Meny Stäng

Bruket Street Art – foton från Wargöns bruk i Vänersborg

Annons

Bruket Street Art är ett stort område med graffiti och gatukonst vid nedlagda Wargöns bruk i Vänersborg. Åsikterna om detta ställe kan säkert gå isär, men oavsett bjuder det nedlagda buket på en mycket speciell miljö. Vi blev nyfikna på att spana in stället lite närmare.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Bruket Street Art – vid nedlagda Wargöns bruk i Vänersborg

Wargöns bruk var en koncern och ett pappersbruk, som var aktivt under 130 år. Den 15 december 2008 klockan 13:47 producerades det sista pappret på bruket, som därefter lades ner och gjorde 320 människor arbetslösa.

När området senare började rivas lämnade man av någon anledning kvar ett ruinliknande område, fyllt av till hälften rivna betongväggar. Det råa landskapet har lockat massor av graffitimålare, vilket förvandlat platsen till något som leder tankarna till en postapokalyptisk framtidsfilm.

Bruket Street Art ligger vid nedlagda Wargöns bruk, i Vargön i Vänersborg.

Att besöka Bruket Street Art

Bruket ligger inte speciellt tillgängligt till, utan snarare lite avsides och gömt, vilket både kan avskräcka och locka. Vi hittade hit genom att ställa in gps:en på ”Bruket Street Art” och passera företaget Vargön Alloys AB.

Foton från Bruket Street Art

Detta blir ett fotoreportage från området vid Bruket Street Art. Gillar du det? Eller tycker du att det är helt förskräckligt? Det är helt upp till dig. Vi fascinerades på något sätt av platsen, där välgjorda målningar samsas med rent klotter, och där naturen på många håll börjar ta över.

Vissa målningar stannade vi vid eftersom vi gillade dem. I andra fall var det snarare färgerna, betongen och grönskan som lockade oss att fotografera och filma.

När vi var här var vi, vad vi vet, helt ensamma. I ena riktningen kunde vi spana på fabriksbyggnader, och åt andra hållet ligger vattnet.

Området visade sig större än vi först trodde, och hur vi än gick uppenbarade sig nya väggar.

Vi fotade bara en bråkdel av alla målade väggar, och ändå blev det massor av foton.

Vissa målningar var så slitna, eller så överväxta, att vi tänkte att ingen varit här och målat på länge.

Sedan såg vi fraser som ”Love to Ukraine” och ”Fuck Putin”, och då insåg vi att platsen nog fortfarande är levande trots allt.

Nog är det ett annorlunda ställe?

En av väggarna sträcker sig utåt längs med vattnet, men ”bryggan” såg inte så tillförlitlig ut. Vi nöjde oss med att spana på avstånd …

Och så avslutar vi med några sista bilder i denna bildkavalkad …

Film från Bruket Street Art

Peter har också klippt ihop en film från Bruket Street Art. Den kan du se här.

Mer att se i närheten

När du sett Bruket Street Art vill du förstås också se vad Vänersborg mer kan bjuda på. Inte långt från Vänersborg hittar du också Trollhättan, där du kan uppleva massor av slussar. Det är heller inte långt till fina Uddevalla, med allt från härliga naturupplevelser till god mat.

göra i Västergötland
Våra bästa tips för semester i Västergötland

Vad gillar du Bruket Street Art?

Vad gillar du Bruket Street Art och annan gatukonst eller graffiti? Finns det tillfällen då du gillar det och tillfällen då du inte gillar det?

Fakta om Bruket Street Art

  • Adress: Vargön 132, Vargön
  • Kommun: Vänersborg
  • Län: Västra Götalands län
  • Landskap: Västergötland
  • Tillkomst: Målningarna har tillkommit från rivningen av Wargöns bruk 2010 och framåt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev