Meny Stäng

Kungsklyftan i Fjällbacka – Vargklämman i Ronja Rövardotter

Annons

Kungsklyftan i Fjällbacka är en dramatisk klyfta i Vetteberget, som fått sitt namn efter ett besök av kung Oscar II. Klyftan är dessutom känd från Ronja Rövardotter-filmen, medan Fjällbacka i sig blivit känt genom Camilla Läckbergs serie om Fjällbackamorden.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kungsklyftan i Fjällbacka

Kungsklyftan i Fjällbacka är definitivt värd ett besök. Vi rullade hit med husbilen, parkerade på en vanlig parkeringsplats, och gav oss av på upptäcksfärd.

Kungsklyftan i Fjällbacka

Kungsklyftan ligger i Vetteberget i centrala Fjällbacka, och nås via trappor från Ingrid Bergmans Torg. Fjällbacka ligger i Tanums kommun i Bohuslän.

Kungsklyftan i Fjällbacka – och kung Oscar II

År 1887 fick klyftan i Fjällbacka besök av självaste kung Oscar II, som lät uppföra sin namnteckning på en bergvägg. Efter detta bytte klyftan namn, från Ramneklovan till Kungsklyftan.

Kungsklyftan i Fjällbacka - Oscar II

Kungsklyftan i Fjällbacka – och Ronja Rövardotter

Kungsklyftan i Fjällbacka har besökts av fler kändisar än kung Oscar II. Här spelade man också in vissa scener i filmen om Ronja Rövardotter. Kungsklyftan är nämligen den plats som i filmen kallas ”Vargklämman”. Platsen ska dock inte blandas ihop med ”Helvetesgapet”, som har spelats in på en annan plats.

Kungsklyftan i Fjällbacka

Att besöka Kungsklyftan i Fjällbacka

För att besöka Kungsklyftan i Fjällbacka kan man ta sig ner till ortens centrala delar, vid vattnet. Här finns en tydlig port som leder till trappor upp mot berget. En liten varning finns också på plats – på flera språk – så man vet att man promenerar på egen risk bland klippor och stenar.

Ingång till Kungsklyftan i Fjällbacka

Längs vägen kan man stanna till då och då, för en fin utsikt. Visserligen anar man att vyerna kommer bli ännu bättre högre upp, men det är ändå svårt att motstå frestelsen att ta upp kameran då och då.

Utsikt från Kungsklyftan i Fjällbacka

Sedan kommer man upp till den dramatiska klyftan. Nog är det fascinerande att naturen har skapat detta! Klyftan är hög och smal, och högt ovanför huvudet ligger de stora inkämda klippblocken fastkilade. Detta är en plats som bjuder på en speciell upplevelse!

Utsikt från toppen av Vetteberget

När man passerat genom Kungsklyftan i Fjällbacka kan man med fördel fortsätta upp till toppen på Vetteberget, via ett antal bastanta trätrappor. Här uppe har man fantastisk utsikt över Fjällbacka och den omgivande övärlden.

Utsikt från toppen av Kungsklyftan i Fjällbacka

Om man vill kan man vandra ”Vettebergsleden” som är 4 kilometer lång och en del av den betydligt längre Kuststigen Bohuslän.

Utsikt från toppen av Kungsklyftan i Fjällbacka

Det var både mulet och regnigt när vi var här, och ändå bjöd Vettebergets topp på en fin upplevelse.

WIFI.se
Utsikt från toppen av Kungsklyftan i Fjällbacka

Mer att se och göra i charmiga Fjällbacka

Fjällbacka är en otroligt charmig liten ort, fylld av restauranger och caféer. Vi hade vägarna förbi en regnig dag under lågsäsong, men vi är säkra på att uteserveringarna är fulla med turister under soliga sommardagar. Under höst och vinter är man välkommen inomhus på restaurang Bryggan.

Bryggan restaurang

Fjällbacka har ju också blivit känt för Fjällbackaserien av deckardrottningen Camilla Läckberg. Den som vill kan följa med på en guidad tur, då man möter mordplatser, karaktärer och händelser från romanerna.

Bohuslän kust

Även Ingrid Bergman brukade på sin tid vistas i Fjällbacka. Den lilla orten har alltså flera kopplingar till filmens värld!

Fjällbacka

Den som vill kan ge sig ut på olika båtturer i skärgården runt Fjällbacka.

Bohuslän kust

Dessutom finns möjlighet till vandring i fina naturområden. Du kan exempelvis uppleva naturreservatet på Hjärterön eller Veddö naturreservat, som ligger på en halvö några kilometer norr om Fjällbacka.

Söta små trähus

Om du gillar forntida historia kan vi också rekommendera ett litet stopp vid domarringen i Åbrott. Denna stora och välgjorda stencirkel är en grav från ädre järnåldern, med cirka 2000 år på nacken. Fascinerande tyckte vi!

Var kan man bo eller stanna med husbilen?

Vi planerade först att stanna i Fjällbacka med husbilen, men den ställplats nära havet som vi hittade i appen CamperContact verkade vara stängd, tillfälligt eller permenent. Andra alternativ är Fjällbacka camping eller eventuellt en ställplats/parkering på Tanumsvägen. För egen del fortsatte vi istället till Grebbestad, där vi dels övernattade på campingen Grebbestadfjorden och dels på en ställplats vid Sportshopen.

Sportshopens ställplats i Grebbestad
På Sportshopens ställplats i Grebbestad

Video från Kungsklyftan i Fjällbacka

Mer att se och göra i närheten

I närheten av Kungsklyftan i Fjällbacka finns ännu mer att se och uppleva. Vi kan till exempel rekommendera besök i fina Grebbestad och i charmiga Hamburgsund. Det är också spännande att se hällristningarna i Tanum, som är upptagna på Unescos världsarvslista.

Alla våra bästa tips om semester i Bohuslän

Har du besökt Kungsklyftan i Fjällbacka?

Har du besökt Kungsklyftan i Fjällbacka? Hur var din upplevelse? Berätta gärna!

Fakta om Kungsklyftan i Fjällbacka

  • Kommun: Tanums kommun
  • Län: Västra Götalands län
  • Landskap: Bohuslän
  • Namn: Idag Kungsklyftan och tidigare Ramneklovan
  • Hitta hit: Vetteberget ligger i centrala Fjällbacka. Du når Kungsklyftan via trappor från Ingrid Bergmans Torg.
  • Läs mer: Du hittar mer info på Västsveriges webbplats.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev