Meny Stäng

Att göra på Smögen – 17 tips till skaldjurens mecka

Vad kan man se och göra på Smögen? Denna härliga västkuststad är verkligen skaldjurens mecka. Dessutom kan du uppleva vacker natur och spännande båtturer. Här hittar du våra bästa tips på sevärdheter och aktiviteter på Smögen med omnejd.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Smögen i Bohuslän

Smögen är en pittoresk och populär sommardestination, känd för Smögenbryggan och alla färgglada sjöbodar. Vi körde till Kungshamn med husbil, och tog sedan Zitabåtarna över till Smögen.

Göra på Smögen

Smögen ligger på västkusten i Bohuslän, strax nordväst om Kungshamn.

Heter det “göra i Smögen” eller “göra på Smögen”?

När jag (Helena) skrev den här artikeln funderade jag en del över om det heter “att göra i Smögen” eller “att göra på Smögen”. Huvudregeln är att man använder i när det gäller en stad eller en ort, men när det är en ö. Smögen är både en ort och en ö, vilket gjorde mig osäker.

Jag kikade runt för att se vad andra skriver och insåg att det är olika. Efter att jag såg att den officiella besöksguiden “Västsverige” skriver “på” bestämde jag mig för det … Någon synpunkt på eller tankar kring detta?

Göra på Smögen

Vad kan man se och göra på Smögen?

Vad kan man då se och göra på Smögen? Förutom att man kan ta det lugnt och njuta av den härliga miljön så finns det en hel del att ta sig för. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Strosa på Smögenbryggan

Den mest kända platsen på Smögen är Smögenbryggan, och oavsett om du besökt Smögen eller inte har du antagligen sett foton härifrån. Det är bland annat populärt att fota den innersta delen av bryggan, där de färgglada sjöbodarna ligger pittoreskt mot de stora klipporna.

Smögenbryggan fortsätter dock mycket längre än så här, och när du fortsätter utåt möts du av fler och fler butiker och restauranger.

2. Shoppa i butikerna på Smögen

Vi visste att vi skulle mötas av butiker på Smögen, men vi överraskades av hur många de är. Var och varannan sjöbod har öppna dörrar, med produkter både inomhus och ute på gatan.

Göra på Smögen - shoppa

I butikerna på Smögen hittar du mycket kläder och många av plaggen har en marin stil, med till exempel blå och vita ränder eller mönster med fiskar. Böljande sommarklänningar finns det också gott om. Söker du inredning med marint tema har du också kommit helt rätt.

3. Handla (eller ät) på Göstas Fisk & Skaldjur

Det finns många butiker som säljer fisk och skaldjur på Smögen, men den mest kända av alla är kanske Göstas Fisk & Skaldjur. I butiken hittar du fisk, ostron och skaldjur, men också delikatesser och tillbehör.

Du kan också njuta av godsakerna på plats, genom att slå dig ner på Göstas fiskekrog. Här kan du beställa sånt som löjromstoast, Moules marinières, Göstas fisk- och skaldjursgryta eller smörstekt torskrygg.

Göstas Fisk & Skaldjur

4. Frossa i fisk och skaldjur

Som sagt så är Göstas inte ensamma om att sälja fisk och skaldjur på Smögen. Det finns massor av små butiker och restauranger, som specialiserat sig på havets läckerheter. Föredrar du havskräftor, räkor, blåmusslor, ostron eller kanske krabba? Det är bara att välja om du vill köpa med dig i en påse, eller om du vill slå dig ner på en uteservering.

5. Ät musslor på Musselbaren

Att välja var man ska äta är inte lätt när det finns så många restauranger som ser lockande ut, men för vår del föll valet på Musselbaren. Egentligen verkar restaurangen heta “Musselbaren & Klevens tre kök”, och ligger tillsammans med Pizzabistron, Lilla Kök och Møllers Smørrebrød.

Vi beställde varsin Moules Frites, som serverades med pommes frites i tidningspapper, majonnäs och en liten papperspåse med små brödbitar. Grymt gott, bra service och fantastisk miljö. Kan det bli bättre?

6. Prova öl från Smögenbryggar’n

När vi satt på Musselbaren passade vi också på att beställa varsin lokal öl: Snipa, som är en Indian Pale Ale från Smögenbryggar’n samt Klockren Pilsner, som bryggts av Musselbaren tillsammans med Smögenbryggar’n. Båda var mycket goda!

Göra på Smögen - öl från Smögenbryggar'n

7. Bada vid Vallevik badplats

Det finns flera badplatser på Smögen, bland annat Makrillsvikens badplats och Vallevik badplats. Båda är fina, men den senare upplevde vi som lite extra läcker med alla klippor, bryggor och stegar.

Göra på Smögen - Vallevik badplats

8. Vandra längs friluftsleden Hästen

Vid Vallevik badplats startar, eller slutar om man så vill, friluftsleden Hästen. Leden fortsätter sedan längs med kusten till Makrillviken, som ligger nedanför Smögens Hafsbad. Denna vandringsled är verkligen fantastiskt fin och bjuder på vackra vyer. De mest kända platserna längs leden är Torskrännan, Holländarebacken, Holländareberget och Hästen.

9. Utforska friluftsleden Kleven

En annan fin led som vi absolut kan rekommendera är den som heter Kleven. Leden startar vid en stor parkering, där bland annat husbilar brukar stå, och går på spångar och klippor längs vattnet. En fantastiskt fin promenad!

10. Se utsikten från Smögens lotsutkik

Smögens lotsutkik fungerade som lotsutkik fram till och med 1969. Byggnaden är, sedan 1997, ett byggnadsminne och är helt klart värd att spana in.

Smögens lotsutkik

Från lotsutkiken har man dessutom fin utsikt över omgivningen, klipporna och havet.

Klippor på västkusten

11. Ta en tur med M/S Soten

M/S Soten är en fin passagerarbåt som kan ta dig med på skärgårdsturer i Sotekanalen. Olika turer arrangeras, såsom “Berättarlunch med Soten”, “Berättarkväll med Soten” och “Malå strömmar”. Ombord serveras en västkustbuffé med bland annat räkor, lax och sill.

M/S Soten

12. Häng med på sälsafari

Ett spännande äventyr som man kan uppleva på Smögen, och på andra orter längs västkusten, är sälsafari. Man får följa med ut till en sälkoloni, som betraktas på lagom avstånd, så att sälarna inte ska störas. Det är framför allt knubbsäl man ser, och turer arrangeras bland annat av Smögens fisketurism.

Västkusten Bohuslän

13. Följ med på fisketur eller hummersafari

Om du gillar att fiska finns det en hel del spännande upplevelser att testa på västkusten. Både Smögens fisketurism och Smögens fisketurer arrangerar olika turer, då man till exempel kan fiska makrill, torsk, krabbor eller kräftor. Under höstarna finns också möjlighet att hänga med på hummersafari.

Fiske

14. Få vind i håret på en tur med ribbåt

Om du gillar fart och fläkt kan du istället hänga med på en tur med ribbåt. Vi testade inte här, men har provat förut i Norge. kul! Båten, som är en Ring Powercraft 11,3, har en maxhastighet på cirka 70 knop. En tur tar cirka 20 minuter.

Ribbåt

15. Åk med Hållöfärjan till Hållö

Ytterligare en båtutflykt du kan göra är att hänga med Hållöfärjan till Hållö. Färjeresan från Smögen till Hollö tar cirka 10 minuter. På ön kan du uppleva naturen och bada, till exempel i den populära Marmorbassängen. På somrarna finns också våffelcafé.

Hållö

16. Var aktiv med Smögen Dyk & Upplevelse

På Smögen Dyk & Upplevelse kan du hänga med på dykutfärder eller gå kurser i dykning. Dessutom arrangeras många andra aktiva upplevelser här, såsom kajakturer, klättring, kayak & yoga, swimrun, bastu och spa-bad.

Göra på Smögen - dykning

17. Besök Nordens Ark

Från Smögen är det heller inte så långt till djurparken Nordens Ark. I parken arbetar man för att bevara utrotningshotade arter, och du kan se ett 60-tal olika arter från hela världen. Parken håller öppet året runt, och här finns även hotell och restaurang.

Nordens ark

Mer att göra på Smögen för dig som gillar kultur, historia och shopping

Det finns förstås mer att se och göra på Smögen, utöver det vi beskrivit ovan. Här är ytterligare några tips för dig som gillar kultur, historia och shopping:

 • Galleri Smögen hittar du vid butiken Keramik & Mode, bland sjöbodarna mitt på Smögenbryggan.
 • Smögen Outlet är för dig som vill göra prisvärd shopping. (Hamngatan 9)
 • Smögens kyrka uppfördes 1904-1905 i nygotisk stil, efter ritningar av Adrian C. Peterson. (Kyrkogatan 14)
Smögens kyrka

Mer att göra på Smögen för dig som gillar natur

Trivs du bäst i naturen? Då hittar du ännu fler tips på saker att se och göra på Smögen här, som kan passa för dig.

 • Bohusleden består av 27 etapper och sträcker sig från Lindome i söder till Strömstad i norr.
 • Golf kan man spela på Sotenäs golfklubb. (Önna, Hunnebostrand)
 • Sandöns naturreservat inkluderar badplats samt en 1,5 kilometer lång vandringsled, enkel väg.
 • Smyghålet är en liten kanal längst in i Smögens hamn, som tros vara grunden till namnet Smögen.
 • Soteleden går genom Kungshamn och Smögen med omnejd.
 • Åbyfjorden är en smal fjord med branta granitstränder. Fjorden skiljer Sotenäset i nordväst från Härnäset i sydöst.
Smyghålet
Smyghålet i Smögen

Mer att göra på Smögen för dig som gillar evenemang

Gillar du evenemang och happenings? För dig finns också saker att göra på Smögen. Håll utsikt efter följande händelser.

 • Amaze är en musikfestival, med artister, som arrangerats flera år i rad.
 • Icebug Xperience är ett vandrings- och trailrunninglopp som går i den Bohuslänska naturen.
 • Island of Light är en ljusfestival som arrangeras varje år, då ljuskonstnärer lyser upp Smögen med ljusinstallationer.
 • Sjöräddningssällskapets dag brukar arrangeras i mitten av juli.
Göra på Smögen

Mer att göra på Smögen för dig som reser med barn

Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ännu fler tips på saker att göra på Smögen här.

 • Fiska krabbor är en populär aktivitet bland barn längs hela västkusten.
 • Mountainbike och guidade cykelupplevelser arrangeras av upplevelseföretaget Abloc.
 • Tumlaren är en friskvårdsanläggning som även arrangerar simskola, hyr ut cyklar med mera.
 • Zitabåtarna är charmiga träbåtar som går mellan Smögen och Kungshamn, en tur på 15 minuter.
Fiska krabbor

Var kan man bo på Smögen, eller stå med husbilen?

På Smögen finns många olika hotell att välja mellan, såsom det populära Smögens Hafsbad eller Makrillen vandrarhem. Båda dessa ligger relativt nära varandra, samt nära Badhusparken och Makrillens badplats. Smögens Hafsbad är ett spahotell med pool, bastu och spabehandlingar.

Själva reser vi med husbil, och då finns också en rad olika alternativ. Vi stod på Ställplatsen vid Fisketångens varv i Kungshamn, och tog oss över till Smögen över dagen med Zitabåtarna.

Vill du stå mer centralt finns en stor parkering i Smögen, inte så långt från Smögenbryggan, där du betalar med appen EasyPark. Offentliga toaletter finns i närheten, men ingen övrig service. Det ska också finnas en ställplats som heter Park & Stay på Hasselösundsvägen.

Vi såg också husbilar som stod på ena sidan av Smögenbron. En bit från Smögen finns dessutom campingar, i form av Johannesvik camping och First Camp Solvik – Kungshamn.

Parkering
Parkering i Smögen

Att göra på Smögen – på film

Peter har också klippt ihop en film från Smögen. Den kan du kika på här:

Mer att se och göra på Smögen – i närheten

I samband med att du besöker Smögen kan du förstås passa på att spana in Kungshamn. Dessutom kan vi tipsa om fina Ramsvikslandet med Kung Tryggves grav och mysiga Hunnebostrand. Om du istället åker söderut kan du besöka ön Malmön med stranden Pärlane, härliga Lysekil eller fina Skaftö.

Alla våra bästa tips om semester i Bohuslän

Fler förslag på saker att göra på Smögen?

Har du varit på Smögen? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra på Smögen?

Fakta om Smögen

 • Landskap: Bohuslän
 • Län: Västra Götalands län
 • Kommun: Sotenäs kommun
 • Folkmängd: Drygt 1200 (2020)
 • Namn: Namnet på samhället har varierat under åren, och orten har bland annat kallats “Smögit”, “Smöenn”, “Smöget” och “Smygesund”. Namnet är förmodligen kopplat till det så kallade Smyghålet, det trånga sundet mellan Smögenön och ön Kleven söder om huvudön.
 • Läs mer: Du hittar mer information på Västsveriges webbplats.

Smögens historia

 • 1500-talet: I slutet av detta århundrade nämns Smögen för första gången.
 • 1600-talet: Människor bosatte sig på Hasselön, och med tiden växte detta samhälle ihop med Smögen.
 • 1878: Lotsutkiken på ön uppfördes.
 • 1933: Dansrestaurangen Smögenbaden uppfördes, och blev ett väldigt populärt ställe som lockade mycket folk.
 • 1998: Smögenbaden brann ner.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev