Meny Stäng

Att göra på Boracay i Filippinerna – 15 tips

Vad kan man se och göra på Boracay i Filippinerna? Boracay är en liten filippinsk ö med en fantastiskt vacker sandstrand och många turister. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra på Boracay.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Boracay i Filippinerna

Boracay är platsen för dig som vill uppleva en tropisk sandstrand med hängande palmer, och som uppskattar att det finns gott om restauranger, barer, butiker och aktiviteter för turister.

För ett gäng år sedan stängde ön ett halvår på grund av överturism och miljöförstöring. När ön öppnade igen hade man förbättrat en hel del, och några av de saker som märks är att alla trikes drivs på el samt att man vid besök betalar en miljöavgift.

Att göra på Boracay i Filippinerna

Boracay ligger strax norr om ön Panay i västra Visayas i Filippinerna.

Vad kan man göra på Boracay?

Så, vad kan man då se och göra på Boracay? Semesterlivet på Boracay handlar delvis om att ”göra ingenting”, men det finns förstås också massor av aktiviteter och utflykter att välja bland. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Häng på White Beach

Det som man absolut inte vill missa att göra på Boracay är att hänga på den fyra kilometer långa stranden White Beach. Det är här ”allting händer” om man säger så, oavsett om du vill sola och bada, göra båtturer eller hänga på restauranger och barer.

Stranden är inte bara lång utan också otroligt vacker med finkornig mjuk sand och höga palmer, som ofta viker sig ut över stranden.

Stranden är uppdelad i tre delar: Station 1 (längst i norr, med de mest lyxiga resortsen), Station 2 (i mitten) och Station 3 (längst söderut, med budgetalternativ). Allra livligast är det i mitten, medan det är något lugnare längst i norr och längst i syd.

Att göra på Boracay i Filippinerna

2. Snorkla eller dyk

Att snorkla och dyka är populärt på Boracay. Du kan följa med på speciella turer för dykning, eller snorkla under ”island hopping”-turer. Du kan också snorkla vid olika stränder, så som exempelvis Tambisaan Beach.

Att göra på Boracay i Filippinerna - dyka

3. Paddla kajak eller SUP

Om du promenerar längs med White Beach kommer du hitta massor av ställen där du kan hyra kajak eller SUP (Stand Up Paddle Board). Kajakerna är genomskinliga och det är oerhört populärt att hyra dem en kort stund för att få foton på sig själv. Killarna som hyr ut kajakerna följer gärna med och agerar fotografer …

Att göra på Boracay i Filippinerna - Stand Up Paddle Boarding

4. Ta selfies på stranden

Att ta selfies, eller låta någon annan fota en, måste vara en av de absolut vanligaste sakerna att göra på Boracay. Många turister har med sig selfiepinnar och stativ, och det poseras vilt på stranden, i kajaker och på SUP-brädor.

WIFI.se
Att göra på Boracay i Filippinerna

5. Testa skärmflygning efter båt

En annan sak som är vanlig att göra på Boracay är skärmflygning (parasailing) bakom en båt. När man promenerar på White Beach ser man hela tiden människor som svävar i luften under färgglada ballonger.

6. Segla i solnedgången

På Boracay finns traditionella filippinska båtar med segel (paraw), vilket är ovanligt på andra ställen i Filippinerna. Båtarna har två segel, och man kan ge sig ut på en tur när som helst på dagen.

Att göra på Boracay i Filippinerna - segling

Allra mest populärt är det dock att ge sig ut precis innan solnedgången och göra en ”sunset sail”.

Att göra på Boracay i Filippinerna - segling

Solnedgången på Boracay kan för övrigt vara otroligt vacker, oavsett om man ser den från en segelbåt eller från stranden.

Solnedgång

7. Shoppa

Om du vill ha en paus från sol och bad kan du ägna dig åt shopping. På Boracay finns allt från enkla marknader till moderna inomhusbutiker. Du kan till exempel spana in D’Mall, som är en utomhusgalleria vid Station 2. Här hittar du framför allt sånt som man vill shoppa på semestern såsom kläder, smycken, väskor, hattar, badleksaker och presenter.

Att göra på Boracay i Filippinerna - shopping

Du hittar förstås också restauranger, barer, caféer och ställen som säljer glass, våfflor, fruktjuicer, milktea och allt möjligt annat. Maten kan till exempel vara japansk, koreansk, italiensk, grekisk eller amerikansk, och vi såg till och med en skylt där det stod ”Ingen ko på isen”.

8. Ät gott på Café Maruja

Av de ställen där vi åt kan vi i första hand rekommendera Café Maruja, som ligger relativt långt söderut på White Beach. Det här stället har en underbart härlig inredning, och dessutom serverar de god och snyggt upplagd mat med en twist, liksom vackra drinkar.

Café Maruja

10. Festa hela natten

Är du en festprisse, eller gillar du kanske bara att sitta uppe på kvällen med en drink i handen? Då finns det något att göra på Boracay för dig! Vid White Beach finns massor av barer, och dessutom finns en del ställen där man kan dansa hela natten.

Att göra på Boracay i Filippinerna

11. Utforska ön med moppe eller etrike

Boracay är nog för många lika med White Beach, men faktum är att det finns mer att upptäcka. Vi valde att hyra en moppe en dag, för att se oss omkring. Att hyra moppe på Filippinerna kostar vanligtvis (2023) 500 peso (cirka 100 kronor) för 24 timmar.

På Boracay kostade det fyra gånger så mycket för en tredjedel av tiden, vilket förstås säger lite om hur Boracay skiljer sig från resten av landet. Men det var intressant att se sig omkring. När man lämnar den stora stranden möts man av filippinskt vardagsliv med enkla bostäder och otaliga sari sari-butiker (kvartersbutiker).

Ett billigare och vanligare sätt att ta sig runt är att fånga upp en etrike, för att åka från a till b. Dessutom finns en hop on hop off-buss.

Etrike
Etrikes

12. Slappa på Puka Beach

Ett av de ställen man kan ta sig till är Puka Beach, som ligger i den norra änden av Boracay. Vi hade läst att detta skulle vara en lugnare och mer avskild strand, och det var det nog, men det var ändå en hel del både turister och försäljare. Framför allt hade lokalborna byggt upp många fina skulpturer, av sand eller grenar, som man kunde fotografera sig med och lämna dricks.

Puka Beach

Det finns också några enkla små butiker och matställen.

Puka Beach

Stranden är inte lika imponerande som White Beach, men ändå vacker och väldigt avslappnad. När vi var här började det plötsligt regna och vi hittade till en enkel liten servering under en presenning.

13. Upptäck Boracay Newcoast

Ett annat område som är intressant att upptäcka är den del av ön som fått namnet ”Boracay Newcoast”. Detta är ett område i norr, fyllt av stora pampiga hotell. Det var en speciell känsla att komma hit, för stället är så annorlunda mot White Beach. Det är mycket stelare, och många ställen verkar inte ens ha öppnat ännu, för på vissa ställen var det helt folktomt.

Vi skulle inte välja att bo i den här delen av Boracay, men det var ändå intressant att komma hit och se det. Det finns också en del fina stränder, såsom Ilig-Iligan Beach. Dessutom kan man se den vackra naturliga sevärdheten Cujo’s Keyhole.

14. Ta det lugnt på Tambisaan Beach

Under vår moppetur på Boracay tog vi oss också till Tambisaan Beach, som ligger i söder. Detta är en riktigt avslappnad och lugn strand, där man kan sola och bada i lugn och ro.

Tambisaan Beach

Det finns en brygga ut bland några stenformationer och utåt kan man blicka mot öar såsom Crocodile Island. Det ska också vara fint att snorkla här.

Tambisaan Beach

15. Gör en båtutflykt till olika öar

Ytterligare en sak som du kan göra på Boracay är att hänga med på ”island hopping”, det vill säga båtutflykter till olika öar. Under dessa turer kan du till exempel besöka Magic Island, Crocodile Island och Crystal Cove Beach.

Att göra på Boracay i Filippinerna - båtutflykter

Mer att se och göra på Boracay

Det finns förstås mer att se och göra på Boracay, utöver våra förslag. Här nedanför hittar du ytterligare några tips.

 • Bananbåt är för dig som vill åka på vattnet i hög hastighet.
 • Helikoptertur är möjligt att göra för den som vill.
 • Jet Ski är en annan aktivitet för dig som gillar höga hastigheter.
 • Lugutan Mangrove Park visar upp mangrove.
 • Massage erbjuds av massor av olika spa, så fort man börjar promenera längs med stranden.
 • Mount Luho är den högsta punkten på Boracay, för den som vill klättra och få en härlig utsikt.
 • Vindsurfing och kite-surfing är vattenaktiviteter som du också kan testa.
Lugutan Mangrove Park
Lugutan Mangrove Park

Var kan man bo på Boracay?

Det finns massor av olika hotell på Boracay, i alla olika prisklasser. Vi bodde på ett ställe som heter Cocoloco Resort. Detta är ett supermysigt ställe på Station 3. Här finns en skönt avslappnad restaurang, där vi hade frukost varje dag och ibland tog en öl eller åt middag.

Cocoloco Resort

Rummen ligger strax bakom, en liten bit från stranden, omgivna av grönska. Det var otroligt lugnt och fint, och vi tyckte mycket om stället. Det enda man kan ha att invända (vad vi kan komma på) är att stället ligger långt söderut på White Beach, vilket innebär att det är en bra bit att promenera för att komma till Station 2 och Station 3.

Cocoloco Resort

Rummet då? Superbra på alla sätt! Lite ont om garderobsutrymme kanske, men bra luftkonditionering och fräscht badrum.

Cocoloco Resort

Att ta sig till och från Boracay

För att ta sig till Boracay måste man (vanligtvis) först ta sig till Caticlan i Malay, i den norra änden av ön Panay. Härifrån tar man sig sedan med båt till Boracay. Båtarna går precis hela tiden och båtturen tar en kvart. Innan man kan åka måste man köa lite för att köpa biljett och betala miljöavgift.

Till Boracay med båt

Mer att se och göra i närheten

I närheten av Caticlan kan man besöka Ariel’s Point, om man gillar att hoppa från höga klippor. Vill du åka lite längre kan vi rekommendera besök i vackra Coron eller trevliga Puerto Galera på Mindoro. Vill du ha ännu fler tips till Filippinerna kan du klicka på bilden nedan.

Våra bästa tips om Filippinerna. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra på Boracay?

Har du varit på Boracay? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra på Boracay?

vanliga frågor om Boracay

Hur reser man till Boracay?

Du tar dig till Boracay genom att resa till Caticlan, via flyg från Manila eller Cebu, eller med färja. Från Caticlan reser du vidare med båt till Boracay, vilket tar cirka 15 minuter.

Vad gör man på Boracay?

Det finns mycket att göra på Boracay i Filippinerna. Om du tröttnar på att sola och bada kan du snorkla, dyka, testa skärmflygnng efter båt eller hänga med på båtturer till olika öar.

Var ska man bo på Boracay?

Det finns många olika hotell på Boracay, i olika prisklasser. Många vill bo vid White Beach, och om du vill ha mycket liv och rörelse vill du bo runt Station 2. Vid Station 1 finns de lyxigaste hotellen och vid Station 3 finns mer budgetvänliga alternativ.

Fakta om Boracay

 • Land: Filippinerna
 • Region: Västra Visayas
 • Provins: Aklan
 • Kommun: Malay
 • Distrikt (barangay): Balabag, Manoc-Manoc och Yapak.
 • Läge: Boracay ligger strax norr om ön Panay i västra Visayas i Filippinerna.
 • Storlek: Ön är 7 kilometer lång och upp till 2 kilometer bred.
 • Folkmängd: Drygt 37 000 (2020)
 • Näringar: Turism

BRA ATT VETA

 • Betalning: Du behöver kontanter på ön, även om det går att betala med kort på finare restauranger och hotell. Det finns bankomater, men var beredd på att en avgift dras vid uttag.
 • Ta sig runt: Det är alltid enkelt att ta en etrike för olika sträckor på ön. Det finns även en hop on hop off-buss samt möjlighet att hyra moppe eller cykel.

ATT TA SIG TILL Boracay

 • Flyg: Du kan flyga till Caticlan Airport (Godofredo P. Ramos Airport). Härifrån kan du ta tricycle och sedan båt, en kort sträcka, för att komma till Boracay.
 • Båt: Båtar trafikerar kontinuerligt sträckan mellan Boracay och Caticlan Jetty Port.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev