Meny Stäng

Fiske på Filippinerna – med en filippinsk familj

Nu har vi testat fiske på Filippinerna, tillsammans med den filippinska familj som vi lärt känna genom våra vänner Micke och Julia. Det blev en fantastiskt fin dag till sjöss, och samtidigt fick vi lära oss en hel del om hur man fiskar på Filippinerna.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fin morgon på Malapascua

Det hade regnat flera dagar i sträck och när vi äntligen vågade bestämma oss för att ge oss ut på fisketur möttes vi av en fin morgon här på ön Malapascua. Vi åt frukost och promenerade ner till Bounty Beach, där familjen skulle hämta upp oss i sin båt Dotche II. Havet låg spegelblankt och vi kunde se medan olika småbåtar rörde sig in och ut längs med stranden.

Malapascua

Ut med båten Dotche II

Efter en kort stunds väntan kom båten Dotche II tillsammans med en besättning på tre personer: Hildem, Hildems syster Gilsam och Gilsams man Aldrin. Dotche II är för övrigt familjens mindre båt. Deras större båt, som heter Dotche utan några siffror efter, är den som nu förbereds för vår båtluff.

Ombord på Dotche II
Hildem ombord på Dotche II

Vi stävade sedan ut från stranden, medan motorn bullrade. Gilsam pekade ut olika öar för oss, såsom ön Cebu där Cebu City ligger och ön Leyte där det odlas massor av frukt och grönsaker.

Dotche II

Det var en varm och härlig dag och vi njöt av att vara till sjöss och känna de friska brisarna mot huden. När vi blickade utåt såg vi enstaka dykbåtar och – hoppandes upp över vattenytan – stora spjutfiskar, eller ”marlin” som de heter på engelska. Häftigt att se!

Fiske på Filippinerna – med spö

Efter en stunds båtresa stannade vår kapten Hildem på lämpligt ställe och det var dags att börja fiska. Peter hade med ett spö som han lånat av sin bror och Micke hade med ett spö som han köpt i Cebu City. De hade dessutom en rad olika drag att testa med.

Fiske på Filippinerna

Havet är riktigt djupt på vissa ställen och Peter skickade som längst ner sin lina på 130 meters djup.

Fiske på Filippinerna
Hildem testade att fiska med Peters fiskespö

Fiske på Filippinerna – så som filippinierna gör

Våra filippinska vänner är vana fiskare, men fiskar på ett helt annat sätt än man gör i Europa, vilket var fascinerande att lära sig mer om. Aldrin, som är den mest erfarna och hängivna fiskaren i gänget, visade hur han sänker ner sin lina i havet, helt utan att använda något fiskespö.

Linan firar han ner med händerna, och längst ner sitter en tyngd i form av en bit armeringsjärn samt fem krokar med varsitt bete, i form av småfisk som de fångar genom att lägga ut finmaskigt nät på nätterna.

Fiske på Filippinerna

Gilsam visade också, och lät Julia testa. Linan är upprullad på en frigolitrulle och matas ner och upp ur havet, enbart med händerna. Det innebär, om de får napp, att hela fisken ska dras upp för hand, genom att dra linan med bara händerna. Vissa fiskar, såsom tonfisk eller spjutfisk, kan dessutom vara enormt stora och tunga.

Får man inte ont i händerna?, undrade vi. Våra vänner skrattade lite och berättade att jo, det kan man få. Ett trick de använder är att ha ett slags puder på händerna. Men handskar? Nej, det är ”inte kompatibelt” menade de.

WIFI.se
Fiske på Filippinerna
Gilsam visar Julia hur man fiskar med lina upprullad på frigolitrulle

Som bete använde våra vänner småfisk. Och jo, även vi lånade av dessa, för att komplettera våra glänsande drag från sportfiskebutiken.

Fiske på Filippinerna - bete

Lunch på sjön

Sjön suger, som det bekant heter, och vi hade lovat att ta med lunch till alla. På morgonen beställde vi varsin portion fried rice på vår stammisrestaurang här på Malapascua, KB-Merk Barbeque, och fick med denna i varsin frigolitlåda tillsammans med plastbestick. Mycket nöjda var vi! Både vi och våra filippinska vänner uppskattade denna maträtt.

Fried rice

Hur gick vårt fiske på Filippinerna?

Men hur gick det med vårt fiske på Filippinerna då? Tja, vi kan ju utan att överdriva säga att det var Aldrin som blev dagens hjälte. Även om de flesta fiskar han drog upp var relativt små så var det ändå sammanlagt sju fiskar som nappade, och som han drog upp helt utan fiskespö.

Dessutom drog Micke upp en liten, liten fisk. Vi kan konstatera att den filippinska familjen vet hur man fiskar här och att vi har en del att lära.

Fiske på Filippinerna
Aldrin med en av fiskarna som han drog upp

Avslut med grillad fisk

När det var dags att åka tillbaka till Malapascua öppnade sig himlen och öste regn över oss. Vi var totalt genomblöta när vi kom in till land, och tackade glatt ja till inbjudan om att komma hem till Aldrin och Gilsam, på grillad fisk.

Aldrin grillade fiskarna i deras lilla trädgård, medan Gilsam bjöd på kaffe.

Fiske på Filippinerna - fångsten

Sedan var det dags för grillad fisk, som på traditionellt vis serverades med ris och lite soja. Om fisken var god? Mycket! Vi tror att den större röda fisken var en red snapper och denna var kanske lite extra god, men även andra som vi testade smakade mycket bra. Det lovar gott för vidare fiske på Filippinerna. Nu ska vi bara lära oss hur vi ska göra för att få napp!

Fiske på Filippinerna - grillad fisk

Gillar du att fiska? Har du varit med om fiske i något annat land, där man fiskar på annat sätt än vi gör i Sverige?

Mer att göra på Malapascua och Filippinerna

Malapascua är en fantastiskt fin ö med vackra stränder och bra möjligheter för bad, snorkling och dykning, bland annat för att se rävhajar. För att ta dig från Cebu till Malapascua tar du båt från Maya New Port i den norra änden av ön Cebu. Här hittar du tips om Malapascua och nedanför hittar du ännu mer inspiration och tips till Filippinerna.

Våra bästa tips om Filippinerna. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev