Meny Stäng

Fem tips för ett besök i soliga Florida

Gästskribent: Ann-Louise Paulsson

Nu när vintern på allvar gjort sitt intåg här i Sverige så känns det helt rätt att drömma sig bort till varmare breddgrader. När det är kallt och ruggigt här är det alldeles lagom varmt på andra sidan Atlanten, närmare bestämt i Florida.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Florida ligger i sydöstra USA och delstaten är omgiven av hav på båda sidor, Mexikanska golfen på västra sidan och Atlanten på östra sidan. Utmed kusterna finns milslånga stränder med sammetslen sand och staten har ett klimat som växlar mellan tropiskt (södra Florida) och subtropiskt (norra Florida).

På sommaren är det riktigt varmt i Florida med temperaturer på upp till 35 grader och det är också väldigt fuktigt. Därför är vintern min favoritårstid när det gäller att besöka just den här staten. På vintern är klimatet mer som en behaglig svensk sommar med temperaturer på 20–25 grader dagtid.

Första gången jag var i Florida, för 24 år sedan, var jag där i början av januari och medan jag låg utanför min pappas kusins lägenhet och solade i bikini gick grannarna runt i långbyxor, täckjacka och mössa och tittade konstigt på mig. Då var det ändå cirka 25 grader varmt!

Alla amerikanska stater har smeknamn och Florida kallas för ”The Sunshine state”, ett namn som staten helt klart har gjort sig förtjänt av med sina 3000 soltimmar per år.

Det finns hur mycket som helst att se i Florida och man skulle kunna tillbringa flera månader där och fortfarande inte hinna se allt. Jag har besökt Florida fyra gånger och har hittat några favoriter som jag gärna vill tipsa om.

Clearwater Beach – en av USA:s bästa stränder

Clearwater Beach ligger på Floridas västkust, väster om Tampa, och har flera gånger blivit utsedd till den bästa stranden i USA. Den fyra kilometer långa stranden består av sand som är så vit att det nästan gör ont i ögonen att titta på den. Här finns också en pir som man kan promenera ut på för att få en överblick över stranden. Många fiskare håller också till på piren och bredvid dem väntar pelikaner och andra fåglar förväntansfullt på att få smaka en fisk eller två.

Clearwater beach i Florida
Stranden på Clearwater Beach

Här finns också flera trevliga butiker och restauranger samt olika företag som erbjuder båtutflykter. Vill du bo på Clearwater Beach kan jag rekommendera hotellet Pier House 60 Marina Hotel där man kan bo i rum med en helt fantastisk utsikt över stranden.

Utsikt från Pier House 60 Marina Hotel
Utsikt från Pier House 60 Marina Hotel

Läs mer här om Clearwater Beach.

Fort Lauderdale med strandpromenad och kanaler

Även om storstaden Miami är rolig att besöka så föredrar jag den mindre grannstaden Fort Lauderdale, cirka 5 mil norr om Miami. Här hittar du många kanaler där du kan ta en båttur och titta på lyxiga hus från vattnet men jag tycker det är allra finast längst med strandpromenaden. Även i Fort Lauderdale är stranden riktigt härlig även om sanden inte är lika vit som på Clearwater Beach. Och detta är faktiskt den enda plats i USA där jag badat i havet vilket är ett gott betyg till stranden!

Fort Lauderdale i Florida
Strandpromenaden i Fort Lauderdale
Fort Lauderdale i Florida
Den härliga stranden i Fort Lauderdale

Träffa Musse Pigg på Walt Disney World

Orlando är nöjesparkernas mecka och här hittar du Walt Disney Worlds parker. Det är totalt sex olika parker varav fyra nöjesparker och två vattenparker. Utöver parkerna finns även Disney Springs som är ett stort område med massor av affärer och restauranger. Till skillnad från parkerna så är det gratis att besöka Disney Springs.

Walt Disney World i Florida
Epcot, Walt Disney World, Florida

Walt Disney Worlds sex parker är Magic Kingdom, Epcot, Disney’s Hollywood Studios, Disney’s Animal Kingdom Theme Park, Disney’s Blizzard Beach och Disney’s Typhoon Lagoon. De två sistnämnda är vattenparker. Entrépriserna varierar beroende på säsong och dag, det är dyrare under högsäsong och billigare under lågsäsong.

När man köper biljett är det bra att känna till att man kan välja om man vill besöka en park per dag eller flera parker per dag. Att besöka fler parker per dag blir dyrare men kan vara ett bra alternativ om man inte har så många dagar på sig att utforska Walt Disney World. Observera att sedan pandemin så måste du köpa biljett i förväg och även boka in exakt vilken dag/vilka dagar du ska besöka parkerna. Jag rekommenderar minst tre dagar för att hinna med så mycket som möjligt.

Disney's Art of Animation Resort
Disney’s Art of Animation Resort

För att få ut mesta möjliga av besöket på Walt Disney World är det bra att bo på ett av Disney’s egna hotell eftersom du då får gå in i parkerna tidigare på morgonen, innan övriga besökare släpps in. Vi har bott på Disney’s Art of Animation Resort som är perfekt om man reser med barn.

Läs mer här om Walt Disney World.

Besök Harry Potters magiska värld i Universal-parkerna

I Orlando finns också Universal-parkerna som består av Universal Studios Florida, Islands of Adventure och vattenparken Volcano Bay. Har du ett Harry Potter-fan i familjen så är det hit du ska åka när du är i Florida för här hittar du The Wizarding World of Harry Potter. Man har byggt upp miljöer utifrån böckerna om Harry Potter och det känns verkligen som att man på riktigt har förflyttat sig till Hogsmeade Village och Diagon Alley.

Harry Potter-parken är uppdelad i två delar, Diagon Alley ligger i Universal Studios och Hogsmeade Village ligger i Islands of Adventure så för att ta del av allt behöver du köpa en biljett som inkluderar inträde till båda Universal-parkerna. Mellan parkerna åker du såklart med tåget Hogwarts Express.

Gringotts bank med draken ligger i Diagon Alley
Hogsmeade Village i Florida
Hogsmeade Village i Islands of Adventure

Förutom Harry Potter finns förstås också massor av andra roliga och spännande åkattraktioner i parkerna så se till att du har minst tre dagar på dig här för att hinna med allt.

Läs mer här om The Wizarding World of Harry Potter.

Åk på en kryssning från någon av Floridas hamnar

Florida är den perfekta utgångspunkten för en kryssning i Karibien. Det finns flera olika kryssningsbolag att välja mellan, bland annat Royal Caribbean, Norwegian Cruise Line, Celebrity Cruises, MSC Cruises och Disney Cruise Line. De största kryssningshamnarna i Florida är Port of Miami, Port Canaveral och Port Everglades. De är inte bara störst i Florida utan även störst i världen om man går efter antalet passagerare.

Disney Dream
Ombord på Disney Dream
Disney Dreams
Disney Dreams vackra atrium

När vi var i Florida senast valde vi att åka på en fyra nätter lång kryssning med Disney Cruise Line som flera år i rad fått ta emot utmärkelsen ”Bästa kryssningsbolag för familjer”.

Under vår kryssning besökte vi Bahamas där vi stannade till en dag i Nassau och en dag på Castaway Cay. Castaway Cay är Disney Cruise Lines egen privata ö där bara deras egna kryssningsfartyg får lägga till. Hela kryssningen var en fantastisk upplevelse som vi gärna gör om någon gång i framtiden.

Läs mer här om att kryssa med Disney Cruise Line.

Ann-Louise Paulsson

Följ Ann-Louise här:

Sverige

Ann-Louise Paulsson

Ann-Louise driver resebloggen Från Stad till Strand som framför allt handlar om resor i Sverige, Europa och USA. Guider och upplevelser från de olika resmålen blandas med tips på bra fikaställen och en liten dos Disney. Resorna görs oftast tillsammans med sambo och son så vill du ha tips på resmål som passar hela familjen hittar du det i hennes blogg.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev