Meny Stäng

Flodkryssning på Loboc river på Bohol i Filippinerna

Flodkryssning på Loboc River! Detta är en av de aktiviteter man kan roa sig med på ön Bohol i Filippinerna. Kryssningen visade sig vara en ganska hektiskt lunchkryssning – inte fullt så rogivande som vi föreställt oss – men ändå trevlig.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Flodkryssning på Loboc River

Redan under de första dagarna på Bohol, när vi gjorde moppeturer till Chokladkullarna och spökdjuren, såg vi kryssningsbåtarna glida förbi på floden Loboc. Då bestämde vi att vi en dag skulle göra en flodkryssning på Loboc River.

Floden Loboc rinner från staden Carmen, i de centrala delarna av Bohol, söderut mot städerna Loboc och Loay.

Att göra en flodkryssning på Loboc River

Så, hur är det då att göra en flodkryssning på Loboc River? När vi såg kryssningsbåtarna den där första dagen föreställde vi oss ett lojt och avslappnat glidande på den vackra floden under några timmar, men riktigt så var det inte.

Kryssningsbåtarna är flytande restauranger, och det är cirka en timme som spenderas ombord, åtminstone den kryssning vi gjorde, med utgångspunkt i Loay. De kryssningsbåtar vi såg den där första dagen måste ha gått högre upp längs floden, troligen med start i Loboc.

Flodkryssning på Loboc River på Bohol

Vi tog moppe från Panglao, och kom fram till Floating Resto Rio Verde i Luay redan vid 10-tiden på morgonen. Här möttes vi av ett stort och väl underhållet turistkomplex med biljettförsäljning, toaletter och souvenirer.

En avstickare till platsen för att se valhaj

För att få valuta för våra pengar, det vill säga orka äta ordentligt på buffén, insåg vi dock att vi var lite tidigt ute. Det blev därför ännu en liten tur på moppe …

Vi hade hört att man kan se valhaj vid kusten i Lila, strax öster om Loay, och tog därför moppen hit för att se om det skulle vara något för oss. Även här möttes vi av ett stort turistkomplex med biljettförsäljning och souvenirer.

Basketbollplan i Filippinerna

Vi frågade om turen och det visade sig att det är en halvtimmes båttur då man både kan titta på och snorkla med valhajar, för 1500 peso per person (cirka 300 kronor). Men hur är det möjligt att hinna allt detta på bara en halvtimme?

Jo, våra farhågor besannades. Om vi förstår det hela rätt så matar man valhajarna, så att de ska stanna nära land, vilket stör deras naturliga rörelsemönster i havet. Nej, detta ville vi inte bidra till, så det blev moppe tillbaka till kryssningsrestaurangen.

Valhaj i Filippinerna

Dags för flodkryssning på Loboc River

Klockan hann bli elva, vi betalade 85o peso per person (cirka 165 kronor) och gick ombord. Många kryssningsbåtar ligger i hamnen och vi fick passera genom två båtar för att komma till den yttersta, där vi fick varsin sittplats vid ett långbord. Och strax bar det iväg!

WIFI.se
Flodkryssning på Loboc River på Bohol

Alla gäster ombord, förutom vi, var asiater. Det är rimligt att anta att många var sydkoreaner, eftersom det är den största turistgruppen här, men det kan också ha varit en del kineser och filippinier.

Flodkryssning på Loboc River på Bohol

Stämningen var hög, med prat och skratt, massor av selfies och underhållning på gitarr.

Flodkryssning på Loboc River på Bohol

Buffet

Buffén var stor, med många asiatiska rätter, såsom pancit (filippinsk nudelrätt), friterad kyckling, grillspett, vårrullar, krabba, ris, bananer, melon och en massa annat.

Medan vi åt gled vi på den vackra floden, som omges av tät grönska, och det var nästan lite svårt att hinna allt man ville – äta, fota och njuta av utsikten.

Flodkryssning på Loboc River på Bohol

Floden Loboc

Lobocfloden är en av de stora sevärdheterna på ön Bohol, och bjuder på vackra vyer i form av tät grönska. Om man åker längre kan man också åka förbi platser såsom staden Loboc, men lunchkryssningen lät oss inte åka så långt.

Flodkryssning på Loboc River på Bohol

Ett stopp hos Ati Tribe

Plötsligt gjorde vi däremot ett stopp vid en liten ”scen” i vattnet, där en grupp människor kom ut iförda någon slags ”stam-klädsel”.

Atri tribe

Det hela kändes extremt turistigt, och vi var inte alls bekväma med att gå över den lilla landgången för att dansa eller ta selfies, vilket i stort sett alla de andra kryssningspassagerarna gjorde.

stammen Ati Filippinerna

När vi läste på lite efteråt verkar det som att stammen Ati är en etnisk minoritet från öarna Boracay, Panay och Negros. Som många andra minoriteter här i världen har de fått utstå diskriminering, och när Boracay blev en populär turistdestination fördrevs de därifrån.

De går förstås inte klädda som på bilderna i vanliga fall, men liksom många andra försöker de göra business av turismen. Det var ingen extra avgift för att se dem dansa, men det fanns en liten box för ”donations”.

Ati tribe

Dags att åka tillbaka

Efter besöket hos stammen Ati var det dags att vända tillbaka. Om du frågar oss hade turen gärna fått vara lite längre, så att vi hade kunnat njuta mer av miljön runt floden, men så var det inte.

Clarin bridge i Luay
Clarin Bridge i Loay, Bohol

Det var ändå en trevlig tur, och vi blev förstås mätta och belåtna.

Flodkryssning på Loboc River på Bohol
Två av kryssningsbåtarna – en i form av en sköldpadda

Mer att se och göra i närheten

På Bohol finns mer att se och uppleva! Om du gör ett besök här vill du inte missa Chokladkullarna och spökdjuren. Vi kan också rekommendera ön Panglao, där du kan njuta av stränder och restauranger. Här hittar du alla våra tips om vad man kan se och göra på Bohol.

Våra bästa tips om Filippinerna. Klicka på bilden!

Fakta om flodkryssning på loboc River

  • Startplats: Vi startade vid Clarin Bridge i Loay. Det finns ytterligare flodkryssning, som startar högre upp längs floden, i Loboc om vi förstår det rätt.
  • Bokning: Man behöver inte boka i förväg. Det går bra att bara komma. Flodkryssningen ingår även i olika paket och rundturer som kan bokas.
  • Tider: Båtarna går varje dag, mellan 10:00 och 14:30.
  • Tidsåtgång: Cirka en timme
  • Pris: 850 peso per person (cirka 165 kronor) 2023
  • Ingår i priset: Båtturen, buffet och underhållning. Dryck ingår inte utan betalas separat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev