Meny Stäng

Mallorcas dolda pärlor

Annons
I samarbete med interhome

Mallorca är ett av de mest populära resmålen i Medelhavet, och det är kanske inte så konstigt med tanke på de fina sandstränderna, det kristallklara havsvattnet och de idylliska byarna som klättrar uppför de gröna kullarna. Mallorca har dessutom många soldagar per år och ett milt klimat, så att det passar att åka hit under en stor del av året.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Populär ö i Medelhavet

Vi har inte varit på Mallorca (än), men i samarbete med Interhome, som erbjuder lägenheter och semesterhus på Mallorca, har vi nosat upp ett antal dolda pärlor som vi gärna skulle upptäcka under en kommande resa. 

Mallorca är en av de Baleariska öarna, som förutom Mallorca också inkluderar Menorca, Ibiza, Formentera och Cabrera. Ön är kanske framför allt känd för sina vackra stränder och spektakulära kalkstensberg, samt många rester från de romerska och moriska rikena. Men det finns några dolda pärlor, som vi har blivit nyfikna på. 

Mallorca karta

Dolda pärlor

Längs östkusten ligger Calo des Marmols, som ser ut att vara en fantastiskt vacker plats med grönblått vatten och fina möjligheter till vandring. Man måste ta sig över en hel del klippor, men å andra sidan ska man belönas med en av de bästa utsikterna på hela ön. Man kan ta sig hit via Cap de ses Salines, och sedan följa kusten.  

Ett annat ställe som ser fantastiskt ut är Es Calo, som ligger dolt bland bergen i Llevant. Den här platsen är full av vackra bergsformationer och det ska också finnas ett rikt marint liv. Eftersom man får anstränga sig lite för att ta sig hit kan man hoppas på att inte behöva trängas med alltför många andra turister. Man kör till Cala Mata och går sedan österut längs kusten, i ca tre kilometer.

Om man föredrar att besöka en pittoresk by kan man ta sig till Valdemossa. Den här byn, som ligger i Tramuntana-området, cirka 17 kilometer utanför Palma, ser otroligt charmig och vacker ut på bild. Byn är för övrigt hem åt ett kloster från 1300-talet, som fram till 1399 var ett kungligt residens.

Valdemossa
Vackra ljusa stenbyggnader i Valdemossa

Bo bra på Mallorca

Om man vill se mer av Mallorca än bara ett hotellkomplex, en strand och en pool, kan det vara smart att hyra en lägenhet eller ett semesterhus. På Interhome.se kan man hitta både riktigt lyxiga och riktigt prisvärda boenden.

Många av husen och lägenheterna ligger där lokalbefolkningen själva bor, vilket förstås är en fördel om man vill ha lokala tips. I många fall finns dessutom både en pool och närhet till havet, så man kan varva upplevelser med bad och sol.

Utflykter på Mallorca

Bergskedjan Serra de Tramuntana utgör Mallorcas viktigaste bergsrygg, och finns med på UNESCO:s världsarvslista under kategorin kulturlandskap. Många kommer hit för att vandra, cykla och förstås för att njuta av utsikten. 

Serra de Tramuntana
Serpentinvägar vid Serra de Tramuntana

Ett annat intressant utflyktsmål är nationalparken Mondrago Natural Park. När man tittar på bilder härifrån ser man kristallklart vatten, vita sandstränder och klippformationer klädda med grön vegetation. Denna plats ligger lite avsides från de mest populära delarna av ön, och bjuder därför på ett rikt djurliv och färre turister. 

Halvön Cap de Formentor är Mallorcas allra nordligaste punkt och kan bara nås via en enda väg. Landskapet här är oerhört dramatiskt med 400 meter höga klippor, speciella bergsformationer och tallar som växer i alla möjliga riktningar. Här finns också vackra stränder, och om man vill ha ännu bättre utsikt kan man ta sig upp till toppen av vakttornet.

WIFI.se

Om man föredrar en enklare utflykt kan man ta sig till katedralen Santa Maria of Palma. Detta kanske inte känns som en ”dold” pärla, men många ser tydligen bara byggnaden utifrån och  missar därmed ljusutställningen som bara kan ses från insidan, och som ska vara speciell tillsammans med det färgade glaset. Katedralen är för övrigt en gotisk romersk-katolsk byggnad och byggdes där det tidigare stod en moské. 

Har du varit på Mallorca? Har du fler tips om dolda pärlor?

Cap de Formentor
Mallorcas nordligaste punkt, Cap de Formentor

Alla bilder i inlägget är lånade från Pixabay

Prenumerera på vårt nyhetsbrev