Meny Stäng

Att göra i Uddevalla – 17 tips till hjärtat i Bohuslän

Vad kan man se och göra i Uddevalla? Denna västkuststad brukar kallas ”hjärtat i Bohuslän” och bjuder på allt från härliga naturupplevelser till äventyr och god mat. Här hittar du våra bästa tips på sevärdheter och upplevelser i Uddevalla med omnejd.

Uddevalla i Bohuslän

Uddevalla har en dramatisk historia, präglad av krig och bränder. Inte mindre än sju gånger har staden bytt nationalitet, mellan svensk, norsk och dansk. Staden har också hunnit brinna ner sex gånger, varav fem kan skyllas på krigande svenska trupper. Idag är detta en betydlig mer lugn och fredlig stad, som bjuder på vackra naturområden, god mat och spännande sevärdheter.

Göra i Uddevalla
Strandpromenaden i Uddevalla, sedd från bilvägen ovanför

Uddevalla ligger vid Byfjorden i Bohuslän, knappt 9 mil norr om Göteborg.

Vad kan man se och göra i Uddevalla?

Vad kan man då se och göra i Uddevalla? Faktum är att det finns en hel del att se och uppleva, oavsett om du gillar natur, kultur, historia eller härliga matupplevelser. Vi har spenderat ett gäng intensiva dagar i och runt Uddevalla, och har nu samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Spana in centrala Uddevalla

När man kommer till en ny stad är det ju alltid roligt att spana in de centrala delarna. Genom Uddevalla flyter Bäveån, vilket gör att man ofta ser vatten när man promenerar runt. Här och där kan man också se vackra gamla hus och villor.

I centrala Uddevalla kan du också spana in Kungstorget. Här ligger bland annat stadens rådhus och en stor staty som föreställer kung Karl X Gustav (1622-1660) till häst samt militären och arkitekten Erik Dahlbergh (1625-1703).

Att göra i Uddevalla

Gillar du parker kan du ta en sväng förbi Margeretegärdeparken, som är fylld av vackra blomsterplanteringar.

Att göra i Uddevalla

2. Promenera vid Hasselbacken och Bäveån

Vi blev extra förtjusta i Hasselbacken, som anses vara stadens äldsta park. Parken ligger längs med Bäveån, och utmed vattnet löper ett fint promenadstråk. Här finns gott om fåglar av olika slag, och ån är också full av fiskar.

3. Besök Bohusläns museum

Bohusläns museum är ett fint museum i centrala Uddevalla, som berättar om områdets kultur och historia. Här kan man bland annat lära sig mer om hur det är att leva vid havet, och att leva i ett gränsland. Dessutom visas konst och olika tillfälliga utställningar. Museet är kostnadsfritt och vi kan varmt rekommendera ett besök här.

Nyhetsbrev
Bohusläns museum

4. Ta en tur med skärgårdsbåtarna

En av de saker man kan göra i Uddevalla är att ta en tur med skärgårdsbåt. Förutom ”Uddevallaturen”, som är en rundtur med olika stopp, finns en lång rad olika dagsturer och temakryssningar att välja på. Från maj till september kör Skärgårdsbåtarna reguljära dags- och kvällskryssningar, men det är möjligt att abbonera båtarna året om.

Att göra i Uddevalla

5. Se världens största skalbankar

Skalbankar är en större samling av skal från djur som bara delvis blivit förvandlade till fossiler. Skalbankarna i Uddevalla är världens största och innehåller många tiotusentals skal, som är mer än 10 000 år gamla. På skalbankarna har man till exempel hittat skelettdelar av späckhuggare, vitval, knölval och till och med isbjörn.

Om du vill kan du vandra ”Skalbanksslingan” eller ”Snäckskalstriangeln”. Vid skalbankarna hittar du också Skalbanksmuseet, där du kan se modeller och animationer som visar hur inlandsisen en gång i tiden påverkade området.

6. Kolla in Tureborgen

Tureborgen i Uddevalla är en spännande ruin av en borg i medeltida stil, som byggdes vid sekelskiftet av tidningsmannen Ture Malmgren, som startade tidningen Bohusläningen. Borgen är intressant att utforska, och om du vill kan du ta dig hit via Turestigen, som är en rundslinga som leder dig från bostadsområdet Tureborg via Tureborgens ruiner och in i Ture dalars naturreservat.

7. Cykla eller gå längs strandpromenaden

Strandpromenaden i Uddevalla är en fantastiskt fin gång- och cykelväg, som löper längs med vattnet. Allra finast är sträckningen Svenskholmen-Skeppsviken-Gustafsberg, där en bit av vägen utgörs av en vacker träbrygga som löper längs med berget.

Längs vägen ligger också flera fina badplatser såsom Skeppsvikens badplats, Bodele badplats och Lindesnäs badplats. Vi cyklade från centrum och ända fram till Lindesnäs. En fantastiskt fin utflykt!

8. Beundra ”Syrian Horse”

En av sevärdheterna längs Strandpromenaden i Uddevalla är konstverket ”Syrian Horse”. Denna fem meter höga järnhäst, som står på en höjd, är skapad av konstnären Mohannad Solaiman.

Innebörden ska, enligt Västsveriges webbplats, handla om ”människans strävan att förverkliga drömmar, att ha blicken fäst mot horisonten och att finna nya vägar när den gamla förstörts”.

Syrian Horse

Om man klättrar upp till Syrian Horse bjuds man på en fantastiskt fin utsikt över Strandpromenaden, vattnet och Uddevallabron.

Att göra i Uddevalla - Strandpromenaden

9. Strosa i Gustafsberg

Om du vill kan du följa strandpromenaden till Gustafsberg. Ett annat alternativ är att göra en utflykt hit med bil. Gustafsberg är nämligen värt att upptäcka! Denna lilla charmiga pärla, fylld av vackra trähus med sirliga balkonger, kan skryta med att vara Sveriges äldsta badort med anor från 1700-talet.

Det stora uppsvinget för Gustafsberg som bad- och kurort kom år 1804, då Gustav IV Adolf och drottning Fredrikas sjuklige son kronprins Gustav tillfrisknade efter en vistelse här. Plötsligt ville alla till Gustafsberg! Man lät uppföra två varmbadhus, samt många andra vackra byggnader för de rika gästerna.

Idag bjuder Gustafsberg på en välbevarad badortsmiljö, och du kan strosa runt bland de vackra villorna. Vi hittade även badhuskällan, som ligger i ett litet grönt hus, där man – om dörren är öppen – fortfarande är välkommen att ”dricka brunn”. Nere vid vattnet hittar du dessutom Konditori Snäckan, där du kan avnjuta en lunch eller fika.

10. Gå slingan ”Jorden Runt”

Gustafsberg bjuder inte bara på en historisk badhusmiljö, utan också på vacker natur. Här kan du gå vandringsslingan ”Jorden Runt”, som i helhet är 5,5 kilometer. Slingan är dock utformad så att du kan gå en längre eller kortare sträcka, utifrån egna önskemål.

Längs vägen kan du bland annat se Gustafsbergseken, Bodeleån, Stora Sjörövargrottan och Knapes utsikt. Från den senaste har du fantastisk utsikt över Byfjorden, hamnen och Udevallabron.

11. Njut av musslor i Lyckorna / Ljungskile

Ljungskile och Lyckorna, som ligger strax söder om centrala Uddevalla och Gustafsberg, har också ett förflutet som populär bad- och kurort. Här kan du bland annat uppleva Bredfjället och det 15 meter höga vattenfallet Silverfallet.

Här hittar du också Musselbaren, där du kan njuta av olika härliga maträtter, där musslor ofta får stå i centrum. Vi har tyvärr inte varit exakt här, men vi har besökt systerrestaurangen, nämligen Musselbaren på Smögen, som har samma ägare. Det var en grym upplevelse som rekommenderas!

Musselbaren

12. Koppla av på Hafsten Resort & Camping

Hafsten Resort & Camping ligger naturskönt i Uddevalla, omgivet av vatten och gröna skogar. Hit kan man komma med husbil eller husvagn, eller för att bo i stuga eller glampingtält.

På resorten kan man koppla av med mini-spa, bastu, badtunna, bad i havet och vandring i naturen. Dessutom finns massor av aktiviteter såsom pool med lång vattenrutschbana, äventyrsgolf, höghöjdsbana, padel, segway och möjlighet att hyra båt eller elcykel. Vi hade två riktigt sköna dagar här!

Hafsten Resort & Camping

13. Åk 900 meter zipline

På Hafsten Resort & Camping kan du också testa zipline. FlyingFox zipline är 900 meter lång, har 90 meters fallhöjd och en topphastighet på 90 km/h. En riktigt häftig sak att göra i Uddevalla för alla som gillar adrenalin!

zipline

14. Se utsikten från Hafstenstoppen

Med utgångspunkt från Hafsten Resort & Camping kan du också vandra till Hafstenstoppen, som ligger på 119 meters höjd. Vandringen är 1,6 eller 1,8 kilometer lång, beroende på om man tar den branta eller mindre branta vägen. Väl uppe på toppen kan man njuta av en fantastisk utsikt.

Hafstenstoppen

15. Ät lunch på Stallgården Krog & Kafé

En av dagarna i Uddevalla åt vi lunch på Stallgården Krog & Kafé, som ligger vid Lanesundsviken på Bokenäset. Här möts man av en lantlig, genuin av avkopplande stämning. Strax intill restaurangen ligger delikatessbutiken ”Chark & Skafferi”, som dock inte hade öppet när vi var här. Verkligen ett mysigt ställe att stanna vid!

Stallgården

På menyn finns lunchrätter som varieras, samt ett antal a lá carte-rätter, ett trevligt salladsbord samt fika för den som hellre önskar något sött. Peter slog till på en fisk- och skaldjurssoppa och Helena beställde en vegetarisk pasta med svamp, nötter och en massa annat gott. Vi var båda mycket nöjda!

Stallgården

16. Fynda hos 2 fröknar

Om du gillar att fynda inredning kan du passa på när du ändå äter lunch på Stallgården Krog & Kafé. Vägg i vägg ligger nämligen den supercharmiga inredningsbutiken ”2 fröknar”. En liten varning bara: Man blir väldigt sugen att shoppa.

17. Upplev Destination Bokenäset

Bokenäset är en naturskön halvö som bjuder på möjlighet till härliga naturupplevelser, till exempel genom vandring eller kanotturer. Här hittar du också ”Destination Bokenäset”, som är ett hotell och en konferensanläggning med möjlighet till salta bad, behandlingar och olika aktiviteter. Vi cyklade hit från Hafsten Resort & Camping och möttes av en avslappnad atmosfär där de flesta tycktes ströva runt i badrock.

Restaurang Västersalt är en stilren restaurang, där man sitter med härlig utsikt över vattnet. Vi inledde med varsin pumpasoppa med räkor. Därefter blev det musslor respektive ryggbiff med murkelsås. Mycket gott och mycket bra service!

Mer att göra i Uddevalla för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås mer att se och göra i Uddevalla, utöver det vi beskrivit ovan. Här är ytterligare några tips för dig som gillar kultur och historia:

 • Bassholmenmuseet på Bokenäset visar upp gamla allmogebåtar. Museet håller öppet på sommaren. (Hjalmars väg 15)
 • Bohusläns försvarsmuseum i Regementsparken visar upp ett soldattorp och olika utställningar. (Pionjärvägen 6)
 • Dragsmarks kloster är en ruin av ett munkkloster från 1200-talet, som du hittar på Bokenäset.
 • Street Art kan du bland annat se i form av Carolina Falkholts målning till minne av Robert Strängen Dala Dahlqvist. (Drottninggatan /Lagerbergsgatan)
 • Sveriges sjömanshusmuseum är ett bevarat mönstringshus för sjöfolk, med utställningar. (Stora Hellevigsgatan 4)
 • Villa Elfkullen är en byggnadsminnesrmärkt villa, som en gång tillhörde Ture Malmgren. (Tureborgsvägen 3A)
Uddevalla street art
Carolina Falkholt i arbete med muralmålning i Uddevalla centrum

Mer att göra i Uddevalla för dig som gillar natur

Trivs du bäst i naturen? Då hittar du ännu fler tips på saker att se och göra i Uddevalla här, som kan passa för dig.

 • Bassholmen är en idyllisk liten ö mitt i Nordströmmarn, med vacker natur, gästhamn, glasscafé och museum.
 • Bohusleden är 37 mil lång, uppdelad i etapper, och sträcker sig från Strömstad i norr till Lindome i söder.
 • Herrestadsfjället är ett populärt naturområde där man vandra, klättra, fiska eller åka längdskidor.
 • Kuststigen går ända från Tjörn till Oslo. I Uddevalla sträcker den sig från Lyckorna och fram till Bokenäset.
 • Kärlingesund naturreservat hittas på Bokenäshalvön och bjuder på vacker natur och ett omväxlande landskap.
 • Paddla kajak kan du göra på många ställen i vattnen runt Uddevalla. Längs strandpromenaden finns en ”kayakomat”.
att göra i Uddevalla - paddla kajak
Kayakomat längs strandpromenaden, där du kan hyra kajak

Mer att göra i Uddevalla för dig som gillar mat och shopping

Det finns förstås också mycket att göra i Uddevalla för dig som gillar mat och shopping. Här är ytterligare några tips.

 • Marsipanladan är en säsongsöppen butik i en röd lada vid Skaftöbron, för dig som gillar konfekt. (Dragsmarks Backa 209)
 • Uddevalla centrum är platsen för många butiker och restauranger.
 • ”Uddevallare” är en dryck som består av varmt eller kallt kaffe, socker och konjak eller brännvin. En kaffekask!
 • Torp är ett stor köpcentrum vid E6:an, med mode, teknik, livsmedel med mera. (Torp 5)
Att göra i Uddevalla

Mer att göra i Uddevalla för dig som gillar evenemang

Gillar du evenemang och happenings? För dig finns också saker att göra i Uddevalla. Håll utsikt efter följande händelser.

 • Pantaenius Bohusracet arrangeras en gång om året av Segelsällskapet Viken Ägir.
 • Uddevallakalaset är en fest som brukar arrangeras en gång om året, på sommaren.
 • Västkustens dansfestival arrangeras varje år vecka 28 med dansband på Lane Loge varje år vecka 28, och lockar besökare från hela Norden.
Att göra i Uddevalla

Mer att göra i Uddevalla med barn

Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ännu fler tips på saker att göra i Uddevalla här.

 • Badhuset, eller Walkesborgsbadet, ligger mitt i Uddevalla och har flera olika typer av bassänger. (Göteborgsvägen 8)
 • Emaus lantgård erbjuderer en lantlig idyll, med både lekplats och många olika bondgårdsdjur. (Kapellvägen 67)
 • Landbadet är ett utomhusbad i Gustafsberg, där du också hittar en lekplats.
 • Moose of Anneröd är en gård där du kan träffa älgarna Tor och Oden. (Skredsviks Anneröd 202)
 • Stellas Lekland erbjuder rutschkanor, bollhav, studsmattor och annat för de minsta. (Kurödsvägen 3A)
Emaus lantgård
Emaus lantgård är en populär plats för barnfamiljer

Att göra i Uddevalla – på film

Var kan man bo i Uddevalla, eller stå med husbilen?

I Uddevalla finns förstås många olika hotell och andra boenden att välja bland. Om du vill njuta av natursköna omgivningar och en rofylld semester kan vi rekommendera Hafsten Resort & Camping, där du kan bo i stuga eller eget campingfordon, eller Destination Bokenäset, som är hotell och konferensanläggning.

Hafsten Resort & camping
Solen går ner över Hafsten Resort & Camping

Om du kommer med husbil och vill ha en enklare parkering för natten kan vi rekommendera den centrala ställplatsen på Museigatan 2, som dock endast verkar vara öppen april – september, där man har tillgång till el.

Ställplats Uddevalla
Central ställplats på Museigatan 2

En naturskön ställplats, dock utan service, finns också på Rödön, Lindesnäs i Gustafsbergsområdet.

Uddevalla ställplats
Ställplats på Rödön, Lindesnäs i Gustafsbergsområdet

Mer att se och göra i närheten

I samband med att du besöker Uddevalla kan du förstås också passa på att uppleva mer av västkusten. Längs kusten kan du uppleva Lysekil eller Skaftö, och om du istället reser inåt landet kan du besöka Trollhättan eller Vänersborg.

Alla våra bästa tips om semester i Bohuslän

Fler förslag på saker att göra i Uddevalla?

Har du varit i Uddevalla? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra i Uddevalla?

Fakta om uddevalla

 • Landskap: Bohuslän
 • Län: Västra Götalands län
 • Läge: Staden ligger vid Byfjorden, en av Skagerraks fjordar, vid Bäveåns mynning.
 • Invånare: Cirka 57 000 (2022)
 • Distrikt: Uddevalla distrikt, Bäve distrikt och Herrestads distrikt
 • Namn: Staden har gått under namnet Oddewall och Oddevold, vilket betyder ”slåttermarken på udden”.
 • Läs mer: Du hittar mer information på Västsveriges webbplats.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev