Meny Stäng

Fortsatt äventyr, utmaningar och film nummer 3

Annons

Vi fortsätter vårt båtluffaräventyr i Filippinerna, och på sätt och vis blir det bara mer och mer äventyrligt. Vi kommer längre och längre från besättningens hemö Malapascua och till mer och mer okända trakter. Längs vägen upplever vi många paradisöar, men naturligtvis möter vi också utmaningar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att vara ute på äventyr

Att vara ute på äventyr är riktigt roligt, och vi känner att det är det här vi älskar med att resa – att nya okända mål väntar runt hörnet och att man hela tiden får göra upp nya planer. Vi har bara tillfälligt bytt ”husbil i Europa” mot ”båt i Filippinerna”.

Ombord på båten Dotche – Julia och Micke längst fram, bakom syns Peter och kapten Hildo

Vi startade resan på ön Malapascua och har därefter fortsatt till Tabango på Leyte, paradisön Kalanggaman, den lilla mysiga ön Tulang Diot samt ön Pacijan i Camotes Islands. Med ombord har vi en stor karta så att vi kan sätta upp nålar vartefter vi förflyttar oss.

Utmaningar – bankomat, el och internet

Vi får se massor av fantastiskt vackra platser och kan njuta av sol och grönskimrande vatten. Men naturligtvis möter vi också utmaningar längs vägen.

En utmaning har varit att ta ut pengar. Många bankomater i mindre orter accepterar bara inhemska kort, så ibland får vi inte ut några pengar alls. Nu har vi lärt oss att ta ut ganska mycket på en gång när vi väl hittar en bankomat som accepterar internationella kort.

Äntligen en ”riktig” bank i Poro i Camotes Island – här kunde vi ta ut pengar!

En annan utmaning är el och internet. Egentligen har vi lösningar för båda sakerna – de lokala simkorten kan laddas i butiker och vi har solceller och batteri ombord på Dotche.

När det kommer till el är utmaningen att vi har så mycket att ladda – två datorer, två powerbatterier, två mobiltelefoner, en drönare och en gimbal (en slags bildstabilisator till mobilen) och allting tar tid att ladda.

När det kommer till internet handlar det om att hitta någon butik som säljer laddning som gäller i åtminstone två veckor. En del säljer bara för tre dagar eller en vecka och sist, när vi till slut hittade en butik som sålde laddning för 14 dagar – då hade de bara så att de kunde sälja det till en av oss. Men till slut hittade vi!

Ännu en utmaning är förstås att vi ibland åker en bra bit ut på havet, eller till väldigt små öar, och då finns alltid risken att täckningen är dålig eller försvinner. Därför försöker vi för det mesta skriva några inlägg i förväg och tidsinställa dem.

Vissa andra saker är lättare än man kan tro. När vi var ute med moppar på Camotes Island dröjde det lite mellan bensinstationerna, och när vi väl hittade en hade de slut på bensin. Men då lärde vi oss att man också kan kika in i små butiker längs vägen, där man ibland kan hitta bensin i stora coca cola-flaskor.

Räddare i nöden! Här får vi hjälp att tanka vår hyrda moppe vid en liten butik.

Film nummer 3

Vill du följa äventyret på film? Nu är film nummer 3 ute. Denna gång är det inget prat, utan sju minuter med filmklipp, tillsammans med lite berättande text. Spana in filmen här nedanför. Som vanligt kan du också se den på After Work tv – den nya playkanalen för alla Sveriges seniorer.

Bäst denna vecka

Bäst denna vecka är att vi kommit till en rad spännande öar och platser här på Filippinerna, samt att vi kan se fram emot ett riktigt häftigt fortsatt äventyr.

Din tur … Hur har din vecka varit? Vad kan du lyfta fram som positivt från veckan?

Veckan som kommer

Under veckan som kommer blir det fortsatta rapporter från vårt båtluffaräventyr i Filippinerna. Dessutom kan du se fram emot fortsättningen på det spännande reportaget om de okända öarna Komorerna, skrivet av vår nya gästskribent Anna Nilsson Spets.

Missade du förra Happy Friday? Läs Äntligen iväg på båtluffen i Filippinerna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev