Meny Stäng

Carlstens fästning på Marstrand – en spännande sevärdhet

Annons

Carlstens fästning på Marstrand är en spännande sevärdhet, som bjuder på fascinerande historiska miljöer och fängslande berättelser. Fästningen har intagits två gånger, och här har kända fångar suttit inspärrade, såsom den omtalade Lasse-Maja.

Carlstens fästning på Marstrand

Carlstens fästning är den största sevärdheten på Marstrand, och är väl värd ett besök. Trots häftigt regn hade vi en riktigt fin dag här.

Carlstens fästning på Marstrand

Carlstens fästning ligger på Marstrandsön i Marstrand, strax nordväst om Göteborg.

Att besöka Carlstens fästning på Marstrand

För att besöka Carlstens fästning kan du köra till Marstrand och parkera på den del av orten som ligger på Koön. Det finns en stor parkering nära färjeläget, där du kan ställa bil eller husbil mot betalning.

Sedan är det bara att ta den lilla färjan till Marstrandsön, där fästningen ligger. Biljett till färjan köps i ett litet biljettkontor i färjeläget.

Färja till Marstrandsön och Carlstens fästning på Marstrand

Därefter kan du promenera genom den charmiga Marstrandsön, för att komma till fästningen. Ett besök här är mycket intressant. Du kan ströva runt på egen hand, eller följa med på en allmän guidad tur, vilket ingår i biljettpriset.

Pittoreska Marstrand

Till att börja med är det fantastiskt charmigt att uppleva det pittoreska Marstrand. I hamnen ligger massor av fina båtar, och här kan du också spana in en av de tidigare färjorna (Hamnfärjan II) som byggdes 1948 och användes fram till 1958.

När Kungälvs kommun ville skrota färjan bilades föreningen ”Färjans Vänner”, som köpte färjan och renoverade den. Idag kan den k-märkta färjan hyras för fester och olika evenemang.

Hamnfärjan II

Bebyggelsen på Marstrandsön är också otroligt charmig. Här ligger färgglada trähus fyllda av snickarglädje, och du hittar gott om mysiga restauranger och caféer.

Carlstens fästning tog 200 år att bygga

Marstrandsön har ett strategiskt läge och när Bohuslän blev svenskt, vid freden i Roskilde 1658, beslutade kung Karl X Gustav att en fästning skulle byggas. Man fortsatte sedan att utveckla och bygga på fästningen ända fram till år 1860, då fästningen ansågs färdig. Bygget pågick alltså under mer än 200 år.

Fästningen var på sin tid hårt bestyckad med kanoner, och eldkraften ansågs mycket kraftfull. På fästningen fanns många soldater, men dessutom bemannades området av många civila, såsom smeder, murare, stenhuggare och bagare. När det inte var krig pågick ju vardagslivet här.

Vill du få vårt nyhetsbrev?
Fästningskyrka
I fästningen finns till och med en fästningskyrka

Carlstens fästning som fängelse – och berättelsen om Mätta Fock

Carlstens fästning fungerade under lång tid som fängelse, och det verkar inte ha varit roligt att sitta här. Majoriteten av fångarna var så kallade ”arbetsfångar”, som var dömda till ”marstrandsarbete”, vilket innebar att de fungerade som arbetskraft vid bygget av fästningen.

Fängelse i Carlstens fästning på Marstrand

Det fanns också ”statsfångar” och ”bekännelsefångar”, och vi berördes bland annat av ödet för den kvinnliga bekännelsefången Mätta Fock. Mättas man och två av hennes barn dog inom loppet av en kort tidsperiod, och hon misstänktes för giftmord. Trots att hon nekade dömdes hon till ”bekännelse” och placerades år 1805 på Carlstens fästning, där hon tvingades sitta sysslolös under 16 månader.

Senare lindrades straffet genom att Mätta fick lov att handarbeta, och hon broderade då ett långt klagobrev. Mätta frikändes aldrig för dödsfallen, och hennes liv avslutades med att hon först fick sin högra hand avhuggen. Därefter höggs huvudet av, och slutligen brändes kroppen på bål.

Kända fångar på Carlstens fästning – Lasse-Maja och Carl Fredrik Lilja

Den allra mest kända fången som suttit på Carlstens fästning är ”Lasse-Maja”, eller Lars Larsson Molin som han egentligen hette. Denna man företog under sitt liv många stöldturnéer, och kom på att han lättare kunde smälta in eller undkomma genom att klä ut sig till kvinna, varför han fick namnet ”Lasse-Maja”.

År 1813 sattes Lasse-Maja på Carlsten, där han snart blev utnämnd till officerskock. Under åren i kvinnokläder hade han nämligen lärt sig att laga mat. Lasse-Maja rymde en gång, men blev återförd till fästningen.

Efter drygt 25 år som fånge blev han frigiven, och då hade han hunnit skriva en bok om sitt liv. Resten av livet, som fri man, ägande han sig bland annat åt att, iklädd kvinnokläder, föreläsa om sina öden och äventyr.

En annan tjuv som blev känd på grund av att han gav ut sina memoarer var Carl Fredrik Lilja. Lilja levde laglydigt i början av sitt liv, men när frun klagade på fattigdom började han göra småstölder och med tiden blev det stora inbrott – i Skånska Privatbanken, Riddarhuset i Stockholm och Ränteriet på Västerås slott.

Lilja fängslades först i Västerås, men lyckades efter tre månaders idogt arbete gräva sig ut ur cellen. Senare satt han fången på både Carlstens fästning och Kronan i Göteborg, men slutligen blev också han en fri man.

Galge på Carlstens fästning på Marstrand
Vissa fångar hamnade i galgen, och andra frigavs slutligen

Carlstens fästning erövrades två gånger

Carlstens fästning har blivit erövrad två gånger, och både gångerna var det danskarna som låg bakom, men även norska soldater och befäl medverkade.

Gyldenlöwes belägring inleddes den 20 juni 1677, då 5000 man slog läger på Koön. Efter hårda strider tvingades svenskarna kapitulera och fästningen förblev dansk fram till freden 1679.

Tordenskjolds belägring inleddes i april år 1719, då den dansk-norske amiralen anlände med sin flotta. Tordenskjöld använde psykologisk krigsföring, och genom att låtsas att hans truppstyrkor var större än vad de var fick han svenskarna att kapitulera. Den svenske kommendanten på Carlsten, överste-löjtnant Dankwart, avrättades för detta, och vid freden i Fredriksborg 1720 återlämnades Marstrand till Sverige.

Upp till toppen på fästningen för härlig utsikt

När du besöker Carlstens fästning ska du inte missa att gå upp till toppen, där man har en härlig utsikt både över fästningen och över Marstrand.

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Det är möjligt att övernatta på fästningen, i Carlstens soldathotell. Hotell finns också i själva Marstrand.

Om du kommer med husbil hittar du en camping på Koön i Marstrand (Marstrands familjecamping) samt en ställplats utan service på Koön (Mjölkekilsgatan 20). Vi valde istället en parkering vid den första bron, precis innan man kör ut på öarna mot Marstrand. Här står man fint med utsikt över vattnet, men man får vara beredd att höra ljudet från bilarna som kör förbi.

Ställplats

Video från Carlstens fästning

Mer att se och göra i närheten Bohuslän

I närheten av Carlstens fästning och Marstrand finns förstås annat att se och uppleva. Du kan till exempel göra utflykter till Åstol och Stora Dyrön eller besöka Tjörn. Om du gillar fästningar ska du inte missa Bohus fästning i Kungälv. Dessutom kan du förstås besöka Göteborg och härliga Göteborgs skärgård.

Alla våra bästa tips om semester i Bohuslän

Har du besökt Carlstens fästning?

Har du besökt Carlstens fästning på Marstrand? Gillar du den här typen av historiska sevärdheter?

Fakta om Carlstens fästning i Marstrand

 • Ort: Marstrand
 • Kommun: Kungälvs kommun
 • Län: Västra Götalands län
 • Landskap: Bohuslän
 • Uppförande: 1658–1860
 • Material: Granit och tegel
 • Läs mer: Du hittar mer informations om fästningen på sevärdhetens webbplats.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Fästningen håller öppet året runt, men öppettiderna varierar. Under juni – augusti håller fästningen öppet dagligen, från 10:30 eller 11:00. Resten av året är fästningen öppen lördag – söndag, om vädret tillåter. Gruppbesök kan också bokas andra tider.
 • Pris: Vuxna betalar 100 kr/person. Barn 6-15 år betalar 50 kr/person. Barn 0-5 år har gratis inträde. (2022) Observera att inträdespriserna är högre under Fästningsspelen. Färjan kostar för vuxna 40 kronor/person tur och retur, och för barn 7-19 år 30 kronor/person tur och retur.
 • Guidade turer: Guidad tur ingår i entrépriset, på de tider som anges. Det är också möjligt att boka guidade turer för grupper på andra tider, mot avgift.
 • Matservering: Carlstens våffelcafé håller öppet på sommarsäsongen.
 • Butik: Den finns en liten butik som säljer souvenirer och liknande.
 • Övernattning: Du kan övernatta på Carlstens Soldathotell, allt från enbäddsrum till åttabäddsrum i Kommendanthuset och Donjonen. 
 • Konferens: Konferens kan bokas i fästningen året om, och tar allt från 20-200 personer.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev