Meny Stäng

Minskat intresse för dessa resor – och hit reser svenskarna

Annons

Då var det måndag igen. Vi hoppas att du kan njuta av fint sommarväder, oavsett var du befinner dig. Vi är ute på en Ålands- och Finlandstripp med husbilen, och berättar snart mer om detta. Så länge: resenyheter!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Minskat intresse för träningsresor bland svenskar

Enligt resebyrån Tickets senaste Sifoundersökning har svenskarnas intresse för träningsresor minskat kraftigt under de senaste åren. År 2019 var det sju procent av svenskarna som ville åka på en träningsresa, men intresset har nu sjunkit till endast två procent. Undersökningen visar att de svenskarna som har en resa planerad i allt högre grad är ute efter vila och avkoppling under semestern, snarare än träning och fitnessprogram.

Viking Line fördubblar trafiken till Helsingfors sommaren 2023

Viking Lines bokningar ligger nu 15 procent högre än motsvarande period förra året, vilket betyder att efterfrågan på sommarkryssningar är på samma nivå som innan pandemin. Rederiet möter tillströmningen av kunder genom att från och med den 30 juni fördubbla avgångarna från Stockholm till Helsingfors, när nöjeskryssaren Viking Cinderella sätts i sommartrafik mellan huvudstäderna. Under sommaren blir det också möjligt att besöka Tallinn med Viking Cinderella och Gabriella.

Vy över Helsingfors

Hit reser svenskarna i sommar

Trots tuffare ekonomiska tider rapporterar TUI att det hittills bokats fler sommarresor i år jämfört med samma period förra året, en ökning med 38 procent. Sommaren 2023 väljer flest svenskar att semestra i Kreta, Cypern och Rhodos. De resmål som ökat mest procentuellt den senaste månaden är Albanien, Montenegro och Turkiet. Ett resmål som något överraskande seglat upp på tiondeplats är Bulgarien. Här är 5 i topp resmål för sommaren:

  1. Kreta
  2. Cypern
  3. Rhodos
  4. Mallorca
  5. Gran Canaria

Världens första kommersiella autonoma passagerafärja invigd

I torsdags invigdes världens första kommersiella autonoma passagerarfärja i Stockholm. Det är det norska rederiet Torghatten som lanserat en ny färjelinje – Zeam. Redan i veckan kommer resenärer kunna ta färjan MF Estelle mellan Kungsholmen och Södermalm. MF Estelle är utrustad med avancerad teknik som utvecklats vid Norges tekniska och naturvetenskapliga universitet i Trondheim. Till en början kommer en operatör finnas ombord, men på sikt ska färjan vara helt självkörande och övervakas från land.

Göta kanal blir nationell cykelled

Nu står det klart att hela Göta kanal klassas som nationell cykelled, Sveriges sjunde i ordningen. Därmed kvalitetssäkras samtliga sträckor längst den 200 kilometer långa kanalen upplevelsemässigt, säkerhetsmässigt och servicemässigt. Invigningen av cykelleden skedde i Töreboda i lördags. Ambitionen är att cykelleden ska locka till sig fler, inte minst familjer. Den 20 mil långa cykelleden har sju delsträckor:

  • Etapp 1: Sjötorp – Törebord
  • Etapp 2: Töreboda – Tåtorp
  • Etapp 3: Tåtorp – Karlsborg
  • Etapp 4: Motala – Borensberg
  • Etapp 5: Borensberg – Berg
  • Etapp 6: Berg – Asplången
  • Etapp 7: Asplången – Mem

Fler tillgänglighetsanpassade upplevelser på Kalmar Slott

Förra året gav Kalmar Slott för första gången två guidade turer på teckenspråk. Initiativet blev mycket uppskattat och återkommer även i sommar. Den här gången blir det femton guidade turer på teckenspråk och även några guidade turer med syntolkning. Dessutom erbjuder slottet en tillgänglighetsanpassad filmvisning av säsongsutställningen Monet & Friends Alive.

I sommar kommer Christian Dyvik guida på teckenspråk på Kalmar Slott

Norrland i topp när hundar checkar in på Scandic

Att bo på hotell med hund blir alltmer populärt, enligt nya siffror från hotellkedjan Scandic. Antalet incheckade djur har ökat med 15 procent under 2023, jämfört med samma period året innan. Störst ökning märks i norra Sverige som hittills i år tagit emot 27 procent av kedjans incheckade djur, varav flest på Scandic Sundsvall Nord, Scandic Gävle Väst och Scandic Örnsköldsvik. Av de djur som checkar in på Scandic står hundar för majoriteten men även katter, fåglar och andra husdjur förekommer.

Veckans reflektion

Intressant att intresset för träningsresor minskat så drastiskt. Har du någon idé om vad det kan bero på? Heja, heja Kalmar slott för övrigt! Ett bra initiativ att göra slottets upplevelser tillgängliga för fler!

Missade du förra veckans resenyheter? Läs Intresse för husbil, ny kryssning och undervattenshotell

Prenumerera på vårt nyhetsbrev