Meny Stäng

Att göra i Kungshamn – 11 tips till orten vid Smögen

Annons

Vad kan man se och göra i Kungshamn? Denna mysiga västkustpärla är kanske inte lika omtalad som grannen Smögen, men vi tyckte att detta var en utmärkt utgångspunkt för några fina dagar på västkusten. Här hittar du tips på sevärdheter, upplevelser och aktiviteter.

Kungshamn i Bohuslän

Kungshamn uppstod vid sammanslagningen av fiskelägena Gravarne, Bäckevik och Fisketången. Idag bjuder orten på västkustcharm, badplatser och möjlighet till båtturer.

Göra i Kungshamn

Kungshamn ligger strax sydväst om Smögen, på västkusten i Bohuslän, på det så kallade Sotenäset. Orten är centralort i Sotenäs kommun, som bland annat också innefattar Smögen, Malmön, Hovenäset, Hunnebostrand, Bovallstrand och Väjern.

Vad kan man se och göra i Kungshamn?

Vad kan man då se och göra i Kungshamn? Förutom att man kan ta det lugnt och njuta av den härliga miljön så finns det en hel del att ta sig för. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Promenera längs strandpromenaden

En sak som du inte vill missa att göra i Kungshamn är att promenera längs strandpromenaden. Promenaden går längs en fin brygga, ända från Abbas fabrik till centrum, förbi restauranger, båtar och badplatser.

Göra i Kungshamn

2. Se utsikten från Smögenbron

När du går längs strandpromenaden går du under den 25 meter höga Smögenbron, och här finns en trappa upp så man kan se utsikten. Observera att du även kan ta bilen eller husbilen till denna utsiktsplats om du vill. Parkeringsplatser finns.

Göra i Kungshamn - utsikt vid Smögenbron

3. Ät glass på Glassboden Kungshamn

På ena väggen står det att de har 70 sorters kulglass och på den andra väggen står det 60. När vi sedan googlar står det allt från 27 till ”över 50”. Strunt samma! Glassboden Kungshamn ligger i hamnen och det finns många sorters glass. Gott är det också!

Glasstrut

4. Hoppa från Hopptornet vid Kungshamn

Nej, vi hoppade inte … Men miljön runt Hopptornet vid Kungshamn är riktigt fin. Här kan man bada från klipporna, och den som vill kan hoppa från tornet. Från klipporna har man dessutom fantastisk utsikt över havet.

5. Bada vid Tångens badplats

Tångens badplats är Kungshamns största, med både klippbad och sandstrand. Kiosk finns också, och här får vi höra en underbar konversationen mellan en mamma och hennes två barn, medan morfar går bredvid.

”Har ni tackat morfar för glassen?”, frågar mamman.

”Tack morfar”, säger båda barnen lydigt.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

”Men”, säger den yngsta lite bekymrat. ”Varför ska jag tacka morfar? Det var väl inte han som gjorde glassen?”

Från Tångens badplats kan man för övrigt gå, via en liten gångbro, till den närmaste ön. Idylliskt är bara förnamnet!

Göra i Kungshamn

6. Se de charmiga sjöbodarna vid Fisketången

Inte långt från Tångens badplats, nära ställplatsen i Kungshamn, ligger en lång rad charmiga sjöbodar. Dessa tillhör Fisketången, som är en av de mest genuina och idylliska platserna i Kungshamn. Här är verkligen mysigt att promenera omkring! Vi hittade dessutom en båt med namnet ”Helena”, som en av oss. Det var vi tvungna att föreviga!

7. Upplev konst hos Mollbrinks

Gillar du konst? Då ska du definitivt kika in på ”Mollbrinks konst”. Under somrarna visas olika utställningar här, och vi gillade blandningen och det spännande urvalet av målningar och skulpturer. Dessutom fick vi en trevlig pratstund med innehavaren, som också driver galleri i Uppsala.

Mollbrinks konst

8. Ta en tur med Zitabåtarna till Smögen

En av de mest populära sakerna att göra i Kungshamn är att ta en tur med Zitabåtarna – till Smögen. Den ännu mer populära turistdestinationen Smögen ligger bara 15 minuter bort med båt, och under sommaren tuffar de söta träbåtarna regelbundet fram och tillbaka. Förutom att man får en trevlig båttur kan man passa på att uppleva Smögen över dagen.

På Smögen kan du promenera längs den charmiga Smögenbryggan, och du hittar massor av restauranger och klädbutiker. Dessutom finns det gott om butiker som säljer fisk och skaldjur.

9. Njut av fisk och skaldjur

När man är på västkusten vill man förstås njuta av fisk och skaldjur. I Kungshamn säljs räkor vid Zitabåtarna, men bäst utbud har du utan tvekan om du tar båten över till Smögen och handlar. Vi avnjöt sedan våra skaldjur på ställplatsen i Kungshamn. Inte fel!

Vill du hellre äta fisk och skaldjur på restaurang? Även då är det en bra idé att ta båten över till Smögen. Restauranger som låter intressanta i Kungshamn – men kanske inte specifikt har fokus på fisk och skaldjur – är Hamnplats 6 och Tant Anton.

Ställplats i Kungshamn

10. Gör en utflykt till Hollö

Om du vill göra en utflykt från Kungshamn kan du resa med HållöExpressen till ön Hållö, som ligger långt ut i kustbandet. Här finns bland annat Hållö fyr samt fyrhuset, där det på sommaren visas utställningar om öns geologi, natur och historia.

Framför allt reser man till Hållö för att få en härlig naturupplevelse, kanske även med sol och bad, exempelvis vid den omtalade ”Marmorbassängen”. Vid vandrarhemmet ”Utpost Hållö” drivs på sommaren också café med räkmackor, våfflor och glass.

Göra i Kungshamn - HållöExpressen

11. Besök Nordens Ark

Ytterligare en utflykt man kan göra är ett besök vid djurparken Nordens Ark, som ligger cirka 16 kilometer nordväst om Kungshamn. Här hålls ett 60-tal arter från hela världen, och parken arbetar bland annat för att bidra till att bevara utrotningshotade arter. Djurparken har öppet året runt, och här finns även hotell och restaurang.

Göra i Kungshamn - Nordens ark

Mer att göra i Kungshamn

Det finns förstås mer att se och göra i Kungshamn, utöver det vi beskrivit ovan. Här är ytterligare några tips:

 • Badplatser finns fler, bland annat Ramnerer, Stenbogen och Sandbogen.
 • Båtturer, i form av skärgårdsturer, fisketurer eller hummersafari, arrangeras med avgång från Smögen.
 • First Camp Solvik – Kungshamn är för dig som vill semestra på camping.
 • Fiska krabbor är alla barns favorit längs västkusten.
 • Hampholmens Magasin på ön Hampholmen erbjuder möjlighet att boka en egen ö, eller fest på en egen ö.
 • Island of Light är en ljusfestival som årligen arrangeras i Smögen.
Smögen
Smögen

Var kan man bo i Kungshamn, eller stå med husbilen?

I Kungshamn finns olika boenden att välja mellan. Själva reser vi med husbil och vi stannade på Ställplatsen vid Fisketångens varv. Denna plats gillade vi mycket! Killen som driver stället är väldigt service-minded och mötte oss direkt när vi kom. Han visade oss också till en superfin plats direkt vid vattnet, med fantastisk utsik.

Ställplats i Kungshamn

Vi njöt verkligen av utsikten och vår fina plats.

Ställplats i Kungshamn

På ställplatsen finns all service man behöver och det är det promenadavstånd till centrala Kungshamn.

Utsikt från husbilsfönster

Att göra i Kungshamn – på film

Här hittar du också en film från Kungshamn som Peter har klippt ihop.

Mer att se och göra i Kungshamn – i närheten

I samband med att du besöker Kungshamn vill du förmodligen också uppleva populära Smögen. Dessitom kan vi tipsa om fina Ramsvikslandet och mysiga Hunnebostrand. Om du istället åker söderut kan du besöka ön Malmön med stranden Pärlane, härliga Lysekil eller fina Skaftö.

Alla våra bästa tips om semester iBohuslän

Fler förslag på saker att göra i Kungshamn?

Har du varit i Kungshamn? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra i Kungshamn?

Fakta om Kungshamn

 • Landskap: Bohuslän
 • Län: Västra Götalands län
 • Kommun: Sotenäs kommun
 • Distrikt: Kungshamns distrikt och Askums distrikt
 • Folkmängd: Drygt 9000 (2022)
 • Läs mer: Du hittar mer information på ortens webbplats.

Kungshamns historia

 • 1500-talet: Under den första sillperioden bosatte sig fiskare i de dansk-norska områdena Gravarne, Bekkevik och Fisketången.
 • 1600-talet: Namnet Kungshamn nämns för första gången, på ett sjökort.
 • 1700-talet: Fiskelägen med mer permanent bebyggelse växte upp, i samband med den stora sillperioden.
 • 1900-talet: Fisket fortsatte vara en viktig inkomstkälla, men sedan århundrades andra hälft minskade fisket.
 • 1933: Munkens konservfabrik på Rösholmen sålde sin produktion till ”Aktiebolaget Bröderne Ameln” (Abba), men tio år senare flyttade Abba sin produktion till ön.
 • 1970-talet: En stor ombyggnad gjordes av Kugnshamns centrum.
 • 2005: Abba köpte upp företaget AB Hållöfisk. Ytterligare ett företag inom fiskeindustrin, Domstein Enghav, har köpt upp de lokala företagen Festab och Bröderna Samuelsson.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev