Menu Close

Götan kanava matkailuautolla - iso opas vinkkeineen

Götan kanava matkailuautolla, miten se toimii ja mitä nähtävää matkan varrella on? Kävimme viime kesänä kanavamatkalla matkailuautollamme ja olisimme halunneet matkailuautomatkustajille sovitetun oppaan, joten olemme nyt kirjoittaneet sellaisen. Voit tietysti käyttää sitä, vaikka matkustaisitkin autolla ja asuntovaunulla.

Miksi seurata Götan kanavaa matkailuautolla?

Viime kesänä päätimme seurata Götan kanavaa matkailuautolla. Syynä oli se, että olimme lähdössä lomalle Ruotsiin ja huomasimme, että monet nähtävyydet ja mielenkiintoiset paikat sijaitsevat tämän kuuluisan kanavan varrella. Götan kanavan seuraaminen matkailuautolla ei tietenkään ole aivan sama asia kuin sen seuraaminen veneellä tai pyörällä. Aina ei voi ajaa kanavan vieressä, ja joskus on tehtävä kiertoteitä, mutta se ei haittaa!

Göta kanal med husbil - Borensberg

Mikä on Götan kanava?

Götan kanava on 190,5 kilometriä pitkä, vuonna 1832 rakennettu kanava, joka kulkee Götanmaan läpi Ruotsissa. Kanavan perusti Baltzar von Platen ja sen rakentamiseen osallistui 58 000 sotilasta. Kanavaa on kaivettu tai räjäytetty yhteensä 87,3 kilometriä.

Kokonaiskorkeusero on 91,8 m. Kanavalla on yhteensä 58 sulkua ja 2 akveduktia. Götan kanava on Ruotsin kaikkien aikojen suurin rakennushanke. Nykyään kanava on kuuluisa matkailukohde, ja siellä vierailee vuosittain yli 3 miljoonaa ihmistä.

Göta kanal med husbil - Mem

Mihin Götan kanava johtaa?

Götan kanava alkaa (tai päättyy, jos haluat) Itämeren rannalla sijaitsevasta Memistä. Sen jälkeen kanava kulkee Söderköpingin, Norsholmin, Roxen-järven, Ljungsbron, Borensbergin, Boren-järven, Motalan, Vätternin, Bottensjön-järven, Vikenin, Tåtorpin, Jonsbodan, Törebodan ja Hajstorpin kautta ennen kuin se päättyy Sjötorpiin Vänern-järvellä. Tässä on (hyvin karkea ja likimääräinen) kartta, josta näkyy kanavan kulku.

Göta kanal

Mikä on reitti matkailuautolla Götan kanavaa pitkin?

Kun matkustat matkailuautolla Götan kanavaa pitkin, joudut toisinaan tekemään kiertoteitä (esimerkiksi Vättern-järven ympäri), mutta monin paikoin pääset hyvin lähelle kanavaa. Etuna on, että voit tehdä kiertoteitä myös kanavan lähellä sijaitsevien nähtävyyksien ja kiinnostavien paikkojen katsomiseen. Se, minkä reitin valitset ja mitä kiertoteitä teet, on tietenkin sinun päätettävissäsi. Tässä on valitsemamme reitti:

Göta kanal med husbil - karta

Mikä on paras vuodenaika matkustaa matkailuautolla Götan kanavalla?

Ajoamamme reittiä voi tietysti ajaa mihin aikaan vuodesta tahansa. Jos kuitenkin haluat kokea Götan kanavan veneellä, on tärkeää pitää kiinni ajoista, jolloin kanava on avoinna veneliikenteelle. Tarkat ajat voivat vaihdella vuodesta toiseen (lue lisää Götan kanavan verkkosivuilta). verkkosivusto). Tässä ovat vuoden 2020 aukioloajat:

 • Aukioloajat 2020: 4. toukokuuta - 30. syyskuuta
 • Sesonkiaika 2020: 15. kesäkuuta - 12. elokuuta
Göta kanal med husbil

Götan kanava matkailuauton kanssa - paikat ja leirintäalueet

Göta-kanavan varrella on runsaasti leirintäalueita ja leirintäalueita, mutta sesonkiaikana on varauduttava saapumaan ajoissa, jotta saat paikan. Monet kanavan varrella sijaitsevista paikoista ovat yksinkertaisia, ja joskus ei ole palveluja. Ilman sähköä olevat paikat maksavat enintään 185 kruunua vuorokaudessa ja sähköllä varustetut paikat enintään 250 kruunua vuorokaudessa (2020). Vinkkejä:

 • Löydät vinkkejä leiripaikoista ja leirintäalueista tämän postauksen loppuosasta. Löydät leirintäalueita myös Götakanal.se-sivustolta tai esimerkiksi CamperContact-sovelluksella.
 • Muista tyhjentää harmaavesi- ja käymäläkasetti mahdollisimman pian, sillä monia paikkoja ei huolleta. Voit tyhjentää käymäläkasetin myös joillakin taukopaikoilla, kuten Kungs Norrbyssä Borensbergissä.
Göta kanal med husbil - ställplats Söderköping

Götan kanava matkailuautolla - Memistä Sjötorpiin

Tässä on opas, jossa on vinkkejä nähtävyyksistä ja tekemistä niille, jotka haluavat matkustaa Götan kanavalla matkailuautolla. Esittelemme ehdotukset Memistä Sjötorpiin, mutta on tietysti mahdollista matkustaa myös päinvastaisessa järjestyksessä!

Nyhetsbrev

1. meemi

Itämeren portti Götan kanavaan! Kanava vihittiin täällä vuonna 1832 juhlallisissa olosuhteissa kuningas Kaarle XIV Johanin, kuningattaren ja kruununprinssiparin kanssa.

 • Näe ja tee: Tutustu Memin lukkoon ja vieraile Memin Kanalmagasinetissa, jossa on kahvila ja pubiruokaa.
 • Kentät/leiriytyminen: Sähköä on saatavilla, mutta vain neljä paikkaa.
 • Lue lisää: Mem - Itämeren portti Götan kanavaan
Mem

2. Stegeborg (kiertotie)

Stegeborg sijaitsee noin 2 kilometrin päässä Söderköpingistä, ja se tunnetaan pääasiassa 1200-luvulta peräisin olevasta linnanrauniosta. Siellä on myös viihtyisä ympäristö, jossa on venesatama ja satamaravintola.

WIFI.se
 • Näe ja tee: Vieraile Stegeborgin linnan raunioilla ja hengaile satamassa ja satamaravintolassa.
 • Kentät/leiriytyminen: Stegeborgissa on 45 leirintäaluetta, Yxeltorpin tilalla on pienempi leirintäalue ja veden toisella puolella on leirintäalue (köysilautta).
 • Lue lisää: Stegeborg - linnanraunio, satama, taverna ja leirintäalue.
Göta kanal med husbil - Stegeborg

3. Söderköping

Söderköping on idyllinen ja viehättävä pieni kanavanrantakaupunki, jota et halua jättää väliin, kun matkustat matkailuautolla Götan kanavaa pitkin. Täällä voit katsella laivojen sulkeutumista, kävellä viehättävien vanhojen talojen keskellä ja herkutella jäätelöllä.

 • Näe ja tee: Kävele Drothemin kaupunginosassa, kiipeä Ramunderbergetille, juo olutta pienpanimossa ja syö jäätelöä rekkalasteittain.
 • Kentät/leiriytyminen: Ställplats Göta kanal sijaitsee keskeisellä paikalla, mutta sen palvelut ovat rajalliset. Lähistöllä ovat myös Korskullenin leirintäalue ja Skeppsdockanin leirintäalue.
 • Lue lisää: Söderköping - 9 vinkkiä nähtävyyksiin ja tekemiseen
Göta kanal med husbil - Söderköping

4. Vretan luostari, Bergsin lukot ja Ijungsin silta.

Bergs slussar on vaikuttava sulkujen portaikko, jossa on yhteensä 11 sulkua. Lähellä on 1200-luvulta peräisin oleva Vretan luostari, eikä kaukana ole myöskään Ljungsbro akveduktineen.

Göta kanal med husbil - Bergs slussar

5. Borensberg

Borensberg on viihtyisä pikkukaupunki Götan kanavan varrella, joka on tunnettu samannimisestä elokuvasta. Täällä voit tutustua yhteen kanavan kahdesta käsikäyttöisestä sulusta ja käydä ostamassa herkkuja lähistöllä.

 • Näe ja tee: Kierrä käsikäyttöistä lukkoa, tee ostoksia Brunneby musterissa ja Börslycken maatilamyymälässä ja juo kahvit Glasbruketissa.
 • Kentät/leiriytyminen: Kaffeteriet's caravan site tai Glasbrukets caravan site. Siellä on myös Borensängin leirintäalue ja Strandbadetsin leirintäalue.
 • Lue lisää: Borensberg Götan kanavan varrella - lukitus ja herkut
Borensberg

6. Motala

Götan kanavan pääkaupunki! Kanavan toiseksi suurin sulkuporras sijaitsee täällä, ja Baltzar von Platen itse on haudattu tänne. Täällä on myös automuseo ja Pohjoismaiden suurin järviranta. Itsestään selvä kohde, kun matkustat matkailuautolla Götan kanavaa pitkin!

 • Näe ja tee: Tutustu Borenhultin sulkuihin, käy Motalan teollisuusmuseossa ja Motalan moottorimuseossa, pyöräile kanavaa pitkin, käy von Platsenin haudalla, syö vohveleita Café Mallbodenissa, hengaile satamassa ja ui Varamonin rannalla.
 • Kentät/leiriytyminen: Leirintäalue Borenshultin sulkujen luona, pieni leirintäalue Mallbodenin kahvilan luona (neljä paikkaa), leirintäalue Södran rannalla ja leirintäalue Motala Vätterfiskeklubbilla. Varamonissa on leirintäalue.
 • Lue lisää: Motala - Götan kanavan pääkaupunki
Motala

7. vadstena (kiertotie)

Vadstena on pieni kaupunki, joka sijaitsee kauniisti Vättern-järven rannalla. Tämä on pieni kiertomatka Götan kanavalta, joka voi olla tekemisen arvoinen. Sen lisäksi, että kaupunki on viehättävä, se on täynnä historiaa.

 • Näe ja tee: Vieraile luostarialueella, luostarikirkossa ja luostarimuseossa, käy Vadstenan linnassa, kävele viihtyisissä kortteleissa, tutustu lelumuseoon ja tee ostoksia Ladugård 206:ssa.
 • Kentät/leiriytyminen: Linnan lähellä on pysäköintipaikkoja. Vadstena Camping on suuri leirintäalue Vättern-järven rannalla.
 • Lue lisää: Vadstena - linna, luostari ja historia Vättern-järven rannalla
vadstena slott

8. Alvastran luostarin raunio ja Rökstenen (kiertomatka).

Alvastran luostarin raunio on sen luostarin raunio, jossa Pyhä Birgitta sai aikoinaan kuuluisimmat ilmestyksensä. Vain kymmenen minuutin päässä on kuuluisa Savukivi, jossa on maailman pisin riimukirjoitus.

 • Näe ja tee: Vieraile Alvastran luostarin raunioilla ja Savukivellä Smokessa.
 • Kentät/leiriytyminen: Ödeshögin Hästholmenin satamassa on pysäköintipaikka. Alvastran luostarin raunioilla on myös parkkipaikka.
 • Lue lisää: Alvastran luostarin rauniot ja Savukivi Smokeissa
Alvastra klosterruin

9. Askersund (kiertotie)

Askersund on viehättävä pikkukaupunki, jossa on matalia puutaloja, kahviloita ja rantakävelyjä. Aivan kaupungin ulkopuolella on Stjernsundin linna, ja täältä löydät myös saariston pohjoisessa Vättern-järvessä.

 • Näe ja tee: Kävele viihtyisissä kaupunginosissa, hengaile kahviloissa ja osallistu opastetulle kierrokselle Stjernsundin linnassa.
 • Kentät/leiriytyminen: Askersund Citycamp sijaitsee keskeisellä paikalla ja tarjoaa palveluja. Paikalla on myös Sundsängen-sivusto, jossa on rajoitetut palvelut. Siellä on myös Husabergsudden leirintäalue.
 • Lue lisää: Askersund - ja Stjernsundin linna
Askersund

10. Tivedenin kansallispuisto (kiertotie)

Tivedenin kansallispuisto on kaunis luontoalue, jossa on hyvin hoidettuja vaellusreittejä villien ja dramaattisten maisemien halki. Täällä on hienoja rantoja.

Tivedens nationalpark

11. Forsvik

Forsvikissa sijaitsee Götan kanavan vanhin sulku ja Forsvikin mylly. Myllyllä on 600-vuotinen historia, ja nykyään täällä on mielenkiintoinen teollisuusmuseo.

Göta kanal med husbil - Forsvik

12. Karlsborgin linnoitus

Karlsborgin linnoitus valmistui vuonna 1909 pitkän rakennustyön jälkeen, ja se oli vanhentunut jo uutena. Laajalla hankkeella on paljon kerrottavaa Ruotsin historiasta.

Göta kanal med husbil - Karlsborgs fästning

13. Wassbackenin leirintäalue

Wassbackenin leirintäalue ansaitsee oman mainintansa matkakohteena, sillä leirintäalue on niin maagisen kaunis kanavan varrella. Erittäin mukava kohde niille, jotka seuraavat Götan kanavaa matkailuautolla! Ei kovin kaukana täältä on Jonsbodan leirintäalue, jolla pitäisi olla samanlainen sijainti.

 • Näe ja tee: Katsele laivoja, juo kahvit leirintäalueen kahvilassa ja pyöräile kanavaa pitkin Tåtorpin sululle.
 • Kentät/leiriytyminen: Wassbackens camping on leirintäalue. Vaihtoehtona voisi olla Jonsboda camping.
 • Lue lisää: Wassbackenin leirintäalue - ja Tåtorpin lukko
Göta kanal med husbil - Wassbackens camping

14. Töreboda ja Hajstorp

Töreboda sijaitsee kauniilla paikalla Götan kanavan varrella, ja täältä löytyy Ruotsin pienin säännöllinen lautta. Kuntaan kuuluu myös Hajstorp, jossa on kaksi hienoa kaksoissulkua.

 • Näe ja tee: Ota köysilautta Lina Törebodassa ja tutustu Hajstorpin sulkuihin.
 • Kentät/leiriytyminen: Töreboda camping & baths ja pysäköinti Hajstorpin lukkokahvilassa ja hostellissa.
 • Lue lisää: Töreboda, Hajstorp ja Ruotsin pienin lautta
Göta kanal med husbil - Hajstorp selfie

15. Norrqvarn ja Sjötorp

Norrqvarnissa oli aikoinaan mylly ja työpiste kanavan rakentamisen aikana. Nykyään sulkualue tarjoaa lomatunnelmaa. Ei ole pitkä matka Lyrestadiin ja sitten Sjötorpiin, joka on viimeinen (tai ensimmäinen) pysähdyspaikka kanavan varrella.

 • Näe ja tee: Koe Norrqvarnin sulku, tutustu pyöröhöyrylaiva Eric Nordevall II:n jäljennökseen, leiki lasten minikanavalla (jos olet lapsi) ja osta jäätelöä ja kalaa Sjötorpissa.
 • Kentät/leiriytyminen: Leirintäalue Norrqvarn Hotel & Conference -hotellissa, leirintäalue Sjötorpissa ja yksinkertainen luontoleirintäalue Sjötorpin ulkopuolella.
 • Lue lisää: Sjötorp - ja Norrqvarnin lukot
Göta kanal med husbil - Sjötorp

Tilaa uutiskirjeemme