Meny Stäng

Bohus fästning – borgen som klarat 14 belägringar

Bohus fästning har försvarats av norrmän, danskar och svenskar och sammanlagt utsatts för 14 belägringar – ett nordiskt rekord. Idag kan man komma hit för att ströva runt i ruinen, föreställa sig historiens dramatiska strider och kanske andas ut för att man inte behöver stanna i någon av fängelsehålorna.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Bohus fästning

Det är väldigt mycket nordisk historia som utspelat sig just här, vid Bohus fästning. På vår husbilsresa längs Trollhätte kanal och Göta älv kändes fästningen som ett självklart stopp.

Bohus fästning, Foto: Amplify Photo / Markus Holm

Bohus fästning ligger vid Göta älv, i den sydöstra delen av Kungälv, cirka två mil norr om Göteborg.

På vägen mot Bohus fästning: Lilla Edet

På vägen från Trollhättan till Bohus fästning följde vi Trollhätte kanal och Göta älv till Lilla Edet, där den sjätte och sista slussen i kanalsystemet finns. Liksom de tidigare slussarna är det här förstås en sluss som kan ta emot enormt stora båtar.

Slussen i Lilla Edet

Sveriges äldsta sluss

I Lilla Edet finns också Sveriges äldsta sluss, som inte längre är i bruk. Bygget av slussen påbörjades på 1580-talet och slussen stod klar år 1607, som Sveriges första sluss. I närheten finns också en minnessten till minne av 47 soldater, från Västgöta-Dals regemente som drunknade efter att ha släckt den stora branden i Lilla Edet i augusti 1830.

Att besöka Bohus fästning

Efter besöket i Lilla Edet fortsatte vi söderut till Bohus fästning, en bilresa på ungefär en halvtimme. Vi hade inte tur med vädret, men det finns ju inget dåligt väder bara dåliga kläder … eller hur var det nu? Vi drog på oss regnkläder och promenerade upp till fästningen i spöregn.

Att besöka Bohus fästning

Besöket kostar 100 kronor/vuxen och borgen visade sig vara större än vi först trodde. Man går från den ena gården till den andra, och ideligen uppenbarar sig nya trappor, tornrum, källare och utställningar. I vanliga fall (när det inte ösregnar) verkar det också finnas gott om utomhusaktiviteter för barn.

Bohus fästning

Bohus fästning – vid Norges sydligaste gräns

Området runt Göta Älvs mynnig är ett gammalt nordiskt gränsland, där Norge, Danmark och Sverige en gång möttes. Den gamla norska staden Kungahälla var Norges sydligaste utpost.

I början av 1300-talet utbröt en maktkamp mellan Sveriges kung Birger och hans bröder, hertigarna Erik och Valdemar. Erik var gift med den norska prinsessan Ingeborg, och hade därför starka band till Norge. Genom giftermålet hade han fått tillgång till borgen Ragnhildsholmen, som låg på en ö mittemot Kungahälla.

Bohus fästning

Erik och Valdemar kontrollerade snart stora delar av Västsverige, och konflikterna ledde till historiska händelser som ”Håtunaleken” och ”Nyköpings gästabud” i Nyköpingshus. Ingen av kungarna ville att Erik och Valdemar skulle få för mycket makt och den norske kungen Håkon V Magnusson försökte dra tillbaka Ragnhildsholmens borg. När Erik vägrade inleddes en belägring av borgen.

Enligt den svenska Erikskrönikan var det greve Jacob Nielsen som 1308 uppmanade Norges kung att bygga en befästning på den höga klippan där Göta Älv delar sig. Nu tog Bohus över funktionen som Norges sydligaste utpost.

WIFI.se
Bohus fästning

Den ”Bahusiska smällen”

Bohus fästning har varit med om många belägringar, men den mest omtalade måste vara den som kallas den ”Bahusiska smällen”. År 1566 intog svenskarna fästningen, och det gick så bra att de till och med hann hissa den svenska flaggan på Röde Torn. Då valde en av norrmännen att offra sitt liv och kröp ner med krut under tornet. Svenskarna dog direkt och belägringen var ett misslyckande.

Bohus fästning blev svensk

Vid Roskildefreden 1658 blev Bohuslän svenskt, och därmed tillföll Bohus fästning Sverige. Det betydde dock inte att lugna tider väntade. Den värsta belägringen någonsin skedde sommaren 1678, då 15 000 danskar och norrmänn utsatte 800 svenska och finska försvarare för massiva attacker under två månaders tid.

I sista stund anlände svensk förstärkning och fienden fick ge upp. Fästningen var nu till stor del förstörd, och den byggdes upp utan att återfå sin forna glans. Den användes senare mestadels som fängelse, men man insåg att en obevakad fästning kunde ställa till mer skada än nytta och år 1789 beslutades att fästningen skulle raseras.

Bohus fästning

Fängelse med mörka fängelsehålor

Förutom att Bohus fästning haft en viktig roll för försvaret har byggnaden också under nästan 500 års tid fungerat som fängelse. Här kunde fångar under långa tider hamna i mörka fängelsehålor helt utan dagsljus. Andra bestraffningar kunde inkludera skam- eller kroppsstraff, eller rent av dödsstraff.

Bohus fästning

Hur hamnade jag (Helena) i den där skampålen? Det vet jag inte riktigt, men som tur var fick jag komma loss efter en stund och kunde kika vidare på fästningen.

Bohus fästning

Om man tycker att det är intressant att fördjupa sig i olika gamla hemska bestraffningsmetoder kan man stå en stund och läsa de olika beskrivningarna. Man kan också kika ner i en av fängelsehålorna, och känna sig väldigt tacksam för sin frihet när man går därifrån.

En av de som satt fängslade på Bohus fästning var prästen Thomas Leopold, som satt fången i totalt 43 år (varav 32 i fästningen) på grund av sin tro. Han vägrade göra avbön och dog på fästningen, vid en ålder av 77 år. Hans cell finns fortfarande kvar och kan besökas.

Aktiviteter i fästningen

Inne på fästningens område finns en liten damm, som man kan ta sig över genom att dra sig själv över med en liten linfärja. På grund av regnet var det inte alltför mycket folk på fästningen, men färjan var ändå populär.

Linfärja vid Bohus fästning

Vi såg också att det finns en hel del andra aktiviteter, som hoppborgar, hästskokastning och pilbåge. Säkert populärt när det är mindre blött!

Hoppborg vid Bohus fästning

Se mer i närheten

Från Bohus fästning är det inte långt till Göteborg, som förstås har mycket att bjuda på. Du kan också ta dig ut till fina västkusten, eller kanske norrut till Trollhättan och Vänersborg.

Alla våra bästa tips om semester i Bohuslän

Har du varit i Bohus fästning?

Har du varit vid Bohus fästning? Hur var din upplevelse?

Fakta om Bohus fästning

 • Ort: Kungälv
 • Län: Västra Götalands län
 • Landskap: Bohuslän
 • Byggår: 1308
 • Material: Trä, granit och tegel
 • I bruk som fästning: 1308-1786
 • Kontrollerad av: Norge, därefter Danmark/Norge och därefter Sverige
 • Förvaltare: Statens Fastighetsverk
 • Läs mer: Du hittar mer info på fästningens webbsida.

Öppettider

Följande öppettider gäller för 2020, med reservation för ändringar. För aktuella uppgifter se fästningens webbsida.

 • 20 juni – 23 augusti: Alla dagar 10-18
 • 24 augusti – 11 september: Alla dagar 10-17
 • 12 september – 25 oktober: Lördagar och söndagar 11-16

Priser

Följande priser gäller för 2020, med reservation för ändringar. För aktuella uppgifter se fästningens webbsida.

 • Vuxna (från 18 år): 100 kronor
 • Barn 5-17 år: 50 kronor
 • Barn 0-5 år: Gratis
 • Ledsagare/assistenter: Fritt inträde
 • Gothenburg Pass: Fritt inträde

Service och praktisk info

 • Info och butik: Vid biljettkontoret finns broschyrer samt liten butik med souvenirer.
 • Toaletter: Toaletter finns.
 • Matservering: Vid fint väder mellan 2o juni och 23 augusti grillas hamburgare på borggården. Annars finns restauranger i närområdet, utanför fästningen.

Visningar och aktiviteter

 • Guidningar: Skolguidningar och gruppguidningar kan bokas i förväg mot kostnad.
 • Vigsel: Det går att ordna vigsel på Bohus fästning.
 • Barnkalas: Man kan ordna barnkalas på fästningen.
 • Evenemang: Olika evenemang anordnas, såsom till exempel opera, midsommarfirande, medeltidsdagar etc.

Tillgänglighet

 • Allmänt: Fästningen är från början byggd för att vara extremt svår att ta sig in i. Ambitioner finns för att öka tillgängligheten, men det finns fortfarande många ställen som är svårtillgängliga med till exempel rullstol.
 • Hiss: En hiss finns så att personer med rullstol eller barnvagn kan ta sig mellan fästningens olika nivåer.
 • Mer info: Du hittar detaljerad information om tillgänglighet i tillgänglighetsdatabasen.

Hitta till Bohus fästning

 • Bil: Kör E6:an eller E45:an, ta avmot Kungälv och följ skyltar mot ”Bohus fästning”.
 • Parkering: En mindre parkeringsplats finns strax intill Bohus fästning. Vid evenemang hänvisas till pendelparkeringen vid Båthamnen samt till Eriksdal på den södra sidan om fästningen.
 • Kollektivtrafik: Sök förbindelser och avgångstider via Västtrafik.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev