Meny Stäng

7 saker att se och göra i Kuala Lumpur

Vad kan man se och göra i Kuala Lumpur? Vi besökte Malaysias huvudstad för några år sedan och idag samlar vi all information från tidigare blogginlägg om staden på ett och samma ställe. Här kommer vår guide med tips om den hektiska, mångkulturella och spännande storstaden Kuala Lumpur. Har du kanske några fler tips?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur, eller KL som staden kallas av de som bor där, är Malaysias huvudstad och en relativt ny stad. Staden grundades faktiskt så sent som 1857, vilket gör den till en av världens yngsta huvudstäder. Det är med andra ord ingen större idé att leta efter riktigt gamla byggnader här, men istället hittar du desto fler nya och moderna höghus.

KL Malaysia
Annonsera på blogg

Kuala Lumpur är en modern, kosmopolitisk och mångkulturell stad. Här bor malajer blandat med kineser och indier, och man ser uttryck för islam, hinduism och många andra religioner. Men mest känner man att man befinner sig i en mycket modern och dynamisk stad. Byggnader i något äldre stil kan man förresten se på Merdeka Square, där man bland annat hittar 1800-talsbyggnaden Abdul Aamad Building, som är uppförd i morisk stil.

Kuala Lumpur

1. Kolla in Petronas twin Towers

Nästan var man än befinner sig i Kuala Lumpur kan man se den kända tvillingskyskrapan Petronas Twin Tower, och det är kanske inte så konstigt med tanke på att det är världens elfte högsta byggnad. Byggnaden är 451,9 meter hög, har 88 våningar och var vid byggnationen världens högsta.

I nedre delen finns ett köpcentrum som är öppet för allmänheten. Varje dag kan turister också köa för ett begränsat antal biljetter som ger tillträde till bron. Att kolla in de här tornet är ett definitivt måste att göra i Kuala Lumpur!

Petrona towers
KL

2. Kolla in KL Tower

Om du inte fått nog av höga torn kan du också kolla in Kuala Lumpur Tower, eller KL Tower som det också kallas. Det här tornet ä 421 meter högt, och alltså nästan lika högt som Petronas Twin Towers. Vi nöjde oss med att titta på tornet nerifrån, men om du åker upp till toppen får du en fantastisk utsikt. Tänk bara på att vara här tidigt, för det blir ofta lång kö.

Kuala Lumpur

3. Shoppa

Kuala Lumpur är ett paradis för den som gillar att botanisera i shoppinggallerior. Här finns precis hur många gallerior som helst! Vi kikade bland annat runt i gallerian under Petrona Towers, gallerian Pavillion och gallerian Lot10.

Här hittar man alla kedjor man någonsin hört talas om, samt massor av olika asiatiska kedjor och även mindre boutiquer. Vill du i stället handla hantverk och liknande kan du ta dig till centralmarknaden, Central Market, håller öppet varje dag.

Shopping Kuala Lumpur
Shoppingmall i Petrona Towers

4. Uppleva Chinatown

Chinatown i Kuala Lumpur kan beskrivas som ett myller av färger, dofter och ljud. Överallt hänger ballonger, flaggor, lyktor och t-shirts i starka färger, oset från små hål i väggen-restauranger letar sig ut på gatan och försäljare ropar ut dagens fantastiska priser. 

Här hittar man framför allt kläder, handväskor, solglasögon, smycken och klockor. Nästan allt är fejkversioner av fina märken och det är förstås möjligt att pruta på allt. Å andra sidan är det mesta riktigt billigt redan från början.

Peter i Chinatown
KL Chinatown

5. Äta asiatisk mat

När man är i Malaysia och andra delar av Asien ska man förstås passa på att äta asiatisk mat. Man hittar god malaysisk mat i Kuala Lumpur, men också ett fantastiskt utbud av till exempel kinesisk, thailändsk, indisk och japansk mat. För en enklare måltid kan man äta i någon av alla food courts som finns i shoppinggalleriorna.

WIFI.se

På kvällen kan man välja och vraka mellan många restauranger. För vår del föll lotten på kinarestaurangen Ah Yat Abalone, där vi beställde in ett gäng rätter att dela på: roasted duck, fläsk i sötsur sås, butterprawns, pak choi och grönsaker ”deluxe” med bland annat lotusblommor. Fantastiskt gott! För den som vill fördjupa sig i matkulturen finns också olika spännande food tours.

Shoppingcenter KL
Vi åt sweet and sour chicken i gallerian Lot10
restaurang KL
Peter på kinesisk restaurang i KL
Kinamat
God mat på kinarestaurangen Ah Yat Abalone

6. Se Batu caves

Vi missade Batu Caves vid vårt besök i Kuala Lumpur, men nästa gång vi kommer hit kommer vi inte missa den här omtalade platsen. Batu Caves är en helig plats med tempel och statyer inuti grottor.

Den kanske allra mest kända statyn är den gigantiska guldstatyn som föreställer Lord Murugun, och som är världens högsta hinduiska staty. Själva grottorna är gjorda av kalksten och sägs vara 400 miljoner år gamla. Du kan ta dig hit med tåg från Kuala Lumpur.

Batu caves
Batu caves, foto: Pixabay

7. Åka till Langkawi

När man befinner sig i Kuala Lumpur ligger Langkawi bara en kort flygresa bort. Här hittar du långa fina sandstränder och mysiga restauranger samt spännande utflykter med bland annat moppe, segelbåt och motorbåt i mangroveträsk. Langkawi är väl värt ett besök!

langkawi
Om det inte finns mer att göra i Kuala Lumpur – res vidare till Langkawi!

Fler saker att göra i Kuala Lumpur?

Vad kan man mer göra i Kuala Lumpur? Utöver det vi nämnt ovan finns en fågelpark, Bird Park, där många av fåglarna flyger fritt. Det finns också flera andra trädgårdar och parker, såsom Lake Garden, Orchid Garden och Butterfly Park.

Ett annat intressant besöksmål kan vara FRIM – Forest Research Institute Malaysia, där det tydligen ska finnas naturstigar, botaniska trädgårdar och hängbroar mellan träden. Sist men inte minst vill vi nämna det kinesiska templet Thean Hou Temple, som ligger en liten bit utanför Kuala Lumpur och är ett tempel i klassisk kinesisk stil.

Kuala Lumpur

Var kan man bo?

Kuala Lumpur är en storstad av internationella mått och det finns förstås massor av olika hotell att välja på. Vi bodde på Corus Hotel, som är ett stort hotell med ett mycket bra och centralt läge, strax intill Petrona Towers. Hotellet var möjligtvis aningen slitet, men prisläget var å andra sidan helt ok.

Corus hotel Kuala lumpur
Vi såg rakt ner på poolen från vårt fönster på Corus hotel
Efterrätter
Efterrättsbuffén på Corus hotel var gigantisk …
Alla våra bästa tips om Malaysia. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev