Idag presenterar vi en gästartikel

Biljetten är bokad under lågsäsong eller resebolagets rea och du hittade det bästa boendet till lägsta pris med hjälp av jämförelsesajter för resor. Grattis, du ska snart ut och resa igen! Då vill vi tipsa om att det fortfarande finns tusenlappar att spara.

Mobildata – roaming och lokala SIM-kort

Vi börjar med det viktigaste; mobilen. Vi använder den för att kommunicera, dela upplevelser, göra bankärenden, betala, söka svar på frågor och mycket mer. En resa ökar, snarare än minskar, anledningarna att använda mobilen. Eftersom vi blivit vana vid att roamingen ingår i vårt abonnemang när vi reser i Europa kan det bli en chock att komma till ett land där roamingen inte är gratis. Det kan också bli en dyrköpt upplevelse, eller en väldigt frustrerande sådan. Vem vill vara utan internet på en resa idag?

Om du reser utanför EES eller Europa är det alltså värt att kolla upp avtalen för roaming hos din mobiloperatör. Ofta finns det även lokala SIM-kort eller eSIM som du kan köpa, många gånger från Sverige. Tidningen Mobil tipsar om i vilka länder fri roaming gäller och vad mer som är bra att tänka på gällande mobilen.

Bestäm en resebudget och håll dig till den

När vi tänker på resebudget är det lätt hänt att vi stannar vid resa och boende. Men självklart ska mat och nöjen med i budgeten. För att göra en rimlig mat- och nöjesbudget kan du jämföra med vad det skulle kosta hemma. Om du till exempel stannar hemma och firar skollov med familjen så vill ni säkert göra lite extra saker; gå på bio, äta på restaurang eller ha extra lyxigt lördagsgodis. Det är ett bra sätt att hitta en grundläggande budget för de rörliga kostnaderna på resan, alltså det ni köper.

Dela upp er budget så att du enkelt kan hålla koll på hur mycket pengar som kan användas olika dagar. Kanske gör ni en utflykt ena dagen, medan ni vilar upp er på hotellet nästa. Hos Zensum kan du läsa fler tips som kan hjälpa dig hålla din resebudget.

Håll koll på valutaväxlingsavgifter och andra avgifter

Beroende på vilket land och stad du åker till så håll koll på om de till exempel har avgifter för kortbetalning, eller rabatter för kontantbetalning som standard. Kolla också vad dina bankkort och kreditkort har för valutaväxlingsavgift och avgifter för utlandsbetalningar. I vissa fall kan det vara värt att växla eller ta ut kontanter till en engångsavgift och sen använda det istället.

Innan du åker kan du bestämma om du använder ditt bankkort, kreditkort eller kontanter och för vilken typ av inköp. Det går också att skaffa separata kort som inte har valutaväxlingsavgift, men tänk på att dessa ofta kommer med en egen kostnad.

Go local: Välj lokaltrafik och ät utanför turiststråken

Det är såklart vissa sevärdheter vi verkligen vill besöka när vi åker någonstans, men när det kommer till att ta sig runt i staden och att äta måltider är en bra tumregel att följa lokalborna. Det är ofta både ett sätt att spara pengar och att få extra bra känsla för resmålet!

Nyhetsbrev

Gör du lite research innan din resa kan du hitta massor av bra råd online, till exempel var lokalborna helst går för frukost, lunch, brunch och middag. Har du dessutom mobildata kan du använda lokaltrafikens app och Google Maps för att hitta dit du ska på billigast möjliga sätt.

Bär med dig mellanmål och vatten

De små utgifterna kan snabbt springa iväg utan att vi märker det. Till exempel kan jakten på mellanmål leda till dyra och onödig inköp i hungerspanik. Oavsett vart du reser är det en god idé att ha med ett par mellanmål, speciellt om ni tänker utforska en plats under hela dagen. Här är några exempel på mellanmål som är bra att ha i ryggsäcken eller tygpåsen:

  • En flaska vatten
  • Mandlar eller andra naturella nötter
  • Banan eller annan frukt där skalet fungerar som skydd
  • Kex – portionsförpackade kex kan du köpa och ha på hotellrummet
  • Salta pinnar, pretzels – ibland behöver man nåt salt, speciellt om det är varmt
  • Dextrosol – snabb energi är bra ibland
  • Billiga och smarta snacks från en lokal handlare

När du kommer fram till resmålet, så kolla om det finns en matmarknad eller kolla utbudet på närmaste jourlivs. På 7Eleven på Manhattan kan du till exempel hitta färdigkokta ägg för någon dollar. Är du i Tokyo kan du köpa en Onigiri (trekantig risboll med sjögräs) för 150 yen. I Italien hittar du Pocket Coffee (små karameller med espressosmak och koffein) vid kassan på bensinstationer och mataffärer.

Vilka är dina bästa spartips på resan?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev