Annons

Vad kan man göra i Bohuslän – vad kan man se och uppleva? Paddla kajak i Hamburgsund eller Hamburgö, boka fisketurer, dyka vid Väderöarna eller vandra i Valön naturreservat eller äta på Hjalmars bar & brygga. Smaka av Smögen när du ändå är i krokarna. Upplev Bohus fästning som tillhörde Norge och var deras sydligaste stad med namnet Kungahälla alldeles intill. 14 belägringar har fästningen utsatts för genom historien. Häng med!

Göteborgs skärgård, Öckerööarna,Tjörn med öar, Orust med öar, Marsstrand, Smögen, Hamburgsund och Bohus fästning, Kosterhavets nationalpark som är det enda i Sverige i vattnet med korallrev. Här hittar du också Bräckeboa och Stångehuvud med många härliga platser. Städer som Kungälv, Lysekil, Strömstad och Uddevalla.

Se och göra i Bohuslän

Göra i Bohuslän

Bohuslän är Sveriges västligaste landskap och är beläget vid Skagerrak och norra delen av Kattegatt på västkusten. Landskapet gränsar i norr till Norge och i öster till Dalsland och Västergötland. I söder går gränsen mot Västergötland på Hisingen i Göteborgs kommun. Det är känt för sitt fiske, salta bad och kala klippor. Bohuslän har 20 000 registrerade fornlämningar.

Öckerööarna i Bohuslän

Campa på Öckerööarna i Göteborgs skärgård

Öckerööarna i Göteborgs skärgård består av ett tiotal öar, varav fyra är förbunda med varandra med broar: Fotö, Öckerö, Hönö och Hälsö. Vi tog färja hit med vår husbil och spenderade två nätter i en riktig idyll.

Bohus fästning

Göra i Bohuslän: Besök Bohus fästnin i Bohuslän

Det här var en riktigt trevlig överraskning och det var större än man först trott. Bohus fästning har försvarats av norrmän, danskar och svenskar och sammanlagt utsatts för 14 belägringar – ett nordiskt rekord. Här inträffade den ”Bahusiska smällen” År 1566.

Bohus fästning ligger vid Göta älv, i den sydöstra delen av Kungälv, cirka två mil norr om Göteborg.

Carlstens fästning

Utforska coola Carlstens fästning i Marsstrand

Carlstens fästning på Marstrand är en spännande sevärdhet, som bjuder på fascinerande historiska miljöer och fängslande berättelser. Fästningen har intagits två gånger, och här har kända fångar suttit inspärrade, såsom den omtalade Lasse-Maja.

Dyrön i Bohuslän

Njut av vackra Dyrön utanför Tjörn

Dyrön, eller Stora Dyrön som ön egentligen heter, är en härlig och naturskön skärgårdsö utanför Tjörn i Bohuslän. Vi tog en båttur hit från Rönnäng på Tjörn och upplevde en fantastiskt fin dag, med vandring längs Dyröleden.

Tjörn i Bohuslän

Göra i Bohuslän: Ha kul på härliga Tjörn

Vad kan man se och göra på Tjörn? Denna natursköna ö ligger på västkusten, i Bohuslän, och bjuder på härlig semesteridyll. Här hittar du tips på sevärdheter, upplevelser och aktiviteter.

Kärringön i Bohuslän

Upplev idylliska Käringön utanför Orust

Käringön är en idyllisk ö utanför Orust i Bohuslän. Här kan man sola och bada, promenera i pittoreska gränder och hänga på mysiga restauranger i hamnen. Vi gjorde en härlig dagsutflykt med båt från Tuvesvik på Orust.

Orust i Bohuslän

Göra i Bohuslän: Spana in magiska ön Orust

Vad kan man se och göra på Orust i Bohuslän? Denna fina västkustö bjuder på en härlig miljö med klippor, kobbar och skär. Här hittar du tips på sevärdheter, upplevelser och aktiviteter för din semester.

Muralmålningar i Bohuslän

Se unika Muma muralmålningar på Orust i Bohuslän

MUMA Muralmålningar (Mural Modern Art) är ett konstprojekt som lyfter kvinnor på landsbygden på östra Orust. Med hjälp av väggmålningar på ladugårdsväggar berättas deras historier. Så läckert! Vi gjorde en runda och spanade in konstverken.

Göra i Bohuslän

Göra i Bohuslän: Beundra romantiska Skaftö

Skaftö, eller Skaftölandet som det kanske egentligen heter, är en charmig ö på västkusten, där du bland annat kan besöka Grundsund och Fiskebäckskil. Vi hade lite otur med vädret när vi var här, och ändå slogs vi av hur mysigt och pittoreskt det är på dessa platser.

Göra i Bohuslän

Ta dig runt i härliga Lysekil i Bohuslän

Vad kan man se och göra i Lysekil? Denna pärla på västkusten bjuder på vackra klippor, båtliv, skaldjur och olika semesteraktiviteter. Här hittar du våra bästa tips på sevärdheter och upplevelser i Lysekil med omnejd.

Göra i Bohuslän

Lyxa dig på Hafstens Resort & Camping

Hafsten Resort & Camping ligger naturskönt på västkusten och erbjuder camping, bad, naturupplevelser, äventyrliga aktiviteter och god mat. Vi har spenderat två härliga dagar här med vår husbil, och åker härifrån nöjda och med ny energi.

Göra i Bohuslän

Lär dig mer om Bohusläns museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett riktigt fint museum, som berättar om områdets kultur och historia. Här kan man bland annat lära sig mer om hur det är att leva vid havet, och att leva i ett gränsland.

Göra i Bohuslän

Göra i Bohuslän: Beskåda Tureborgen i Uddevalla

Tureborgen i Uddevalla är en spännande ruin av en borg som såg medeltida ut, men som byggdes vid sekelskiftet. Idag kan man upptäcka resterna av borgen och vandra i den omtilliggande vackra naturen.

Göra i Bohuslän

Inspireras av Uddevalla i hjärtat av Bohuslän

Vad kan man se och göra i Uddevalla? Denna västkuststad brukar kallas ”hjärtat i Bohuslän” och bjuder på allt från härliga naturupplevelser till äventyr och god mat. Här hittar du våra bästa tips på sevärdheter och upplevelser i Uddevalla med omnejd.

Göra i Bohuslän

Göra i Bohuslän: Besöka fina Kungshamn

Vad kan man se och göra i Kungshamn? Denna mysiga västkustpärla är kanske inte lika omtalad som grannen Smögen, men vi tyckte att detta var en utmärkt utgångspunkt för några fina dagar på västkusten. Här hittar du tips på sevärdheter, upplevelser och aktiviteter.

Göra i Bohuslän

Smaka av Smögen i Bohuslän

Vad kan man se och göra på Smögen? Denna härliga västkuststad är verkligen skaldjurens mecka. Dessutom kan du uppleva vacker natur och spännande båtturer. Här hittar du våra bästa tips på sevärdheter och aktiviteter på Smögen med omnejd.

Göra i Bohuslän

Vandra i klippornas rike i Ramsvikslandet

Ramsvikslandet är ett naturreservat på västkusten som fått smeknamnet ”Klippornas rike”. Och nog är det ett rike fyllt av klippor alltid! Om du uppskattar vacker och kustnära natur är detta en plats för dig!

Göra i Bohuslän

Göra i Bohuslän: Semestra i skärgårdsidyllen Hunnebostrand

Vad kan man se och göra i Hunnebostrand? Denna härliga skärgårdsidyll bjuder på dramatisk natur, pittoreska vyer och en och annan överraskning. Här hittar du våra bästa tips på sevärdheter och upplevelser i Hunnebostrand med omnejd.

Göra i Bohuslän

Göra i Bohuslän: Strosa runt i pittoreska Hamburgsund

Hamburgsund är en mysig liten ort på Västkusten, med höga klippor, båtar, röda stugor och ett överflöd av fisk och skaldjur. Här kan man hänga på uteserveringar, bada, göra båtturer, ägna sig åt krabbrace eller frossa i havets läckerheter.

Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden
Bohusläns stadsvapen på 1600-talet – Suecia verket

Se och göra i Bohuslän – fakta

 • Landsdel: Götaland
 • Län: Västra götalands län
 • Stift: Göteborgs stift
 • Residensstad: Göteborg
 • Största sjö: Öresjö, Södra Bullaresjön
 • Högsta punkt: Björnerödspiggen – 222 m ö.h.
 • Yta: 4 473 km 2
 • Största ö: Orust
 • Fjordar: Byfjorden och Gullmarfjorden
 • Folkmängd: 307 827 (2019)
 • Landskapssång: Bohusvisan, de kala klipporna
 • Landskapsblomma: Vildkaprifol
 • Landskapsdjur: Knubbsäl
 • Landskapsfisk: Makrill
 • Landskapsinsekt: Myskbock
 • Landskapsfågel: Strandskata
 • Lanskapsmossa: Vaxmossa
 • Landskapssten: Bohusgranit
 • Landskapsstjärnbild: Valfisken
 • Landskapsstjärna: Mira
 • Landskapssvamp: Öronmussling
 • Landskapsäpple: Veseäpple
 • Grundämne: Klor
 • Landskapsblomma: Skogskaprifol, Vildkaprifol
 • Landskapsvapen: Ett rött borgtorn med 2 dörrar i guld, ett blått stående lejon på höger sida med tunga, tänder och klor i guld. På vänster sida ett stående blått svärd.
 • 5 Bra naturreservat: Stångehuvuds naturreservat, Tjurpannans naturreservat, Klockbergets naturreservat, Kalvön naturreservat, Tofta naturreservat
 • Nationalparker: Kosterhavets nationalpark som Sveriges enda i Havet med ett korallrev.
 • Största orterna: Kungälvs stad, Lysekils stad, Marstrands stad, Strömstads stad och Uddevalla stad
 • Största vattendrag: Örekilsälven
 • Landskapsrätt: Makrillsoppa, äggost eller halstrad makrill med nässelröra. Mer om svensk mat här.
 • Största sevärdheterna: Bohus fästning, Smögen, öarna Tjörn och Orust, Västkusten i helhet, Stångehuvud vid Lysekil och Carlstens fästning i Marstrand, Bräckeboa,
 • Kända personer: Komikern Björn Gustafsson, författaren Camilla Läckberg, Artisten Sylvia Vrethammar, Industriledare Percy Barnevik.
 • Onödigt vetande: ”Baggar” var ett öknamn på Bohuslänningar efter att Bohuslän blivit svenskt. Bodde man norr om Lysekil kallades man havrepinnar eller nolhottar, och bodde man söder om Lysekil kallades man för Bönepungar.
 • Agneberg i Uddevalla är Sveriges största gymnasieskola med 4000 elever
 • Gustavsberg i Uddevalla är Sveriges största kur och badort från sent 1700-tal
 • 8000 f.Kr i Sverige finns världens äldsta tuggummi av kåda funnet på Orust.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev