Meny Stäng

Trollhätte kanal med husbil – en resa längs Göta älv

Annons

Trollhätte kanal med husbil, hur funkar det och vad finns att se längs vägen? I somras följde vi först Göta kanal med husbilen, och sedan kändes det naturligt att fortsätta följa Trollhätte kanal och Göta älv från Vänern ner mot Göteborg. Här kommer vår guide med tips!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Varför följa Trollhätte kanal med husbil?

Trollhätte kanal är kanske inte charmig och mysig på samma sätt som Göta kanal, men å andra sidan är slussarna betydligt större och därmed väldigt mäktiga att titta på. Det finns också en del andra intressanta sevärdheter och fina platser längs vägen. Om man börjar med att följa Göta kanal från Mem till Sjötorp (öst till väst) kan Trollhätte kanal vara en naturlig fortsättning på rutten ner mot Göteborg.

Trollhätte kanal med husbil

Vad är Trollhätte kanal?

Trollhätte kanal är en vattenled mellan Vänern och Kattegatt. Leden är 82 kilometer lång, varav 1o kilometer är grävd och sprängd kanal. Resten av leden är naturlig vattenväg i form av Göta älv. Nivåskillnaden är sammanlagt 43,8 meter och det finns totalt 6 slussar:

 • Brinkebergskulle i Vänersborg: 1 sluss, nivåskillnad 6 meter
 • Trollhättan: 4 slussar, nivåskillnad 32 meter
 • Lilla Edet: 1 sluss, nivåskillnad 6 meter

I Trollhätte kanal kan betydligt större fartyg slussa än vad som är möjligt i Göta kanal. Maxmåtten för fartyg här är 4000 ton, 89 meters längd, 13 meters bredd och 5,4 meters djup.

Trollhätte kanal med husbil

Var går Trollhätte kanal?

Trollhätte kanal går mellan Vänersborg och Göteborg. Större delen av vattenvägen kan dock sägas vara Göta älv, eftersom det bara är en mindre del som är grävd och sprängd kanal. Kartan nedanför är en grov skiss och gör inte anspråk på att vara exakt, men ger i alla fall en ungefärlig bild.

Trollhätte kanal med husbil

Trollhätte kanal med husbil – ställplatser och campingar

Det finns gott om ställplatser och campingar längs med Trollhätte kanal, men under högsäsong kan man på vissa platser behöva komma tidigt för att få plats. Du kan hitta tips på ställplatser och campingar längre ner i detta inlägg. Du kan också hitta ställplatser på till exempel appen CamperContact.

Trollhätte kanal med husbil

Se och göra mellan Göta kanal och Trollhätte kanal

Om du gör som vi gjorde och reser både Göta kanal och Trollhätte kanal med husbil, då behöver du förstås ta dig mellan Sjötorp (där Göta kanal slutar) och Vänersborg (där Trollhätte kanal börjar). Här är några förslag på intressanta platser att se och uppleva på vägen, eller med lite avstickare.

Trollhätte kanal med husbil – från Vänersborg till Göteborg

Här kommer en guide med tips på saker att se och göra, för dig som vill resa Trollhätte kanal med husbil. Vi presenterar förslagen från Vänersborg till Göteborg, men det går förstås att resa i omvänd ordning också!

1. Vänersborg

Trollhätte kanal startar vid Brinkebergskulle sluss strax utanför centrala Vänersborg. Vänersborg är för övrigt en trevlig liten stad, och utanför ligger naturreservatet Halle- och Hunnebergs rasbranter.

 • Se och göra: Promenera i Skräckleparken, besöka Vänersborgs museum, uppleva slussning vid Brinkebergskulle sluss, se Byklevsfallet och vandra i Halle- och Hunnebergs rasbranter.
 • Ställplats/camping: Ställplats i Vänersborgs gästhamn med el och service. Gratis parkeringar utan service finns också. Utanför stan ligger Ursand resort & camping.
 • Läs mer: Att göra i Vänersborg – våra 5 bästa tips
Trollhätte kanal med husbil - Vänersbirg

2. Trollhättan

Trollhättan har vuxit fram vid Göta älv och de mäktiga Trollhättefallen. Här har man byggt slussleder i tre omgångar, drivit industrier och tillverkat Saab-bilar. En spännande stad att besöka!

 • Se och göra: Se slussning, besöka slusslområdet, se de gamla slusslederna, ta en båttur på Göta älv, uppleva fallpåsläpp, beundra utsikten från Kopparklinten, besöka Saab Car Museum, besöka Innovatum Science Center och promenera på Walk of Fame.
 • Ställplats/camping: En fin ställplats med service finns strax intill slussområdet. En kostnadsfri ställplats utan service finns också på Gården Åker, på slussområdet. Stenrösets camping ligger utanför stan.
 • Läs mer: Att göra i Trollhättan – våra 10 bästa tips
Göra i Trollhättan

3. Lilla Edet

I Lilla Edet finns den sjätte och sista, eller första om man så vill, slussen i Trollhätte kanal. Här finns också Sveriges äldsta sluss (ej längre i bruk), som började byggas på 1580-talet och stod klar år 1607.

 • Se och göra: Se slussning av stora fartyg och kolla in Sveriges allra äldsta sluss.
 • Ställplats/camping: Ställplatser ska enligt uppgift (CamperContact) finnas vid Stendammen samt vid Ströms slottspark.
 • Läs mer: Vi har skrivit om vårt besök i inlägget om Bohus fästning (nedan)
Lilla Edet

4. Bohus fästning

Bohus fästning har försvarats av norrmän, danskar och svenskar och sammanlagt utsatts för 14 belägringar – ett nordiskt rekord. Idag är borgruinen ett intressant besöksmål, både för barn och vuxna.

 • Se och göra: Promenera runt i fästningen och dess rum, torn och fängelsehålor samt testa olika aktiviteter för barn.
 • Ställplats/camping: Kungälvs Citycamping och Ställplats Fästningsholmen.
 • Läs mer: Bohus fästning – borgen som klarat 14 belägringar
Bohus fästning

5. Göteborg

Om man ska följa Trollhätte kanal och Göta älv hela vägen hamnar man slutligen i Göteborg. Vi besökte inte Göteborg under denna resa, men i Göteborg finns förstås massor att se och uppleva.

 • Se och göra: Uppleva Göteborgs skärgård, äta fisk och skaldjur, se Ostinidefarararen Götheborg, besöka Universeum och mycket mera.
 • Ställplats/camping: Lisebergs ställplats Skatås, Partille ställplats, Lisebergs camping Askim strand med flera ställen.
 • Läs mer: Läs gärna vår gästskribent Hannahs bästa tips till Göteborg.

Mer att se och göra i närheten

Nedan hittar du ännu fler tips på saker att se och göra i Bohuslän, i närheten av Trollhätte kanal.

Alla våra bästa tips om semester i Bohuslän

Prenumerera på vårt nyhetsbrev