Meny Stäng

Invigning av filippinsk båt med helgrillad gris

Under vår andra dag på ön Malapascua på Filippinerna fick vi vara med om en riktigt härlig upplevelse. Familjen, som äger stället där vi bor, skulle inviga sin ombyggda båt. Dagen till ära blev det premiärtur och helgrillad gris ombord.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Familjen och båten

Det är alltså våra vänner och reskompisar, Micke och Julia, som känner en familj på Malapascua, sedan de fastnade på ön flera månader under pandemin. Familjen äger flera båtar och driver Malapascua Budget Tour, som arrangerar olika båtutflykter för turister.

Den största båten, Dotche, har de precis byggt om så att den blivit ännu större och bekvämare. Det är denna båt som vi ska ut och båtluffa med snart, och det är denna ombyggda båt som familjen ville inviga.

På besök hos familjen

Vid högtidliga tillfällen äter man gärna lechon (helgrillad spädgris) på Filippinerna, och invigning av en ombyggd båt är förstås ett högtidligt tillfälle. Denna gång var det Micke och Julia som ordnat med grisen, och familjen började grilla den redan på morgonen.

Vi bor just nu i två stugor som familjen har vid sin strandbar, och från denna får man ta en slingrande och brant stig genom naturen för att komma fram till den lilla byn där familjen bor.

Även om människor ofta bor enkelt här på Malapascua, så är det många gånger en glad och trevlig stämning i byarna, med barn som sparkar boll och glatt hejar eller vill prata, ofta på engelska.

Redan när vi kom, innan det var dags för båtturen, blev vi bjudna på pancit, som är en traditionel nudelrätt i Filippinerna. Mycket gott!

Grillning av gris

Grisen grillades över en kolbädd och blev klar efter några timmar.

Under tiden hade vi det bra i skuggan. Vi gick bland annat och köpte varsin öl, vilket visade sig vara enlitersöl. Något för den törstige med andra ord!

Redo att gå ombord

Plötsligt ropade familjen att det var dags. Grisen var färdiggrillad och båten var redo. Alla i familjen plockade med sig grejor och begav sig mot vattnet, och så även vi.

Det är en stor familj med många släktingar, och kanske var det också några grannar eller vänner som hängde med. Just när vi gick ombord kom en regnskur, men det gick ganska snabbt över som tur var.

WIFI.se

Premiärtur

Alla gjorde sig redo för premiärturen och kaptenen, som också är pappa i familjen, började styra ut från land.

Efter en liten stund lättade regnmolnen, och det var en glad grupp människor som befann sig ombord på Dotche.

Och båten? Ja, den gick fantastiskt fint och kändes väldigt stadig, vad vi kan bedöma.

Helgrillad gris

Så var det då dags att stanna till och äta den grillade grisen. Djuret styckades och tallrikar kom fram.

Tillsammans med grisen serverades vi både ris och pancit, det vill säga nudlar med grönsaker. En riktig fest blev det ombord på Dotche! Fantastiskt roligt att få vara med om detta!

Fortsätt följ vår resa

Vi är just nu ute på en tre månader lång resa i Filippinerna, och vi förbereder för en längre båtluff med båten Dotche. Vi har redan berättat om staden Cebu och om resan från Cebu till Malapascua. Alla artiklar om Filippinerna kan du hitta genom att klicka på bilden nedan.

Du kan också följa vår resa på Instagram på @freedomtravlnews där vi lägger ut bilder, filmklipp och händelser.

Våra bästa tips om Filippinerna. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev