Meny Stäng

Att göra på Bohol i Filippinerna – 15 tips

Vad kan man se och göra på Bohol i Filippinerna? Bohol är både en ö och en provins i Filippinerna, som är känd för sina speciella ”chokladkullar”, sina filippinska spökdjur och för sol och bad. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra på Bohol.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Bohol i Filippinerna

Bohol är en stor och frodig ö och samtidigt en provins, där flera ytterligare öar ingår, såsom den populära semesterön Panglao. Vi var här tidigt i våras och har redan berättat om våra spännande upplevelser, men vi tänkte att det kan vara bra att samla alla våra tips till Bohol på ett och samma ställe.

Att göra på Bohol i Filippinerna

Bohol öster om ön Cebu, i Centrala Visayas, i Filippinerna.

Vad kan man göra på Bohol?

Så, vad kan man då se och göra på Bohol? Det som de flesta inte vill missa är Chokladkullarna och spökdjuren, men det finns också mer att se och uppleva. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Besök Chokladkullarna

Chokladkullarna, eller Chocolate Hills som de heter på engelska, är ett udda geologiskt fenomen, med över tusen toppiga kullar. Kullarna kan ses på flera håll, och den huvudsakliga sevärdheten hittas strax utanför staden Carmen. Här kan man ta trappor upp på en av kullarna, varifrån man har en vidsträckt utsikt över området.

2. Gör ett stopp vid Sagbayan Peak

Ytterligare en plats som kan besökas inom området med chokladkullar är Sagbayan Peak. Här finns ett ambitiöst uppbyggt turistkomplex, om än lite slitet, med restaurang och flera utsiktsplattformar.

Att göra på Bohol i Filippinerna

3. Strosa vid Captain’s Peak Garden

Captain’s Peak Garden, eller Captain’s Peak Resort, är en stor trädgård med blommor och fantastifulla skulpturer som ligger vid en av Chokladkullarna. Här är fantastiskt fint att strosa runt, och området bjuder också på en härlig utsikt samt ett litet café med drycker.

4. Se spökdjur på Philippine Tarsier Sanctuary

Filippinskt spökdjur, eller tarsier som de heter på engelska, är ett pyttelitet djur med enormt stora ögon, som lever i Filippinerna. Dessa skygga och känsliga djur kan bland annat ses på Philippine Tarsier Sanctuary, där man kan se djuren i naturen tillsammans med en guide. På plats finns också en liten utställning där man kan lära sig mer om de speciella djuren.

Att göra på Bohol i Filippinerna

5. Se spökdjur på Tarsier Conservation Area

Man kan se filippinska spökdjur på ytterligare ett ställe, det vill säga på Tarsier Conservation Area, vilket är ett betydligt mer turistigt besöksmål. Här går man på egen hand längs en slinga, där man kan se djuren. Även här ska man vara tyst för att inte störa de känsliga djuren, men tyvärr upplevde vi inte att det respekterades på samma sätt som på Philippine Tarsier Sanctuary.

Att göra på Bohol i Filippinerna

6. Kryssa på Loboc River

En lite annorlunda sak att göra på Bohol är att uppleva en kryssning på floden Loboc River. Det finns en lång rad kryssningsbåtar, som alla fungerar som flytande restauranger, vilka tar med turister längs med floden medan de kan njuta av buffet och annan underhållning. Kryssningsbåtarna startar vid Clarin Bridge i Loay, eller högre upp längs floden, och turerna tar cirka en timme.

Att göra på Bohol i Filippinerna - Loboc river tour

7. Hyr moppe och ge dig ut på äventyr

Att hyra moppe är ett perfekt sätt att ta sig runt på Bohol på egen hand, och moppar finns att hyra i stort sett överallt. Ön är stor, så det bästa är att planera en lagom rutt för en dagstur med något eller några stopp på vägen.

WIFI.se
Att göra på Bohol i Filippinerna

8. Upplev Bilar Man-Made Forest

Bilar Man-Made Forest är en tät skog som sträcker sig två kilometer i närheten av orterna Loboc och Bilar. Skogen består huvudsakligen av vita och röda mahognyträd, och är en del av ett återplanteringsprojekt som startade för över 50 år sedan. I närheten kan du också göra ett stopp vid Bilar Eco Park, där det bland annat finns en mindre grotta.

Att göra på Bohol i Filippinerna - Bilar Man Made forest

9. Se Sikatuna’s Mirror of the World 

Sikatuna’s Mirror of the World and Botanical Garden är en temapark där man kan man se kända byggnader från hela världen, och inte minst från Europa. I parken kan man också se växter, blommor och japanska fiskar. På platsen finns dessutom en restaurang.

Att göra på Bohol i Filippinerna

10. Upptäck Tagbilaran City

Tagbilaran City är huvudort på Bohol, och är en ganska hektisk och stökig stad. Om du vill kan du shoppa kläder, exempelvis i Alturas Mall. Du kan också besöka National Museum Bohol och se monumentet Blood Pact Shrine, som syftar till att hedra det första internationella fördraget mellan Filippinerna och Spanien. I Tagbilaran hittar du också bussar till olika resmål runt om på Bohol samt färja till Cebu.

Att göra på Bohol i Filippinerna - Tagbilaran

11. Upplev stränderna på Panglao

Panglao är ett turistparadis med massor av stränder. Den mest populära stranden är Alona Beach, där du förutom möjlighet till sol och bad också hittar restauranger, butiker och möjlighet att snorkla, dyka och göra andra utflykter. Om du söker en mindre och lugnare strand kan du exempelvis leta upp Dumaluan Beach.

Att göra på Panglao i Filippinerna

12. Njut av semesterlugn på Point Bay Resort

Det finns många fina hotell och resorts i Bohol, främst på ön Panglao, men också till exempel vid Anda Beach och andra ställen. Vi bodde en period på Point Bay Resort på Panglao, vilket verkligen bjöd på härlig avkoppling. Här finns fina rum med terrasser, ett härligt poolområde och en trevlig restaurang.

Point Bay Resort på Panglao

13. Ät kanelbullar på Zara’s Café

På ön Panglao ligger något så oväntat som ett svenskt café. På Zara’s Café kan du äta kanelbullar, mandelkaka, Toast Skagen eller smörgås på surdegsbröd. Förutom att fikat smakar fantastiskt gott, och påminner om den svenska hembygden, så bjuder cafét på en helt makalös utsikt.

Zara's café

14. Testa restauranger på Panglao

Panglao är ett mecka för turister, och därför finns det också gott om restauranger här. På ön hittar du allt från italienska till japanska restauranger. Bland våra favoriter märks bland annat den napolitanska restaurangen A Tavola samt den japanska restaurangen Udzuki.

Japansk restaurang på Panglao

15. Kliv ner i Hinagdanan Cave

I den norra delen av Panglao ligger grottan Hinagdanan Cave, som är en kalkstensgrotta, som är naturligt upplyst via små hål i taket. Grottan är fylld av stalagtiter och stalagmiter och man kan dessutom se små fåglar som cirklar runt i taket. I mitten av grottan finns en grönskimrande lagun där man kan bada, om man väljer att lösa en särskild biljett för det.

Hinagdanan cave

Mer att se och göra på Bohol

Det finns förstås mer att se och göra på Bohol, utöver våra förslag. Här nedanför hittar du ytterligare några tips.

 • Anda Beach är ett område med stränder, hotell och resorts, på den östra sidan av ön Bohol.
 • Baclayon Church är en katolsk kyrka i Baclayon, på den södra sidan av ön, som utnämnts som ”National Cultural Treasure”.    
 • Cadapdapan Rice Terraces är gröna och vackra risterrasser i den östra delen av ön.
 • Chocolate Hills Adventure Park är en äventyrspark med bike zipline och trädtoppsbana med mera.
 • Loboc Ecotourism Adventure Park är en äventyrpark med linbana och zipline.
 • Vattenfall finns några på Bohol, såsom Can-umantad Falls, Dimiao Twin-falls, Kinahugan Falls, Camugao Falls och Ingkumhan Falls.
Bohol

Var kan man bo på Bohol?

Det finns massor av olika hotell på Bohol, på olika delar av ön och i olika prisklasser. Vi bodde största delen av tiden på härliga Marina Point Bay Resort, som ligger på Panglao.

Marina Point Bay Resort
Marina Point Bay Resort på Panglao

Vi bodde också ett antal dagar på hotell Seeya i Tubigon. Detta var ett stopp på vägen för oss, och även om detta inte är någon turistort så gjorde vi några moppeutflykter med utgångspunkt här.

Seeya i Tubigon
Hotell Seeya i Tubigon på västra Bohol

Att ta sig till och från Bohol

Ett vanligt sätt att ta sig till Bohol är att flyga till Cebu, och sedan ta sig från Cebu till Tagbilaran med färja. Det är också möjligt att flyga från exempelvis Manila till Bohol-Panglao flygplats.

Färja mellan Cebu och Tagbilaran
Färja som går mellan Cebu och Tagbilaran

Mer att se och göra i närheten

Från Bohol är det relativt nära att ta sig till Cebu City på ön Cebu. Du kan också upptäcka olika mindre öar i närheten såsom Siquijor, Pandanon, Pacijan / Comotes Islands samt Malapascua. Klicka på bilden nedan så hittar du ännu fler tips till Filippinerna.

Våra bästa tips om Filippinerna. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra på Bohol?

Har du varit på Bohol? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra på Bohol?

Fakta om Bohol på Filippinerna

 • Land: Filippinerna
 • Region: Centrala Visayas
 • Huvudort: Tagbilaran City
 • Befolkning: Drygt 1 394 329 (2020)
 • Läge: Ön ligger strax öster om ön Cebu.
 • Storlek: 4 117 km²
 • Känd för: Chokladkullar, filippinskt spökdjur och stränder.

Bra att veta om Bohol

 • Betalning: Du behöver kontanter på ön, även om det går att betala med kort på vissa finare restauranger och hotell. Det finns bankomater i städer och turistorter, men var beredd på att en avgift dras vid uttag.
 • Ta sig runt: Du kan ta dig runt med bussar, vans och tricycles. Du kan också hyra moppe.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev