Meny Stäng

Äventyrsresan i Sydafrika fortsätter – sjukvård, skyltar och nya vänner

Annons

Vår äventyrsresa genom Sydafrika fortsätter. Vi passar på att berätta lite om det som händer bakom kulisserna – om möten med sjukvård, om intressanta skyltar på vägen och om nya härliga vänner som vi får stifta bekantskap med!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Äventyrsresan genom Sydafrika fortsätter

Vi startade vårt sydafrikanska äventyr i Johannesburg och upptäckte Krugerparken under en hel vecka, innan vi började köra genom landet mot kusten. Två mysiga stopp blev det (i Bethulie och Nieu-Bethesda) innan vi kom till vännernas sommarhus vid kusten.

Där stannade vi en vecka, och efter det har vi kört långsamt längs ”Garden Route” i riktning mot Kapstaden. Ett riktigt spännande äventyr att upptäcka Sydafrika med bil!

Peter vid bilen, som vi lånat av våra sydafrikanska vänner

Sydafrika bjuder på ett storslagen och fantastiskt vackert landskap. Här finns allt från dramatiska berg och halvöken till intensiv grönska och långa glittrande sandstränder.

Helena vid en av bilvägarna, längs den vackra kusten

Människorna i Sydafrika då?

Vi har fått några frågor om detta med vita och svarta sydafrikaner, och det korta svaret är att detta mångkulturella land är väldigt segregerat. Vita och svarta bor ofta i helt olika områden och det förefaller som att umgänget mellan grupperna är begränsat, även om man möts i vardagen.

Alla pensionat vi bokat boende på har drivits av vita sydafrikaner. Svarta sydafrikaner möter vi i restauranger och butiker, och på gatorna, men även till exempel som guider och turistbyråpersonal. Frågan är förstås betydligt mer komplex än så här, och vi får nog anledning att återkomma med lite reflektioner kring detta!

Mer husbilar och husvagnar än vi anade

En intressant upptäckt är att det finns mer husbilar och husvagnar här än vi anade. Uppe i Krugerparken såg vi ett mindre antal vanliga husbilar och husvagnar, men desto fler offroad-ekipage. Här vid kusten ser vi en hel del traditionella husbilar och husvagnar.

Ett stort gäng husbilar parkerade vid en sevärdhet
En campingplats vid kusten, med både husbilar och husvagnar

Besök hos kiropraktor och apotek

Peter har haft en hel del problem med envis nackspärr, och till slut såg vi till att boka in en tid hos en kiropraktor. När man bokar privat går det snabbt att få en tid, och Peter fick hjälp med både akupunktur och annat.

Det blev också en vända till apoteket för att köpa lite värktabletter. Där går man först till ”medicindisken” och beställer det man vill ha. Därefter paketeras detta i en liten gallerbur försedd med hänglås, som man får ta med sig till kassan. När man betalat för medicinerna låses hänglåset upp …

Några skyltar från veckan

Vi kan också visa några skyltar från veckan … ! Den första skylten, ”Enter at own risk” är en slags skylt som finns precis överallt. Först tänkte vi att den signalerade någon slags fara, men sedan insåg vi att denna skylt finns på allt från parkeringsplatser till pensionat. Man påminns helt enkelt, hela tiden, om att allt man gör är på egen risk …

Denna skylt fanns på entrén till ett litet museum

Skylten ”Valhalla” fotade vi i en kuststad, där det också fanns en restaurang som hette något i stil med ”Viking” och där vi dessutom serverades av en norsk-brittisk-sydafrikan. Vi påmindes helt enkelt en hel del om kalla Norden här …

WIFI.se

En av veckans sötaste skyltar är väl den som påminner om att man måste kolla under bilen, innan man kör, så att det inte ligger några pingviner där … Vi såg inga pingviner under bilen, men vid kusten såg vi dem. Återkommer om det!

Möten med vänners vänner

Alla sydafrikaner vi möter är otroligt gästvänliga. Våra vänner, Henri och Michelle, har en väninna längs med kusten som fick höra att vi var på väg. Trots att Belinda aldrig träffat oss bjöd hon genast hem oss via WhatsApp.

Vad ska man säga? Fantastiskt! Det blev en otroligt trevlig kväll i Belindas vackra hus vid havet, inklusive strandhäng vid solnedgången. Och så fick vi ännu fler tips inför vår fortsatta resa. Ett stort och ödmjukt tack för detta!!!

Ännu en film från Sydafrika

Peter har klippt ihop ännu en film från Sydafrika, som du kan se här:

Bäst denna vecka

Bäst denna vecka? Att vi fortsätter att upptäcka detta fantastiska land förstås, och att vi får njuta av det härliga klimatet och den vackra naturen.

Din tur … vad har varit bäst under din vecka, stort som smått?

Veckan som kommer

Under veckan som kommer blir det en del vingårdar i Sydafrika för vår del. Dessutom så kommer Peters son Robin och hans fru Alexandra snart ner hit, vilket vi verkligen ser fram emot!

Här på FREEDOMtravel fortsätter vi att berätta om de platser vi har upptäckt i Sydafrika, vilket vi kommer varva med gästskribenter, resenyheter och onsdagsfunderingar. Vill du ha snabbare uppdateringar från Sydafrika kan du följa oss på Instagram, på @freedomtravelnews!

Missade du förra Happy Friday? Läs Vardagsliv på långresan (härlig utsikt på jobbet)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev