Meny Stäng

Tabango på ön Leyte – öluff i Filippinerna

Tabango är en liten stad i Filippinerna som ligger på ön Leyte. Detta blev vårt första stopp på vår öluff i Filippinerna, som startade på ön Malapascua. Här blev det shopping, men också besök hos en filippinsk familj eftersom en av killarna ombord, Aldrin, har sin mamma här.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tabango på ön Leyte i Filippinerna

Tabango är en liten filippinsk stad vid kusten, fylld av moppar, tricycles och barn i skoluniform.

Tabango ligger på den nordvästra delen av ön Leyte, i den del av Filippinerna som kallas Visayaöarna.

Båtresa från Malapascua till Leyte

Vi startade vår resa till Leyte från ön Malapascua. Resan blev en dag försenad, eftersom vindarna var alldeles för starka och vågorna alldeles för höga för att vår kapten Hildo skulle vilja ge sig ut. Men till slut var det ändå dags.

Vi packade ombord allt vårt pick och pack på båten Dotche och gav oss av. Förutom oss så var våra vänner Micke och Julia ombord samt den filippinska besättningen med kapten Hildo, sonen Hildem och svärsonen Aldrin. På denna första tur, från Malapascua till Leyte, var dessutom Hildems syster Gilsam, som också är Aldrins fru, med ombord tillsammans med deras charmiga dotter Alleah.

Aldrin har en liten snabb båt med sig, som han vill använda för att fiska tonfisk, och planen är att denna ska dras efter Dotche, men eftersom det var blåsigt valde Aldrin att köra sin egen båt efter Dotche.

Överfarten var rejält blåsig och vågorna gick emellanåt riktigt höga, så att kaptenen fick sakta ner farten och fokusera på att parera och följa vågorna. Vi andra kunde inte göra så mycket mer än att packa ner datorerna i ”drybags” och sitta lugnt i båten. På grund av vädret tog resan lite längre tid, kanske drygt två timmar istället för en och en halv, men Dotche gick fint och stabilt.

Till Tabango centrum

När vi väl kom fram till Tabango var det dags att ge sig in till centrum för att handla och göra ärenden. Så fort vi kom i land mötte vi en bil som sålde vatten i stora dunkar, så det var det första som shoppades och bars i land.

Tbango Filippinerna
Tabango Filippinerna

Vi tog sedan med oss ett gäng bränsletankar och gav oss av på promenad mot centrum, vilket kanske tog runt 20 minuter.

Växt dekorerad med ägg vid ett hus längs vägen

Väl i centrum möttes vi av en liten stad full av kommers, moppar, tricyclar (moppar med sidovagn) och otaliga skolungdomar i skoluniform. Innan det var dags att shoppa passade vi på att få i oss lunch, i form av friterad kyckling och ris på snabbmatsrestaurangen Crispy King.

Crispy King i Tabango Filippinerns

Shopping i Tabango

Efter lunch var det dags att shoppa. Gilsam, som känner till staden bra, tog med oss till marknaden där vi handlade på oss sådant som ägg, lök, morötter, potatis, paprika, chilifrukter och calamansi – en liten rund frukt som används ungefär som citron eller lime.

WIFI.se
Marknad i Tabango Filippinerna
Marknad i Tabango Filippinerna

Sedan fortsatte vi till en butik där vi handlade på oss nudlar, pasta, olja, tomatsås, nötter och kakor. Därefter blev det ytterligare några stopp för att handla bananer, papaya och en stor säck ris. För att få med alla varor blev det tur först med en cykeltaxi och sedan med en tricycle. Fordonen är smidiga, men inte alltid konstruerade för resliga skandinaver …

Tabango Filippinerna

Besök hos en filippinsk familj

På eftermiddagen blev vi inbjudna till Aldrins släktingar, som bor fint vid havet. Sorgligt nog fanns här en gång i tiden en fantastisk sandstrand, men sanden såldes av en affärsman för att göra betong och kvar finns bara sten och lera. Utsikten över havet är ändå fortfarande vacker.

I familjen finns duktiga båtbyggare

Hos familjen blev vi generöst bjöds på middag med den filippinska nudelrätten pancit, ris och fläskkött. Dessutom fick vi prova exotiska frukter från trädgården. Gott och väldigt trevligt!

Gilsam med en av frukterna från trädgården

Därefter blev vi ännu mer generöst inbjuda till övernattning med frukost, innan det var dags att ge sig av igen. En fantastiskt fin inledning på resan!

Till frukost bjöds vi bland annat på ris och krabba – men också på äggröra bara för vår skull
Våra bästa tips om Filippinerna. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev