stor småbåtshamn samt en rad olika butiker. Om du reser med husbil upptäcker du snabbt att här finns en stor och bra ställplats.

Henån

På Hamntorget i Henån hittar du fisk- och skaldjursbutiken Henåns Fisk & Skaldjur. Detta är en trevlig liten butik, och här gjorde vi flera goda fynd.

14. Lev semesterliv vid Slussens pensionat

Slussen utgör en liten, men trevlig, plats på nordöstra Orust. Här hittar du Slussens pensionat (översta lilla bilden till vänster, bland bilderna nedan), med hotell, restaurang och en musikscen som lockar stora och kända artister.

Det finns också möjligheter att bada, och dessutom finns en liten ställplats för husbilar. Här hittar du för övrigt en av väggmålningarna i konstprojektet ”MUMA”.

15. Se fornlämningar vid Brattås fornlämningsområde

Människor har levt på Orust ända sedan istiden släppte för 11 000 år sedan. Därför finns det också en hel del fornlämningar i form av uråldriga gravar. Vi spanade in Brattås fornlämningsområde där man kan se en dös och en gånggrift från yngre stenåldern. Fascinerande!

Om du gillar den här typen av historiska sevärdheter finns ytterligare några platser på Orust, bland annat Hagadösen, Lunneslätt gånggrift och Torebo Altare.

Brattås fornlämningsområde

Mer att göra på Orust för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås mer att se och göra på Orust, utöver det vi beskrivit ovan. Här är ytterligare några tips för dig som gillar kultur och historia:

 • Orust turistinformation ligger i Kulturhuset Kajutan i Henån. Här kan du få tips och information. (Kulturhuset Kajutan, Henån)
 • Sestervik konstgalleri & café är en permanent utställning av glas och akvarell vid ateljén i Svanesund. (Svanesund)
 • Tegneby hembygdsmuseum är ett möblerat bondehem med ladugård och sockenmagasin. (Ellös)
Stockrosor

Mer att göra på Orust för dig som gillar mat och shopping

Gillar du mat, dryck och shopping? För dig finns också ytterligare förslag på saker att göra på Orust. Här är några tips:

 • Orust återbruk är en secondhand-butik med återbrukade produkter. (Brattorp 430, Svanesund)
 • Tavlebords honungsgård har café och gårdsbutik med ekologiskt fika och egenproducerad honung. (Tavlebord 127, Henån)ubrik
 • Tavlebord lanthandel är saluhall med produkter från lokala producenter i gammal lanthandelsmiljö. (Tavlebord 110, Henån)
 • Tollös fårgård har sommarcafé och gårdbutik i lugn miljö (Tollös, Henån)
Käringön

Mer att göra på Orust för dig som gillar natur

Trivs du bäst i naturen? Då hittar du ännu fler tips på saker att se och göra på Orust här, som kan passa för dig.

 • Cykla kan du göra på landsvägar på Orust. Du kan exempelvis starta i Henån, där du hittar cykelkartor på turistinformationen.
 • Fiska havsöring kan du göra mellan 1 april och 30 september. I fjordarna runt Orust finns många fina fiskeplatser.
 • Kajak kan du paddla på flera ställen. Exempelvis kan du hyra kajak eller paddleboard vid Orust Kajak i Stocken.
 • Kultehamn är en 4 kilometer lång kulturhistorisk vandringsled genom naturmiljöer på Orust.
 • Kuststigen Orust är en 44 kilometer lång natur- och kulturstig från kust till kust, en del av Kuststigen som går genom hela Bohuslän.
 • Orust golfklubb i Ellös är en seasidebana med med havsutsikt åt nästan alla hål. (Morlandavägen 135, Ellös)
 • Pilgrimsleden Orust, St Olofsleden, är en vandring mellan åtta vackra kyrkor på Orust.
 • Svens altare är en 6 kilometer lång natur- och kulturstig som tar dig till Svens altare, 106 meter över havet.
Vandring

Mer att göra på Orust för dig som gillar evenemang

Gillar du evenemang och happenings? För dig finns också saker att göra på Orust. Håll utsikt efter följande händelser.

 • Smaka på Orust är ett projekt för att lyfta lokalproducerad mat, och 2022 arrangeras en dag med provsmakning på Orust återbruk.
 • Orust Sailboat Show är en mässa med öppet varv, som alltid hålls helgen efter segeltävlingen Tjörn Runt i slutet av augusti.
 • Västerhavsveckan lyfter Västerhavet, och bland annat åker Toppsegelskonaren Kvartsita längs kusten med strandstädare och forskare.
Segelbåt

Var kan man bo på Orust, eller stå med husbilen?

På Orust finns många olika boenden att välja mellan. Om du vill bo på hotell kan du till exempel välja att bo i charmiga Mollösund. Eller varför inte bo några nätter på ön Käringön? Det finns många platser att välja på!

Själva reser vi med husbil och vi har bott på, eller spanat in, följande övernattningsplatser. Tänk på att campingarna också ofta har stugor, där du kan övernatta även om du inte har husbil, husvagn eller tält.

Ställplatser i Mollösund

I Mollösund finns en liten ställplats i hamnen, med några få platser. Där är det inte så enkelt att knipa en plats under högsäsong, men som tur är finns också en parkeringsplats lite högre upp, där man får stå med husbil. Man betalar med app (EasyPark) och det finns ingen service, men det är nära till centrala Mollösund.

Ställplats i Mollösund
Ställplats nära hamnen vid Mollösund, med ett fåtal platser
Ställplats i Mollösund
Parkering för husbilar i Mollösund, strax innan man kommer ner till hamnen

Camping i Stocken

Stockens camping ligger på västra Orust och är en stor camping där du kan campa med husbil, husvagn eller tält, alternativt bo i stuga. Vi provade på vinst och förlust att få en plats här en av dagarna, men det var fullt.

Stocken camping

Camping på Malö

På Malö finns en camping som ligger naturskönt, och där man bland annat kan hyra kajak. Här passerade vi bara, på vår väg till Flatön.

Malö camping

Ställplats i Henån

I Henån finns en stor ställplats precis vid hamnen, men plats för massor av husbilar. Här finns all service man behöver inklusive el, och här stod vi de flesta av alla dagar vi spenderade på Orust. En riktigt bra plats tyckte vi!

Ställplats i Henån

Ställplats vid Slussen

Slutligen ska vi också nämna att vi såg en liten ställplats vid Slussen, där vi dock inte stannade själva. Vad vi kunde se finns den service man behöver på platsen.

Ställplats vid Slussen på Orust

Att göra på Orust – på film

Här hittar du också en film från Orust som vi visat på vårt Instagramkonto @freedomtravelnews. Peter lägger nu också upp dessa filmer på Youtube, på kontot freedomtravelnews.

Mer att se och göra på Orust – i närheten

I samband med att du besöker Orust kan du förstås också passa på att uppleva Tjörn, där du bland annat hittar Skärhamn, skulpturparken Pilane och charmiga öar som Åstol och Dyrön. Om du istället tar dig norrut kan du besöka Skaftö med Grundsund och Fiskebäckskil, samt populära Lysekil, där vi tipsar om 15 fantastiska upplevelser. Det är heller inte långt till Uddevalla.

Alla våra bästa tips från Bohuslän

Fler förslag på saker att göra på Orust?

Har du varit på Orust? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra på Orust?

Fakta om Orust

 • Landskap: Bohuslän
 • Län: Västra Götalands län
 • Centralort: Henån
 • Slogan: Den stora ön i väst
 • Andra orter: Barrevik, Edshultshall, Ellös, Hälleviksstrand, Kungsviken, Mollösund, Myckleby, Nösund, Slussen, Stillingsön, Stocken, Svanesund, Svanvik, Varekil
 • Distrikt: Gullholmen, Käringön, Långelanda, Mollösund, Morlanda, Myckleby, Röra, Stala, Tegneby, Torp
 • Kommun: Kommunen omfattar ön Orust, där de flesta invånarna bor, samt flera mindre öar, varav några är bebodda.
 • Omgivande öar: Flatön, Lyrön, Härmanö, Gullholmen, Käringön, Malö med flera.
 • Folkmängd: Drygt 15 000 (2022)
 • Fjordar: Kommunen skiljs från fastlandet av Björnsundsfjorden och Kalvöfjord i norr samt av Havstensfjorden i öster. I söder skiljs kommunen från ön Tjörn av Stigfjorden.
 • Tunnlar: På Orust finns Sveriges första landsvägstunnel.
 • Läs mer: Du hittar mer information Västsveriges webbplats.

Resa till Orust

 • Bil/husbil: Om du kommer från Uddevalla tar du av vid Torp och passerar Nötesundsbron för att komma till Orust. Om du kommer söderifrån kör du via Stenungsund till Tjörn och därefter över den lilla ön Mjörn och Skåpesundsbron
 • Båt: Om du kommer med egen båt finns både gästhamnar och naturhamnar. Färjelinjer går mellan huvudön Orust och flera intilliggande mindre öar.
 • Kollektivtrafik: Buss till Orust går från Stenungsund, Uddevalla (Kampenhof) och Göteborg (Nils Ericson-terminalen). Närmaste tågstation finns i Stenungsund eller Uddevalla.

Orusts historia

 • Forntid: De första människorna kom till Orust efter istiden för 11 000 år sedan. Deras boplatser låg vid stranden, på platser som idag ligger 40-50 meter över havet.
 • Medeltid: Runt 1100-talet byggdes kyrkor av sten.
 • 1658: Orust blev svenskt i samband med freden i Roskilde.
 • 1700-talet: Tillgången på sill var mycket god och denna tid kallas ”den stora sillperioden”.
 • 1808: Tillgången på sill minskade, vilket ledde till att bygden avfolkades och flera fiskelägen höll på att försvinna.
 • 1950-talet: Flera av öns varv började tillverka plastbåtar och varvsindustrin blev betydande.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev