Meny Stäng

Fina öar och gästfria människor i Filippinerna

Annons

Happy Friday! Hoppas att du haft en fin vecka och har några trevliga planer för helgen. Vi berättar lite om vardagslivet på vår båtluff i Filippinerna, och lite om de öar som vi inte kommer skriva några reportage om.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Filippinerna  – fina öar och vänliga människor

Det finns otroligt många öar i Filippinerna (över 7000!) och under vår båtluff åker vi förbi många, många. På de flesta bor människor och ibland är det trångt mellan husen. Vi siktar på öar där det ser ut att finnas fina stränder, så att vi kan lägga till och slå upp våra tält. Vi har nyligen berättat om två fina öar i den lilla ögruppen Cuatro islas – Apid och Digyo.

Helena på stranden på ön Apid

Ön Mahaba

Vi kommer snart berätta om en tredje av öarna, Himokilan, där vi hade flera intressanta upplevelser. Den fjärde ön, Mahaba, blir det inget reportage om, eftersom vi inte har så mycket spännande att berätta om den.

Båten Dotche, och lillbåten Filippa, har lagt till vid Mahaba

På vissa öar är det väldigt lite turism och på Mahaba var vi säkra på att vi skulle vara helt ensamma. Men så plötsligt kom en filippinsk turistbåt med ett företagsgäng från Mindanao i södra Filippinerna.

De stannade tjugo minuter på ön, badade lite, ville fotografera sig tillsammans med Peter och frågade lite om Sverige (till exempel ville de veta om vi är muslimer i Sverige, eftersom de själva tillhörde den muslimska minoriteten i Filippinerna).

Ön Jao

Det blir heller inget reportage om ön Jao. Här gick vi in eftersom det på kartan såg ut att kunna finnas en beach resort. Dels var vi lite sugna på att ta in på hotell en natt, och dels skulle en resort kunna betyda fin strand. Dessvärre hade resorten förstörts av en tyfon, så det fick bli tält som vanligt.

Aldrin i fören medan vi går in mot ön Jao

Eftersom högvattnet skulle gå väldigt högt upp på stranden fick vi tälta på en familjs tomt. Det bestående minnet här var den filippinska kvinna som välkomnade oss och lät oss tälta på tomten. Filippinier är ofta otroligt gästvänliga, och denna kvinna kollade gång på gång att allt var okej. Till och med när vi släckt pannlampan för att sova gick hon förbi och frågade “Everything ok Ma’am?”

Peter vid tältet (högre upp ses en lokal familjs hus och lilla butik)

Fiskafänge

Hur har det gått med fisket då? Nja, sådär faktiskt. Fisket på Filippinerna är inte så bra som förr, vilket antagligen beror på alla trålare som tar fisken. Den filippinske besättningsmedlemmen Aldrin använder sin mindre båt, Alleah, för att fiska ibland och har fått lite fisk emellanåt.

En av fiskarna som Aldrin tagit upp

En middag bjöds vi på riktigt god Red grouper, som är en sorts havsabborre.

Grillad fisk till middag!

Att driva ett företag på resande fot

Själva jobbar vi mycket. I vanliga fall, när vi gör kortare resor, kan vi minimera arbetet just när vi är på resa. Nu, när vi är borta så länge, är det mycket mer än blogginlägg som ska göras. Det är mejl, samarbeten, betalda uppdrag, mässförberedelser, fakturor och allt möjligt annat som måste hanteras.

Arbete på ön Digyo

Vi skriver också artiklar åt ett externt företag, och behöver hela tiden hålla reda på deadlines. För att kunna vara bättre uppkopplade har vi nu skaffat simkort från ytterligare en operatör – så att vi kan byta i telefonen beroende på vilken operatör som har bäst täckning där vi befinner oss.

Arbete på ön Mahaba

Bäst denna vecka

Bäst denna vecka? Det är fantastiskt att få se så många fina filippinska öar och att träffa den underbara och gästfria lokalbefolkningen. Dessutom är det skönt att vi fått bättre täckning på internet – ja, det är viktigt för oss.

Din tur … vad kan du lyfta upp som positivt från din vecka?

Veckan som kommer

Vi kommer fortsätta berätta om öar, platser och upplevelser i Filippinerna. Dessutom kommer ett spännande gästreportage från en intressant destination i Afrika. Missa inte det!

Peter och Hildem i fören på båten Dotche

Missade du förra Happy Friday? Läs Fortsatt äventyr, utmaningar och film nummer 3

Prenumerera på vårt nyhetsbrev