Meny Stäng

Göta kanal med husbil – stor guide med tips

Annons

Göta kanal med husbil, hur funkar det och vad finns att se längs vägen? I somras gav vi oss av på kanalresa med husbilen och då hade vi gärna haft en guide anpassad för just husbilsresenären, så nu har vi skrivit en sådan. Självklart kan du använda den även om du reser med bil och husvagn.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Varför följa Göta kanal med husbil?

I somras bestämde vi oss för att följa Göta kanal med husbil. Anledningen var att vi skulle semestra i Sverige och vi insåg att många sevärdheter och intressanta platser ligger just längs den kända kanalen. Att följa Göta kanal med husbil är förstås inte riktigt samma sak som att följa den med båt eller cykel. Man kan inte alltid åka intill kanalen och ibland får man ta lite omvägar, men det gör ju ingenting!

Göta kanal med husbil - Borensberg

Vad är Göta kanal?

Göta kanal är en 190,5 kilometer lång kanal från år 1832, som går genom Götaland i Sverige. Kanalen grundades av Baltzar von Platen och byggdes av 58 000 soldater. Sammanlagt 87,3 kilometer av kanalen har grävts eller sprängts.

Nivåskillnaden är sammantaget 91,8 m. Totalt har kanalen 58 slussar och 2 akvedukter. Göta kanal är Sveriges absolut största byggnadsprojekt genom tiderna. Idag är kanalen ett känt besöksmål och mer än 3 miljoner människor gästar kanalen årligen.

Göta kanal med husbil - Mem

Var går Göta kanal?

Göta kanal startar (eller slutar om man så vill) i Mem vid Östersjön. Kanalen går sedan genom Söderköping, Norsholm, sjön Roxen, Ljungsbro, Borensberg, sjön Boren, Motala, Vättern, Bottensjön, Viken, Tåtorp, Jonsboda, Töreboda och Hajstorp innan den avslutas vid Sjötorp vid Vänern. Här är en (väldigt grov och ungefärlig) karta som visar hur kanalen går.

Göta kanal

Hur blir rutten när man följer Göta kanal med husbil?

När man kör längs Göta kanal med husbil får man ibland göra lite omvägar (till exempel runt Vättern), men på många ställen kommer man väldigt nära kanalen. En fördel är att man också kan göra avstickare och titta på sevärdheter och intressanta platser som ligger i närheten av kanalen. Exakt vilken väg man tar och vilka avstickare man gör är förstås upp till var och en. Här är den rutt vi valde att göra:

Göta kanal med husbil - karta

Vilken tid på året passar att resa Göta kanal med husbil?

Rutten som vi körde kan man förstås köra när som helst under året. Om man vill uppleva Göta kanal med båtar så gäller det ju dock att hålla sig till de tider då kanalen har öppet för båttrafik. De exakta tiderna kan variera från år till år (läs mer på Götakanals webbsida). Här är öppettiderna 2020:

 • Öppettider 2020: 4 maj – 30 september
 • Högsäsong 2020: 15 juni – 12 augusti
Göta kanal med husbil

Göta kanal med husbil – ställplatser och campingar

Det finns gott om ställplatser och campingar längs med Göta kanal, men under högsäsong får man räkna med att man måste komma tidigt om man ska få en plats. Många av ställplatserna längs kanalen är enkla, och det finns ibland ingen service. Ställplatser utan el kostar upp mot 185 kronor/dygn och ställplatser med el kostar upp mot 250 kronor/dygn (2020). Några tips:

 • Du kan hitta tips på ställplatser och campingar längre ner i detta inlägg. Du kan också hitta ställplatser på Götakanal.se eller till exempel med appen CamperContact.
 • Passa på att tömma gråvatten och toakassett så fort du har möjlighet, eftersom många ställplatser är utan service. Du kan också tömma toakassett på vissa rastplatser, som Kungs Norrby i Borensberg.
Göta kanal med husbil - ställplats Söderköping

Göta kanal med husbil – från Mem till Sjötorp

Här kommer en guide med tips på saker att se och göra, för dig som vill resa Göta kanal med husbil. Vi presenterar förslagen från Mem till Sjötorp, men det går förstås att resa i omvänd ordning också!

1. Mem

Östersjöns port till Göta kanal! Här invigdes kanalen 1832, under festliga förhållanden tillsammans med Kung Karl XIV Johan, drottningen och kronprinsparet.

 • Se och göra: Se Mems sluss och besöka Kanalmagasinet i Mem, med café och pubmeny.
 • Ställplats/camping: Ställplats med el finns, men endast fyra platser.
 • Läs mer: Mem – Östersjöns port till Göta kanal
Mem

2. Stegeborg (avstickare)

Stegeborg ligger cirka 2 mil från Söderköping, och är framför allt känt för en slottruin från 1200-talet. Här möter också en mysig miljö med småbåtshamn och hamnkrog.

 • Se och göra: Besöka Stegeborgs slottruin samt hänga i hamnen och på hamnkrogen.
 • Ställplats/camping: Ställplats i Stegeborg med 45 platser, enklare ställplats vid Yxeltorps gård samt camping på andra sidan vattnet (linfärja).
 • Läs mer: Stegeborg – slottsruin, hamn, krog och ställplats
Göta kanal med husbil - Stegeborg

3. Söderköping

Söderköping är en idyllisk och pittoresk liten stad vid kanalen som du inte vill missa under din resa längs Göta kanal med husbil. Här kan man se båtar slussa, strosa bland gamla charmiga hus och frossa i glass.

 • Se och göra: Strosa i Drothemskvarteren, gå upp på Ramunderberget, dricka öl på mikrobryggeri och äta glass i stora lass.
 • Ställplats/camping: Ställplats Göta kanal ligger centralt men har begränsad service. I närheten finns också Korskullens camping och Skeppsdockans camping.
 • Läs mer: Söderköping – 9 tips på saker att se och göra
Göta kanal med husbil - Söderköping

4. Vreta kloster, Bergs slussar och ljungsbro

Bergs slussar är en imponerande slusstrappa som inkluderar sammanlagt 11 slussar. Strax intill ligger Vreta kloster från 1100-talet, och inte långt ifrån hittar du också Ljungsbro med sin akvedukt.

Göta kanal med husbil - Bergs slussar

5. Borensberg

Borensberg är en mysig liten ort vid Göta kanal, som är känd från filmen med samma namn. Här kan man se en av kanalens två handdrivna slussar och i närheten kan man handla delikatesser.

 • Se och göra: Veva handdriven sluss, handla på Brunneby musteri och Börslycke gårdsbutik, och fika på Glasbruket.
 • Ställplats/camping: Kaffeteriets ställplats eller Glasbrukets ställplats. Här finns också Borensäng camping och Strandbadets camping.
 • Läs mer: Borensberg vid Göta kanal – slussning och delikatesser
Borensberg

6. Motala

Göta kanals huvudstad! Här finns kanalens näst största slusstrappa och här ligger självaste Baltzar von Platen begravd. Dessutom finns här både bilmuseum och Nordens största insjöstrand. Ett självklart resmål när du följer Göta kanal med husbil!

 • Se och göra: Se slussning vid Borenhults slussar, besöka Motala industrimuseum och Motala motormuseum, cykla längs kanalen, se von Platsen grav, äta våfflor på café Mallboden, hänga i hamnen och bada på stranden Varamon.
 • Ställplats/camping: Ställplats vid Borenshults slussar, liten ställplats vid café Mallboden (fyra platser), ställplats vid Södra strand samt ställplats vid Motala Vätterfiskeklubb. Vid Varamon finns camping.
 • Läs mer: Motala – Göta kanals huvudstad
Motala

7. vadstena (avstickare)

Vadstena är en liten ort som ligger vackert vid Vätterns strand. Detta är en liten avstickare från Göta kanal, som kan vara väl värd att göra. Förutom att staden är charmig finns här massor av historia.

 • Se och göra: Besöka klosterområdet, klosterkyrkan och klostermuseet, besöka Vadstena slott, strosa i mysiga kvarter, se Leksaksmuseet och handla på Ladugård 206.
 • Ställplats/camping: Ställplats finns i närheten av slottet. Vadstena camping är en stor camping vid Vätterns strand.
 • Läs mer: Vadstena – slott, kloster och historia vid Vätterns strand
vadstena slott

8. Alvastra klosterruin och Rökstenen (avstickare)

Alvastra klosterruin är ruinen efter det kloster där Heliga Birgitta en gång i tiden fick sina mest omtalade uppenbarelser. Bara tio minuter härifrån finns den kända Rökstenen, med världens längsta runinskrift.

 • Se och göra: Besöka Alvastra klosterruin och Rökstenen i Rök.
 • Ställplats/camping: Ställplats finns i Hästholmens hamn i Ödeshög. Det finns också en parkeringsplats vid Alvastra klosterruin.
 • Läs mer: Alvastra klosterruin och Rökstenen i Rök
Alvastra klosterruin

9. Askersund (avstickare)

Askersund är en charmig liten stad med låga trähus, caféer och promenadstråk längs vattnet. Precis utanför stan ligger Stjernsunds slott, och här hittar man också en skärgård i norra Vättern.

 • Se och göra: Strosa i mysiga kvarter, hänga på caféer och gå en guidad tur på Stjernsunds slott.
 • Ställplats/camping: Askersunds Citycamp ligger centralt och har service. Ställplatsen förfogar också över ställplatsen Sundsängen, med begränsad service. Dessutom finns Husabergsudde camping.
 • Läs mer: Askersund – och Stjernsunds slott
Askersund

10. Tivedens nationalpark (avstickare)

Tivedens nationalpark är ett fint naturområde med välskötta vandringsleder genom vild och dramatisk natur. Här finns fina badstränder.

Tivedens nationalpark

11. Forsvik

I Forsvik finns Göta kanals äldsta sluss och här ligger också Forsviks bruk. Bruket har en 600 år lång historia och idag finns här ett intressant industrimuseum.

Göta kanal med husbil - Forsvik

12. Karlsborgs fästning

Karlsborgs fästning stod klar 1909, efter en byggperiod som dragit ut på tiden, och var redan när den var ny omodern. Det omfattande projektet har mycket att berätta om svensk historia.

Göta kanal med husbil - Karlsborgs fästning

13. Wassbackens camping

Wassbackens camping förtjänar ett eget omnämnande som destination, eftersom campingen ligger så magiskt vackert vid kanalen. Ett väldigt fint resmål för dig som följer Göta kanal med husbil! Inte så långt härifrån ligger Jonsboda camping, som ska ha ett liknande läge.

 • Se och göra: Titta på båtar som åker förbi, fika på campingens café och cykla längs kanalentill slussen i Tåtorp.
 • Ställplats/camping: Wassbackens camping är en camping. Alternativet kan vara Jonsboda camping.
 • Läs mer: Wassbackens camping – och slussen i Tåtorp
Göta kanal med husbil - Wassbackens camping

14. Töreboda och Hajstorp

Töreboda ligger fint vid Göta kanal, och här hittar man bland annat Sveriges minsta reguljära färja. I kommunen ligger också Hajstorp, där det finns två fina dubbelslussar.

 • Se och göra: Åka med linfärjan Lina i Töreboda och se slussning i Hajstorp.
 • Ställplats/camping: Töreboda camping & bad samt ställplats vid Hajstorps slusscafé och vandrarhem.
 • Läs mer: Töreboda, Hajstorp och Sveriges minsta färja
Göta kanal med husbil - Hajstorp selfie

15. Norrqvarn och Sjötorp

Vid Norrqvarn har det en gång funnits en kvarn samt en arbetsstation under kanalbygget. Idag bjuder slussområdet på semesterkänsla. Inte så långt härifrån ligger Lyrestad samt därefter Sjötorp, det sista (eller första) stoppet längs kanalen.

 • Se och Göra: Uppleva slussning i Norrqvarn, se replikan av hjulångaren Eric Nordevall II, leka i barnens minikanal (om du är barn vill säga) samt handla glass och fisk i Sjötorp.
 • Ställplats/camping: Ställplats vid Norrqvarn Hotell & konferens, ställplats i Sjötorp samt enkel naturcamping precis utanför Sjötorp.
 • Läs mer: Sjötorp – och slussarna i Norrqvarn
Göta kanal med husbil - Sjötorp

Prenumerera på vårt nyhetsbrev