Meny Stäng

Öar i Filippinerna – dessa 30 har vi besökt

Annons

Det finns många, många öar i Filippinerna. Hela landet består av större och mindre öar och sammanlagt finns det drygt 7600 stycken. Under våra tre månader i landet hann vi med att besöka … 30 öar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Öar i Filippinerna

De flesta av alla öar i Filippinerna är små, och de elva största öarna utgör hela 91 procent av landytan. Allra störst är ön Luzon i norr och ön Mindanao i söder. I mitten ligger den stora ögruppen Visayas.

Vår resa bland öar i Filippinerna

Med tanke på att det finns över 7000 öar i Filippinerna så har vi ju egentligen bara besökt en bråkdel. Samtidigt kändes det som att vi hann med en hel del. Vi har besökt små öar och stora öar, öar helt utan vägar och öar med mäktiga höghus, turistiga öar och öar där barnen i byarna tittade storögt på oss. På kartan kan du se alla öar som vi besökt.

1. Cebu

Cebu är en stor ö i Filippinerna, där du bland annat hittar den större staden Cebu City. Här landade vårt flyg från Sverige, via mellanlandning i Qatar, och det var därmed den första ö vi såg i Filippinerna. Utöver Cebu City finns några ställen som kan vara värda att besöka, såsom till exempel Moalboal.

Cebu City

2. Malapascua

Från Cebu tog vi oss direkt till den lilla ön Malapascua, som ligger strax norr om Cebu. Den här ön är framför allt känd för dykning med rävhajar, men man kan också snorkla, åka på båtturer och hänga på uteserveringar på Bounty Beach.

Att göra på Malapascua

3. Leyte

Leyte är en stor och bördig ö där man odlar mycket frukt och grönsaker. Vi besökte staden Tabango, på den nordvästra delen av ön, där vi bland annat handlade på stadens marknad, och hälsade på släktingar till den filippinska familj vi känner.

Leyte

4. Kalanggaman

Kalanggaman är en fantastisk vacker paradisö med långa sandtungor. Här finns inga bofasta, men man välkomnar turister med små butiker, uthyrning av kajaker och möjlighet att bo kvar över natten. Utflykter hit kan bland annat göras från Malapascua.

Öar i Filippinerna - Kalanggaman

5. Tulang Diot

Tulang Diot är en mysig liten ö i Filippinerna, som ingår i ögruppen ”Camotes Islands”. Hit kan man komma för att sola och bada, och för att stanna över natten i tält eller på bastmattor vid strandens ”summer huts”. Mysigt och avslappnat!

Öar i Filippinerna - Tulang Diot

6. Pacijan

Ön Pacijan ingår i ögruppen Camotes Islands och bjuder på den fina stranden Santiago Beach samt ett gäng spännande grottor: Timubo Cave, Paraiso Cave och Heaven Cave. Om man vill ha lite stadspuls kan man ta sig till staden San Francisco.

Öar i Filippinerna - camotes Islands

7. Poro

Precis intill ön Pacijan, i ögruppen Camotes Islands, ligger ön Poro. Mellan dessa två öar är det så nära att man snabbt tar sig över via en kort bro. På ön finns bland annat en grotta och några vattenfall.

Öar i Filippinerna - Poro

8. Apid

Ön Apid är en av fyra öar i ögruppen Cuatro Islas, nära den stora ön Leyte. Detta är en ö dit väldigt få turister hittar. Här kan man se delfiner och kokoskrabbor, träffa befolkningen i den lilla byn och möjligtvis övernatta i tält på stranden.

Öar i Filippinerna - Apid

9. Digyo

Ön Digyo ingår också i ögruppen Cuatro Islas, och är kanske den mest ”turistiga” av dess öar. På denna vackra ö finns ett gäng ”summer huts” och lokalbor från den större ön Leyte brukar komma hit för några dagars avkopplande strandhäng.

Öar i Filippinerna - Digyo

10. Mahaba

Mahaba, i Cuatro Islas, är en liten ö med en fin liten sandstrand och en mindre by. Hit hittar väldigt få turister, men när vi var här stannade ändå en turistbåt, med ett filippinskt gäng, en kort stund.

Öar i Filippinerna - Mahaba

11. Himokilan

Ön Himokilan är den fjärde ön som ingår i ögruppen Cuatro Islas. Här kan man, om man letar upp en guide, besöka en grotta med stalagtiter, stalagmiter och fladdermöss.

Öar i Filippinerna - Himokilan

12. Jao

Ön Jao ligger strax norr om den stora ön Bohol. Här har det en gång funnits hotell, som dessvärre förstörts i tyfoner. Nu möts man av sandstrand och lokalbefolkning som lever vardagsliv.

Öar i Filippinerna - Jao

13. Pandanon

Pandanon är en ö som ligger mellan de större öarna Bohol och Olango. I ena änden ligger en by och i andra änden finns en fin sandstrand och en större byggnad som förstörts i en tyfon. Ön är populär bland turister som kommer med båt från Bohol, Olango eller Cebu.

Öar i Filippinerna - Pandanon

14. Bohol

Bohol är en stor ö, där du bland annat hittar den större staden Tagbilaran. Detta är en ö som besöks av många turister, som bland annat vill se de häftiga Chokladkullarna och de fascinerande spökdjuren eller göra en flodkryssning på Loboc River.

Öar i Filippinerna - Bohol

15. Panglao

Panglao är en populär turistdestination som ligger söder om Bohol, förbunden med den större ön via två broar. Här hittar du bland annat stranden Alona Beach samt en lång rad resorts och restauranger. Man kan också besöka grottan Hinagdanan.

Att göra på Panglao

16. Mactan

Mactan är en ”storstadsö” som ligger precis intill Cebu City, förbunden via flera broar. På ön ligger bland annat Cebus internationella flygplats samt en lång rad hotell i höghusstil. Dessutom finns restauranger, köpcentrum och stränder.

Öar i Filippinerna - Mactan

17. Palawan

Palawan är en stor ö i västra Filippinerna, dit det ofta är enklast att ta sig med flyg, exempelvis från Cebu eller Manila. Ön är känt för sitt dramatiska landskap och turistorten El Nido samt för den underjordiska floden i Puerto Princesa, som är upptagen på Unescos världsarvslista.

Öar i Filippinerna - Palawan

18. Miniloc

Miniloc är en ö utanför El Nido på Palawan, dit många båtutflykter går. Här hittar man nämligen inte mindre än tre vackra laguner: Secret Lagoon, Small Lagoon och Big Lagoon, där det är populärt att paddla kajak.

Öar i Filippinerna - Miniloc

19. Matinloc

En annan ö som vi besökte under en av alla båtturer från El Nido var Matinloc. På den här ön hittar man nämligen både Secret Beach och Hidden Beach, som är populära utflyktsmål.

Öar i Filippinerna - Matinloc

20. Shimizu

På ön Shimizu gjorde vi bara ett kort stopp. Även detta är en vacker ö med dramatiska bergsformationer.

21. Tapiutan

Under båtturerna utanför El Nido gjorde vi också ett stopp på stranden Talisay Beach, som ligger på ön Tapiutan Island. På denna mysiga strand dukade killarna på utflyktsbåten upp en lunchbuffé.

El Nido frukt

22. Helicopter Island

Ytterligare en ö som vi besökte under båtturerna utanför El Nido var den ö som heter Helicopter Island. Här möts man av en fin liten sandstrand och ofta av många utflyktsbåtar.

Öar i Filippinerna - Helicopter Island

23. Cadlao

På en av båtturerna utanför El Nido gjorde vi ett stopp på en strand som heter Paradise Beach, som ligger på ön Cadlao Island. På ön ligger också Cadlao Lagoon och Pasandigan Cove.

Cadlao

24. Busuanga

Vi tog oss till Coron och Busuanga med färja från El Nido. Busuanga är den största ön i Coron, där också staden Coron Town ligger. I staden finns många hotell och restauranger, och från hamnen utgår en lång rad olika båtturer.

Busuanga

25. Coron

En av de större öarna i Coron heter Coron Island, och här finns några av de största sevärdheterna i området. Här ligger nämligen den vackra Twin Lagoon och de båda sjöarna Kayangan Lake och Barracuda Lake.

Att göra i Coron

26. CYC

CYC Beach är en vacker strand som man hittar på en liten ö i Coron. Hit kommer många utflyktsbåtar varje dag, så att turister kan sola, bada, snorkla vid revet intill och kanske paddla kajak.

Öar i Filippinerna - CYC

27. Mindoro

Mindoro är en stor ö dit turister bland annat kommer för att dyka. När vi var här 2014 hängde vi i Puerto Galera och Sabang i den norra änden av ön. Den här gången besökte vi bara San José och Bulalacao i söder, på vägen från Coron till Boracay.

Öar i Filippinerna - Mindoro

28. Panay

Panay är en av alla stora öar i Filippinerna, men som vi bara besökt ett litet hörn av. För att ta sig till den populära turistön Boracay måste man nämligen först ta sig till Caticlan på norra Panay, där båtar tar en vidare till Boracay.

Panay

29. Boracay

Boracay är kanske en av Filippinernas allra mest kända turistöar. Ön har begåvats med en fantastiskt vacker strand, White Beach, och tar emot miljontals turister varje år. På Boracay finns gott om hotell och restauranger, liksom möjligheter för vattensport och båtutflykter.

Att göra på Boracay

30. Luzon

Sist men inte minst måste vi nämna ön Luzon. Den här stora ön besökte vi inte den här gången, men däremot när vi var i Filippinerna 2014. Huvudstaden Manila ligger nämligen på ön Luzon.

Utsikt Manila

Fler öar i Filippinerna att upptäcka?

Finns det fler öar i Filippinerna att upptäcka? Ja, naturligtvis! Det finns massor av fantastiska öar, och var du än är kan du alltid göra en båtutflykt till någon charmig ö i närheten. Har du kanske några fler tips på öar i Filippinerna?

Våra bästa tips om Filippinerna. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev