Annons

Vad kan man göra i Bohuslän – vad kan man se och uppleva? Paddla kajak i Hamburgsund eller Hamburgö, boka fisketurer, dyka vid Väderöarna eller vandra i Valön naturreservat eller äta på Hjalmars bar & brygga. Smaka av Smögen när du ändå är i krokarna. Upplev Bohus fästning som tillhörde Norge och var deras sydligaste stad med namnet Kungahälla alldeles intill. 14 belägringar har fästningen utsatts för genom historien. Häng med!

Göteborgs skärgård, Öckerööarna,Tjörn med öar, Orust med öar, Marsstrand, Smögen, Hamburgsund och Bohus fästning, Kosterhavets nationalpark som är det enda i Sverige i vattnet med korallrev. Här hittar du också Bräckeboa och Stångehuvud med många härliga platser. Städer som Kungälv, Lysekil, Strömstad och Uddevalla.

Innehållsförteckning

Se och göra i Bohuslän

Göra i Bohuslän

Bohuslän är Sveriges västligaste landskap och är beläget vid Skagerrak och norra delen av Kattegatt på västkusten. Landskapet gränsar i norr till Norge och i öster till Dalsland och Västergötland. I söder går gränsen mot Västergötland på Hisingen i Göteborgs kommun. Det är känt för sitt fiske, salta bad och kala klippor. Bohuslän har 20 000 registrerade fornlämningar.

Öckerööarna i Bohuslän

1. Campa på Öckerööarna i Göteborgs skärgård

Öckerööarna i Göteborgs skärgård består av ett tiotal öar, varav fyra är förbunda med varandra med broar: Fotö, Öckerö, Hönö och Hälsö. Vi tog färja hit med vår husbil och spenderade två nätter i en riktig idyll.

Bohus fästning

2. Göra i Bohuslän: Besök Bohus fästnin i Bohuslän

Det här var en riktigt trevlig överraskning och det var större än man först trott. Bohus fästning har försvarats av norrmän, danskar och svenskar och sammanlagt utsatts för 14 belägringar – ett nordiskt rekord. Här inträffade den ”Bahusiska smällen” År 1566.

Bohus fästning ligger vid Göta älv, i den sydöstra delen av Kungälv, cirka två mil norr om Göteborg.

Carlstens fästning

3. Utforska coola Carlstens fästning i Marsstrand

Carlstens fästning på Marstrand är en spännande sevärdhet, som bjuder på fascinerande historiska miljöer och fängslande berättelser. Fästningen har intagits två gånger, och här har kända fångar suttit inspärrade, såsom den omtalade Lasse-Maja.

Dyrön i Bohuslän

4. Njut av vackra Dyrön utanför Tjörn

Dyrön, eller Stora Dyrön som ön egentligen heter, är en härlig och naturskön skärgårdsö utanför Tjörn i Bohuslän. Vi tog en båttur hit från Rönnäng på Tjörn och upplevde en fantastiskt fin dag, med vandring längs Dyröleden.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

5. Njut av charmiga Skärhamn på Tjörn

Vad kan man se och göra i Skärhamn på Tjörn? Denna natursköna kustpärla ligger på västkusten, i Bohuslän, och bjuder på härlig semesteridyll. Ta en promenad i området och njut av det idylliska och promenera Skärhamnsvandringen.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

6. Upplev konst på Nordiska akvarellmuseet

Nordiska akvarellmuseet i Bohuslän är ett enastående museum som hyllar akvarellkonst i en vacker kustmiljö. Museet stoltserar med en imponerande samling av samtida akvarellkonstverk från nordiska och internationella konstnärer.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

7. Titta in på sjöfartmuseet i Skärhamn

Sjöfartsmuseet i Skärhamn är en fascinerande institution som fokuserar på Bohusläns maritima arv. Museet erbjuder en omfattande samling av modeller, föremål och dokumentation som illustrerar regionens sjöfartshistoria.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

8. Inspireras av skulpurparken i Pilane

Pilane skulpturpark i Bohuslän är en imponerande utomhuskonstutställning. Parken erbjuder en fantastisk kombination av naturskön miljö och modern konst med över 50 skulpturer . Vi njöt bara genom att promenera genom parken och uppleva konstverken, som spänner över olika stilriktningar och material.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

9. Mys på pittoreska Klädesholmen

Klädesholmen är en pittoresk ö belägen i Bohuslän, Sverige. Ön är känd för sin traditionella sillproduktion och har en rik maritim historia. Här kan du njuta av charmiga fiskestugor, vackra kustvyer och smaka på färskt sill som tillagas enligt gamla recept. Fina badvikar för dig som vill bada och sola och kanske sova över på ett flytande hotell

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

10. lär dig mer på sillmuseet ”sillens hus”

Sillmuseet på Klädesholmen är en unik attraktion som hyllar sillens betydelse i regionen. Du kan utforska utställningar som visar sillfiskets historia, sillens förädlingsprocess och dess roll i det lokala samhället. Välkommen till Sillebua museum!

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

11. Åk färja till fina ön Åstol

Åstol är en charmig ö belägen i Bohuslän, Sverige. Den är en del av Tjörns kommun och kännetecknas av sin pittoreska skärgårdsmiljö. Ön är bilfri och erbjuder vackra promenadstigar, fiskehamnar och traditionella röda fiskestugor samt Åstols rökeri.

Kärringön i Bohuslän

12. Upplev idylliska Käringön utanför Orust

Käringön är en idyllisk ö utanför Orust i Bohuslän. Här kan man sola och bada, promenera i pittoreska gränder och hänga på mysiga restauranger i hamnen. Vi gjorde en härlig dagsutflykt med båt från Tuvesvik på Orust.

Orust i Bohuslän

13. Spana in magiska ön Orust

Orust är den fina pärlan i Bohusläns skärgård som lockar med sin skönhet. Med sina dramatiska klippor, glittrande hav och fridfulla vikar, är Orust en oas för själ och sinne. Här kan man utforska de pittoreska fiskebyarna, segla bland skärgårdens öar eller bara låta sig svepas med av naturens stillhet. Det är Orust!

Muralmålningar i Bohuslän

14. Se unika Muma muralmålningar på Orust i Bohuslän

MUMA Muralmålningar (Mural Modern Art) är ett konstprojekt som lyfter kvinnor på landsbygden på östra Orust. Med hjälp av väggmålningar på ladugårdsväggar berättas deras historier. Så läckert! Vi gjorde en runda och spanade in konstverken.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

15. Le dig runt i härliga Mollösund

Vilken pärla Mollösund är och bara att vara i miljön gör en lycklig. Det här var ett av Bohusläns största fiskelägen och med alla små trähus, mysiga gränder, hamnen, piren med kaféer och fiskrestauranger, ja det är idylliskt. Se Kyrkan, Sitt vid piren på Gallebergsudden och blicka ut i Västkusten, gå upp till fiskarhustrun på Klockareberget, missa inte ”Sigurd Olssons Speceri- och Diversehandel” där allt bara lämnades som det var förr.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

16. Coola ner i vackra Hälleviksstrand

Hälleviksstrand i Bohuslän är en idyllisk kustby som bjuder på en oemotståndlig charm. Med sin genuina fiskehamn, pittoreska badvikar och röda stugor vid vattnet är det en perfekt plats för avkoppling och njutning. Se Hälleviksstrands kyrka som tillhör en av de vackraste i Sverige.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

17. Gör en båttur till Gullholmen och Härmanö

Till charmiga Gullholmen åker du med färja från Tuvesvik på Orust. Gullholmen är pärlan i Bohusläns skärgården med sina charmiga fiskestugor och slingrande gränder. Härmanö tar du dig till om du vill fågelskådare eller vandra för här hittar du ett av Bohusläns största naturreservat.

Göra i Bohuslän

18. Beundra romantiska Skaftö

Skaftö, eller Skaftölandet som det kanske egentligen heter, är en charmig ö på västkusten. Vi hade lite otur med vädret när vi var här, och ändå slogs vi av hur mysigt och pittoreskt det är på dessa platser.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

19. Strosa i vackra Grundsund

Grundsund är en av de vackraste platserna i Sverige och det är svårt att sätta ord på det. Grundsund har allt som har med ordet idylliskt att göra, med havet, alla små fina trähus, gränder, färger, blommor. Det är inte konstigt att serien ”Saltön” spelades in här.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

20. Sug in det härliga Lysebäckskil

Lysekil, även känt som Lysebäckskil, är en pittoresk kuststad belägen vid Västkusten i Sverige. Den lockar besökare med sin charmiga hamn, färgglada trähus och fantastiska havsutsikt. Lysebäckskil har en rik maritim historia och är populärt för sina båtutflykter och seglingstävlingar. Staden har också ett aktivt fiskesamhälle och det är vanligt att se fiskare som återvänder med sin färska fångst. Tips är naturreservatet Stångehuvud, se vackra tvåmastade skonaren T/S Kvartsita i hamnen, Carl Wilhelmssons ateljé och mjölnaren Per Olssons kvarn, Fiskebäcks träkyrka får 1772.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

21. Gå kuststigen mellan Orust och Oslo

Den unika och vackra sträckan går från härliga Göteborg till Oslo är uppdelad på 42 etapper. Kuststigen kan liknas vid ”cinque terre” i Italien där skönhet står först.

Göra i Bohuslän

22. Ta dig runt i härliga Lysekil i Bohuslän

Vad kan man se och göra i Lysekil? Lysekil är som en pärla vid havet, med sin vackra kustlinje och sitt lugna, charmiga atmosfär. Här kan man njuta av solnedgångar över horisonten, ta promenader längs strandpromenaden och upptäcka den unika skönheten i denna lilla kuststad.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

23. Ta in atmosfären i gammelstan i Lysekil

Du ska inte vill missa Gamlestan, som är ortens äldsta stadsdel. Här kan du strosa på kullerstensgator, bland fina trähus och charmiga gränder. Stadsdelen utvecklades under sillperioden på 1500-talet. Husen som ligger här är från mitten av 1800-talet och framåt. På flera av husen hittar du små skyltar som berättar om husens och människornas historia.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

24. Utforska Lysekil med stadspromenader

Det finns fyra stadspromenader i Lysekil där du kan lära känna den mysiga staden lite djupare. De är märkta med egna etiketter eller färgmarkeringar. Ta en bara för att se något du annars skulle ha missat. Här kommer promenaderna

  • Barnpromenad med tipsfrågor, 1,9 km
  • Kulturpromenaden, 3,7 km
  • Granitpromenaden med frågor, 4 km
  • Långpromenaden, 5,5 km
Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

25. Imponeras av Lysekils kyrka

Kyrka i Lysekil ser kolossal ut på avstånd och den syns från alla håll runt hela stan. Lysekils kyrka, även känd som Sankt Nikolaikyrkan, är en medeltida stenkyrka som har anor från 1300-talet. Kyrkans arkitektur är imponerande och präglas av gotiska och romanska stildrag. Inuti kyrkan finns flera värdefulla konstverk och historiska föremål. Bland dessa finns en vacker altartavla från 1600-talet, en dopfunt i trä från 1200-talet samt en imponerande orgel som tillkom på 1800-talet.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

26. Ta bästa selfien i Lysekil på utsiktstornet

Mitt i stan finns ett utsiktstorn på flaggberget vid Lysekils kyrka där du har 360 panoramautsikt över Lysekil. På 1800-talet hade badortsläkaren Carl Curman pengar och inflytande i Lysekil och han ritade och uppförde utsiktstornet.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

27. Nakenbada dig på kallbadhuset i Lysekil

Havsbadsområdet i Lysekil är en historisk plats som berättar om en epok då societeten sökte sig till Lysekil för att njuta av hälsobringande kurbad. På mitten av 1800-talet grundades Havsbadet i Lysekil av läkaren John Gabriel Mollén och blev en populär destination för både inhemska och internationella besökare. Efter Molléns bortgång tog badläkaren Carl Curman över och fick då uppdraget att uppföra en ny badanläggning. På området uppfördes societetshus, havsbadspark, utomhusscen, kallbadhus och varmbadhus, och Lysekil blev en oerhört populär kurort.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

28. Spana in konstgalleriet Tint på västkusten

Galleri TINT är ett perfekt resmål för konstälskare. Det är en plats du inte får missa om du uppskattar konst. Speciellt under sommarmånaderna erbjuder galleriet en rad olika utställningar som är värda att utforska. Dessutom kan du köpa konstverk från det varierade sortimentet som finns tillgängligt från konstnärerna Pernilla Stappe och Ian Rusth. Deras verk var verkligen fantastiska!

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

29. Maritima dig i havets hus i Lysekil

Havets Hus fungerar som ett akvarium och marinbiologiskt center där du kan utforska havets fascinerande värld. Centret innehåller över 30 akvarier med en mängd olika havslevande djur och växter. Havets Hus är hem för Nordens största cylinderaquarium, kallat ”Havets Ström”. Detta imponerande akvarium är 7 meter djupt och innehåller över 2 miljoner liter vatten. Här kan du se stora fiskar som torsk, sej och ål simma runt i en naturlig havsmiljö.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

30. Njut av Stångehuvud naturreservat

Stångehuvud naturreservat är ett måste en gång i livet. Vilken underbar upplevelse att gå på dessa släta runda berghällarna, oavsett om man vill klättra och leka, eller kanske bara avnjuta en matsäck med vidunderlig utsikt. Graniten i området bildades för runt 920 miljoner år sedan, men under den andra halvan av 1800-talet höll området på att förstöras genom stenbrytning. Då oroades Calla Curman, gift med badläkaren Carl Curman, av förstörelsen och under åren 1916-1920 köpte hon in det mesta som fanns kvar av naturområdet. Tack vare henne kan vi idag njuta av den fantastiska miljön vid Stångehuvud.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

31. Boka en sälsafari på Bohuslän

I Lysekil kan du ge dig ut på en spännande sälsafari där du har chansen att få se knubbsälar i deras naturliga miljö. Det är en unik och minnesvärd upplevelse som ger dig närkontakt med havets vilda djurliv.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

32. Res tillbaka i tiden till ristningarna i Långevik

Det var under en tid då jobbmöjligheterna var knappa i Lysekil 1914 och omkringliggande områden som två 15-åriga killar vid namn Sven Hård och Just Malmström ristade in alla bilderna medan de drömde om Amerika. Deras drömmar om en bättre framtid fick dem att uttrycka sin längtan och fantisera om ett annat liv genom sina ristningar. Det finns gott om dem och de kom till Amerika till slut.

33. Uppdatera din historia på Backa hällristningar

Inom en kilometer sträcka finns det över 30 ristningar från bronsåldern (1700 – 500 före Kristus), som har fått namnet ”Via Sacra” (den heliga vägen). Denna imponerande samling av ristningar inkluderar solstativ (solmonterade på stativ), tvåhjuliga stridsvagnar, hästar och jordbruksredskap. Här hittar du den världskända och en av de största hällristningen som man kallar ”Skomakaren”. Är det en skomakare eller är det Tor?

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

34. Lyxa dig på Hafstens Resort & Camping

Hafsten Resort & Camping ligger naturskönt på västkusten och erbjuder camping, bad, naturupplevelser, äventyrliga aktiviteter och god mat. Vi har spenderat två härliga dagar här med vår husbil, och åker härifrån nöjda och med ny energi.

35. Bo i Glamping i Bohuslän

Glamping, en kombination av orden ”glamour” och ”camping”, är en form av lyxigt campingboende som erbjuder bekvämligheter och komfort utöver traditionell camping. Genom att erbjuda en mer lyxig och avkopplande campingupplevelse har glamping blivit ett populärt alternativ för både äventyrssökare och personer som vill ha en mer avslappnad semester i naturen.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

36. Spa med bastu och badtunna

Tänk vad bra man känner sig efter bara 3 timmar med bastu, havet, bastu igen och sen vedeldad badtunna och senare sitta i solen. Vilken hälsokur och vad ren man blir. Det här rekommenderas att hyra in sig på och en bra sak att göra i Bohuslän.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

37. Våga Flyingfox zipline i Bohuslän

Denna zipline är 900 meter lång, har 90 meters fallhöjd och en topphastighet på 90 km/h. Peter var riktigt nöjd och tyckte att det var ett superroligt äventyr! Våga prova Zipline!

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

38. Upplev världens största skalbankar

Skalbankarna i Uddevalla är en imponerande samling av delvis förvandlade skal från djur, vilket gör dem till en unik plats för fossilfynd. De är faktiskt världens största skalbankar och innehåller otaliga skal som är över 10 000 år gamla. Dessa fascinerande formationer har avslöjat en mängd olika djurarter, inklusive späckhuggare, vitval, knölval och till och med isbjörn. Upptäckterna på skalbankarna ger oss en inblick i det förflutna och den biologiska mångfalden som en gång fanns i området. Vandra ”Skalbanksslingan” eller ”Snäckskalstriangeln”, eller gå in i skalbanksmuseet.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

39. Cykla eller gå den fantastiska strandpromenaden i Uddevalla

Om du utgår från centrum och tar hela underbara sträckan med cykel eller att gå till Lindesnäs badplats, och du vill se och göra allt på vägen, ja då behöver du minst en heldag. På vägen hittar du fina badplatser som Skeppsvikens badplats, Bodele badplats och Lindesnäs badplats. konstverket ”Syrian Horse”. Denna fem meter höga järnhäst, som står på en höjd, är skapad av konstnären Mohannad Solaiman. Gustavsberg som är Sveriges äldsta badort med hela gården och badhuset i originalskick, och vandrings slingan ”Jorden runt”.

40. Njut av Gustafsberg – Sveriges äldsta badort

Detta pittoreska och charmiga resmål, med sina vackra trähus och förtrollande balkonger, kan stoltsera med att vara Sveriges äldsta badort med anor som sträcker sig tillbaka till 1700-talet. Gustafsberg fick sitt stora genombrott som bad- och kurort år 1804 när kronprins Gustav, son till Gustav IV Adolf och drottning Fredrika, tillfrisknade efter att ha tillbringat tid där. Detta framgångsrika tillfrisknande fick plötsligt alla att vilja besöka Gustafsberg.

För att möta den ökande efterfrågan byggdes två varmbadhus och många andra vackra byggnader för de förmögna gästerna. Dessa byggnader blev symboler för den blomstrande tiden för Gustafsberg som en exklusiv badort.

Gustafsberg är en välbevarad badortsmiljö med de vackra trävillorna. Vi hittade även badhuskällan, som ligger i ett litet grönt hus, där man – om dörren är öppen – fortfarande är välkommen att ”dricka brunn”. Nere vid vattnet hittar du dessutom Konditori Snäckan, där du kan avnjuta en lunch eller fika.

Göra i Bohuslän

41. Lär dig mer om Bohusläns museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett riktigt fint museum, som berättar om områdets kultur och historia. Här kan man bland annat lära sig mer om hur det är att leva vid havet, och att leva i ett gränsland.

Göra i Bohuslän

42. Göra i Bohuslän: Beskåda Tureborgen i Uddevalla

Tureborgen i Uddevalla är en spännande ruin av en borg som såg medeltida ut, men som byggdes vid sekelskiftet. Idag kan man upptäcka resterna av borgen och vandra i den omtilliggande vackra naturen.

Göra i Bohuslän

43. Inspireras av Uddevalla i hjärtat av Bohuslän

Vad kan man se och göra i Uddevalla? Denna västkuststad brukar kallas ”hjärtat i Bohuslän” och bjuder på allt från härliga naturupplevelser till äventyr och god mat. Här hittar du våra bästa tips på sevärdheter och upplevelser i Uddevalla med omnejd.

Göra i Bohuslän

44. Göra i Bohuslän: Besöka fina Kungshamn

Vad kan man se och göra i Kungshamn? Denna mysiga västkustpärla är kanske inte lika omtalad som grannen Smögen, men vi tyckte att detta var en utmärkt utgångspunkt för några fina dagar på västkusten. Här hittar du tips på sevärdheter, upplevelser och aktiviteter.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

45. Smarra glass på Kungsboden Kungshamn

På ena väggen står det att de har 70 sorters kulglass och på den andra väggen står det 60. När vi sedan googlar står det allt från 27 till ”över 50”. Strunt samma! Glassboden Kungshamn ligger i hamnen och det finns många sorters glass. Gott är det också!

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

46. Se de idylliska fiskebodarna vid fisketånget

En kort promenad från Tångens badplats och i närheten av ställplatsen i Kungshamn sträcker sig en rad charmiga sjöbodar ut. Dessa pittoreska byggnader tillhör området Fisketången och utgör en av de mest genuina och idylliska platserna i Kungshamn. Att strosa runt här är verkligen en mysig upplevelse! Under vår utforskning stötte vi också på en båt med namnet ”Helena”, vilket sammanföll med namnet på en av oss. Såklart var vi tvungna att föreviga detta ögonblick!

47. Sola och bada vid Tångens badplats

Tångens badplats i Kungshamn är en pittoresk strand med kristallklart vatten och mjuk sand. Omgiven av vacker natur och klippor erbjuder den en perfekt plats för avkoppling och solbad. Med sina faciliteter och närhet till charmiga sjöbodar är det en idealisk destination för en dag vid havet.

48. Gör en båttur till Hållö

Om du längtar efter en utflykt från Kungshamn, kan du hoppa ombord på HållöExpressen och ta dig till den avlägsna ön Hållö, som vilar långt ute i kustbandet. Där kan du utforska Hållö fyr och fyrhuset, som under sommarmånaderna huserar utställningar om öns fascinerande geologi, natur och historia.

Huvudanledningen till att besöka Hållö är för att njuta av en underbar naturupplevelse, kanske till och med med möjlighet till sol och bad vid den berömda ”Marmorbassängen”. Vid vandrarhemmet ”Utpost Hållö” kan du också njuta av ett café under sommarmånaderna som erbjuder läckra räkmackor, våfflor och glass.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

49. Låt barnen springa vilda i Nordens ark

Nordens Ark är en naturskönt belägen djurpark som sträcker sig över 383 hektar vid Kärradalens sluttningar. Här kan besökare uppleva en imponerande samling hotade och utrotningshotade djurarter från hela världen. Genom sitt bevarandearbete och utbildningsprogram bidrar Nordens Ark till att skydda och bevara den biologiska mångfalden för kommande generationer.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

50. Smaka av Smögen i Bohuslän

Vad kan man se och göra på Smögen? Denna härliga västkuststad är verkligen skaldjurens mecka. Dessutom kan du uppleva vacker natur och spännande båtturer. Här hittar du våra bästa tips på sevärdheter och aktiviteter på Smögen med omnejd.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

51. Ta en panoramaSelfie vid den coola smögenbron

Smögenbron är en välkänd symbol för Smögen, en populär kuststad belägen på Västkusten i Sverige. Bron sträcker sig över Smögenbådan och förbinder fastlandet med ön Smögen. Byggd 1999 är Smögenbron en imponerande konstruktion med en längd på cirka 625 meter och en höjd på 26 meter. Den är en kombinerad gång- och cykelbro som ger besökare och lokalbefolkning en fantastisk utsikt över det omgivande havet och Smögenbukten.

Smögenbron är inte bara en transportled utan även en populär turistattraktion. Under sommarmånaderna lockar den tusentals besökare som promenerar över bron för att njuta av den spektakulära panoramautsikten och uppleva den unika atmosfären i Smögen.

52. Njut av vistelsen på Smögenbryggan

Smögenbryggan är den mest ikoniska platsen på Smögen och har sannolikt fångat din uppmärksamhet genom fotografier, oavsett om du har besökt Smögen eller inte. Det är särskilt populärt att fotografera den innersta delen av bryggan, där de färgglada sjöbodarna vackert kontrasterar mot de majestätiska klipporna i bakgrunden. Denna pittoreska vy utgör en enastående och minnesvärd bild av Smögen.

53. Shoppa marint på Smögen

Var och varannan sjöbod har öppna dörrar, med produkter både inomhus och ute på gatan. Smögens butiker erbjuder ett brett utbud av kläder, där många plagg har en tydlig marin stil. Du hittar exempelvis kläder med blå och vita ränder eller mönster med fiskar, som ger en känsla av hav och sjöliv. Dessutom finns det gott om vackra sommarklänningar med lätta och böljande silhuetter.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

54. Ät allt det goda från havet på Göstas fisk & skaldjur

den mest kända är nog Göstas Fisk & Skaldjur. I butiken hittar du fisk, ostron och skaldjur, men också delikatesser och tillbehör. Du kan njuta av godsakerna på plats, genom att slå dig ner på Göstas fiskekrog. Här kan du beställa sånt som löjromstoast, Moules marinières, Göstas fisk- och skaldjursgryta eller smörstekt torskrygg.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

55. Mumsa i dig Moules frites på Musselbaren

Restaurangen heter ”Musselbaren & Klevens tre kök”, och ligger tillsammans med Pizzabistron, Lilla Kök och Møllers Smørrebrød. Vi beställde varsin Moules Frites, som serverades med pommes frites i tidningspapper, majonnäs och en liten papperspåse med små brödbitar. Grymt gott, bra service och fantastisk miljö. Kan det bli bättre?

56. Testa öl från Smögen

Under vårt besök på Musselbaren passade vi på att njuta av varsin lokal öl. Vi valde Snipa, en Indian Pale Ale från Smögenbryggar’n, samt Klockren Pilsner som bryggts i samarbete mellan Musselbaren och Smögenbryggar’n. Båda ölsorterna imponerade med sin goda smak och kvalitet, vilket förhöjde vår upplevelse på Musselbaren ännu mer.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

57. Gå upp i utsikten från Smögens Lotsutkik

Fram till 1969 tjänade Smögens lotsutkik som en viktig plats för lotsning. Sedan 1997 har byggnaden blivit ett historiskt byggnadsminne och är definitivt värd ett besök. Lotsutkiken bär på en rik historia och erbjuder en fascinerande inblick i det maritima arvet på Smögen. Ta dig tid att utforska denna välbevarade struktur och upplev atmosfären av dess betydelse för sjöfarten i området.

58. Åk med på en tur med M/S Soten

M/S Soten är en traditionsrik och välkänd båt på Västkusten. Den har funnits sedan 1938 och är ett av de äldsta fartygen som fortfarande trafikerar dessa vatten. Den tar passagerare med på en trevlig båttur genom den spektakulära skärgården med sina klippor, stränder och pittoreska fiskebyar. Åk med längs kusten och de små kanalerna i en fantastisk miljö.

59. Var lite vild i snabbgående ribbåt

SFör de äventyrliga och fartälskande finns möjligheten att delta i en spännande tur med en ribbåt. Vi själva hade inte tillfälle att prova det här, men har tidigare haft möjligheten i Norge och det var otroligt roligt! Ribbåten, en imponerande Ring Powercraft 11.3, kan nå en maxhastighet på cirka 70 knop och tar passagerarna med på en adrenalinfylld åktur. En tur med ribbåten varar vanligtvis runt 20 minuter och ger en intensiv och minnesvärd upplevelse av fart och fläkt.

Göra i Bohuslän

60. Vandra i klippornas rike i Ramsvikslandet

Ramsvikslandet är ett naturreservat på västkusten som fått smeknamnet ”Klippornas rike”. Och nog är det ett rike fyllt av klippor alltid! Ramsvikslandet är känt för sina dramatiska klippor och vackra stränder. Den klippiga kustlinjen erbjuder en imponerande utsikt över havet och är ett populärt resmål för vandrare och naturälskare.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

61. Ta dig till kung Tryggves grav

Den isländske författaren Snorre Sturlasson skrev på 1200-talet ner berättelsen om Kung Tryggves död, varför vi vet hur det kan ha gått till.

Både Tryggve och hans kusin, Kung Gudröd i grannriket Vestfold, hade fått sina fäder mördade av Erik Blodyx. År 963 sände Gudröd bud till Tryggve och frågade om de skulle dra på vikingatåg tillsammans. Gudröd hade dock helt andra planer. När Tryggve kom till mötesplatsen var ett bakhåll planerat, och Tryggve dödades av Gudröds män. Enligt sägnen begravdes han därefter i röset på Tryggö. Inte långt därefter födde hans fru Astrid en son – Olav Tryggvason – som blev en legendarisk kung över hela Norge.

Göra i Bohuslän

62. Göra i Bohuslän: Semestra i skärgårdsidyllen Hunnebostrand

Vad kan man se och göra i Hunnebostrand? Denna härliga skärgårdsidyll bjuder på dramatisk natur, pittoreska vyer och en och annan överraskning. Här hittar du våra bästa tips på sevärdheter och upplevelser i Hunnebostrand med omnejd.

63. Strosa i Hunnebostrands hamn

När man tar en promenad i hamnen möts man av ett varierat utbud av butiker som erbjuder allt från färska fisk- och skaldjursprodukter till trendiga kläder och accessoarer. Det finns också gott om restauranger och caféer där man kan njuta av mat och dryck medan man beundrar hamnens atmosfär. Dessutom pryds hamnområdet av skyltar som berättar om ortens rika historia, som en viktig fiskeplats och betydelsefull plats inom stenindustrin.

65. Ta dig runt på mysiga St Görans ö

St Görans ö är en vacker ö belägen utanför Hunnebostrand i Bohuslän, Sverige. Ön erbjuder fantastisk natur och en lugn atmosfär för besökare att njuta av. Här finns pittoreska stigar att utforska, med panoramautsikt över det omgivande havet och kustlandskapet.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

66. Följ fantastiska konstslingan ”Udden Skulptur”

I det gamla stenbrottet, precis intill havet på Norra kajen, kan du spana in konstutställningen ”Udden skulptur”. Vissa verk finns att beskåda året runt, samtidigt som man varje sommar presenterar en ny utställning med nya skulpturer. När vi var här, sommaren 2022, visades den tolfte upplagan av Udden skulptur. Om du går uppåt vid Nålens skulptur så kommer du högst upp på berget med den bästa utsikten och det är även en del av konstutställningen.

67. Frossa en måltid på Bella Gästis i Bohuslän

Vi valde att äta lunch på Bella Gästis med vy över havet och efter lång tid på västkusten, med mycket fisk och skaldjur, varierade vi med en pizza med räkor. Det går inte att hålla sig borta från skaldjuren. Vi gillade den innovativa utformningen på menyn, som kom i form av en tidning, som förutom meny innehöll artiklar och quiz.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

68. Klättra i Hunneboklyftan


Namnet kan vara något förvirrande, men oavsett om det kallas klyfta, klåvor, klovor eller klövor är det samma naturfenomen som avses. På denna plats kan man uppleva imponerande och dramatiska klyftor som bildats genom vittringsprocesser i den robusta bohusgraniten. Naturen bjuder på en spektakulär syn när de djupa formationerna framträder och skapar en fascinerande atmosfär. Denna geologiska historia och landskapets skönhet gör det till en unik saga att utforska och beundra.

69. Boka guidad tur i stenhuggerimuseet

Stenhuggerimuseet i Hunnebostrand är en spännande attraktion som ger dig en inblick i områdets stolta stenhuggartradition. Museet visar historiska verktyg, utställningar och fotografier som berättar om yrket och dess betydelse för regionen. Det är en unik möjlighet att lära sig om stenhuggarnas skicklighet och utforska deras kulturella arv.

Göra i Bohuslän med FREEDOMtravel.se

70. Gå en guidad tur på Smögen whiskey

Smögen Whisky produceras i Hunnebostrand och under de mest intensiva sommarveckorna arrangeras guidade turer några gånger per vecka. För 100 kronor per person (2022) får man under en timme hänga med på guidning i produktionslokalerna. Grundaren själv, Pär Caldenby, berättade engagerat och förklarade på ett väldigt begripligt sätt. Boka på!

71. Besök Bovallsstrand i Bohuslän

Bovallstrand är ett charmigt kustsamhälle som ligger några kilometer norr om Hunnebostrand. Med sina historiska rötter som sträcker sig tillbaka till 1500-talet har orten en rik historia att utforska. I århundraden har fiske, särskilt av skarpsill, varit en viktig näring i området. Dessutom har Bovallstrand fungerat som en betydelsefull hamn för utskeppning av granit, vilket har präglat samhällets utveckling och kultur. Du kan njuta av den lugna atmosfären, beundra den vackra kustlinjen och upptäcka spåren av dess historiska betydelse.