Meny Stäng

9 saker att se och göra i Tallinn – våra bästa tips

Letar du efter tips på saker att se och göra i Tallinn? Vi besökte Estlands huvudstad våren 2017 och skrev flera blogginlägg, och nu passar vi på att samla alla våra bästa tips på ett enda ställe. Idag tipsar vi alltså om sådant du kan se och göra i Tallinn. Har du kanske fler tips? Dela gärna med dig i en kommentar!

Tallinn i Estland

Tallinn, eller Reval som är det historiska tyska, danska och svenska namnet, är Estlands huvudstad och största stad. Tallinn ligget vid Finska viken i den norra delen av landet och har, enligt Wikipedia, runt 430 000 invånare. Den gamla stadsdelen, som är den mest kända delen av staden, är sedan 1997 upptagen på Unescos världsarvslista. Här kommer tips på nio saker att se och göra i Tallinn.

Tallinn rådhustorget - se och göra i Tallinn

Gamla stan är som en levande medeltidsstad

1. Strosa runt i Gamla stan

En av de mest självklara sakerna att göra i Tallinn är att strosa runt i Gamla stan, eller Vanalinn som stadsdelen heter på estniska. Tallinn är en riktig medeltidsstad och har sitt ursprung från Hansatiden. När man strosar runt på kullerstensgatorna och läser på skyltarna runt omkring ser man att många av husen är uppförda redan på 1400-talet. Apoteket som ligger vid Rådhustorget stod till exempel klart 1422 – och har nu fungerat som Apotek i samma hus i snart 600 år!

En dag i Tallinn

Det är trevligt att upptäcka medeltidsstaden till fots

Drake

Draken på rådhuset sprutar inte eld utan bara vatten

2. Besök toompea (Domberget)

I den västra delen av Tallinns medeltida stadskärna ligger Domberget, eller Toompea som det heter på estniska. Berget är 20-30 meter högre än resten av staden, och här hittar du flera av stadens viktigaste historiska byggnader. Här uppe kan du se en hel del av det historiska Tallinn, samtidigt som du får fin utsikt över staden nedanför.

Tallinn övre delen

I den övre delen av Tallinn är stora delar av stadsmuren intakt

3. Kolla in Alexander Nevsky-katedralen

När du befinner dig i den övre delen av Tallinn kan du passa på att kolla in Alexander Nevsky-katedralen. Den här imponerande ortodoxa katedralen har fått sitt namn efter den ryske krigarprinsen St Alexander, och påminner om den tid då Estland tillhörde det ryska riket. Katedralen är vacker både inuti och utanpå – och när det mörknat.

Alexander Nevsky katedralen

Den imponerande Alexander Nevsky-katedralen i Tallinn

Alexander nevsky Tallinn

Katedralen är minst lika imponerande på kvällen!

4. Gå på guidad tur

En stad upplevs nästan alltid bäst med en guidad tur, och samma sak gäller för Tallinn. Om du aldrig varit i Tallinn förut kan det självklart vara intressant att ta en guidad tur i Gamla stan. Vill du se lite mer kan det vara intressant att våga sig ett steg utanför de mest turistiga områdena. När vi var här testade vi att ta en guidad tur i stadsdelen Kalamaja.

Stadsdelen Kalamaja ligger på kort promenadavstånd från Gamla stan. Här ligger många vackra sekelskifteshus i trä, blandat med moderna hus och byggnader i kommunistisk stil. Livsstilen påminner lite om Söder i Stockholm, med second hand-butiker, konditorier och ett kreativt centrum med konstnärer och designbutiker.

Guide Tallinn

Vår estniska guide pratade perfekt svenska

Kalamaja Tallinn

Vet du inte vad du ska göra i Tallinn? Bege dig till Kalamaja!

5. Besök restauranger och barer

Det finns gott om trevliga restauranger och barer i Gamla stan i Tallinn, och om man vill få plats på de allra bästa kan det vara bra att boka bord i förväg. En av de restauranger som har gott rykte är restaurang Cru, men om man inte får plats där (vilket vi inte fick) ska man inte misströsta. Det kan bli en trevlig kväll ändå!

Vi hamnade på restaurang Scheeli, och överraskades av 20-talsstämning, piano och ett helt gäng par som dansade i 20-talskläder. Kul! Restaurangen kan förstås ha olika typer av underhållning, men för övrigt var vi riktigt nöjda med maten. Till förrätt valde vi getost och till huvudrätt anka med morotspuré och rödkål.

Scheeli restaurang Tallinn

Det blev en kväll med 20-talsstämning igår – ett bra sätt att avsluta en dag i Tallinn, Estland

Färgglad mat

Färgglad huvudrätt: anka, morotspuré, gröna bönor, morot, päron och tranbär

En av de kanske mest populära krogarna i Gamla stan är medeltidsstället Olde Hansa. Visst är det lite turistigt, men det behöver ju inte alltid vara fel!

Medeltidsrestaurang Tallinn

En annan klassiker är medeltidsrestaurangen Olde Hansa – cool entré!

6. Shoppa

Man kan naturligtvis passa på att shoppa när man är i Tallinn! Här finns flera stora gallerior, som till exempel Viru Keskus, där man hittar en hel del kedjor man känner igen men kanske också lite nytt. Om man strosar runt i stan hittar man istället sånt som designade kläder, (fusk)päls i alla tänkbara utföranden, baltisk bärnsten, stickade vantar, paraplyer med krokodil- eller döskallehandtag och allt möjligt annat …

En dag i Tallinn, Estland

(Fusk)päls är populärt

Konst i Tallinn

Prydnadssaker, smycken och tavlor – det märks att Tallinn är en populär turiststad

7. Upptäck Tallinns hamn

Om du sett dig mätt på Gamla Stan i Tallinn kan du med fördel ta dig på upptäcktsfärd till hamnen. Här hittar du bland annat den övergivna och vindpinade OS-arenan Linnahall, där graffiti blandas med ljudet från havet.

Längs med havet hittar man också sjöfästningen Patarei från 1800-talet, som senare blev ett fängelse. Att promenera runt här idag känns fridfullt, samtidigt som en suggestiv känsla av historiens vingslag infinner sig. Om du fortsätter din vandring kommer du fram till fartyget och isbrytaren Suur Toll, som under den ryska revolutionen 1917 togs i användning av de röda. Läs gärna mer om vår upptäcktsfärd i Tallinns hamns.

I Tallinns hamn

I Tallinns hamn

Suur Toll

Isbrytaren Suur Toll har varit med om både det ena och det andra

8. Lär dig mer på museer

Nästa gång vi besöker Tallinn hoppas vi besöka några av Tallinns museum. Det finns bland annat nio museer som är en del av museigruppen “Linnamuseum“. Andra museum som kan vara intressanta är det sjöhistoriska museet och det estniska utomhusmuseet som berättar om den lokala kulturen. Ett annat museum som verkar lite speciellt är KGB-museum, som ligger i hotell Viru, och även precis vid hotell Estoria som vi berättar om längre ner.

9. Besök Kadriorg-palatset

Kadriorg-palatset ligger i stadsdelen Kadriorg, strax utanför den mest centrala delen Tallinn. Detta barock-palats uppfördes under Peter den stores regeringstid som rysk tsar, och var avsett att användas som sommarresidens av kejsarinnan Katarina I. Efter första världskriget och Estlands självständighet blev slottet konstmuseum, sedan blev det presidentpalats, och sedan blev det konstmuseum igen … Läs gärna mer om vårt besök i Kadriorg-palatset.

Kadriorg-palatset

Kadriorg-palatset i Tallinn

Kadriorg Tallinn

Peter slåss med … Poseidon?

Fler saker att göra i Tallinn

Stranden Pirita bjuder på en sex kilometer lång sandstrand i den norra delen av Tallinn. Om det är sommar och fint väder kan man förstås bada här, och andra tider på året kan man kanske ta en uppfriskande promenad.

Bo i Tallinn

Det finns förstås massor av olika hotell i Tallinn. Vi har bott på två av dem och vi gillade båda, fast på lite olika sätt. Hilton Tallinn Park är hotellet för dig som söker ett modernt och exklusivt hotell med stor härlig frukostbuffé, gym, spa och ett stort casino. Vi var nöjda med de bekväma sängarna, WiFi funkade utmärkt och högre upp i hotellet har man riktigt bra utsikt.

Bra Hotell i Tallinn

En av de bästa sakerna man kan göra i Tallinn! Spabad på Hilton Tallinn Park

Bra hotell i Tallinn, Estland

Peter tänker hugga in på lammracks på hotellets restaurang

Om du föredrar ett enklare, men istället väldigt färgglatt, hotell kan du välja hotell Estoria, som ligger strax utanför porten till Gamla stan. Namnet “Estoria” är en mix av “Estonia” och “stories” och varje rum har en egen historia att berätta, som handlar om Estland. Trevligt! Vi var väldigt nöjda med vårt rum här, och framför allt har man ett fantastiskt bra läge precis utanför Gamla stan.

bra hotell i Tallinn

Hotellmys på Estoria i Tallinn

Tallinn hotell

Från vårt rum ser vi ut över Gamla stan

Resa till Tallinn

Du kan resa till Tallinn antingen med flyg eller med färja. Du kan till exempel flyga med SAS, Air Baltic eller LOT Polish Airlines Stockholm (en timmes flygtid). Ett annat sätt att resa är att ta färja till Tallinn från Stockholm. Vi reste med Tallink Silja Line och fick uppleva en ganska trevlig kryssning. WiFi funkade visserligen måttligt, men å andra sidan var specialfrukosten helt fantastisk. Att inleda morgonen med mousserande vin, kallrökt lax, ankleverpaté, skagenröra, sikrom och karelska piroger med äggsmör är ju inte fel!

Med färja till Tallinn

Utsikt från fartyget Baltic Queen från Tallink Silja Line

Specialfrukost

Bästa frukosten ever!